460 millió forintot hozott Tiborcz Istvánnak az új cége

Forrás: 7/24 Hírműsor

A miniszterelnök veje közbeszerzések nélkül is megtalálta a számítását az üzleti életben. Tavaly vásárolt cége, a HCS Experts több mint 450 millió forint osztalékot fizet ki neki a cég tavalyi és tavalyelőtti eredménye után.

Tiborcz István 2015 április végén eladta többek között a LED-lámpás beruházásokról elhíresült Elios Zrt-ben lévő tulajdonrészét. Az a cég elsősorban uniós támogatású állami-önkormányzati beruházásokból élt. Tiborcz pont akkor szállt ki belőle, amikor már több hatóság is vizsgálni kezdte az ellentmondásos módon elnyert beruházásaikat. A Napi Gazdaság akkor azt írta, hogy Tiborcz “eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet”. Egy hónappal az eladások előtt viszont vett egy másik céget, a HCS Experts Kft-t.

A 2011 közepén alapított HCS Experts előző tulajdonosa tavaly azt mondta a Direkt36-nak, hogy a cég főleg hírközlési területen működött, és tanácsadással foglalkozott addig, amíg Tiborcz István meg nem vásárolta. A cégnek az első évében csak 4 millió, majd a következő évben 40 millió forint árbevétele volt. 2014-ben, mielőtt Tiborcz István megvette, már több mint félmilliárd forint volt a forgalma.

Csak akkor tudjuk a hatalmat ellenőrizni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is a Direkt36 támogatói köréhez!

 

A HCS Experts honlapján olvasható tájékoztató szerint a cég a tulajdonosváltás után “az informatika fejlődését figyelembe véve új kihívások felé vette az irányt”. A cég tevékenységéről nem sok derül ki a honlapról, a szolgáltatások menüpontban informatikai, távközlési és gyengeáramú rendszerek tervezése mellett informatikai szolgáltatásokat kínálnak. A céget Tiborcz István testvére vezeti.

A HCS Experts hétfőn publikált friss, 2015-ös mérlege szerint bejött a cégnek az új irány. A 2014-es árbevételt 400 millió forinttal növelték, és így tavaly már közel egymilliárd forint árbevételük volt. Az adózás utáni nyereség 389,8 millió forint lett, és Tiborcz István úgy határozott, hogy az egészet kiveszi osztalékként. A cég beszámolójából az is kiderül, hogy az egy éve az előző évi nyereség terhére megszavazott 70 millió forint osztalékot még nem fizették ki, így most Tiborcz 460 millió forintot vehet fel.

A HCS Experts nem indult közbeszerzéseken, mindössze alvállalkozóként tűnt fel egy beruházásban nem sokkal azután, hogy Tiborcz megvásárolta. Tavaly május végén Szekszárd a Sagemcom Magyarország Kft-t bízta meg, hogy uniós támogatásból szereljenek utastájékoztató táblákat a buszmegállókba. Az egész beruházás 16,6 millió forintba került, a HCS Expertsnek csak 18 százaléknyi rész jutott a munkából, úgyhogy ez a megbízás csak töredéke volt a cég tavalyi forgalmának.