Rólunk

 

A Direkt36 egy oknyomozó újságíró központ, amelynek célja, hogy ellenőrizze a hatalom birtokosait, és leleplezze a mindannyiunkat megkárosító visszaéléseket. Ezt bátor és kitartó kérdésekkel próbáljuk elérni, amit pedig megtudunk, arról szilárd tényekre épülő cikkekben számolunk be.

Olyan történeteket mesélünk el, amelyek feltárásához szisztematikus kutató munka szükséges, amire a magyarországi szerkesztőségeknek egyre kevesebb lehetőségük van a növekvő üzleti és politikai nyomás miatt. Nálunk viszont pont ez a munka lényege. Ha fel kell dolgozni ezer oldalnyi dokumentumot vagy egy több százezer adatból álló adatbázist, akkor megcsináljuk. Ha pedig ott kell állni egy kapualjban három napot, hogy elcsípjünk egy embert, akkor azt is megtesszük.

Erre a nagy kihívást jelentő de nagyon izgalmas munkára elengedhetetlenül szükség van egy jól működő demokráciában. Egy olyan demokráciában, amelynek tagjai tudják, hogy van joguk kérdezni, tudják, hogy a politikusok és tisztségviselők tőlük kapják a felhatalmazást a munkájukhoz, amivel kötelességük elszámolni. Ehhez és a körülöttünk lévő világ pontosabb megértéséhez szeretnénk támpontokat adni.

A Direkt36 a GIJN tagja

Munkatársak

Fabók Bálint - újságíró

Forrás: Direkt36
Bálint a Corvinus Egyetemen végzett, majd 2015-ben master diplomát szerzett a CEU nemzetközi kapcsolatok szakán. Korábban évekig dolgozott az Origo politika rovatában a Direkt36 alapítóival, a lap munkatársaként 2013-ban egyike volt azoknak, akik megkapták a legjobb fiatal újságíróknak járó Junior Prima díjat.

Pethő András - alapító szerkesztő

Forrás: Direkt36 - Mudra László
Az Origónál töltötte újságírói pályafutása nagy részét, közben többször dolgozott hosszabb ideig külföldön. 15 hónapot töltött a BBC World Service-nél, majd két újságírói ösztöndíjat is elnyert az Egyesült Államokban. 2013-ban nyolc hónapig dolgozott a Washington Post nyomozó rovatánál, ahol riporteri technikákat és adatelemzési módszereket tanult a világ legjobb újságírói közé tartozó szakemberektől.Ő az egyetlen újságíró, aki kétszer is elnyerte a tényfeltáró cikkekért járó Soma-díjat. Háromszor megkapta a Minőségi Újságírásért-díjat is. Szerkesztőként és riporterként a közpénzek elköltésének vizsgálatára és korrupciós esetekre koncentrál. Különösen érdekli a politika és az üzlet kapcsolódása, az e két világ határán húzódó szürke zónában mozgó emberek tevékenysége.

Sáling Gergő - alapító szerkesztő

Forrás: Direkt36 - Mudra László
Tizenkét évig dolgozott az Origónál, újságíróként kezdett, de volt külpolitikai szerkesztő, belpolitikai rovatvezető, felelős szerkesztő, főszerkesztő-helyettes, végül pedig főszerkesztő, így évekig nagyrészt ő felelt azért, ami megjelent az Origón. Ott volt sok rendkívüli helyzet sűrűjében, rengeteget kísérletezett technikai és tartalmi újításokkal, szerkesztőként dolgozott több díjnyertes cikksorozaton, és sok újságírónak adta meg a kezdő lökést a munkához.

Weyer Balázs - alapító

Forrás: Direkt36 - Mudra László
Az Origo egyik alapítója és leghosszabb ideig szolgáló főszerkesztője volt. Ő vezette azt a csapatot, amely Magyarország legnagyobb hírportáljává tette az Origót és kialakította az akkori szerkesztőség híresen magas szakmai és etikai színvonalát. 2011-ben távozott az Origótól, azóta számos újságíró képzést tartott Magyarországon és külföldön is. A Főszerkesztők Fóruma elnöke, a szervezet célja az újságírás etikai normáinak javítása Magyarországon.Fő feladata a Direkt36-ban a kontrollszerkesztőé, aki az első olvasó szemével nézi végig az elkészült cikkeket, lyukakat, hiányokat keres a történetekben, jogi és etikai kockázatokat tár fel, és fejcsóválva bizonyítékokat követel.

Vorák Anita - újságíró

Forrás: Direkt36 - Mudra László
Anita a Pécsi Tudományegyetemen végzett politológia szakon. Dolgozott az MTV-nél, az Origo politika rovatánál, pár hónapig az RTL Klubnál, ahol most is végez kutatómunkát műsorokhoz, de már a Direkt megbízásából. 2011-ben megnyerte a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Soma-díjat egy cikksorozatáért, amiben azt mutatta be, hogyan folyik el sokmillió forint a köztévéből különböző korrupciós csatornákon.

Wirth Zsuzsanna - újságíró

Forrás: Direkt36
Zsuzsa az ELTE-n végzett, utána évekig dolgozott az Origo politika rovatánál. 2011-ben két cikkéért is megkapta a Minőségi újságírás díjat (az egyik magyarországi gyógyszerkísérletekről szólt, a másik egy magyarországi központú emberkereskedő hálózatról). Két év kihagyás után tér vissza szülési szabadságról, ezalatt dolgozott a Forbes Magyarországnak, a Maria Claire-nek és más lapoknak.
 

Tanácsadó testület

Galambos Márton

Forrás: Direkt36
Márton az egyik legtapasztaltabb üzleti újságíró Magyarországon. Ő az alapító főszerkesztője a Forbes magazin helyi kiadásának, amely egyedi hangvételével és témaválasztásával rövid időn belül az egyik legkaraktesebb és legsikeresebb magyar lappá vált. Korábban dolgozott az Origo hírportál gazdasági rovatvezetőjeként és a Figyelő újságírójaként. Tagja volt a médiapiaci témákkal foglalkozó szaklap, a Kreatív szerkesztőségének is. Egy évet a Freie Universität Berlin European Journalism-Fellowships programján belül Berlinben töltött.

Ellen Hume

Forrás: Direkt36
Ellen tapasztalt újságíró és médiaelemző, aki karrierje során többek között a Wall Street Journal Fehér Ház-i tudósítójaként és a Los Angeles Times riportereként is dolgozott. A szerkesztőségi munkáit követően dolgozott a Massachusetts Institute of Technology egyetem Center for Future Civic Media nevű intézetének kutatási igazgatójaként és a Harvard egyetemen a Shorenstein Center vezető munkatársaként. Legutóbb a Budapesten működő Közép-Európai Egyetem médiaközpontjának munkáját segítette Annenberg-ösztöndíjasként.

Orbán Sándor

Forrás: Direkt36
Sándor külpolitikai szerkesztőként és riporterként kezdte újságírói pályáját, majd médiafejlesztési projektek megvalósításában szerzett jelentős tapasztalatot. 1996 és 2005 között az újságíróképzéssel foglalkozó Független Médiaközpont igazgatója volt. Ezt követően közép- és kelet-európai regionális oktatási, kutatási és médiapolitikai projekteket irányított, így több éven át koordinálta a Dél-kelet-európai Médiaközpontok Hálózatának a munkáját. Főbb területei a sajtószabadság és pluralizmus, a multikulturális témák megjelenítése a médiában és az újságírói etika.
  

Gazdálkodási adatok

• Direkt36 Nonprofit Kft. társasági szerződése - letöltés

A Direkt36 Nonprofit Kft. 2015-ös beszámolói

• Beszámoló 2015 - letöltés
• Mérleg 2015 - letöltés
• Kiegészítő melléklet 2015 - letöltés
• Közhasznúsági melléklet 2015 - letöltés

A Direkt36 Nonprofit Kft. 2014-es beszámolói

• Beszámoló 2014 - letöltés
• Mérleg 2014 - letöltés
• Kiegészítő melléklet 2014 - letöltés
• Közhasznúsági melléklet 2014 - letöltés