(Magyar) Itt a hét legérdekesebb rész a Simicska bukását bemutató cikkünkből

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

Vasárnap megjelent egy nagyobb cikkünk, amelyben elmeséltük annak a háttértörténetét, hogy Simicska Lajos miként bukta el az Orbán Viktorral szembeni háborúját. Ez egy hosszú szöveg, és ugyan azt gondoljuk, hogy érdemes az egészet elolvasni (tele van eddig ismeretlen részlettel és be nem mutatott összefüggéssel), de azok számára, akiknek nincs most erre idejük, kiemeltük a legérdekesebb részeket.

Már 2014-ben el akarta adni a cégbirodalmát
A kezdetben nem volt egyértelmű, hogy Simicska harcba száll egykori szövetségesével és barátjával, Orbán Viktorral. Ugyan a 2014-es választások utáni beszélgetéseiken nyilvánvalóvá vált, hogy külön válnak az útjaik (miután Orbán lépéseket tett Simicska gazdasági és politikai hatalmának visszavágására), de az oligarcha először még azzal próbálta lezárni a partnerséget, hogy felajánlotta cégbirodalmát megvásárlásra Orbánnak. A kormányfő erre nemet mondott, és ez után mérgesedett el tovább a konfliktusuk. Az epizód rámutatott az Orbán és Simicska közti feszültség egyik lényeges pontjára. Együtt építették fel a Fideszben megtestesülő politikai és gazdasági konglomerátumot, így nehéz lett volna az elszámolás. Simicska úgy érezte, hogy sok munkája van benne, ezért csak fizetség ellenében válna meg a cégektől. Orbán és a környezete viszont úgy érezte, hogy ami létrejött, az „Lajos nevén van, de az nem az övé, hanem a közösségé”.

Fektess be a demokráciába! Csatlakozz a Direkt36 támogatói köréhez, hogy folytatni tudjuk a tényfeltáró munkát.

Videóvallomással védte be magát
Simicska 2014 nyarától készült a várhatóan eldurvuló konfliktusra. Ebben az időszakban beszélt néhány hozzá közel álló embernek, hogy készített egy videófelvételt, amelyen Orbánnal közös ügyeiről beszélt (a felvételről korábban már a Népszava is írt). A Direkt36 négy olyan forrással beszélt, akiknek Simicska mesélt a videóvallomásról, de egyikük sem látta magát az állítólagos felvételt, és a tartalmáról is csak korlátozott információik voltak. Egyikük szerint Simicska egy olyan régi történetet idézett fel, amelynek néhány részlete korábban már ismertté vált, de teljes egészében még nem tárta fel senki. Egy másik forrás szerint Simicska három helyen helyezte el a felvételt, és megüzente Orbánnak, hogy ha baja esik, akkor nyilvánosságra fog kerülni.

Bűntudat és sértettség vezette
A hozzá közel állók szerint Simicska komolyan gondolta, hogy megpróbálja megállítani Orbánt. Annak alapján, amit a saját embereinek mondott, ebben részben a bűntudat vezette. Egyszer egy kisebb társaságban beszélt arról, hogy lelkiismeretfurdalása van amiatt, hogy „hagyta Orbánnak szétbaszni az országot”. De a saját szerepével kapcsolatban is önkritikusan fogalmazott. A Simicskával kapcsolatban álló emberek szerint nyilvánvaló volt, hogy az oligarcha személyesen rosszul viselte a helyzetet. „Nagyon sértett állapotban volt” – mondta az egyik cégének vezetője. Egy másik, Simicskával hosszabban beszélgető forrás szerint az oligarcha olyannak tűnt, „mint egy megcsalt szerelmes, aki rájön, hogy a másik fél érdemtelen volt az ő szerelmére”. A forrás szerint „nagyon erősen átjött” a sértettség és megbántottság Simicskából.

Simicska és a Jobbik
Az Orbánnal való 2015-ös nyílt szakítása után Simicska politikai szövetségeseket keresett, és a Jobbik tűnt a legkézenfekvőbb választásnak. Az oligarchának komoly ellenérzései voltak az MSZP-vel a DK-val szemben, míg a Jobbik nemcsak a konzervativizmusával, hanem erejével is imponált neki. Bár az oligarcha médiafelületei megnyíltak a jobbikos politikusok előtt, reklámcégei pedig leszerződtek a párt kampányainak futtatására, Vona Gábor pártelnöknek nem sikerült közelebbi viszonyt kialakítania Simicskával. Az oligarcha pedig később rájött arra, hogy az általa támogatott Jobbik képtelen felvenni a versenyt a Fidesszel. Miután a 2017. október 23-i rendezvényükön csak néhány száz ember gyűlt össze, Simicska nem rejtette véka alá a csalódottságát. „Azt mondta, hogy ha nem tudtak akkora tömeget összehozni a Corvin mozinál, hogy az kilógjon a körútig, akkor az lófasz” – idézte fel a Hír TV egyik vezetője a Simicskával való beszélgetést.

Fenyegetve érezte magát
A hozzá közel állók szerint Simicska az Orbánnal kirobbant konfliktusának ideje alatt többször is utalt arra, hogy őt bármikor baleset érheti. Az oligarcha ellentmondásosan viszonyult ehhez a vélt vagy valós kockázathoz. Egyrészt igyekezett azt a képet sugározni, hogy őt nem zavarja ez, egy volt ellenzéki képviselőnek például azt mondta, ő nem fél, és „leszarja a fenyegetéseket”. Másrészt voltak arra utaló jelek is, hogy Simicska komolyan aggódik a saját és családja biztonsága miatt. Ezt bizonyította, amikor a tavaly parlamenti választás előtt sugárzásmérő berendezéseket szerzett be, mert olyan figyelmeztetést kapott, hogy káros sugárzó anyaggal akarják kiiktatni. Emellett több bizalmasának is beszélt arról, hogy kapott olyan fenyegetéseket, amelyek szerint a családján keresztül próbálnak majd rá nyomást gyakorolni, például úgy, hogy valamelyik kisebbik gyerekét bűncselekmény gyanújába keverik. Így a választási kampány utolsó heteiben Simicska a munkatársai szerint szokatlanul passzív volt. Nem szólalt meg nyilvánosan, és a háttérből sem adott ki olyan információkat, amelyek árthattak volna a kormánynak.

Április végén üzente meg, hajlandó letenni a fegyvert
A tavaszi választás után szaporodtak az arra vonatkozó jelek, hogy Simicska teljes fegyverletételre készül. Nem tűnt úgy például, hogy érdemi erőfeszítéseket tett volna arra, hogy megpróbálja eladni a Magyar Nemzetet. Pedig már a választások előtti hetekben bejelentkezett a lapra Ungár Péter LMP-s politikus, miután olyan híreszteléseket hallott, hogy Simicska a szavazás eredményétől függetlenül kezdeni akar valamit a veszteséges újsággal. Simicska képviselői tárgyaltak is Ungárral, de úgy tűnt, hogy nem voltak komolyak az eladási szándékaik. Simicska nem nagyon segített azoknak sem, akik elkezdtek dolgozni azon, hogy tovább vigyék a Magyar Nemzet szellemiségét. Igaz, ekkoriban már titokban megkezdődtek a tárgyalások Simicska teljes kivonulásáról. Egy, a folyamat részleteit ismerő forrás szerint az oligarcha április végén üzente meg egy közvetítőn keresztül Orbánnak azt, hogy „ha szabadon eltávozhat, akkor elad mindent”.

Részegen visszakozni próbált, de már késő volt
Tavaly július 4-én jelent meg a közlemény arról, hogy Nyerges Zsolt megveszi Simicskának és családjának az érdekeltségeit. Ez többeket meglepetésként ért még az oligarcha szűkebb környezetében is. Simicska láthatóan nehezen fogadta el az új helyzetet, a közlemény kiadása utáni napokban és hetekben többeket felhívott azzal, hogy vissza akarja csinálni az ügyletet. A hozzá közel állók szerint jellemzően akkor történtek ezek, amikor Simicska ittas állapotban volt, ilyenkor ugyanis – ahogy egy régi kollégája fogalmazott – „nem betompul az alkoholtól, hanem kiélesedik tőle, aktívabb lesz”. Ezekből a fellángolásokból aztán nem is lett semmi, és egy, az ügylet részleteit ismerő forrás szerint nem is volt már jogi lehetősége Simicskának a visszakozásra.

  • András Pethő

    András is a co-founder, editor and executive director of Direkt36. Previously, he was a senior editor for leading Hungarian news site Origo before it had been transformed into the government’s propaganda outlet. He also worked for the BBC World Service in London and was a reporter at the investigative unit of The Washington Post. He has contributed to several international reporting projects, including The Panama Papers. He twice won the Soma Prize, the prestigious annual award dedicated to investigative journalism in Hungary. He was a World Press Institute fellow in 2008, a Humphrey fellow at the University of Maryland in 2012/13, and a Nieman fellow at Harvard University in 2019/20. András has taught journalism courses at Hungarian universities.

  • András Szabó

    András worked eight years as a journalist at Origo, a then prestigious online news site, but also spent several years at Index and vs.hu news outlets. At Direkt36 he covers Russian-Hungarian relations, activities of business circles close to Fidesz, and political decision making processes of the Orbán government. In 2011 he received the Gőbölyös Soma Award dedicated to investigative journalism in Hungary, and in 2010 he won the Quality Journalism Award, both for a series of articles that focused on a corruption case connected to the former Socialist-led government.