(Magyar) Így foszlott szét a kormányzati ködösítés a Pegasus-ügyben

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

Három és fél hónapon át próbálta az Orbán-kormány előbb letagadni, majd agyonhallgatni, hogy az államnak köze lenne a Pegasus-ügyhöz. Ez egészen addig működött is, amíg november 4-én délután Kósa Lajos az RTL Klubnak beismerte, hogy Magyarország megvásárolta és használja is az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftverét. Összefoglaljuk, hogy jutott a kormányzat a tagadástól a beismerésig.

A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöki posztját betöltő Kósa – az alábbi videóban látható – kijelentése több szempontból is jelentős fejlemény. Egyrészt Kósa nyilatkozata ellentmondott az elmúlt hónapok kormányzati kommunikációjának.

Másrészt, és ez a lényegesebb fejlemény, egészen Kósa nyilatkozatáig a Pegasus-ügyön dolgozó újságíróknak csak a célpontokról, illetve magának az eszköznek a technikai működéséről voltak információi. Az azonban hónapokon át nem derült ki, hogy ki rendelhette meg a Pegasus magyarországi célpontjainak megfigyelését. Több közvetett bizonyíték utalt arra, hogy a magyar állam áll a megfigyelések mögött, amit Kósa csütörtökön megerősített.

Bár a kiberfegyvernek minősülő izraeli eszközt – mely hozzáfér egy mobiltelefon összes adatához, sőt azt lehallgatókészülékké tudja változtatni – tucatnyi más európai uniós országban is használják, az EU-n belül eddig csak Magyarország esetében merült fel, hogy a kormánynak politikai okból kellemetlen célpontok ellen is bevetették.

Az ügyben most is több hatósági vizsgálat és nyomozás folyik. Bár az ilyen megfigyelések lehetnek jogszerűek, a Pegasus magyarországi bevetésének hátteréről egyelőre semmit sem tudunk. Nem derült még ki, hogy hány embert figyeltek meg, milyen indokkal és milyen törvényi felhatalmazás alapján.

Ebben a cikkben most összefoglaljuk, hogyan jutottunk el a botrány kirobbanásától Kósa kijelentéséig, hogy tegnap és a megelőző hónapokban milyen kérdésekre kaptunk részleges válaszokat, és mi az, amit még mindig nem tudunk.

Első nap: mindenki mást mond

Július 18-án 18 órakor a Washington Posttól a Süddeutsche Zeitungon át a Telexig egyszerre jelentek meg azok a cikkek, amelyekből kiderült, hogy a Pegasus kémszoftverrel újságírókat, médiatulajdonosokat, jogvédőket, és sok mindenki mást figyeltek meg. A témán egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírócsapat dolgozott a megelőző hónapokban, a csapat egyetlen magyarországi partnere a Direkt36 volt.

Az első cikkekből az derült ki, hogy a Direkt36 két saját munkatársa mellett több más magyar újságírót, aktivistát, médiatulajdonost és környezetüket is célba vették a Pegasusszal. Másnap Gémesi György gödöllői polgármester, illetve Bánáti János és tíz magyar ügyvéd célponttá válásáról is írtunk.

Ekkor, július 19-én érkezett az első kormányzati reakció a titkosszolgálati témákkal nem foglalkozó Novák Katalintól, aki azt mondta: „Sajtóhírekkel nem foglalkozunk!”. Az első érdemi kormányzati reakció pedig Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter teljes tagadása volt. Ő a Telex kérdésére azt állította, hogy „hétfőn reggel megkérdezte az egyetlen általa felügyelt szolgálatot, az Információs Hivatalt, amelynek a vezetője arról tájékoztatta, hogy ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek”, majd hozzátette, sem neki személyesen, sem „a kormánynak nincs tudomása ilyen típusú adatgyűjtésről”.

Ugyanazon a napon Varga Judit igazságügyi miniszter – akinek törvény szerint a nemzetbiztonsági célú titkos megfigyeléseket kell engedélyezni – viszont valami egészen mást mondott a Népszava brüsszeli tudósítójának. „Egy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni” – nyilatkozta.

Szijjártó reggeli tagadása, majd Varga részleges beismerése után még szintén aznap este Pintér Sándor belügyminiszter – Szél Bernadett független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszul – kiadott egy MTI-közleményt, melyben lényegében csak egy dolgot tagadott: azt, hogy a megfigyelések törvénytelenek lennének. Pintér azt írta, hogy

„2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak […] Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el.”

A belügyminiszter válaszában arra hivatkozott, hogy mindezt korábbi ellenőrzések is alátámasztották.

Pintér valójában úgy tagadta, hogy bármiféle törvénysértés történt volna, hogy a cikkek állításainak kivizsgálására még ideje sem volt. A belügyminiszter azonban mutatott nyitottságot erre: azt mondta, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén kész válaszolni a kérdésekre.

Felelősségtologatás, semmitmondás és hetekig tartó titkolózás

Az első cikkek megjelenése utáni hetekben a kormány tagjai próbáltak kitérni a Pegasusról szóló kérdések elől, és egymásra hárították a válaszadás felelősségét. A kormány kommunikációs stratégiája az lett, hogy miután szerintük mindenféle megfigyeléssel kapcsolatos téma minősített adat és államtitok, így az ügy részleteiről nem lehet nyilvános beszélni.

Amikor a Telex arra kérdezett rá Varga Juditnál, hogy ő engedélyezte-e például Chikán Attila vagy Varga Zoltán megfigyelését, a miniszter a helyettesére tolta a felelősséget. „Az igazságügyi minisztériumban az engedélyek ki vannak szervezve az aláírása az államtitkár úrra […] Nézze, ezek olyan szakmai kérdések, amelyekre nekem igazságügyi miniszterként semmiféle rálátásom nincs. Én ugye a jogszabályok betartásáért felelek” – mondta Varga, majd arra utalt, hogy a téma a belügyminiszter és a kémelhárításért felelős Alkotmányvédelmi Hivatal hatásköre. „Magyarországon alkotmányvédelem zajlik. Ugye ez azt jelenti, hogy alkotmányos rend elleni, illetve minden hírszerzésgyanús tevékenységet kell vizsgálni. És ezeknek a tevékenységeknek a vizsgálatáért a szakmai irányítás a belügyminisztériumhoz tartozik és a szakszolgálatokhoz” – mondta Varga. Ezután többször előfordult, hogy Varga egyszerűen nem válaszolt a Pegasusszal kapcsolatos kérdésekre.

Pár nappal később, szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktort is kérdezték a Pegasus-ügyről, ő szintén miniszterére tolta a felelősséget. „Pintér Sándor belügyminiszter mindent elmondott, amit el lehetett mondani” – mondta Orbán szűkszavúan.

Amikor azonban a Telex rákérdezett Pintérnél, hogy ki tudja-e jelenteni, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal nem használt és nem vett ilyen eszközt, akkor a miniszter annyit válaszolt: „Nekem ilyen kijelentésem sose volt, és most se teszem meg.” Az RTL Klub kérdésére pedig azt mondta: ha válaszolna, azzal államtitkot sértene, ezért pedig az újságírót, „mint felbújtót, felelősségre kellene vonni, mert engem egy államtitok megsértésére próbál rávenni”.

Rögtön elgáncsolt vizsgálatok

A kormányzati stratégia másik célja az lett, hogy ne csak a nyilvánosság előtt, hanem zárt ajtók mögött is megakadályozzák a Pegasus-ügy vizsgálatát.

Az első ilyen alkalom a parlament nemzetbiztonsági bizottságának július 26-i zárt ülése volt. Ez volt az az ülés, melyet a bizottságát vezető jobbikos Stummer János – bízva a belügyminiszter ígéretében, hogy ott majd minden kérdésükre választ ad – hívott össze, csakhogy a bizottság fideszes tagjai távolmaradásukkal határozatképtelenné tették az ülést. Pintér és munkatársai hiába jelentek meg, határozatképes ülés hiányában nem lehetett őket kérdezni.

A következő ülésre pedig csak a nyári szünet után, szeptember 20-án került sor. A sorait addigra némileg rendező kormányzatot Pintér mellett a megfigyeléseket engedélyező Völner Pál igazságügyi államtitkár képviselte, csakhogy az ellenzéki képviselők beszámolója szerint semmiféle érdemi választ nem kaptak tőlük a kérdéseikre. Sőt, még ezeket a válaszokat is titkosították 2050-ig.

Október 18-án a megfigyeléseket technikai lebonyolítóként végrehajtó Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) székházában tartott egy harmadik, ezúttal kihelyezett ülést a bizottság. A jobbikos Stummer erről a Direkt36-nak azt mondta: ismét nem kaptak valódi válaszokat, ezért ténymegállapító vizsgálatot kezdeményezett, hogy konkrét ügyekbe is betekinthessenek, ezt azonban a Fidesz leszavazta.

Eddigre már több feljelentés alapján az ügyészség is nyomozni kezdett jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt, melynek során a Direkt36 újságíróit, majd többek közt a Pegasusszal szintén megfigyelt Csikász Brigitta blikkes újságírót is meghallgatták tanúként. A nyomozás a katonai ügyészhez került, ez, illetve maga a feltételezett bűncselekmény is jelezte, hogy a megfigyelési ügy mögött hivatalos személy állhat. Arról egyelőre nincs hír, hogy az ügyészség bárkit is meggyanúsított volna.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is vizsgálatot indított augusztus elején, hetekkel azután, hogy a hivatalt vezető Péterfalvi Attila a Pegasus-ügy kirobbanásakor elmondta: szabadságon van, és majd csak hazatérése után dönt bármiféle eljárásról. Péterfalvi később a Hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy vizsgálódásai jó részét nem is fogja nyilvánosságra hozni, Stummer János pedig a Direkt36-nak azt állította: amikor Péterfalvi is elment az NBSZ-hez kihelyezett nemzetbiztonsági bizottsági ülésre, az adatvédelmi biztosnak egyetlen érdemi kérdése nem volt a megfigyelést végző titkosszolgálathoz.

A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki képviselői mellett az MSZP-s Mesterházy Attila is vizsgálódásba kezdett és találkozókat kért az AH és az NBSZ főigazgatójától, valamint Varga Judittól, de csak az első kettő volt nyitott erre. Ahogy a nemzetbiztonsági bizottság üléseit titkosították, úgy ezeket a találkozókat is azzal kezdték, hogy Mesterházyval titoktartást írattak alá. A szocialista politikus azonban saját következtetésként azt el tudta mondani újságíróknak, hogy meggyőződése szerint a Pegasust valóban megvásárolta a magyar állam, azt a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat működteti, és hogy mind a mai napig használják célpontok megfigyelésére.

Idő közben a Direkt36 újabb célpontok történeteit írta meg. Az ezalenyeg.hu-t kiadó Páva Zoltán és Németh Dániel fotós-újságíró esete azt támasztotta alá, hogy a Pegasust a közelmúltban, még idén nyáron is bevetették, és így jó eséllyel az eszköz most is aktív lehet. Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettesének, illetve az NBSZ egyik tisztjének a kiszivárgott adatbázisban felbukkanó telefonszámai pedig csak még inkább megerősítették, hogy a magyar titkosszolgálatok állnak a megfigyelések mögött.

Kósa miatt hirtelen sokkal több mindent tudtunk meg

A kormány képviselői tehát hónapokon keresztül próbáltak elkerülni a Pegasus-ügy hátterének feltárását. Ilyen előzmények után került sor november 4-én a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésére, ahol ilyenkor szokásos módon Pintér Sándor éves beszámolóját hallgathatták meg a képviselők. A belügyminisztert Hajdu János, a TEK főigazgatója is elkísérte, a bizottság ellenzéki tagjai, a DK-s Vadai Ágnes és az MSZP-s Harangozó Tamás pedig az alkalmat megragadva a Pegasusról tettek fel rengeteg kérdést.

A hosszú és fárasztó ülés után a politikusok rögtönzött sajtótájékoztatókat tartottak, így tett Kósa Lajos is, akitől az RTL Klub riportere megkérdezte: „akkor jól értem, a Pegasus szoftver beszerzője a Belügyminisztérium?” Kósa pedig némi megakadás után azt mondta: „A Pega… igen. Igen. A Pegasus szoftver, az egy egyszerű szoftver. Ilyen sok működik, amit a nemzetbiztonsági munka során felhasználnak az erre jogosított szervek. Ebben nem látok semmi kivetnivalót”.

Kósa Lajos tehát nem csak a Pegasus használatát ismerte el, de megerősítette azt is, hogy más hasonló eszközöket is alkalmaz a magyar állam. Kósa azt is elárulta, hogy a Pegasus beszerzésekor a magyar állam vállalta, hogy annak használatakor senkinek nem sérti az emberi jogait. Mindezt mindössze egy nappal azután, hogy a Pegasust gyártó NSO Groupot az Egyesült Államok szankciós listára tette, mivel a technológiájukkal megsértik az emberi jogokat.

A bizottsági ülésen szintén résztvevő DK-s Vadai Ágnes Kósa nyilatkozata után azt állította, hogy a fideszes képviselő gyakorlatilag a Pegasusról szóló szerződésből idézett, melynek tartalmáról őket az ülésen tájékoztatták. Vadai ugyanakkor helyesbítette is Kósa egyik kijelentését, mivel a beszerzést szerinte nem a Belügyminisztérium, hanem egy másik állami szerv intézte. Hogy melyik, az is hamar kiderült.

Kósa nyilatkozatára ugyanis rögtön reagált a jobbikos Stummer János is. Megragadva az alkalmat, hogy az ellenzéki képviselők szerint Kósa minősített információt hozott nyilvánosságra, Stummer már azt is elmondta, hogy pontosan hol lehet megtalálni a Pegasus megvásárlásáról szóló iratokat:

„A Nemzetbiztonsági bizottság elnökeként meg tudom erősíteni, amit Kósa Lajos mondott. Sőt, én láttam a szerződést is. A bizottság legutóbbi, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál tartott kihelyezett ülésén megtekinthettem azt.”

  • Szabolcs Panyi

    Szabolcs graduated from Eötvös Loránd University where he studied Hungarian language and literature. Between 2013 and 2018, he was an editor and political reporter at Index.hu. At Arizona State University, he studied investigative journalism on a Fulbright Fellowship in 2017-2018. In the fall of 2018, he joined Direkt36, where he mainly works on stories related to national security and foreign policy. Meanwhile, he helped launch VSquare.org, a Warsaw-based cross-border investigative journalism initiative for the Visegrád region, where he is currently leading the Central Eastern European investigations. He received the Quality Journalism Award and the Transparency-Soma Award four times each, and he was also shortlisted for the European Press Prize in 2018 and 2021.