Direkt36 podcast: Magyar Péter letarolta az ellenzéket. Mit kezd a Fidesszel?

A vasárnapi választás eredményeit elemeztük két vendéggel, Szabó Andrea politológussal és Sarkadi Zsolttal, a Telex újságírójával a Tilos Rádión futó rádióműsorunk legutóbbi adásában, amely most már elérhető a Soundcloudon, Spotify-on, Youtube-on és egyéb podcast platformokon is.

A Fidesz hatalmas erőket mozgósított a kampányban, hogy minél több híve megjelenjen a szavazókörökben, ehhez képest 45 százalék alatt maradt a szavazataránya. Szabó Andrea szerint ennek egyik legfőbb oka a februárban kitört kegyelmi botrány – amelynek hátteréről a Direkt36 is több cikkben számolt be –, míg a Telex újságírója, Sarkadi Zsolt szerint új ötletek is nagyon hiányoztak a Fidesznek a jobb eredmény eléréséhez.

„Nagyon lassan fordult rá a Fidesz arra, hogy ez hirtelen egy éles kampány lett. Nem volt újabb üzenet. Korábban volt a bevándorlás, aztán 2022-t a háborúval nyerték meg. És azt gondolták, hogy ez annyira jól működött és annyira nincs szabad szemmel látható ellenzéki erő a palettán, hogy újra elég lesz ez. Végül a kreatív munkában annyit tettek, hogy maradt a háború, de azt megpróbálták nagyon feltekerni” – mondta Sarkadi, aki szerint Magyar Péter jó eredményét az is segítette, hogy az ellenzéki politikusok közül ő az első, aki át tudja adni a híveinek, hogy ne higgyék el, amit a fideszes propaganda harsog róla.

Szabó Andrea szerint arra egyelőre nincs válasz, miért tudta elhárítani ezeket a támadásokat lényegesen hatékonyabban, mint például a hasonlóan konzervatív háttérrel rendelkező Márki-Zay Péter.

A politológus azt mondta, az EP-választás eredményei azt mutatják, Magyar Péter elsősorban a középvárosokban és részben a megyei jogú városokban tudott szavazókat szerezni. „Úgy tűnik, ez a kisebb településeken még nem hatott” – mondta, és hozzátette, hogy az előbb említett szinten viszont „lényegében letarolta az ellenzéki mezőnyt. Szinte nullára írt pártokat”.

A Fidesz több olyan városban is vereséget szenvedett vagy jelentősen gyengült, amelyek korábban erős bástyái voltak. Ez pedig a pártban is biztosan fejtörést fog okozni.

 „Ha egy hétköznapi embertől megkérdezzük, hogy hol van a Fidesz bástyája, akkor biztosan Győr-Moson-Sopron megyét és Bács-Kiskun megyét fogja mondani. És mindkét megyében jelentősen, tíz százalékpontot csökkent a Fidesz támogatottsága”

– mondta Szabó Andrea, aki szerint ezt magyarázhatja az, hogy a fideszes szavazók egy része otthon maradt, más, korábban a kormánypártokra voksolók viszont ezúttal a Tiszát választották.

A Tisza Párt nagy sikerként könyvelheti el az EP-választási eredményt, de Szabó Andrea szerint most jön az építkezés egy fontos, de „nem szexi” része, amikor valóban meg kell határoznia Magyar Péteréknek, hogy milyen közpolitikai elképzeléseik vannak. Emellett bővülniük is kell, és ez szintén komoly nehézségekkel fog járni, már csak az eddig Magyar Péter által megfogalmazottak miatt is.

„Magyar Péter mindig azt mondja, hogy levitézlett emberek nem kellenek, ide a Fideszből meg az ellenzékből se jöjjön senki. Miközben ő is a Fideszből jött, ezt ne felejtsük el. Szóval az ő szájából ez, hogy ide kiugrott fideszesek ne jöjjenek… Hát haver, miben vagy?”

– tette fel a kérdést Sarkadi Zsolt.

Az adásban beszéltünk az önkormányzati választásokról is, szóba került az, miért lehetett a főpolgármester-választás váratlanul szoros, milyen jövő várhat az új szabályok szerint választott, meglehetősen kaotikusnak tűnő közgyűlésben Karácsony Gergely főpolgármesterre, és hogy a válságba került korábbi ellenzéki pártokat kisegíthetik-e a sikeres polgármestereik.

A Tilos Rádióban élőben sugárzott adás elérhető Soundcloudon, Spotify-on és Youtube-on.

Fotó: Magyar Péter / Facebook

Grafika: Tilos

  • Galavits Patrik

    Az NKE-n szerzett igazgatásszervező és nemzetközi igazgatási diplomával előbb multiknál dolgozott, innen váltott az újságírásra. Volt riporter és műsorvezető a Klubrádiónál, podcastot készített és cikkeket írt az Azonnali.hu-nál, majd a Forbes Magyarország munkatársaként dolgozott. 2019-ben ösztöndíjjal két hónapot a nyugat-németországi közszolgálati médiánál, a WDR-nél töltött, 2022-ben az Egyesült Államok külügyminisztériuma által szervezett program, az IVLP résztvevője volt. Többször jelölték Minőségi Újságírásért-díjra, 2021-ben az egykori balettintézeti visszaéléseket és zaklatásokat feltáró cikksorozatáért Transparency-Soma-díjra.