Felmentették a belvárosi korrupciós per vádlottjait

Forrás: Direkt36

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletében felmentette a vádak alól a belvárosi korrupciós ügy három vádlottját, köztük Rónaszéki László korábbi V. kerületi jegyzőt. Az ügy elsőrendű vádlottja egy kerületi építési vállalkozó, Borzován János volt.

Kárpáti György bíró közölte, hogy bizonyítottság hiányában mentették fel a vádlottakat. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség várhatóan fellebbezni fog a döntés ellen.

Az ügyészség szerint Borzován János pénzt kért cserébe azért, hogy elintézzen bizonyos hatósági ügyeket az V. kerületi önkormányzatnál 2012-ben és 2013-ban, és ebben Rónaszéki László korábbi jegyzővel működött együtt. A per során kiderült, hogy Borzován és Rónaszéki nagyon szoros viszonyban volt, szinte naponta beszéltek telefonon vagy személyesen, és hivatalos ügyek mellett privát dolgaikat is megbeszélték egymással. A pernek volt egy harmadik vádlottja is, egy belvárosi vendéglátós, aki a vád szerint kenőpénzt adott Borzovánnak egy engedély elintézéséért. Mindhárman tagadták a vádakat.

“Ha bűnösek lettek volna a vádlottak, akkor abban lettek volna bűnösek, amit a vádirat megállapított” – mondta a felmentő ítélet indoklásának végszavaként a Fővárosi Törvényszék bírája. Kárpáti György szerint a bizonyítékok alapján felmerül a lehetősége, hogy a vádlottak elkövették mindazt, amivel megvádolták őket – egyebek mellett hivatali visszaélés, vesztegetés -, ám ezt nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani. “Az ügyészséghez hasonlóan a bíróság is rendkívül fontosnak tartja a korrupció üldözését, ám még ennél is fontosabb, hogy bárkit bármi miatt csak akkor lehet elítélni, ha a bíróság minden kétséget kizáróan megalapozottnak látja a büntetőjogi felelősségüket” – mondta a bíró.

A felmentő ítélet ellen az ügyészség fellebbezett. Borzován János és a harmadrendű vádlott elfogadta a bíóság ítéletét, Rónaszéki László volt jegyző és védője azonban három nap gondolkodási időt kért. Fellebbezés esetén ő valószínűleg azt kérné, hogy ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mentsék fel.

Az ügyészség két üggyel kapcsolatban vádolta bűncselekményekkel Rónaszékit és a tárgyaláson elhangzottak szerint vele szoros baráti viszonyban lévő Borzován Jánost. Az egyik egy éttermi nyitvatartási engedéllyel volt kapcsolatos. A vád szerint Borzován másfél millió forintot kért és kapott a Zizi Bár nevű vendéglátóhely egyik akkori tulajdonosától azért, hogy elintézze az V. kerületi önkormányzatnál a hely éjszakai nyitvatartásához szükséges engedélyt.

Csak akkor tudjuk a hatalmat ellenőrizni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is a Direkt36 támogatói köréhez!

Az ügyészség többek között lehallgatott telefonhívásokra alapozta a vádat, Borzován állítása szerint azonban a hatóságok félreértelmezik a történteket. A vállalkozó elismeri, hogy kapott pénzt az éttermes ismerősétől, de szerinte ez egy építési munkának volt az ellenértéke. Borzován állítja, hogy egy általa megbízott építési cég javította ki a Zizi Bár kialakítása közben megrongált utcai díszburkolatot, és ez került másfél millió forintba. Közölte azt is, hogy ez számla nélküli munka volt, ezért nincs neki nyoma semmilyen könyvelésben.

Borzován elismerte, hogy közben tudott arról, hogy a Zizi Bárnak függőben van a nyitvatartási engedélye, és erről beszélt is barátjával, az általa a tárgyaláson is csak Laciként emlegetett Rónaszéki Lászlóval. Szerinte a pénzmozgásnak ehhez azonban nem volt köze.

Ennek a vádpontnak a bizonyítását menet közben megnehezítette az, hogy a bíró úgy döntött, a lehallgatott beszélgetéseket eljárásjogi szabálytalanságra hivatkozva kizárja a bizonyítékok köréből.

“500 ezer forint lesz a fagyi”

A vádakban szereplő másik ügy egy ingatlaneladással kapcsolatos. Andréka Zoltán ügyész az első tárgyaláson elmondta, hogy 2012 júliusában egy cég eladta Károly körúti ingatlanát, de az új tulajdonost addig nem lehetett bejegyezni az ingatlannyilvántartásba, amíg az V. kerületi önkormányzat le nem mond az elővásárlási jogáról. A nyári szünet miatt csak egy szeptemberi ülésen hozta meg ezt a döntést az önkormányzat, de az erről szóló hivatalos értesítést nem kapták meg egyből az ingatlanügylet érintettjei, és így a földhivatali bejegyzésre még mindig nem kerülhetett sor.

Az ügylet egyik érintettje ekkor a vád szerint kapcsolatba lépett Borzovánnal, hogy megpróbálja az ő közbenjárását kérni a határozat kiadásához. Az ügyész szerint Borzován ezt elvállalta, és megkereste Rónaszékit. A vád szerint Borzován igyekezett elérni Rónaszékinél azt, hogy ő úgy intézze az ügyet, hogy az ingatlanügyletben érintettek számára nyilvánvalóvá váljon abban Borzován szerepe. Az ügyész szerint Borzován ezt annak érdekében tette, hogy “igazolást nyerjen az a kép”, hogy el tud intézni ügyeket az V. kerületi önkormányzatnál.

A vádirat szerint Borzován félmillió forintot kért az ingatlanügyletben eljáró közvetítőtől. A vád szerint egy étteremben zajlott a beszélgetés, amelynek során Borzován úgy fogalmazott, hogy “500 ezer forint lesz a fagyi”. A közvetítő nem volt hajlandó erre, a határozatot pedig végül október közepén – több mint egy hónappal a döntés után – kiadta az önkormányzat.

Borzován a tárgyaláson azt mondta, hogy ebben az ügyben sem állnak meg az ügyészség vádjai. Szerinte ő az ingatlanügyletben eljáró közvetítővel azért került kapcsolatba, mert szerette volna eladni az egyik saját ingatlanát. Elismerte, hogy közben értesült a Károly körúti ingatlan ügyében húzódó határozatkiadásról, és ezt szóba is hozta Rónaszékinél, de állítása szerint ő csak segíteni akart az ingatlanosnak.

Meghatározó szereplő

Borzován sokáig meghatározó szereplője volt a kerületi építőipari üzletnek. Közbeszerzési adatok szerint 2000 és 2010 között akkori cége, a BAU Holding 2000 Zrt. több mint 6,5 milliárd forint értékben kapott munkákat – több esetben konzorcium tagjaként – az V. kerületi önkormányzattól. Közbeszerzési adatok elemzése azt mutatja, hogy ebben az évtizedben egy cég sem kapott ennél nagyobb értékben szerződéseket az önkormányzattól.

2011 után a Borzován nevén lévő érdekeltségek egyre gyengébb összesített bevételeket produkáltak, és megritkultak a belvárosi megbízások is. Ezzel párhuzamosan megjelent a kerületben egy frissen alapított cég, az EU-Line Zrt., amely sorra kapta a szerződéseket a kerületi önkormányzattól. A Direkt36 egy korábbi cikkben bemutatta, hogy több áttételes kapcsolódási pont is van Borzován és a cég között, de ő állítja, hogy nincs köze a vállalkozás működéséhez.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.