Dubaji luxuslakások és az elúszott hétmilliárd – történetek a Matolcsy-körről a Direkt36 podcastjában

Az adás meghallgatható Spotify-on, Soundcloudon és Youtube-on is.

Fél év nyomozás és adatfeldolgozás után született meg Szőke Dániel és Pethő András cikke, amely májusban jelent meg, és sikeresen kötött össze dubaji luxusingatlanokat a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádám körével.

A Direkt36 a C4ADS, washingtoni központú, szervezett bűnözést kutató szervezet által megszerzett és az az E4 norvég üzleti híroldallal, valamint az OCCRP-val megosztott adatbázis alapján tudott beazonosítani magyar szálakat az átfogó, világszerte 50 szerkesztőséget megmozgató nyomozásban.

A Matolcsy Ádám köre által megszerzett dubaji luxusingatlanokhoz is ezek az adatok vezettek el – a beazonosításuk azonban már nem volt olyan egyszerű, még úgy sem, hogy az adatok Szőke Dániel szerint részletesek voltak. Ezek dubaji ingatlanok tulajdonosi adatait tartalmazták, a vásárló mellett megtalálhatóak voltak benne például a kifizetett összegek, illetve kapcsolattartási adatok is.

Emailcímek segítették a Matolcsy-körhöz köthető Future Holding Limited egyik luxusingatlanjának beazonosítását is. A cég kapcsolattartási adatainál ugyanis olyan emailcímek voltak megadva, amelyek egy Matolcsy Ádám által alapított céghez, valamint a volt feleségéhez, illetve egy ismerőséhez és munkatársához voltak köthetőek.

De ez önmagában nem lett volna elég: Szőke Dániel korábban már kutatott a Pinterest közösségi oldalon, és talált olyan képeket, amelyeken Matolcsy Ádámra hasonlító férfi tűnt fel a kérdéses ingatlanban.

„Decemberben kerestem meg Pethő Andrást azzal, hogy úgy néz ki, találtam olyan információkat, amelyek alátámasztják azt a pletykát, hogy Matolcsy Ádám Dubajban lakik vagy bérel valamit”

– mondta Szőke Dániel.

A Matolcsy Ádámra nagyon hasonlító férfi láthatósági mellényben, feltehetően még az ingatlan átadása előtt, telefonnal a kezében látható a fényűző lakásban, amely a One at Palm Jumeirah nevű épület kilencedik emeletén található, tengerre néző kilátással. A 286 négyzetméteres, 3 hálószobás luxusapartmanért, amelyhez 50 négyzetméternyi terasz és erkély is tartozik, a Future Holding Limited a megszerzett adatok szerint jelentős kedvezménnyel jutott hozzá, de az még így is több mint egymilliárd forintba került.

Szőke Dániel az adásban a nyomozás más kulisszatitkairól is beszélt: például arról, a közösségi médiába feltöltött szilveszteri koccintós képek hogyan tudták összekötni a sztorit Matolcsy Ádámmal, milyen Instagram-fotók segítették a munkáját, milyen szerepe van az ügyben a Matolcsy második esküvőjén koszorúslányként feltűnő R. Eszternek és hogy milyen más dubaji ingatlanokat szerzett meg ez a kör.

Ritkán lehet ennyire pontosan végigkövetni eltűnt milliárdok útját

Az adás második felében Gólya Ágnes és Pethő András cikkéről beszélgettünk a szerzőkkel. Ebben belső iratok alapján írnak arról, hogyan ragadt benn közel hétmilliárd forintja az állami Széchenyi Alapoknak (korábban Széchenyi Tőkealapkezelő) Matolcsy György unokatestvérének bedőlt bankjánál, a Növekedési Hitelbanknál (NHB).

A történet sok szempontból nem egyedi. Ráadásul hétmilliárd forint nem számít különösen nagy összegnek, ha különböző állami és kormányközeli üzletekről van szó. Pethő András szerint azonban van, ami miatt nagyon is különleges sztorit lehetett feldolgozni a Direkt36 által megszerzett iratokból.

„Ennek a sztorinak az ereje az, hogy nagyon ritkán látunk bele ennyire mélyen, hogy mi történt. És hogy ennyire alaposan végig lehet követni a pénznek, a döntéseknek az útját, és rá lehet mutatni szereplőkre, akik ebben közvetlenül részt vettek”

– mondta Pethő András, hozzátéve, hogy a cikk címét is ez ehhez igazították: „Ennyire részletesen ritkán derül ki, hogy milyen meghökkentő módon úszhatnak el adófizetői milliárdok”.

A Széchenyi Alapok a kormánytól 13 milliárd forintot kapott befektetésekre. A gondok akkor kezdődtek, amikor ennek az összegnek egy részét 2018-ban bankbetétek formájában a Növekedési Hitelbanknál helyezték el. A Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó bank ugyanis 2019-ben bedőlt, a Széchenyi Alapok pedig nem tudta minden oda befektetett pénzét kimenekíteni.

Pedig az NHB már a kezdetekkor sem tűnt a legmegbízhatóbb partnernek. Több bírságot is kapott az MNB-től. Az első még kisebb összeg volt, ami egy pénzintézetnél Gólya Ágnes szerint „kerekítési hiba”, a második azonban már intő jel lehetett volna.

„2018. augusztus 14-én egy komolyabb vizsgálat után 19 millió forintos bírságot szabtak ki az NHB-ra, és itt már nagyon részletesen, öt oldalon keresztül írtak arról, hogy milyen hiányosságokat találtak. Ami nagyon érdekes, hogy a fő problémák a hitelkockázat kezelésében történtek” – magyarázta Gólya Ágnes.

Azért is furcsa volt a Széchenyi Alapok ragaszkodása az NHB-hoz, mert Pethő András elmondta: a bankszektort ismerő forrásokkal beszélgetve többen elmondták,

a szakmában nem igazán tartották profi pénzintézetnek az NHB-t, a megismert gondok mellett pedig különösen ellentmondásos volt, hogy mégis itt akartak fialtatni milliárdokat.

Az adásban ezek után részletesen beszélgettünk Csuhaj V. Imre szerepéről, aki ma már Matolcsy György jegybankelnök tanácsadója, de a Széchenyi Alapok vezetőjeként belső szabályokat is megszegve döntött az NHB-s ügyletekről. Szóba került a Pénzügyminisztérium és Varga Mihály felelőssége is, hiszen a Széchenyi Alapok korábban a minisztérium alá tartoztak, és mint kiderült, kreatív ötletekkel álltak elő a helyzet mentésére. Az adásból az is kiderül, hol tart az ügyben indult nyomozás és hogy ritkán reagál olyan úriemberként kellemetlen kérdésekre alanyunk, mint Csuhaj V. Imre.

Az adás meghallgatható Spotify-on, Soundcloudon és Youtube-on is.

A borítókép bal oldalán a One at Palm Jumeirah látható Fotó: Ole Martin Wold 

  • Galavits Patrik

    Az NKE-n szerzett igazgatásszervező és nemzetközi igazgatási diplomával előbb multiknál dolgozott, innen váltott az újságírásra. Volt riporter és műsorvezető a Klubrádiónál, podcastot készített és cikkeket írt az Azonnali.hu-nál, majd a Forbes Magyarország munkatársaként dolgozott. 2019-ben ösztöndíjjal két hónapot a nyugat-németországi közszolgálati médiánál, a WDR-nél töltött, 2022-ben az Egyesült Államok külügyminisztériuma által szervezett program, az IVLP résztvevője volt. Többször jelölték Minőségi Újságírásért-díjra, 2021-ben az egykori balettintézeti visszaéléseket és zaklatásokat feltáró cikksorozatáért Transparency-Soma-díjra.