(Magyar) Kirgiz újságírók az állami vezetők súlyos ügyeit tárták fel, a vezetés bezáratta őket

Credit: James O'Brien/OCCRP

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

Ez a cikk az Organized Crime and Reporting Project nemzetközi tényfeltáró újságírói hálózat írása alapján készült.

2024 januárjában a kirgizisztáni hatóságok letartóztatták és őrizetbe vették a Temirov Live nevű, videós oknyomozással foglalkozó Youtube-csatorna több jelenlegi és korábbi munkatársát, összesen 11 embert. A Temirov több súlyos, Kirgizisztán vezető tisztségviselőit is érintő korrupciós ügyet tárt fel, és többször együttműködött az OCCRP nevű nemzetközi oknyomozó hálózattal is, amelynek a Direkt36 is tagja.  A letartóztatott újságírókat tömeges zavargások szításával vádolják. Mindannyian tagadják bűnösségüket, de ha elítélik őket, több éves börtönbüntetés várhat rájuk.

Az OCCRP által idézett források szerint a Temirov Live munkatársainak őrizetbe vétele egy olyan támadás-sorozat része lehet, amely a médium alapítója és a kormány egyik leghangosabb kritikusa, Bolot Temirov ellen irányul.

A hatóságok a felperzselt föld stratégiát akarják alkalmazni, ahol mindent felégetnek Temirov körül, hogy ne legyen csapata.”

– mondja Leila Nazgul Seiitbek, egy bécsi száműzetésben dolgozó kirgiz emberi jogi aktivista.

A 44 éves Temirovot az elmúlt néhány évben megverték, a titkosszolgálatok lehallgatták, megfosztották állampolgárságától, és Oroszországba toloncolták. Most egy titkos európai helyszínről dolgozik, ahonnan videókban és közösségi média-bejegyzésekben bírálja a kirgiz hatóságokat, és követeli kollégái szabadon engedését. Temirov szerint minden letartóztatott újságírót kikérdeztek a hollétéről, szintén bebörtönzött feleségét pedig figyelmeztették, hogy 11 éves fiuk is árvaházba kerülhet, ha nem működik együtt a nyomozókkal.

Az OCCRP megkeresésére az elnöki adminisztráció, a belügyminisztérium, az ügyészség és az Állami Nemzetbiztonsági Bizottság (GKNB) tisztviselői sem válaszoltak, de Sadyr Japarov elnök egy lapinterjúban arról beszélt, hogy a biztonság megőrzése érdekében határokat kell szabni a szólásszabadságnak.

“A mai zavaros és nyugtalan időkben a szólásszabadság szorosan összefonódik a felelősséggel. Olyan országok, amelyeket a legdemokratikusabban fejlettnek lehetne tekinteni, máris korlátozásokat vezetnek be azokkal szemben, akik a szólásszabadságot politikai célok elérésére és a társadalom destabilizálására használják fel. Ebben a tekintetben megelőző intézkedéseket kell hoznunk.”

– mondta az elnök.

Orosz befolyás, magyar barátság

Seiitbek emberi jogi aktivista szerint a kirgiz vezetés nem csak módszereiben kötődik Oroszországhoz:

“Kirgizisztán nagyon erős orosz befolyás alatt áll, ez erősebb, mint bárki gondolta volna. Ez abból ered, hogy a hatóságok önmagukban gyengék. Kell támaszkodniuk valakire, hogy a hatalmuk biztonságban legyen, és hogy hatalmon maradjanak. Így hagyományosan Putyint tekintik a biztonságuk garanciájának. És ha Putyin a fő védelmeződ, akkor nyilvánvalóan nem sokat tehetsz a demokrácia fejlődése érdekében.”

Kirgizisztánt korábban a közép-ázsiai országok között a “demokrácia szigeteként” emlegették, és a térségben a legszabadabb szovjet utódállamként tartották számon. Az országban 1991 óta három forradalom is volt, voltak valódi választások, élénk a médiaszcéna, és – legalábbis a fővárosban – erőteljes civil társadalom.

A jelenlegi elnök hatalomra kerülése azonban jelentős változásokat hozott, a populista retorika és az orosz típusú ellenőrzési módszerek átalakították az ország nyilvánosságát. Több független médiumot nyomás alá helyeztek vagy bezártak, a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexén pedig egyetlen év alatt 50 helyet esett vissza az ország. Mivel kevés a szervezett politikai ellenzék és nincs igazán független igazságszolgáltatás, a kormány törvényeket tud hozni a dezinformálásról, a médiáról, a nonprofit szektorról és a “külföldi ügynökökről”, amelyek mind tovább szigorítják az ellenőrzést.

Az ország jelenlegi elnöke, Sadyr Japarov egy népfelkelésnek köszönheti pozícióját. 2020 őszén a felháborodott kirgiz polgárok az utcára vonultak, és tiltakozásba kezdtek a szerintük manipulált választás és a koronavírus-járvány kormány általi kezelése miatt. A kialakult káosz azt a Japarovot segítette hatalomba, aki egy helyi tisztviselő elrablásáért épp börtönbüntetését töltötte. Japarovból előbb ideiglenes elnök lett, majd néhány hónappal később megnyerte az elnökválasztást is.

A kirgiz elnök és kormánya jó diplomáciai kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal, Orbán Viktor több alkalommal is fogadta Japarovot Budapesten, legutóbb 2023. augusztus 20-án. A találkozón a felek elégedetten nyugtázták, hogy országaik között dinamikus politikai párbeszéd van, ezért tovább erősödhet az átfogó együttműködés. A találkozót követően Orbán és Japarov közösen nézték meg az esti tűzijátékot a Karmelita kolostorból.

Japarov nem sokkal korábban, 2023 februárjában is Budapesten járt, hogy a magyar kormányfővel és több miniszterével találkozzon. Akkor az ukrajnai háborúról is tárgyaltak, közösen hangsúlyozták Közép-Ázsia biztonsági jelentőségét és bírálták az EU szankciós politikáját.

2023 februárjában Novák Katalin akkori köztársasági elnök is találkozott Japarovval. A magyar államfő akkor azt mondta, hogy van potenciál a két ország közötti gazdasági kapcsolatokban, és hogy a turizmus, a mezőgazdaság, a vízipar, és az oktatás területén is erősíteni szeretnék a két ország közti kapcsolatokat. 2022 májusában a kirgiz elnök Bishkek-ben látta vendégül a magyar külgazdasági és külügyminisztert. A találkozón Japarov átadta Szijjártó Péternek a Dostuk (Barátság) érdemrendet, a kirgiz-magyar baráti kapcsolatok és stratégiai partnerség erősítése érdekében tett erőfeszítéseiért.

Credit: James O’Brien/OCCRP

  • Dániel Szőke

    Graduated from Eötvös Loránd University at 2013 as a librarian scientist. As a freelancer he worked with 444.hu news-site for several years, and in 2020 attended Transparency International’s mentor program for investigative journalists. In January 2021 he started to work as an intern, and since September 2021 he is a full-time journalist of Direkt36.