100-szorosára növekedett egy állami pályázatokon taroló cég. A tulajdonos Orbán Viktor testvérének birkózó ismerőse

Az irodai és számítástechnikai eszközök forgalmazásával foglalkozó IMG Solution Kft. nevű cég szédítő növekedést produkált mindössze néhány év leforgása alatt. A 2012-ben még csak 46 millió forintot termelő vállalkozás 2015-re már 4,7 milliárdos bevételre tett szert, vagyis több mint százszorosára növelte a forgalmát. Ezt az után sikerült elérnie a jelenleg működő honlappal sem rendelkező vállalkozásnak, hogy elkezdett sikerrel szerepelni a nagyértékű állami közbeszerzéseken.

A piaci szereplők között nemcsak ez a látványos felívelés keltett feltűnést. Régóta terjed köztük az az információ, hogy az IMG Solution Kft. kötődik Orbán Viktor miniszterelnök egyik testvéréhez, ifjabb Orbán Győzőhöz. A Direkt36 hét olyan egymástól független, a piacon dolgozó forrással beszélt, akihez eljutottak ilyen hírek. A névtelenséget kérő források közül volt olyan, aki konkurens cégektől hallott erről, más az IMG Solutionhoz kötődő emberektől értesült róla, de akadtak, akik olyan állami intézményektől kaptak információt a kapcsolatról, amelyeknek dolgozott a cég.

Bár a piaci szereplők egymás között tényként kezelik, hogy az IMG Solution kötődik a miniszterelnök testvéréhez, arra egyiküknek sem volt írásos vagy egyéb bizonyítéka, hogy ifj. Orbán Győző bármilyen szerepet játszana a cég tevékenységében. Van ugyanakkor egy évekre visszanyúló és dokumentumokkal is alátámasztható kapcsolat ifj. Orbán Győző és az IMG Solution vezetője és társtulajdonosa, Szentgyörgyi Gábor között.

Ez a birkózáshoz kötődik.

A miniszterelnök testvére már fiatalon gyakorolta ezt a sportot, majd felnőttként Európa-bajnokságot nyert szenior kategóriában, közben pedig részt vett a sportág hazai fejlesztésében is. Tiszteletbeli elnöke lett például egy olyan sportegyesületnek, amelynek munkájában Szentgyörgyi Gábor is részt vett a Direkt36 által megismert iratok szerint. Az egyesületi tevékenység keretében Orbán és Szentgyörgyi legalább egy közös utazáson is részt vett, derült ki az arról szóló fényképes beszámolókból.

Sem Szentgyörgyi, sem ifj. Orbán Győző nem válaszolt a Direkt36 kérdéseire.

István, Miklós és Gábor

Az IMG Solution Kft-t 2009 szeptemberében alapította Szentgyörgyi Gábor két társával. A cég működését ismerő források szerint a vállalkozás neve hármójuk keresztnevének kezdőbetűiből állt össze (a másik két üzlettársat Istvánnak és Miklósnak hívják). Mindhárman az informatikai és irodatechnikai piac egyik meghatározó szereplőjének számító Bravogroup csoportnál dolgoztak. Ez a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Műszertechnika vállalatból nőtt ki 2007-ben, amikor a terület cégen belüli vezetői tulajdonosi pozícióba kerültek, és kiváltak a Széles-birodalomból.

Bár az IMG nevében Szentgyörgyi Gábor szerepel utolsóként, az új vállalkozás elindításában és működtetésében ő játszotta a főszerepet. Az alapítás óta ő a cég ügyvezetője és már a Bravogroupnál is kitűnt ambiciózus hozzáállásával. „Nagy munkabírású, törtető, de ha valamit ígért, akkor azt megtartotta” – idézte fel egy korábbi kollégája Szentgyörgyiről, aki az IMG működésének első éveiben még megtartotta munkahelyét a Bravogroupnál is, de aztán a saját vállalkozás felfutásával kilépett onnan.

ifj. Orbán Győző / Forrás: KDNP Flickr

A fellendülés az után indult meg, hogy a cég elkezdett sikerrel szerepelni több nagy állami közbeszerzésen. Általában többkörös pályázatokon dől el az, hogy mely cégek szállíthatnak informatikai termékeket az állami szerveknek. Először a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nevű intézmény ír ki pályázatot, amelynek nyerteseivel úgynevezett keretmegállapodást kötnek. Az egyes állami szervek – mint például a kormányhivatalok – ezekben a keretmegállapodásokban szereplő cégektől rendelhetnek aztán konkrét termékeket. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a KEF köt egy többmilliárdos értékű, több évre szóló keretszerződést több tucat céggel mondjuk nyomtatók vagy számítógépek szállítására. Aztán ha valamelyik állami szervnek ilyen eszközökre van szüksége, akkor ezektől a cégektől kérhet ajánlatot, majd az ezek alapján kiválasztott vállalkozás leszállítja azokat.

Az IMG Solution Kft. 2013 szeptemberében került be az első nagyobb keretmegállapodásba. Ez egy 44 milliárd forintos keretösszegű szerződés volt „számítógéprendszerek és kapcsolódó szolgáltatások” teljesítésére. Az IMG azóta még 8 másik hasonló keretszerződésbe került bele, amelyek közül négyet tavaly hirdettek ki. Köztük volt egy 80 milliárd forintos összegű, informatikai eszközök beszerzéséről szóló keretszerződés.

Megkerestük a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot, de ők egyelőre nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy mennyit költöttek el ezekből a keretösszegekből, és mennyi jutott ebből az IMG Solutionnak. A közbeszerzési eljárások nyilvános adataiból kiderül ugyanakkor, hogy cég a keretmegállapodásokon kívül is kapott összességében több mint 600 millió forintnyi állami megbízást. Szállítottak eszközöket többek között a Magyar Nemzeti Banknak, a MÁV Zrt.-nek és több kórháznak is.

A pályázatokon való sikeres szerepléssel párhuzamosan látványosan fellendült a cég. A működés első éveiben még mindössze néhány tízmilliós bevételeket termelő cég 2013-ban már 166 milliót produkált, majd ez ugrott fel előbb 650 millióra, majd 2015-ben már 4,7 milliárdra. 2016-ban ugyan némileg visszaesett a forgalom (3,2 milliárd volt), de ez a néhány év alatt lezajlott gyors növekedés rendkívülinek tűnik a piacon.

A Direkt36 több mint 200 olyan informatikai vállalkozásnak a pénzügyi adatait elemezte, amelyek az IMG-hez hasonlóan feltűntek az elmúlt öt év nagyobb keretmegállapodásaiban. Közülük csak két másik produkált ennél nagyobb növekedést. Az egyik az I-Cell Zrt., amelynél a fellendülést magyarázhatja az, hogy a cég 2013-ban fejlesztette ki széles körben használt útdíjfizetési rendszerét. A másik kiugró teljesítményű cég pedig a Pegasus Informatikai Kft. nevű vállalkozás, amely tavaly március óta szintén Szentgyörgyi Gábor tulajdonában van. (Ez a cég ugyanakkor a kiugró növekedést szerény bevétel mellett érte el: 2012-ben 191 ezer forintos forgalma volt, és ez ugrott meg 2016-ra 15 millió forintra.)

Csak akkor tudjuk végezni ezt a munkát, ha vannak támogatóink.
Csatlakozz te is!

Hírek az állami szférából

Az IMG rendkívüli felíveléséhez párhuzamosan terjedtek el piaci körökben azok az információk, hogy a cég kötődik ifjabb Orbán Győzőhöz. A Direkt36 hét különböző piaci forrástól hallotta ezt, és közülük többen azt állították, hogy állami intézményeknél dolgozó emberektől értesültek az állítólagos kapcsolatról. Olyan cégeknél dolgozó források mondták ezt, akik maguk is régóta dolgoznak állami ügyfeleknek, így kiterjedt kapcsolataik vannak ebben a szférában. A források egybehangzó elmondása szerint állami partnereik 2013 körül jelezték nekik, hogy megjelent a beszállítói piacon új szereplőként az IMG Solution, és tudomásuk szerint a cég kötődik a miniszterelnök testvéréhez.

„Legalább tíz állami forrásból hallottam erről” – mondta egy irodatechnikai cég korábbi vezető munkatársa. Egy informatikával foglalkozó nagy cég vezetője pedig azt mondta, hogy egy olyan állami intézmény két vezető munkatársától kapta az információkat, amelynek évek óta dolgoznak. Hasonlóról számolt be egy harmadik cégvezető is.

A birkózó kapcsolat

A piaci források ugyan nehezen ellenőrizhető magánbeszélgetésekben szerezték az információkat, az IMG Solution alapító-ügyvezetőjének, Szentgyörgyi Gábornak és ifjabb Orbán Győzőnek a kapcsolatára vannak egyéb, köztük írásos bizonyítékok is. Szentgyörgyi például már korábbi munkahelyén, a Bravogroup csoporton belül is beszélt arról, hogy a miniszterelnök testvére az ismerősei között van. „Mesélte, hogy jól ismeri Orbán Győzőt” – idézte fel egy céges forrás, akinek emlékei szerint Szentgyörgyi hozzátette azt is, hogy a birkózás kötötte össze őket.

Ami biztosan összekapcsolja a két embert, az a NIKÉ Sportegyesület. Ennek a birkózó szakosztállyal is rendelkező, 2009-ben létrehozott egyesületnek a tiszteletbeli elnöke ifjabb Orbán Győző, aki tizenévesen versenyszerűen birkózott, majd felnőttként újrakezdte a sportot. „Még nem voltam 35 éves, amikor beálltam a szeniorok közé” – idézte fel a Karfiolfül magazinban 2015-ben megjelent interjúban, amelyben beszélt arról is, hogy a visszatérése után előbb országos bajnoki címet nyert, majd később Európa-bajnok is lett.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és így biztosan nem fogsz lemaradni a nyomozásaink eredményéről!

Ifj. Orbán Győző többször is megjelent a NIKÉ SE rendezvényein, és a szervezetet képviselve szólalt fel egy olyan 2016-os állami rendezvényen, amelyen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is beszédet mondott.

Ebben a sportegyesületben feltűnik Szentgyörgyi Gábor is. A Kaposvári Törvényszéken hozzáférhető iratokból kiderül, hogy Szentgyörgyi is tagja a szervezetnek, és részt vett több közgyűlésén is. A jelenléti íven szereplő lakcím azonos azzal, ami a IMG Solution céges papírjaiban is szerepel, így biztos, hogy ugyanarról a személyről van szó. Szentgyörgyi egyik ismerőse felismerte őt egy olyan fotón is, amely a NIKÉ SE vezetőinek egyik külföldi útjáról készült.  A 2011-es utazáson a sportegyesület képviselői Kárpátalján jártak, hogy partneri kapcsolatokat építsenek ki. A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint az egyesület vezetője, Balogh Vilmos és Szentgyörgyi mellett még egy tagja volt a küldöttségnek: ifjabb Orbán Győző, a miniszterelnök testvére.

Megkérdeztük Orbánt és Szentgyörgyit, hogy akár ezen az utazáson, akár más alkalommal beszéltek-e az IMG Solution ügyeiről, de ahogy a többi kérdésre sem, erre sem válaszoltak.

A cikk elkészítésében közreműködött Szabó András és Zöldi Blanka.

A céges adatokhoz az Opten szolgáltatásait használtuk.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.