A DK-alelnök vagyonbevallásában alig találtunk valamit. Aztán megnéztük a cégeit

László Varju followed Ferenc Gyurcsány to the new party DK

Van egy jó sztorid? Írj nekünk: info@direkt36.hu
Partnerünk a

 

Idén áprilisban a Demokratikus Koalíció politikusa, Varju László a Facebook-oldalán ajánlotta az ismerőseinek a taksonyi Zöld Sziget Panziót. A képen, amit megosztott, egy medence látható, mögötte kis faházak sorakoznak. Az első hozzászólás Lamperth Mónika korábbi szocialista belügyminiszteré volt: „Lacikám, nem láttam a vagyonbevallásodban ezt a kis pecót. :)” Varju Lászlónak nagyon rosszul esett a vicc, Lamperth Mónika pedig utóbb elnézést kért érte.

Pedig a ráckevei Duna-ág mellett álló panzió tényleg Varju Lászlóé és családjáé, és az épületegyüttes valóban nem szerepel a vagyonnyilatkozatában. A panzió ugyanis Varju cégének a tulajdona, a képviselők cégeinek vagyonát pedig nem kell feltüntetni a nyilatkozatokban. Így viszont Varju László vagyoni helyzetéről egyáltalán nem ad teljes képet a vagyonnyilatkozata. Ez alapján úgy tűnik, mintha szinte semmije sem lenne: bérelt autóval jár, majdnem annyi adóssága van, mint megtakarítása, és a lakás, ahol él, a felesége tulajdonában van.

Valójában azonban Varjunak több, összesen évi több tízmilliós bevételt termelő cégben van részesedése, melyek a politikus állítása szerint a család megélhetésének felét adják. A cégek vagyonát gyarapítja többek között a már említett taksonyi panzió, két kisebb balatoni üdülő és két autó is.

Ráadásul Varju a céges érdekeltségeit sem mindig vallotta be pontosan, a nyilatkozatai 2015 előtt több ponton hiányosak voltak. Az egyik céget 6, a másikat 9, egy harmadikat pedig 3 vagyonnyilatkozatából hagyta ki. Abban a két évben is hiányos vagyonnyilatkozatokat adott le, amikor a második Gyurcsány- illetve a Bajnai-kormány idején államtitkár volt a gazdasági tárcánál.

Csak akkor tudjuk a hatalmat ellenőrizni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is a Direkt36 támogatói köréhez!

Varju László a Direkt36-nak elismerte, hogy korábban „rendetlenségből” kihagyta egyes cégeit a vagyonnyilatkozataiból, de mára igyekezett helyrehozni a hibát. A vagyonnyilatkozata ugyanakkor szerinte tükrözi a valós helyzetet, mert a cégei mögött álló vagyonnak nyilvános adatbázisokban minden érdeklődő utánanézhet.

Mivel a képviselői vagyonnyilatkozatok jelenlegi formájukban csak korlátozottan alkalmasak arra, hogy átláthatóvá tegyék a parlamenti képviselők gazdagodását, a Direkt36, a 444 és a Transparency International Magyarország egy olyan adatbázist fejlesztett Vagyonkereső néven, ami egy oldalon, digitalizált és kereshető formában gyűjti össze vagyonnyilatkozataikat.

A Vagyonkereső célja, hogy elszámoltathatóvá tegye a képviselőket, átláthatóbbá tegye személyes gazdagodásukat. A képviselői vagyonnyilatkozatokban található ellentmondásokról cikksorozatot indított a Direkt36. Köztük volt például a fideszes Becsó Zsolt esete, aki a vagyonnyilatkozati rendszer hibáját kihasználva hallgatott egy cégéről, pedig az több tízmilliót nyert egy tenisz centrum és egy vendégház kiépítésére. (A cikksorozat további darabjai itt olvashatók.)

Mije van a cégeknek, amelyeket Varju bevallott?

Az 55 éves, háromgyerekes, közgazdász végzettségű Varju László a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció alelnöke, de korábban az MSZP-ben politizált: a párt alapító tagja volt, 2002 óta folyamatosan országgyűlési képviselő, és volt a Pest megyei Taksony polgármestere is (ezen a településen működik a családja panziója). A legutóbbi szocialista kormányzás utolsó éveiben – 2008 decemberétől a 2010-es választásokig – a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkáraként dolgozott.

Varju László követte Gyurcsány Ferencet az MSZP-ből a DK-ba (forrás: Varju László Facebook-oldala)

Varju László követte Gyurcsány Ferencet az MSZP-ből a DK-ba (forrás: Varju László Facebook-oldala)

A politikus idén januárban beadott, 2015-ös évről szóló nyilatkozata egy szinte teljesen vagyontalan ember benyomását kelti. Nincs lakás a nevén, még autója sincs, és a nyilatkozatban nem szerepelnek műtárgyak, ajándékok és támogatások sem. A megtakarításai nem érik el a 10 millió forintot, a tartozásai viszont 8 millióra rúgnak. A korábbi vagyonnyilatkozatai szerint azelőtt sem volt ennél lényegesen több vagyona.

A lakcíme egy II. kerületi, 116 négyzetméteres, 3 szobás lakás, ami Varju feleségének tulajdona. Varju a Direkt36-nak odaadta a felesége és két gyermeke vagyonnyilatkozatát is. Ezek az űrlapok is szinte üresek: a II. kerületi közös otthonukat, egy kisebb szőlőt és egy harmadrészben birtokolt garázst leszámítva ezekben sem szerepelnek vagyontárgyak vagy megtakarítások.

Ezt megelőzően Varju lakcíme a Ráckevei-Duna partján, Taksonyban volt: ott, ahol ma a családi panzió működik. Ez az ingatlan, valamint a hozzá tartozó, szomszédos telek a Varju Kft. tulajdonában van, korábban Varju egyéni vállalkozóként birtokolta, a kilencvenes években pedig még csak bérelte a területet. A két telek összesen 6270 négyzetméteres, rajta 16 összkomfortos faházzal, egy medencével és egy rendezvényházzal. Korábban Varju gyakran tartott itt összejöveteleket a párttársaival, a politikus szerint emiatt a panzió „egy kicsit a baloldal bölcsője is”.

A panziót birtokló Varju Kft. az egyik cég, amelyiket a politikus – 2014 és 2015 között öt másik mellett – megjelölt a vagyonnyilatkozataiban. A politikus szerint azonban a cégek egyikéből sem származik jövedelme, és az egyedüli fizetése a képviselői tiszteletdíj (jelenleg havi 748 ezer forint). A Varju Kft.-ből ügyvezetőként utoljára 2007-ben kapott havi 400 ezer forintos fizetést, azóta viszont ezt sem veszi föl. Varju a Direkt36-nak azt mondta, érdekeltségeinek többsége nincs olyan helyzetben, hogy osztalékot fizessen.

A Varju Kft. adózott eredménye 2015-ben például 945 ezer forint volt, de a politikus szerint a nyereséget mindig visszaforgatják a cégbe a stabilitás érdekében. Van viszont a cég tulajdonában négy ingatlan: a taksonyi panziót alkotó két telken kívül két 40 négyzetméteres balatonőszödi üdülő, amelyeket 2009-ben vásárolt meg. A VI. kerületben, a Székely Mihály utcában pedig egy irodájuk van. A cég vagyontárgyai az ingatlanokkal együtt összesen bruttó 93 millió forintot érnek a vállalkozás hivatalos beszámolói szerint: ezek között van például egy kiépített medence és egy 2009-ben 5 millió forintért vásárolt Volvo is.

A taksonyi panziót Varju egy másik cége, a Zöld Sziget Panzió Kft. üzemelteti, amelynek jelenleg Varju felesége az ügyvezetője, miközben a politikus tulajdonrésze 67 százalékos. Varju 1998-ban lépett be a családi vállalkozásba, amelynek évente néhány milliós árbevétele van, de az elmúlt öt évben adózás után lényegében végig veszteséges volt. A taksonyi faházak berendezését, a medence csempézését, a főépület felújítását és légkondicionálását, valamint egy LCD tévét is a kft. költségvetéséből gazdálkodták ki.

A családi panzió működtetéséért a felesége és a lánya kap havi 200-200 ezer forintot a két érintett cégből – mondta Varju a Direkt36-nak, hozzátéve, hogy a képviselői fizetés mellett ez adja a család jövedelmének másik felét. Amikor belevágtak, több bevételt vártak a panzió működtetéséből, de mivel fejlesztési pénzeket nem tudtak szerezni hozzá, bankhitelt pedig nem akartak felvenni, a panzió Varju szerint ma lényegében egy ifjúsági tábor, és „kész csoda, hogy még működik”.

Forrás: Varju László Facebook-oldala

Forrás: Varju László Facebook-oldala

A taksonyi panzió címére egy harmadik Varju-cég is be van jegyezve. Ez az oktatással foglalkozó Eur-Int Nonprofit Kft. Ez a cég még 2009-ben alakult, de Varju csak 2011 szeptemberében szerzett benne részesedést: azóta ő a kizárólagos tulajdonos, egyben ügyvezető is. Az elmúlt években a cégnek többször is tízmilliós nagyságrendű bevétele volt, és a céges iratok szerint pedig 19,3 milliót költöttek „projektrendszer fejlesztésre”, 7,5 milliót IBM szerverekre, valamint 2010-ben 7 millió forintért vásároltak egy BMW-t. Ez utóbbiról Varju azt mondta, hogy sajnos már tönkrement. Az informatikai fejlesztések pedig egy jelenleg „döcögősen haladó” ötletének megvalósításához kellettek, amelynek lényege, hogy civil szervezetek és gazdasági társaságok számára nyújt majd szolgáltatásokat. Ebből a nonprofit cégből Varju nem vett ki pénzt.

Mi a helyzet a cégekkel, amelyekről Varju elfeledkezett?

A három fenti céget Varju minden évben a szabályoknak megfelelően szerepeltette a vagyonnyilatkozatában. Van azonban további három cég, amelyeket éveken át nem vallott be, holott a cégnyilvántartási adatok szerint tulajdonrésze volt bennük.

Az első a Pro-Mix Bróker Kft., amelyet először a 2011 januárjában leadott vagyonnyilatkozatában szerepeltetett Varju, 21 százalékos részesedést jelölve meg, holott az Opten cégnyilvántartási adatbázis szerint 1994 óta folyamatosan tagja volt a cégnek, vagyis korábban is fel kellett volna tüntetnie a részesedését. Ezt legalább hat alkalommal nem tette meg. Egy működő biztosítási cégről van szó, amely 2015-ben 9,6 millió forintos árbevételt produkált. Varju a 2015-ös vagyonnyilatkozata szerint a nyereségből is részesedik, a tulajdonrészének megfelelő 21 százalékos arányban, ugyanakkor a Direkt36-nak azt mondta a politikus, hogy nem származott jövedelme ebből a cégből.

A Siva.hu Kft.-vel hasonló a helyzet: miközben a cégadatok szerint Varju tagsága (75 százalékos tulajdonrésze) a könyvelőcégben 2001 óta folyamatos, 2007 és 2014 között mégsem írta be a vagyonnyilatkozataiba. Ezalatt összesen kilenc alkalommal kellett vagyonbevallást tennie. A 2008-as vagyonbevallásából ráadásul úgy felejtette ki a céget, hogy az év nagy részében még ügyvezető igazgató is volt. A cégvezetésből egy nappal az előtt szállt ki, hogy 2008. december 1-jén államtitkárnak nevezték ki.

A harmadik cég, amelyet Varju kihagyott több vagyonnyilatkozatából is, az Europaimpex Kft. Ez a fő tevékenységként „vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelemmel” foglalkozó, évek óta veszteséges és jócskán eladósodott cég – amely a legfrissebb mérlegéhez csatolt kiegészítő melléklet szerint „felélte saját vagyonát” – 2013. május 29-e óta tartozik Varju László érdekeltségébe. Ez azt jelenti, hogy három vagyonnyilatkozatából hagyta ki.

Varju a hiányosságokat rendetlenségével indokolta, ami abból fakadt, hogy a cégek működéséhez „nem sok köze volt”, illetve „nem sok eredménye volt annak, ami ott történt”. Varju azt mondta, hogy 2014-ben az egyik hiányossággal egy sajtóban megjelent hír szembesítette, és ekkor döntött úgy, hogy „rendet csinál”, hogy tiszta legyen a helyzet. A hibát a legutolsó vagyonnyilatkozatában kijavította, „házon belül is” elnézést kért érte (ez utóbbi megfogalmazást a saját pártjára, a DK-ra értette). Hozzátette, hogy a korábban hiányzó cégekből semmi haszna nem származik, és szándékában áll megszabadulni tőlük, azért is, hogy „ne érezzem magam rosszul, ha egy ilyen kérdést feltesznek”.

Csak akkor tudjuk a hatalmat ellenőrizni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is a Direkt36 támogatói köréhez!

 

A cikk elkészítésében közreműködött Fabók Bálint.

A cégadatokat a Céginfo és az Opten szolgáltatta.

Partnerünk a

  • Wirth Zsuzsanna

    Az ELTE hallgatójaként kezdett az Origónál dolgozni, ahol tíz évet töltött a politika rovat újságírójaként. Dolgozott a Forbesnak és a Marie Claire-nek, 2016 óta pedig a Direkt36 újságírója, 2022 óta szerkesztője is. 2022-ben az OCCRP ösztöndíjasaként tanult a tényfeltáró újságírásban alkalmazható OSINT és más kutatási technikákról. Háromszor is elnyerte a Minőségi Újságírásért díjat. 2023-ban Szente László-díjat kapott, a kórházi fertőzések eltitkolt helyzetét feltáró cikksorozatáért pedig Marton Kamillával közösen elnyerte a Transparency-Soma díjat. Az ELTE média szakán óraadóként újságírást tanít.