A Pegasus felemelkedése – a kémszoftver eddig ismert magyar célpontjai

Tavaly nyáron a Direkt36 írta meg, hogy 2018 óta Magyarországon jogvédőket, civileket, újságírókat figyelhetnek meg egy izraeli cég szoftverével. A Pegasus észrevétlenül telepíthető a telefonokra, hozzáférhet az azon lévő tartalmakhoz, képes bekapcsolni a hangrögzítőt vagy a kamerát. A kiberfegyverrel több, mint 300 magyar állampolgárt céloztak meg, közülük eddig közel két tucat történetét írta meg a Direkt36. Most megmutatjuk, hogyan zajlottak a megfigyelések időrendben.

Lassan egy éve annak, hogy a német Süddeutsche Zeitung újságírói azzal keresték meg a Direkt36-ot, hogy két kollégánkat egy addig szélesebb körben nem ismert szoftverrel figyelhették meg. Panyi Szabolcs és Szabó András nincs egyedül, rajtuk kívül több száz magyar ember telefonszáma van még rajta azon az Amnesty Internationalhez és a Forbidden Stories-hoz eljutott listán, amely a Pegasus szoftver megfigyelési célpontjait tartalmazza. Ezeknek a telefonszámoknak egy részét a Direkt36 már azonosította, de olyan emberek megfigyeléséről is írtunk, akiknek a száma ugyan nem szerepelt a listán, de a Pegasus nyomait kimutatták a telefonjaikon.

Továbbra is azon dolgozunk, hogy minél több megfigyelést feltárhassunk. Az egyre bővülő cikksorozat eddigi darabjaiban bemutatott megfigyeléseket most egybe rendeztük, és bemutatjuk, hogyan zajlottak ezek időrendben.

Címkép: Szarvas / Telex