A kormány bezárta a külföldi kereskedőházakat. Csak Orbán török barátjával kivételeztek

Van egy jó sztorid? Írj nekünk!
Partnerünk a

Az Orbán-kormány külpolitikájának egyik leglátványosabb eleme volt 2010 után a keleti nyitás. Ennek lényege, hogy a kormány a világgazdaság növekedését húzó ázsiai országok és más, korábban elhanyagolt piacok felé próbál kiépíteni gazdasági kapcsolatokat.

A kapcsolatépítés fontos eszközei voltak a világ számos részén megnyitott kereskedőházak. Ezek feladata volt, hogy segítsék a magyar cégek exporttevékenységét. Tavaly nyáron azonban úgy döntött a kormány, hogy megszünteti a milliárdos veszteséget termelő és több botrányos ügyben érintett hálózatot, és szerződést bontanak a kereskedőházakat működtető cégekkel, a magyar exportot pedig egy új hálózaton keresztül támogatják majd.

A hálózat felszámolásával több tucat szerződést mondott fel a kormány a világ minden táján. Egy kivétel volt: az Adnan Polat török üzletember cégével kötött szerződés érvényben maradt. Polat jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. A miniszterelnök személyesen vezette körbe a felcsúti stadionban, de jelen volt Orbán miniszterelnöki eskütételén is. Polat egy olyan vállalkozásban is érdekelt, amelyben korábban feltűnt Orbán veje, Tiborcz István egyik cége.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a megkeresésünkre megerősítette, hogy Polaték szerződése érvényben van. Arra egyelőre nem reagáltak, hogy ez az egyedüli érvényben maradt szerződés-e. Polat cége és az MNKH utódjaként létrejött HEPA nem válaszolt a kérdéseinkre.

Több tucat országban bezártak, de Orbán barátja talpon maradt

A magyar kormány a keleti nyitás részeként hozta létre a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t (MNKH) 2012 végén. Ez szerződött magáncégekkel arra, hogy azok a világ különböző pontjain a magyar kis- és középvállatok exporttevékenységét segítő kereskedőházakat működtessenek.

A kereskedőházak működését több botrány és súlyos anyagi veszteség is beárnyékolta. A 444 által korábban megszerzett iratokból kiderül, hogy a hálózat indulása óta veszteségesen működött, és jóval többet kellett költeni rá, mint amennyi üzletet össze tudott hozni. A kormány azzal védte meg a kereskedőházakat, hogy míg az exportfejlesztés költségei őket terhelik, addig a bevételek a magyar vállalkozásokhoz kerülnek, így az exportsikerekhez hozzájárult az MNKH is.

Az MNKH kínos ügyekbe is belekeveredett. A Quaestor 2015-ös csődje után azért kellett magyarázkodniuk, mert a kereskedőház a tőkéjét a brókercégnél tartotta, a pénzt azonban a bedőlés előtt sikerült kimenteniük. 2016 szeptemberében az derült ki, hogy egy olyan cég tartozik többmilliárd forinttal az MNKH-nak, amelynek a tulajdonosai üzleti kapcsolatban állnak a miniszterelnök feleségének rokonaival. De több újságcikk foglalkozott azzal is, hogy az MNKH milyen kormányközeli szereplőkkel állt szerződésben.

Tavaly nyáron végül úgy döntött a kormány, hogy jelentősen átalakítja a rendszert. Az MNKH a 2018. június 27-én úgy határozott, hogy megszüntetik a kereskedőházak üzemeltetéséről szóló szerződéseket, helyettük pedig nagyobb régiókat lefedő exportfejlesztési partnerirodákat hoznak létre. Ezek felügyelete az MNKH jogutódjaként létrejött HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség feladata lesz a külügyminiszter irányítása alatt.

A tavaly nyári határozat több tucat országra vonatkozó, közbeszerzési eljárásokkal kiválasztott szerződéseket mondott fel, csak három szerződés maradt ki: az afrikai, a nyugat-kanadai és a törökországi kereskedőházakat üzemeltető cégeké. A Direkt36-nak az első két cégnél azt mondták, hogy a velük kötött szerződés már korábban megszűnt, ezért maradtak ki a tavaly nyári határozatból.

A harmadik cégnek azonban még mindig élő szerződése van az MNKH utódjaként létrejött HEPA-val is. Ez a cég az Adnan Polat török üzletember tulajdonában álló ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft., amely havi 70 millió forintért üzemelteti a török kereskedőházakat.

Ezt a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette, a megkeresésünkre azt írták, hogy felmondták a külföldi kereskedőházak szerződéseit, de „a török partnerirodával – az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft-vel – korábban kötött szerződés érvényben van.”

Polattal (majd később a magyarországi cégével) még 2015 februárjában szerződött az MNKH. Nyilvános adatokból az derült ki, hogy a Polat cége a kereskedőház megnyitásának évében több mint egymilliárd forint támogatást kapott az államtól a képviselet beindítására. Ez a nyilvános adatok szerint az egyik legnagyobb összeg volt, amelyet az állami cég a partnereinek adott kereskedőház létrehozására.

Polaték 2016 nyarán elnyerték az iráni kereskedőház üzemeltetéséről szóló tendert is, ezt a feladatot havi 3,4 millió forintért végezték. A teheráni irodájukat azonban a kereskedőházak megszüntetéséről szóló kormányzati döntés után bezárták.

Kicsoda Adnan Polat?

A Magyarországon energetikai és ingatlan befektetésekkel is rendelkező török üzletember, Adnan Polat közeli viszonyt ápol Orbán Viktorral. A Bors 2017-ben több képet közölt, amelyen az látható, hogy a miniszterelnök személyesen kalauzolja körbe a felcsúti stadion tetején. Polat jelen volt Orbán 2018-as miniszterelnöki eskütételén, néztek együtt focimeccset és a török vállalkozó tagja volt az Orbánt legutóbbi kínai látogatására elkísérő csoportnak is.

Polat személyes és üzleti kapcsolatban került Orbán több családtagjával is. A Magyar Narancs lefotózta egy budapesti szálloda teraszán, amikor a miniszterelnök lányával, Orbán Ráhellel beszélget. Polat korábban Tiborcz István egyik cégével, a BDPST Zrt.-vel közösen volt tulajdonos két vállalkozásban is. 2016 szeptemberében pedig több újságcikk is arról számolt be, hogy Polat által működtetett törökországi kereskedőház izmiri irodáját a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak az unokaöccse vezeti.

Szijjártó csapattársa ment

A kormány a kereskedőházak bezárása után jelenleg is folytatja az új hálózat kialakítását. Ősszel a kínai és a japán iroda működtetésére találtak partnereket. A Japán mellett Dél-Kelet-Ázsiát is magában foglaló régióért a tokiói székhelyű GaryuTrading felel majd. A Kína mellett Malajziát, Szingapúrt és Indonéziát is magába foglaló irodát pedig az Európa Ázsia Kft. irányítja majd, amelynek kínai tulajdonosa több vállalkozással is rendelkezik Magyarországon. Az orosz és a balkáni régiós (utóbbi Szerbiát, Macedóniát, Montenegrót, Koszovót, Albániát, Bosznia-Hercegovinát foglalja magába) irodákról szóló tenderek egyelőre eredménytelenül zárultak.

A HEPA januári közgyűlésén visszahívták tisztségéből Szijjártó Péter külügyminiszter futsallos csapattársát, Kun Gábort. Leváltását azzal indokolta a HEPA, hogy a cég átalakulásával a cégvezetői pozíció megszűnt. A Külügyminisztérium sajtóosztálya Kun távozásáról azt írta, hogy a HEPA „új szervezeti struktúra és működési modell” alapján tevékenykedik, ebben pedig nem szerepel a cégvezetői pozíció. A Direkt36 információi szerint azonban Szijjártó nehezményezte a HEPA vezetésénél Kun menesztését. Erről megkérdeztük a Külügyminisztériumot és a HEPA-t is, a kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Céginformációk kereséséhez és ellenőrzéséhez az Opten szolgáltatását használtuk.

Partnerünk a

Egy hozzászólás a(z) “A kormány bezárta a külföldi kereskedőházakat. Csak Orbán török barátjával kivételeztek” bejegyzéshez

Itt szólhatsz hozzá a cikkhez

  1. Sima pénz kidobás volt (Unión belül minek?),csak kifizető hely a haveroknak,de mivel szorul a hurok a tolvajok nyakán próbálnak mindent kezük közelben tartani és most ilyenekre most nincs pénz,jönnek a választások és most sem hisznek magukban ezért tartalékolnak és majd mással kárpótolják az elvtársaikat.Törököknél miért is,hát csupán csak presztízs,vagy az ottani ember sokat tud Orbánról,Pedig nem kellene félnie,bármi derülne ki róla,az idióta szavazói nem törődnének vele,mert márt minden rosszat ellehet képzelni róla amit persze el is követett.