(Magyar) Mit kezd a sajtó a Magyar Péter-jelenséggel?

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

Február óta több komplex és nagyon fontos esemény fonódott egymásba: a kegyelmi ügy, Magyar Péter felemelkedése, a Schadl-üggyel kapcsolatos hangfelvétel, illetve Magyar Péter és Varga Judit házassága és válása.

Hogyan lehet négy ekkora történetet úgy követni és feldolgozni, hogy közben ne vesszen el a lényeg a sok zajban?

Mennyire jól vagy rosszul látta el a sajtó a feladatát a négy üggyel kapcsolatban?

Közügynek számít-e két közszereplő veszekedése?

Ezekről beszélgetett Marton Kamilla, a Direkt36 újságírója Plankó Gergővel, a 444 főszerkesztő-helyettesével és videós tartalomgyártójával és Pethő Andrással, a Direkt36 társalapító szerkesztőjével.

YouTube player

Az adás elérhető Spotify-on, SoundCloudon és Apple Podcasten is.

„A kegyelmi ügy kirobbanása idején beszélgettem kormányközeli forrással, aki szerint a kormányzati oldalon Magyar Péter megjelenésének örültek”

– mondta Pethő, aki szerint a forrás ezt azzal magyarázta, hogy Magyar a korrupciót és az oligarchák történetét hozta elő, ami elterelte a nyilvánosság figyelmét a kegyelmi ügyről. „Akkor kezdtek el rászállni Magyarra, amikor kiderült, hogy megpróbál politikai karriert is építeni.”

Plankó szerint ez egy lehetséges értelmezése a jelenségnek, de mire szerinte Magyar színre lépett már túl voltunk a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter lemondásán, és a kormányzati kommunikáció is kezdte összeszedni magát.

„Bár úgy tűnhet, hogy a Magyar Péter-jelenség kiszorította a kegyelmi ügyet [a közbeszédből], de valójában nem magát az ügyet szorította ki, hanem az arra érkező kormányzati reakciót.”

Az adásban arról is volt szó, hogyan látja egy tényfeltáró központ vezetője és egy napi hírekkel is foglalkozó lap szerkesztője a sajtó szerepét és felelősségét komplex ügyek feldolgozásakor.

Abban a beszélgetés minden résztvevője egyetértett, hogy rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt az elmúlt hónapok eseményeivel kapcsolatban, például, hogy mi volt a valódi oka annak, hogy Novák Katalin kegyelmet adott K. Endrének.

„Amiben szerintem a magyar sajtó kevésbé jó, hogy az ilyen nagy ügyekhez visszatérjen, és ezeket ne hagyja békén” – fejtette ki Pethő, aki szerint szükség van rá, hogy a nyitva maradt kérdések, még ha hónapokkal vagy akár egy évvel később is, de tisztázódjanak.

Plankó felidézte, hogy amikor a Direkt36 másfél évvel az Index szétesése után rekonstruálta a történteket, az ennyi idő távlatából is értékes volt. Szerinte a napi hírekkel foglalkozó sajtóra a tényfeltáró cikkek írásakor is szükség van, mert az újságírók vissza tudnak nyúlni ezekhez a rövid hírekhez, melyek fontosak egy-egy történet mélyebb feldolgozásához.

Borítókép: Magyar Péter / Facebook

  • Kamilla Marton

    Kamilla graduated from the Budapest Metropolitan University in Communication and Media Science. She started her career at Direkt36 as a junior journalist. She is mainly interested in the cultural background of underground subcultures and social inequalities. In 2023, she won the Transparency-Soma award together with Zsuzsanna Wirth for her series of articles exposing the hidden situation of hospital-acquired infections. She loves extreme sports.