A Paks 2-t építő oroszok negyedmilliárdért bérelnek irodát a korábbi helyi Fidesz-elnöktől

Bár még mindig nincs meg a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges legfontosabb engedély, mégis folyamatosan kötik a projekttel összefüggő szerződéseket. Ezeknek az egyik kedvezményezettje a Fidesz paksi szervezetének korábbi elnöke, Kovács Sándor, akinek cégei eddig legalább 264 millió forint értékben kötöttek ingatlanbérleti megállapodásokat a bővítéssel kapcsolatban.

A nyilvános adatok szerint Kovács a legnagyobb összegű szerződést idén szeptemberben kötötte. Ez arról szólt, hogy a politikus egyik cége, a Fabrostone Kft. bruttó 254 millió forintért adja bérbe az egyik ingatlanját az oroszoknak 36 hónapra.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern oldalán található orosz nyelvű dokumentumok szerint az erről szóló pályázatra összesen öt, főleg paksi székhelyű cég jelentkezett. A Fabrostone Kft. mellett az ajánlattevők között volt Kovács egy másik vállalkozása, a Sáncberg Kft. is.

A tender dokumentációja szerint a Fabrostone iroda jellegű ingatlant ad bérbe az oroszoknak. Az viszont már nem derül ki az iratokból, hogy az érintett ingatlan Paks városán belül pontosan hol található, sem az, hogy mekkora annak az alapterülete.

Kovács vállalkozásai ezenkívül is kötöttek bérleti szerződéseket a bővítésben részt vevő cégekkel. Idén februárban Kovács Sáncberg Kft. nevű cége a Roszatom egyik őrző-védő partnerének, az Aegis General Kft.-nek adott bérbe négy hónapra egy 105 négyzetméteres paksi ingatlant összesen 3,8 millió forintért.

Ennek a bérleti szerződésnek a lejárta után ugyanezt az ingatlant a Sáncberg Kft. a Roszatom egyik leánycégének is kiadta májusban hat hónapra, összesen 5,7 millióért. Utóbbi bérletről elsőként a Hvg.hu számolt be még májusban.

Kovács már régóta a Tolna megyei város ismertebb vállalkozói közé tartozik. Cégei főként betoncserép és falburkolat gyártásával foglalkoznak. Egy vele készült korábbi interjúban arról beszélt, hogy a Kovács névvel nehéz márkát építeni, ezért néhány cége nevében a Kovácsot az olasz fabbro, kovács szóra utalva Fabróként használja. Innen ered az oroszokkal szerződő Fabrostone Kft. neve is.

Kovács 2017-ben lett a paksi Fidesz elnöke, később pedig a város egyik alpolgármestere. A politikusról 2017-ben a Népszava írta meg, hogy az önkormányzati képviselői posztja mellett egy önkormányzati cég igazgatóságába is bekerült, miközben ez a két tisztség összeférhetetlen egymással. A Tolna Megyei Kormányhivatal később meg is állapította az összeférhetetlenséget, Kovácsot pedig visszahívták a céges tisztségéből, ami a lap szerint több mint bruttó 600 ezer forintos fizetéssel járt.

A politikus 2019-ben felhagyott a közéleti szerepvállalással, nem indult újra a helyi Fidesz elnöki posztjáért, és az alpolgármesterségről is lemondott. Ismerősei szerint azóta az üzleti tevékenységére koncentrál, ennek során a burkolatgyártó cégeinek irányítása mellett ingatlanokat újít fel és ad bérbe Pakson.

Kovácsot a cégein keresztül kerestük meg, több kérdést feltettünk neki az ingatlanbérleti szerződésekről, és arra is rákérdeztünk, hogy tagja-e még a Fidesznek. Az írásban feltett kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ. A megkeresésünkre nem reagált a Roszatom sem.

Közreműködött: Hava Nikita

A cégnyilvántartási adatok megismeréséhez az Opten szolgáltatását használtuk.

  • Szabó András

    András nyolc évig dolgozott újságíróként az Origónál, és több évet eltöltött az Indexnél és a vs.hu-nál is. A Direkt36-nál az orosz-magyar kapcsolatokkal, a Fidesz-közeli üzleti körök tevékenységével, és az Orbán-kormány döntéshozatalának folyamataival foglalkozik. 2011-ben Gőbölyös Soma-díjat, 2010-ben pedig Minőségi újságírásért díjat nyert, mindkettőt azért a cikksorozatáért, amely a Gyurcsány-kormány egyik korrupciógyanús ingatlaneladását mutatta be.