Boldvai László kilép az MSZP-ből

Felfüggesztette párttagságát Boldvai László, az MSZP Nógrád megyei elnöke, miután a Direkt36 kedden cikket közölt a felesége svájci bankszámlás offshore-cégéről. Tóbiás József, az MSZP elnöke kedden délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy beszélt Boldavial, aki elismerte, hogy “a megjelentek teljes mértékben fedik a valóságot”. Boldvai vállalja a vizsgálatot, de nem kíván a párt terhére lenni az elkezdett munkában, ezért függesztette fel párttagságát.

Boldvai László feleségéről, Konti Csilla középiskolai tanárról kedden írtuk meg, hogy nem csak egy luxus BMW X-5-öse van, hanem egy Szamo szigetén bejegyzett offshore cége is volt néhány évvel ezelőtt. A cégnek egy rendkívül exkluzív svájci privátbanknál volt számlája és egy szintén svájci tanácsadó cég járt el az ügyeiben. A cég több száz milliós pénzmozgásokat hajtott végre fennállása során.

Konti offshore-céges érintettsége abból a hatalmas, eddig titkos nemzetközi dokumentumcsomagból derült ki, amelyhez a Direkt36 hozzáfért egy tényfeltáró újságírói csapat tagjaként. Az offshore-céges dokumentumokat a német Süddeutsche Zeitung újság szerezte meg, és az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságírószervezet koordinálásával dolgozta fel 76 ország közel 380 újságírója.

Ezekből az iratokból derült ki az is, hogy egy korábbi fideszes képviselőnek, Horváth Zsoltnak is vannak eddig eltitkolt offshore-érdekeltségei.

Ha fontosnak tartod a hatalom ellenőrzését, támogasd a Direkt36-ot!

[vimeo id=”158801352″ align=”center”]

Boldvaiék nem most kerültek először a hírekbe. Az MSZP-s parlamenti képviselő nevét először a Tocsik-üggyel kapcsolatban ismerte meg a közvélemény. Boldvait akkor zsarolással megvádolták, majd felmentették és poltikai karrierje zavartalanul folytatódott. 2008-ban azért tört ki körülötte egy újabb botrány, mert egy hatalmas villát épített Salgótarjánban. Az akkori cikkek azt firtatták, hogy Boldvainak a képviselői fiezetéséből nem tellett volna egy 1050 négyzetméteres házra, ám a parlament mentelmi bizottságának szintén MSZP-s elnöke nem indított ellene vagyonosodási vizsgálatot. Vagyonbevallásai alapján egyébként tényleg kérdéses, hogy hogyan tudott szert tenni ekkora vagyonra. Legutóbbi emlékezetes politikai akciója az volt, amikor részt vett a salgótarjáni “éhségmeneten”.

A Jobbik kedden feljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettesek ellen mindkét, az offshore-érdekeltségekhez kötődő magyar ügyben.

Ha csatlakozni szeretnél a támogatói körhöz, kattints ide!

Ha bármi kérdésed van a kampánnyal vagy a munkánkkal kapcsolatban, örömmel várjuk a tamogatas@direkt36.hu címen.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.