(Magyar) Másodszor díjazták idén kollégánkat, Wirth Zsuzsanna kapta a Szente László-díjat

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 újságírója és szerkesztője nyerte el a Szente László-díjat, amelyet az idei évben adtak át a második alkalommal. A díjátadót január 28-án tartották Budapesten.

A díjat a 2022-ben elhunyt Szente László újságíró emlékére alapította két egykori kollégája, Rangos Katalin és Friderikusz Sándor. A szélesebb nyilvánosságban kevésbé ismert, munkáját a kollégái szerint kérhetetlen alaposággal végző Szente korábban a Magyar Rádiónál dolgozott, nevéhez fűződött a 180 perc című műsor létrehozása, illetve 25 éven keresztül ő volt a Szombat délelőtt és a 168 óra műsorvezető-szerkesztője.

A díjjal azoknak az újságíróknak a munkáját akarják elismerni, akik – az alapítók megfogalmazása szerint – „különleges tehetségüket, kikezdhetetlen szakmai tudásukat és kérlelhetetlen alaposságukat nem tudják vagy nem akarják célratörő önérvényesítéssel párosítani.”

Wirth Zsuzsanna az ELTE hallgatójaként az Origónál kezdett el dolgozni még 2004-ben. Az internetes portálnál a politika rovat újságírójaként tíz évet töltött el. Ennek során több kiváló sztorival is felhívta magára a figyelmet, ezek egyike például egy angliai magyar embercsempész maffiáról szólt. Később dolgozott a Forbes és a Marie Claire magazinoknál, összesen háromszor nyerte el a Minőségi Újságírásért díjat. Az ELTE média szakán óraadóként újságírást tanít.

Wirth Zsuzsanna vasárnapi díjátadón.

Zsuzsi 2016 óta tagja a Direkt36 csapatának, előbb újságíróként, 2022 óta pedig szerkesztői minőségben is. A Direkt36-nál olyan komoly visszhangot kiváltó sztorikon dolgozott, mint például a közpénzből működő Antall József Tudásközpont Alapítvány költekezésének visszásságait bemutató cikk, illetve az az anyag, amely feltárta több tucat magántőkealap valós tulajdonosát. Kifejezetten szerette azokat a projektjeinket is, amelyek nemzetközi együttműködés keretében születtek, több ilyenben is részt vett.

A kórházi fertőzésekről szóló, Marton Kamillával közös cikksorozatával idén elnyerte a legrangosabb magyar tényfeltáró újságírásért járó elismerést, a Transparency-Soma díjat. A projekt utómunkáit otthonról, már a GYES alatt fejezte be, Zsuzsi ugyanis nyáron adott életet harmadik gyermekének.

A vasárnapi díjátadó után Zsuzsi azt mondta, „iszonyúan örül”, és „szerencsésnek érzi magát, hogy olyan sztorikon dolgozhatott, amelyekre különösen büszke”. „Gyerek, cikkek, díjak. Ez így fel tudja dobni a napjaimat mostanában” – fogalmazott.

A Szente László-díjról döntő testület tagjai Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, Dull Szabolcs, a Telex korábbi főszerkesztője, Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója, Hadas Krisztina dokumentumfilmes, és Dezső András, a HVG újságírója. Az elismerést tavaly Moskovics Judit, az RTL Házon kívül című műsorának munkatársa nyerte.

A díj egyik alapítója, Rangos Katalin a vasárnapi díjátadón arról beszélt, az elismerést azoknak szánják, akik az „önérvényesítésben gyengék”. A céljuk az, hogy minden évben elismerjék azt a kiemelkedő teljesítményt nyújtó újságírót, „aki nem jelentkezne, nem pályázna díjra”.

A zsűri elnökeként Majtényi László a kórházi fertőzésről szóló cikksorozatot és a magántőkealapokról szóló anyagot méltatva indokolta, hogy idén miért Zsuzsi tevékenységét díjazták. „A Direkt36 közösségének is érdeme van abban, hogy ezek a cikkek megszülettek” – fogalmazott.

Kotroczó Róbert a zsűri tagjaként arról beszélt, a kereskedelmi tévéknek nincs lehetőségük olyan fajta tényfeltáró munkára, mint amit a Direkt36 is végez, így a cikkeink, az általunk végzett „adatbányászat” nagy segítséget jelent a számukra is.

A borítóképen Zsuzsi (a fotó baloldalán) látható a díj alapítóival és a zsűri tagjaival.

  • András Szabó

    András worked eight years as a journalist at Origo, a then prestigious online news site, but also spent several years at Index and vs.hu news outlets. At Direkt36 he covers Russian-Hungarian relations, activities of business circles close to Fidesz, and political decision making processes of the Orbán government. In 2011 he received the Gőbölyös Soma Award dedicated to investigative journalism in Hungary, and in 2010 he won the Quality Journalism Award, both for a series of articles that focused on a corruption case connected to the former Socialist-led government.