A NER-elit luxusutazásai után évek óta nyomozó fotós-újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel

2021. június 24-én Mészáros Lőrinc egy ICON feliratú pólóban, újdonsült párjával, Várkonyi Andrea korábbi tévés műsorvezetővel az oldalán tűnt fel a dél-olaszországi, Nápolyhoz közeli Amalfi belvárosában. Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkori barátjának, Magyarország egyik leggazdagabb emberének a felbukkanása nem volt teljesen váratlan. A milliárdos családja és Orbán által korábban is használt OE-LEM lajstromjelű Bombardier magángép, illetve a Lady Mrd nevű háromszintes jacht is épp aznap érkezett meg Nápoly környékére.

Ezért gondolta Németh Dániel fotós-újságíró is, aki a magyar médiában egyedülálló szívóssággal leplezi le kormányközeli figurák bizalmas találkozóit és eltitkolni próbált luxuséletvitelét, hogy a járművek útvonalát követve érdemes lehet idén nyáron Dél-Olaszországba utaznia. Csakhogy miközben Németh a kormányközeli milliárdosok után nyomozott, valakik ott voltak az ő nyomában is. A Direkt36 kiderítette, hogy július elején a fotós-újságíró két telefonját is feltörték a kizárólag állami szervek által használt Pegasus kémszoftverrel. Ez az eszköz nemcsak a telefonon lévő összes adathoz képes hozzáférni, de még a készülék mikrofonját és kameráját is képes távolról bekapcsolni.

A Direkt36 egy nemzetközi újságírói csapat tagjaként még július 18-án írta meg, hogy az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftverrel magyar újságírókat és kormánykritikus médiatulajdonosokat figyeltek meg. Az újságírói projekt alapját egy 50 ezer olyan telefonszámot tartalmazó adatbázis jelentette, amelyet az NSO ügyfelei választottak ki megfigyelésre. A listához a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá közösen, majd azt 17 szerkesztőség elemezte. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, és azt is bemutattuk, hogy a megfigyelés célpontjai között feltűntek befolyásos ügyvédek, ellenzéki politikusok, az Orbán-kormány két leváltott államtitkára is.

Németh telefonszáma ezen a kiszivárgott listán még nem szerepelt, de ennek oka az, hogy az adatbázis még az ő célponttá válása előtt került ki. Németh a Pegasus-ügy kirobbanása után egy ismerősén keresztül megkereste a torontói egyetemen működő Citizen Labet, akik már régóta kutatják az NSO kémszoftverének nyomait. A Citizen Lab szakértői a Pegasus nyomait megtalálták a magyar fotós-újságíró telefonján is. Németh ezt követően fordult a Direkt36-hoz, mi pedig az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet technikai segítségével elvégeztettünk egy második, független vizsgálatot is.

Az Amnesty technikai elemzése kimutatta, hogy Németh Dániel két telefonját is sikeresen feltörték a Pegasus kémszoftverrel, az egyiket 2021. július 1–9., a másikat július 5–9. között. Ebben az időszakban Németh éppen Magyarországon tartózkodott egy dél-olaszországi munkaútja után, és a fideszes elit által használt luxusjárművek útvonalát figyelve tervezte következő utazását.

„Németh Dániel telefonjának megfertőzése a Pegasusszal, amit az Amnesty Tech megerősített, egy újabb felháborító példája annak, hogy az NSO Group kémszoftverét eszközként használják újságírók elnémítására” – nyilatkozta Likhita Banerji, az Amnesty Tech kutatója, hozzátéve, hogy „a magyar hatóságoknak sürgősen független, átlátható és elfogulatlan nyomozást kellene indítaniuk az összes törvénytelen megfigyelés esetében, melyeket a Pegasus Projekt feltárt”.

“Ez az eset egy egyértelmű figyelmeztető jel arra, hogy a megfigyelésekkel való visszaélések elharapództak Magyarországon” – mondta John Scott-Railton, a Citizen Lab vezető kutatója. Hozzátette, hogy “az európai uniós szerveknek meg kellene vizsgálnia az elszaporodott Pegasus-eseteket Magyarországon”.

A katonai kiberfegyvernek minősülő eszközt annak fejlesztője, az izraeli NSO a saját állítása szerint kizárólag külföldi államoknak, nyomozószerveknek és titkosszolgálatoknak adja el. Számos közvetett bizonyíték utal arra, hogy a hazai telefonszámokra a magyar állami szervek kémkedtek a Pegasusszal. Egy leszerelt magyar titkosszolga, valamint az NSO egyik volt alkalmazottja is megerősítette a tényfeltáró projektnek, hogy Magyarország valóban kliense lett az NSO-nak, és használta is a kémszoftvert.

Az Orbán-kormány tagjai az elmúlt hónapokban egyszer sem tagadták egyértelműen sem a Pegasus beszerzését, sem azt, hogy a Direkt36 által megnevezett személyeket meg is figyelték vele. Több kérdést is feltettünk a kormánynak Németh megfigyeléséről, de ezekre nem érkezett válasz.

Július 22-én az NSO alapítója, Shalev Hulio egy izraeli rádióban a Direkt36 kérdésére azt mondta: felháborító, ha valóban újságírókat figyeltek meg a termékükkel Magyarországon, és ha a belső vizsgálatuk ezt megerősíti, megszüntetik a Pegasusszal visszaélő kliensük hozzáférését a rendszerhez. Hulio többszöri kérdésre sem mondta ki, hogy ez a kliens valóban Magyarország.

A Németh Dániel telefonján talált Pegasus-fertőzések mindössze két héttel a rádióbeszélgetés, illetve a Pegasus-ügy kirobbanása előtt történtek. Nem ő az egyetlen a magyar médiából, akinek a telefonján a Pegasus egészen friss nyomait megtaláltuk: Páva Zoltánt, a kormánykritikus Ezalenyeg.hu kiadóját még idén májusban is megfigyelték a kémszoftverrel.

A NER-elit nyomában

Németh Dániel az elmúlt évek számos nagy tényfeltáró projektjében vett részt, ám neve mégis szűk körben ismert csak, mivel tudatosan kerüli a nyilvánosságot és a szereplést. Ez a feltűnésmentesség segíthette abban, hogy a luxuséttermekben tárgyaló, jachtokon nyaraló politikusokat és kormányközeli üzletembereket hosszú éveken keresztül szinte észrevétlenül tudja lefényképezni.

2012-ben például Németh készítette a Magyar Narancs híres címlapfotóját az épp a befolyása csúcsán lévő Simicska Lajosról. Az oligarcha akkoriban olyannyira rejtőzködött a nyilvánosság elől, hogy előtte több mint egy évtizedig nem is jelent meg róla új fotó a magyar sajtóban. Németh fotózta le később azt is, amikor a miniszterelnök veje, Tiborcz István az FBI-körözés alatt álló Ghaith Pharaonhoz kötődő üzletemberekkel tárgyalt, vagy amikor Orbán Ráhel egyeztetett Adnan Polat török milliárdossal a Gresham-palota teraszán.

Németh annyira igyekezett a háttérben maradni, hogy az is előfordult, hogy egy-egy leleplező felvételét inkább nem is vállalta névvel, nehogy az azzal járó ismertség nehezítse későbbi munkáját. Ilyenek voltak például azok az Index-cikkben megjelent videófelvételek, melyekből kiderült, hogy Habony Árpád, Rogán Antal és Kertész Balázs – Rogán láthatatlanná vált intézőembere – rendszeresen találkozgattak az utóbbinak a belvárosi irodájában. Kertész gellérthegyi luxusvillájáról később a Magyar Narancsnak további fotókat, sőt még egy drónfelvételt is készített.

Magyar újságírók bárki számára elérhető, nyílt internetes repülő- és hajókövető applikációk segítségével évek óta próbálják kideríteni, hogy a kormányközeli üzletemberekhez kötődő luxusjárműveken éppen milyen fideszes politikus vagy milliárdos utazhat. Németh volt azonban az első, aki még 2016-ban felfedezte a NER-es elit vonzódását a jachtokhoz, amikor dokumentálta Mészáros Lőrinc és akkori felesége nyaralását az Artemy nevű hajón. Németh azzal is kitűnik a magyar médiában, hogy mennyire kitartóan követi az orbáni elit külföldi mozgásait. Amikor csak tud, vesz egy fapados repülőjegyet, hátha fényképezőgépével, drónnal és telefonjával felszerelkezve valamelyik kikötőben vagy akár a nyílt tengeren le tudja fotózni az utasokat.

Így sikerült drónfelvételek segítségével megörökítenie az Artemynél is grandiózusabb hajó, a Lady Mrd fedélzetén 2018-ban annak végső tulajdonosát, Szíjj László milliárdost és vendégeit, 2020-ban pedig már motorcsónakra szállva készített felvételekkel az ugyanezen a jachton felbukkanó Szijjártó Péter külügyminisztert. Az Átlátszón megjelenő anyagok heteken keresztül magyarázkodásra kényszerítették az Orbán-kormányt, amiért egy kormánytag egy közbeszerzéseken milliárdokat nyerő vállalkozó hajóján pihen.

A kormány propagandamédiájában a felvételek készítését titkosszolgálati módszereknek és hazaárulásnak minősítették. Sőt, még olyan is elhangzott, hogy ha valaki az amerikai elnököt figyelné így meg, az az ember már nem élne, illetve hogy Némethék csónakját el kellett volna süllyeszteni. Egy volt magyar titkosszolga a Direkt36-nak azt mondta, hogy mivel a fotós-újságíró korábban védett személyt – a külügyminisztert – is lefotózott nyaralás közben, ezt esetleg ürügyként használhatták fel későbbi megfigyelésének indoklásához.

Két olasz út, két feltört telefon

Németh idén nyáron is követte a jacht és a magángép útjait. Miután egy applikáció segítségével látta, hogy a Lady Mrd a montenegrói Tivatból Nápoly felé veszi az irányt, gyorsan vett oda ő is egy fapados repülőjegyet. Nápolyba végül éppen aznap, június 24-én érkezett meg, amikor a közeli üdülővárosban Mészáros Lőrinc és szűk köre is felbukkant. A fotós-újságíró a következő napokban igyekezett felvételeket készíteni a jacht utasairól, de mivel csak néhány olyan ember tűnt fel, akiket akkor elsőre nem ismert fel, ezért június 28-án egy esti géppel visszarepült Budapestre.

Szinte azonnal el is kezdte ugyanakkor szervezni azt, hogy visszatér Dél-Olaszországba, de ennek során már tett több óvintézkedést. A következő útra például nem saját maga vette meg a repülőjegyet, hanem egy ismerősét kérte meg erre. Azért döntött így, mert tartott attól, hogy megfigyelhetik. Mint kiderült, nem volt alaptalan az aggodalma: a Citizen Lab és az Amnesty elemzései szerint július elsején, pár nappal Nápolyból való hazaérkezése után törték fel először a telefonját a Pegasus kémszoftverrel.

A megfigyelői nagyon eltökéltek lehettek. Németh másik óvintézkedése ugyanis az volt, hogy eldöntötte, nem az akkor éppen használt iPhone-ját fogja magával vinni a következő útra, hanem egy korábbi készülékét, amelyhez egy feltöltős SIM-kártya tartozott. A fotós ezt hónapokig nem használta, ezért az arra feltöltött pénz is elveszett, a kártya inaktiválódott. Németh július 4-én újraaktiválta ezt a kártyát, és pénzt töltött fel rá. Az elővigyázatosság azonban nem sokat ért: másnap, július 5-én ugyanis a technikai elemzések szerint ezt a telefonját is megfertőzték Pegasusszal.

Egy volt magyar elhárítótiszt a Direkt36-nak elmondta, hogy a titkosszolgálati eszköztárnak alapvető része, hogy akár valós időben látják, amikor egy célponthoz kötődő telefonszám aktívvá válik, és rácsatlakozik a mobilhálózatra. Hozzátette, hogy a technikai lehallgatásokat, megfigyeléseket végző szolgálatoknak eleve közeli kapcsolatuk van az összes magyar telefonszolgáltatóhoz, és hozzáférnek a náluk lévő információkhoz.

A kémszoftver Németh mindkét telefonján július 9-ig futott, addig a napig, amíg el nem hagyta ismét Magyarországot, hogy repülőre szállva kövesse tovább a dél-olaszországi partvidéket járó jachtot és utasait.

A technikai elemzés a Pegasus utolsó nyomát a július 9-re virradó hajnalon mutatta ki, Németh mindössze pár órával később szállt fel egy korai repülőre. Olaszországi tartózkodása alatt a kémszoftver már nem volt aktív a telefonján. Nem világos, miért szűnt meg a megfigyelés az utazás során, de lehetséges, hogy technikai korlátai voltak. Az NSO-ról ugyanis tudott, hogy az ügyfelek számára nem engedélyezi, hogy a világ minden pontján végezzenek megfigyeléseket.

Elgáncsolt vizsgálat

Az ellenzéki pártok már nyáron kezdeményezték, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága vizsgálja ki a Pegasus-ügyet, de a Fidesz megakadályozta ezt. A több titkosszolgálati szervet is felügyelő Pintér Sándor belügyminiszter ugyan elment a bizottság elé július végén, de mivel a testületben többségben lévő fideszes képviselők nem jelentek meg, így az ülés határozatképtelen volt, és elmaradt a meghallgatás.

Miután beszámoltunk Páva Zoltán megfigyeléséről, a bizottság jobbikos elnöke, Stummer János szeptember 20-ra újabb ülést hívott össze, amelyre a Fidesz–KDNP mind a négy képviselője elment, így ezúttal határozatképes volt. A meghívottak közül Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára ment el az ülésre. Stummer János az ülés után ugyanakkor nem tudott érdemi információkkal szolgálni, ugyanis az ülésen elhangzottakat 2050 végéig titkosították.

Azt azonban Stummer el tudta mondani, miről nem volt szó. „Nem hangzott el a válasz arra a kérdésre, hogy történt-e a magyar állam részéről ilyen jellegű beszerzés az elmúlt években” – fogalmazott a Jobbik politikusa. Állítása szerint se Pintér Sándortól, se Völner Páltól nem kaptak egyértelmű cáfolatot arra, hogy használták-e a Pegasus kémszoftvert újságírók és politikusok megfigyelésére. A részletek tisztázása érdekében ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeztek a bizottság ellenzéki tagjai, Stummer János (Jobbik), Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP), ezt azonban a kormánypárti képviselők leszavazták.

A Pegasus-ügyben több feljelentés is érkezett a magyar hatóságokhoz, és július második felében az ügyészség bejelentette, hogy nyomozást indítottak „jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt”. Az akkori közlemény szerint a nyomozás célja annak kiderítése, hogy egyáltalán történt-e bűncselekmény. Az ügyészség a közelmúltban a Direkt36-tal azt közölte, hogy a nyomozás jelenleg is folyamatban van, és „az eddigi eljárásban több újságíró tanúként történő kihallgatása és adatkérések történtek, gyanúsított nincs az ügyben”.

IIllusztráció: Szarvas / Telex

  • Panyi Szabolcs

    Az ELTE magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott. 2013 és 2018 között az Index.hu politika rovatának volt szerkesztője és újságírója. 2017-18-ban Fulbright-ösztöndíjjal az Arizona State University-n tanult oknyomozó újságírást. 2018 őszén csatlakozott a Direkt36-hoz, ahol főként nemzetbiztonsági és külpolitikai vonatkozású történeteken dolgozik. Mellette a varsói központú VSquare.org visegrádi régiós tényfeltáró újságírói platform egyik alapítója, 2023-tól a közép-európai oknyomozások vezetője. Négyszer nyert Minőségi újságírásért díjat és szintén négyszer Transparency-Soma-díjat, 2018-ban és 2021-ben pedig az Európai Sajtó Díj döntőse volt.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.