1% – Támogasd a független újságírást!

Mi ez?

Idén is közösen fogadja a személyi jövedelemadó (szja) 1%-át a Direkt36 és a Független Médiaközpontot működtető Független Újságírók Alapítványa.

Hogyan tudod felajánlani nekünk az 1%-ot?

Az szja-bevallás benyújtásának határideje 2023. május 22-e; a NAV által elkészített bevallás-tervezeteket március 15-étől lehet megnézni és jóváhagyni. Az 1%-ról rendelkezhetsz akkor, amikor a bevallást beadod, de akár a bevallástól függetlenül is elküldheted a nyilatkozatot - online (ha van Ügyfélkapu-regisztrációd) vagy postán.

Az online benyújtáshoz keresd fel a NAV weboldaláthttps://eszja.nav.gov.hu/, az azonosítás után kattints az "1+1%-os nyilatkozat" blokkban a NYILATKOZOM linkre, majd a civil kedvezményezettek között válaszd ki ezt a szervezetet és adószámot:

Független Újságírók Alapítványa - 18075450-1-42

Részletesebb útmutatóért, illetve a papíron beadható nyilatkozatról szóló információkért kattints ide, segítünk! A NAV 1%-os tájékoztatóját itt találod.

Miért nekünk add az 1%-ot?

A politikusok, cégvezetők és más befolyásos emberek minden országban, így Magyarországon is óriási anyagi erőforrások fölött rendelkeznek, és a mindennapi életünket alapvetően meghatározó döntéseket hoznak. Az újságírók feladata, hogy ezeket a döntéseket mindannyiunk érdekében szemmel tartsák, és szóvá tegyék, ha azt látják, hogy valami nincs rendben.

Ez sosem volt könnyű munka, de az elmúlt években még nehezebbé vált. Az újságíróknak már nem csak egymással kell versenyezniük a közönség figyelméért, hanem a tömegek befolyásolására létrejött propagandagépezetekkel, álhírgyárakkal és a titkolódzó, szándékosan átláthatatlanul működő állami szervekkel, hatóságokkal is fel kell venniük a küzdelmet. A Direkt36 azért jött létre, munkatársai azért dolgoznak minden nap, hogy ilyen körülmények között is kiderüljön, mi folyik Magyarországon, mi történik Magyarországgal.

Ebben segíthetsz, ha nekünk ajánlod fel az adód 1%-át.

Mire költjük a pénzt?

A Direkt36 a tényfeltáró munkát finanszírozza belőle, a Független Médiaközpont pedig olyan eseményeket rendez, amelyek segítik a hazai újságírás színvonalának javítását. Az 1%-os felajánlások felhasználásáról beszámolunk az oldalainkon. A Direkt36 és a Független Médiaközpont pénzügyei, működése 100%-ban átlátható.

Mi az a Direkt36 és a Független Médiaközpont?

A Direkt36 nonprofit oknyomozó újságíró műhely, amely alapos, kiegyensúlyozott cikkekben számol be mindnyájunkat megkárosító visszaélésekről. A Független Médiaközpont két évtizede szervez tanfolyamokat, konferenciákat, amelyeken az újságírás legfrissebb módszereivel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A két szervezetet összeköti az a meggyőződés, hogy létezik bátor, pártatlan és kizárólag a köz érdekét szolgáló újságírás, és ennek fontos szerepe van a hatalmon lévők és szövetségeseik ellenőrzésében. (Ha kiváncsi vagy legfrissebb nyomozásainkra, kattints ide!)

Így működik az 1% felajánlása lépésről lépésre

 • Ha papíron készül az szja-bevallásod, akkor ezeket az adatokat kell megadnod az szja-bevallás megfelelő oldalán:
  Független Újságírók Alapítványa - 18075450-1-42

A rendelkező nyilatkozatot (úgyanúgy, mint magát az adóbevallást) kitöltheted regisztráció nélkül is a NAV oldalán: https://webnyk.nav.gov.hu/

Az így elkészített nyilatkozatot aztán ki kell nyomtatni, és aláírva kell lezárt postai borítékban személyesen benyújtani vagy postán feladni a NAV-nak 2023. május 20-áig.

 • Ha van Ügyfélkapu-regisztrációd és online szeretnéd felajánlani az adód 1%-át a Direkt36-nak és a Független Médiaközpontnak, ezeket a lépéseket kell követned:
 1. Keresd fel a NAV weboldaláthttps://eszja.nav.gov.hu/
 2. Kattints a Belépés gombra.
 3. Jelentkezz be az Ügyfélkapuba.
  Ehhez szükséged lesz felhasználónévre és jelszóra. (Ha nincs Ügyfélkapu-hozzáférésed, akkor bármelyik Kormányablakban igényelhetsz személyesen. Ez sokféle más ügyintézéshez is hasznos lehet. Ha nem szeretnél hozzáférést, akkor marad a papíralapú bevallás.)
 4. Ha beléptél, kattints az „1+1%-os nyilatkozatom folytatása” gombra, és töltsd ki a megjelenő űrlapot.
  Figyelj arra, hogy a nevedet és a lakcímedet csak akkor kell megadnod, ha szeretnéd, hogy azokat a támogatott szervezet is lássa. Ez esetben ki kell pipálnod az adózó neve mező feletti hozzájárulási nyilatkozatot. (Ha nem szeretnéd megadni ezeket az adatokat, egyszerűen hagyd üresen ezeket a mezőket.)
 5. Válaszd ki a támogatott szervezetet.
  Ehhez tudnod kell a szervezet nevét és/vagy adószámát – ezek alapján tudsz a szervezetekre rákeresni. A mi esetünkben ez:

  Független Újságírók Alapítványa - 18075450-1-42

  Egyszerűen írd be ezt az adószámot vagy a nevet a megfelelő mezőbe, és a rendszer kikeresi neked a szervezetet.

 6. Mentsd el és add le a nyilatkozatot!
  Ha mindent kitöltöttél, kattints az oldal alján a Mentés gombra. Ha hibaüzenettel találkozol, akkor valamilyen adat hiányzik vagy nem megfelelően adtad meg. Az oldal tetejére görgetve ellenőrizheted, hogy mi volt a hiba. Ha sikerült a mentés, már csak annyi a dolgod, hogy a Beadás gombra kattintasz.
  Ha minden rendben volt, akkor ez jelenik majd meg a képernyődön:

Nagyon köszönjük, ha a támogatásunk mellett döntöttél, és ennek megfelelően rendelkeztél az 1%-odról!

Ha bármilyen kérdésed van, írj nekünk a tamogatas@direkt36.hu a címre!

Adj esélyt az igazságnak, támogasd a szabad újságírást!