Aznap kezdődött Páva Zoltán megfigyelése a Pegasusszal, amikor kiderült, szerződése van Gyurcsányékkal

A legfrissebb információk szerint lehetséges, hogy Páva Zoltán ellenzéki médiatulajdonos Pegasusszal történt megfigyelése összefügg azzal, hogy egy általa vezetett cég dolgozik a Demokratikus Koalíciónak.

Páva okostelefonját ugyanis március 16-án törték fel az izraeli fejlesztésű kémszoftverrel, pont aznap, amikor a parlament honlapjára felkerültek adatok arról, hogy az EagleEye-Marketing Kft. szerződést kötött a DK parlamenti frakciójával közösségi médiás tanácsadásra. A cég részéről a szerződés aláírója Páva Zoltán volt.

A Direkt36 szerdán számolt be arról, hogy a korábban az MSZP-ben politizáló, jelenleg pedig az erősen kormánykritikus Ezalenyeg.hu nevű híroldalt kiadó Páva Zoltánt is megfigyelték idén tavasszal az izraeli fejlesztésű, okostelefonok feltörésére alkalmas Pegasus kémszoftverrel. Két nemzetközi kutatócsoport – az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Citizen Lab nevű kanadai labor – biztonsági szakértői is megvizsgálták Páva készülékét, és mindkét vizsgálat arra jutott, hogy a telefonon kimutathatók a Pegasus nyomai. A vizsgálatok adatai szerint idén március 16. és 24., valamint május 23. és 27. között volt jelen a kémszoftver a készüléken.

Páva korábban a Direkt36-nak azt mondta, hogy nem érti, miért ebben az időszakban állt megfigyelés alatt, ugyanis abban az időben semmi különös nem történt vele. Felidézte, hogy pont március 16-án jelentkeztek rajta a covid-betegség tünetei, emiatt a rákövetkező hetekben csak néhány kevésbé jelentős online megbeszélésen vett részt.

A DK-val való szerződés azért nem merült fel számára a megfigyelés okaként, mert azt már előző év végén megkötötték, és január elsejével el is kezdtek dolgozni a frakciónak. Arról nem volt tudomása Pávának, hogy március 16-án kerültek fel a szerződés adatai a parlament honlapjára.

A DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László a Direkt36-nak elmondta, hogy azért kerültek fel a szerződésadatok később a parlament honlapjára, mert erre minden évben csak akkor nyílik lehetőség, amikor az Országgyűlés Hivatala befejezi a frakciók előző évi gazdálkodásának lezárását. „Ez a zárás mindig elviszi az év első hónapjait” – magyarázta a pártigazgató, hozzátéve, hogy minden frakció maga intézi az adatok feltöltését.

Páva telefonját a vizsgálatok szerint március 16-án 11:52 perckor törték fel. Sebián-Petrovszki azt nem tudta megmondani, hogy a kollégájuk pontosan mikor töltötte fel az EagleEye-Marketing Kft szerződési adatait. Megkérdeztük az Országgyűlés Sajtóirodáját, hogy a parlament hivatalának van-e információja az adat pontos feltöltéséről, de nem érkezett tőlük válasz.

Sebián-Petrovszki hozzátette, hogy évek óta érzékelik, hogy a kormánypárti média nagy érdeklődéssel követi az ellenzék, illetve a DK közösségi médiás tevékenységét. „Ezek a témák állandóan visszatérő panelek a jobboldali sajtóban” – tette hozzá.

Az EagleEye-Marketing Kft.-vel kötött szerződés is felkeltette a kormánypropaganda figyelmét. A szerződési adatok feltöltésének másnapján, március 17-én cikket közölt róla az Origo, hangsúlyozva, hogy a céget vezető Páva Zoltán egyben a kormánykritikus Ezalenyeg.hu kiadója is egyben.

A Pegasus-ügy júliusban robbant ki egy nemzetközi újságírói csapat munkájának eredményeként. A projekt alapját egy 50 ezer olyan telefonszámot tartalmazó adatbázis jelentette, amelyet az NSO ügyfelei választottak ki megfigyelésre. A listához a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jutott hozzá közösen, majd azt 17 szerkesztőség elemezte. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, és az adatbázisban szereplő mintegy 300 magyar telefonszám vizsgálata alapján számos célpontról közölt cikkeket.

Páva telefonszáma nem szerepelt ezen a listán, de ennek oka vélhetően az, hogy az adatbázis még az ő célponttá válása előtt szivárgott ki. A Direkt36-nak nincs információja arról, hogy a telefonszámok pontosan mikor kerültek ki, de 2021 tavaszán már folyamatban volt a nemzetközi tényfeltáró újságírói munka.

Számos információ utal arra, hogy a Pegasus magyarországi használata mögött a magyar állami szervek állnak. Korábban a Direkt36-nak egy egykori magyar titkosszolgálati tiszt azt mondta, hogy információi szerint a nemzetbiztonsági szervek 2018-tól kezdték el használni a Pegasust. Az NSO egy volt alkalmazottja pedig a tényfeltáró projekt egyik partnerének szintén megerősítette, hogy Magyarország megvásárolta a Pegasus szolgáltatást. Az ügy kirobbanása óta a magyar kormány képviselői közül senki sem tagadta egyértelműen sem azt, hogy a magyar állam az NSO ügyfele, ahogy azt sem, hogy valóban célba vették azokat az embereket, akikről eddig beszámoltunk. 

A kormánynak korábban több kérdést küldtünk Páva megfigyelésével kapcsolatban, de ezekre nem érkezett választ. Most újabb kérdéseket tettünk fel a kormánynak a DK-s szálról is, de erre sem jött semmiféle reakció.

  • Panyi Szabolcs

    Az ELTE magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott. 2013 és 2018 között az Index.hu politika rovatának volt szerkesztője és újságírója. 2017-18-ban Fulbright-ösztöndíjjal az Arizona State University-n tanult oknyomozó újságírást. 2018 őszén csatlakozott a Direkt36-hoz, ahol főként nemzetbiztonsági és külpolitikai vonatkozású történeteken dolgozik. Mellette a varsói központú VSquare.org visegrádi régiós tényfeltáró újságírói platform egyik alapítója, 2023-tól a közép-európai oknyomozások vezetője. Négyszer nyert Minőségi újságírásért díjat és szintén négyszer Transparency-Soma-díjat, 2018-ban és 2021-ben pedig az Európai Sajtó Díj döntőse volt.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.