Direkt36 podcast – Mire megy Orbán Viktor az új európai szövetséggel?

Orbán Viktor társalapításával július 8-án hivatalosan is megalakult egy új jobboldali pártcsalád, a Patrióták Európáért tizenkét ország nyolcvannégy képviselőjével, és látszólag minden úgy alakult, ahogy a magyar miniszterelnök szerette volna. A Patrióták a harmadik legnagyobb frakció lett az Európai Parlamentben, létszámban túlnőttek Giorgia Meloni Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióján, akik nem kértek a Fidesz csatlakozásából. Csatlakozott hozzájuk Marine Le Pen volt szélsőjobboldali frakciója, az Identitás és Demokrácia harminc képviselője.

Az új frakció megalakulásáról szóló podcast epizódunk már elérhető SoundcloudonSpotify-on, Youtube-on és egyéb podcast platformokon is.

Annak ellenére, hogy hivatalosan Orbán Viktor jelentette be a pártcsalád megalakulását Herbert Kickllel, az osztrák Szabadságpárt vezetőjével, valamint Andrej Babiš volt cseh miniszterelnökkel, Krekó Péter szerint „nem életszerű, hogy ez az ötlet Orbán Viktor fejéből pattant ki.” Szerinte Marine Le Pen frakciója, az Identitás és Demokrácia régóta küszködik a romló hírnevével, és az új imidzs kialakításához kapóra jött a formálódó frakció, amihez részben a francia választások miatt is inkább tagokként, mint alapítóként csatlakoztak.

Krekó hozzátette, hogy „valószínű azonban, hogy a cseh ANO-t Orbán Viktor hozta a frakcióba, és így a kibővített és újrabrandelt ID jóval jelentékenyebbnek tűnik az EU-ban – velük együtt pedig Orbán Viktor is.”

Panyi Szabolcs hozzátette, hogy az alapján, amit Orbán Viktor és Andrej Babiš kapcsolatáról tudni lehet, valóban életszerű, hogy a cseh ANO csatlakozása Orbán Viktor hatására történt, de ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt Tünde Bartának, Babiš magyar származású közvetlen munkatársának is, aki kiváló kapcsolatokat ápol a magyar kormányzattal.

„Ez nem egy konzervatív frakció, ez a szélsőjobboldal” – tette hozzá Panyi, amire Filip Turek személye emlékeztet legjobban. Az ANO melletti másik cseh csatlakozó párt, az Ígéret és Autósok listavezetője büszke arra, hogy mindig 88 liter benzint tankol a kocsijába, és fotó is készült róla, ahol az autójában ülve karlendítéssel köszön.

„Ilyen emberekkel került a zsidóságára büszke Deutsch Tamás egy frakcióba. Én nem gondolom, hogy ez egy világra szóló siker lenne Orbán Viktornak ahhoz képest, hogy milyen ambíciói voltak.

Korábban azt mondta, hogy egyesíteni fogja a jobboldalt az EP-ben, ehhez képest már négy jobboldali frakció van a még szélsőjobboldalibb Szuverenisták megalakulásával, ahol a Mi Hazánk is helyet kap majd” – mondta Panyi.

Az adás végén a múlt hét másik fontos külpolitikai eseménysorozata, a miniszterelnök „békemissziója” is szóba került. Orbán a háború kitörése óta először utazott Kijevbe és találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel, majd néhány nappal később Moszkvába is elutazott. A lépést Krekó Péter „trolldiplomáciának” nevezte, de hozzátette, hogy ez is egy kényszerpálya, mert szerinte Orbán érzi, hogy ki van szorítva a perifériára.

„Az ukrán látogatás minden utána következő lépés ellenére fontos volt, persze nem érdemes túldimenzionálni” – mondta Krekó.

Panyi Szabolcs kitért arra, hogy a moszkvai látogatás legérdekesebb mozzanata az volt, hogy Orbán szándékosan titokban tartotta az EU-ban, ahogy ezt el is ismerte egy svájci lapnak. „Remélem, hogy a NATO-csúcson fölteszik neki azt a kérdést, hogy ugyan miért nem avatta be EU-s partnereit a moszkvai utazásába, mikor EU-s alapszerződések mentén neki kötelessége együttműködni – mondta Panyi -. Az én olvasatom szerint azért, mert ha az EU vezetői tudták volna, hogy mire készül, akkor meg tudták volna állítani.

A Tilos Rádióban élőben sugárzott adás elérhető SoundcloudonSpotify-on és Youtube-on.

Borítókép: Gál Kinga / Facebook

  • Gólya Ágnes

    A Színház-és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakán végzett 2019-ben, majd egy rövid televíziós kitérő után négy évig a Forbes Magyarország újságírója volt. Két évig szerkesztette a legbefolyásosabb magyar nők listáját, három évig dolgozott az 50 leggazdagabb magyar listáján, és kiemelt témája volt még a kockázati tőke és a magyar startupvilág. 2022-ben Junior Prima díjat kapott. 2023 októberében csatlakozott a Direkt36-hoz.