Fideszes plakátrongáló csapat tagjaként akciózott a budai éjszakában a Szijjártóval jachtozó vállalkozó, Benkő Szilárd

2018 tavaszán, a választási kampányhajrá utolsó napjaiban egy csapat fideszes aktivista indult el a budapesti éjszakába, hogy a Jobbik óriásplakátjait festékszóróval megrongálják. „Orbán vagy turbán?” – fújták fel rájuk az előre megbeszélt, migránsozós szóviccet. A saját plakátjaikat őrző jobbikosok azonban rajtakapták őket, és a kezdődő verekedésnek rendőrök vetettek véget.

Az aktivisták csoportjában nem egyszerűen lelkes Fidesz-szavazók voltak, hanem több, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, illetve személyesen a miniszterhez, Szijjártó Péterhez köthető személy is. Egyikük Benkő Szilárd volt, Szijjártó Péter egykori kabinetfőnöke és futsalos csapattársa, aki az elhíresült horvátországi jachtos nyaralására is elkísérte a minisztert és családját. „Néhány barátommal találkoztunk a Margit körúton, és ott megbeszéltük, hogy elmegyünk, és a szabad véleménynyilvánítás jogában feliratot festünk plakátokra” – vallotta a rendőrségnek Benkő az estéről.

A Direkt36 decemberben írta meg a sokáig a külügyben dolgozó Benkőről, hogy egyik cége 2020-ban közel 300 millió forintos támogatást kapott a minisztérium egyik háttérintézményétől. Ez ugyanabban az évben történt, amikor Benkő együtt utazott a miniszterrel a Lady MRD nevű jacht fedélzetén.

A birtokunkba került bírósági ítélet, illetve nyomozati iratok is bizonyítják, hogy Benkő részt vett a 2018-as éjszakai plakátrongáló akcióban a XI. kerületben, az utcáról segítve a Fidesz választási kampányát. Benkő mellett aznap este a Budaörsi úton ott volt Szikora Levente, Benkő és Szijjártó egykori futsalos csapattársa, egyben a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöki tanácsadója is. A csapat tagja volt még többek között a Szijjártó vezette külügy egyik korábbi helyettes államtitkárának, volt magyar nagykövetnek a fia is.

Ugyanezen az éjszakán egy másik fideszes csoport a III. kerületbe is érkezett, hogy lefújja a Fidesz legfőbb riválisának számító ellenzéki párt plakátjait. Ennek a csapatnak az egyik tagja korábban Benkő Szilárd üzlettársa volt, aki aznap éjjel telefonon tartotta a kapcsolatot a Budaörsi úton akciózó Benkőékkel. Többször is beszélt velük telefonon, nem sokkal azután, hogy kitörte egy plakátvédő szolgálatban lévő jobbikos képviselő két fogát is – derül ki a Direkt36 birtokába jutott ítéletből és nyomozati iratokból.

Mindkét csapat a fővárosi Margit körúton találkozott az akció előtt, az egyik résztvevő azt vallotta, hogy egy irodában kaptak utasításokat és festékszórókat a rongáláshoz. Az iroda éppen abban az épületben volt, ahol Benkő egyik cégének irodája is van, és jelenleg Szijjártó Péter feleségének az alapítványa is itt működik.

Kérdéseinkkel kerestük Benkő Szilárdot és az akció több más résztvevőjét is, de nem reagáltak a megkeresésünkre. A Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium sem reagált megkeresésünkre.

Évtizedes csapattárs

Benkő Szilárd Szijjártó Péter legközelebbi kollégájaként és futsalos csapattársaként lett ismert. Már a 2000-es évek elejétől együtt dolgozott a szintén Győrből származó Szijjártóval, akit követett a kormányba is a 2010-es fideszes választási győzelem után.

Benkő előbb a Miniszterelnökségen a szervezési stáb vezető munkatársaként dolgozott Szijjártó alatt, 2014-ben pedig kabinetfőnökként követte miniszterré kinevezett főnökét a külügybe. Mindeközben Benkő a kormányzat egyik legdrágább autóját, egy újonnan közel 17 millió forintba kerülő Mercedes terepjárót használt.

Benkő 2015-ben elhagyta az államigazgatást és az üzleti életbe távozott. Azonban – mint azt a Direkt36 korábbi cikkében részletesen feltárta – a kapcsolata nem szakadt meg az állammal és Szijjártó minisztériumával sem. 2020-ban egyik cége 280 millió forint értékű, vissza nem térítendő állami forráshoz jutott a külügy egyik háttérintézményétől.

Benkő ugyanebben az évben együtt utazott Szijjártóval a Lady MRD nevű luxusjacht fedélzetén – ez Németh Dániel fotós a 444.hu által közölt fotóin látszik. A jachtozás miatt magyarázkodni kényszerülő külügyminiszter akkor úgy hivatkozott az esetre, mint „családi vakáció a gyerekekkel, a feleségemmel, a barátainkkal”. Benkő Szilárdot korábbi cikkünk megjelenése előtt is kerestük írásban és telefonon is, ő azonban sem akkor, sem most nem adott választ a kérdéseinkre.

Politikai harc az utcán

Benkő 2018-ban már vállalkozóként dolgozott ugyan, de a Direkt36 birtokába került bírósági és rendőrségi iratok alapján a Fidesz továbbra is számíthatott a segítségére. Akkor is, ha kényes, sőt kifejezetten illegális akcióról volt szó. Benkő ugyanis a 2018-as választások előtt néhány nappal, április 6-án éjszaka a Jobbik – akkoriban a Fidesz legfőbb riválisának számító ellenzéki párt – választási plakátjainak lefújására indult a budapesti XI. kerületbe.

Az éjjeli akcióból büntetőügy lett: a fideszesek összetűzésbe keveredtek a plakátjaikat védő jobbikos aktivistákkal, végül a dulakodás nyomán az egyik jobbikost elítélték garázdaságért. Az ügy irataiból részletesen lehet rekonstruálni az eseményeket és Benkő szerepét.

Benkő öt társával együtt, éjjel fél 1 körül érkezett meg a Budaörsi útra, hogy a Jobbik plakátjaira a kormányt támogató üzeneteket fessenek. A városban ekkor nagy számban voltak jelen a Jobbik plakátjai, ezeket azonban rendszeresen rongálták. „A Budaörsi úton sok bérelt óriásplakáthelyünk volt, nagy forgalmú helyszínen, amint kikerültek a plakátjaink, másnapra meg voltak rongálva, így azokban a napokban egy négyfős figyelő csoportunk próbálta megóvni ott a plakátokat” – mondta el a Jobbik a Direkt36 kérdésére. Így történt, hogy Benkőéket tetten érték az épp szolgálatban lévő jobbikosok.

Egyikük, Szabó Balázs hátba rúgta az egyik, épp az „Orbán vagy turbán?” mondatot felfújó kormánypárti aktivistát, aki ettől nekiesett a plakátnak, majd a plakát közelében lévő korlát a lábát is megsebezte. A megtámadott fideszes egyik társa viszonozni készült az erőszakot, és az esetből valószínűleg csak azért nem lett komolyabb verekedés, mert a helyszínen nagyjából egy percen belül megjelent két civil ruhás rendőr, akik mindkét társaság tagjait, köztük Benkő Szilárdot is a falhoz állították. A Direkt36-nak több, az esetet ismerő forrás is elmondta, hogy a rendőrök az intézkedés során a fegyvereiket is elővették.

Az, hogy a plakátrongáló akció mennyire volt szervezett, nem derül ki pontosan a dokumentumokból, mert Benkő és társai erről nem mondtak sokat a rendőröknek. A bírósági ítélet többször is megjegyzi, hogy az aktivisták igyekeztek elhallgatni az előzményekkel és a szervezéssel kapcsolatos részleteket a hatóságok elől. Az azonban többük, köztük Benkő Szilárd vallomásából is kiderül, hogy az akció előtt a Margit körúton találkoztak.

Benkő a tanúvallomásában így írta le a történteket: „Néhány barátommal találkoztunk a Margit körúton, és ott megbeszéltük, hogy elmegyünk, és a szabad véleménynyilvánítás jogában feliratot festünk plakátokra. Ezért kimentünk a Bp. XI. Budaörsi útra, ahol két csapatra váltunk, velem volt a Levente és egy másik srác, akinek a nevére nem emlékszem, a másik csapatban volt Feri, Attila és András.” Benkő szerint a jobbikosok épp akkor érkeztek a helyszínre, mielőtt ő belekezdett volna a plakátfújásba, ezután pedig rövidesen a rendőrök is a helyszínre értek. „A rendőrök, mikor kiszálltak a kocsiból, felkiáltottak, hogy rendőrség, és felszólítottak minket, hogy álljunk a falhoz, és ott igazoltattak minket.”

Az iratokból az is kiderül, hogy nemcsak Szijjártó Péter barátja, hanem több, a kormánypárthoz köthető más szereplő is tagja volt a csapatnak. Ott volt például Szikora Levente, aki amellett, hogy éveken keresztül együtt focizott Benkővel és Szijjártóval a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatában, régóta állami tisztségviselő is: 2014 óta a külügyhöz tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatói tanácsadója. Ez az a szervezet, amelyiktől később Benkő Szilárd cége több százmilliós állami támogatást kapott. Szikora 2018 áprilisában egy, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által létrehozott kft-nek is a felügyelő-bizottsági tagja volt.

A plakátrongáló csoport tagja volt még egy egykori magas rangú magyar diplomata és volt helyettes államtitkár akkor 17 éves fia is. Ő volt az, akit a jobbikos plakátvédő, Szabó Balázs hátba rúgott. A sértett az akció után nem sokkal azt vallotta a rendőröknek, hogy a társaságból csak egyetlen személyt, Benkő Szilárdot tudja megnevezni, akivel akkor találkozott másodszor.

A Direkt36 Szikora Leventét, illetve a volt diplomatát és az akcióban részt vevő fiát is megkereste, de nem kaptunk választ tőlük a kérdéseinkre.

Találkozó: Margit körút

Ugyanezen az éjszakán, alig több mint egy órával a Budaörsi úti események után egy másik, négyfős aktivistacsapat érkezett meg az óbudai Nagyszombat utcához. Itt is a Jobbik plakátjait célozták meg, és ahogyan a XI. kerületben, itt is rajtakapták őket a jobbikos plakátvédők, amint épp ugyanazt a mondatot, az „Orbán vagy turbán?” kérdést festették a hirdetésekre, mint a Budaörsi úton Benkőék csapata. Az egyik rongáló itt súlyosan megsebesített egy plakátvédőt, Szanyó Miklóst. A Jobbik óbudai önkormányzati képviselőjének felrepedt a bőre és két foga is kitört, amikor összeverekedtek. A támadó a rendőrségi iratok alapján Szabó Attila Milán volt, aki az üzleti életből szintén kötődik Benkő Szilárdhoz. 2016-ban ugyanis vele alapított közös céget, amely a belvárosi Teréz körúton üzemeltetett hazai és tengeri halételeket kínáló éttermet.

A Direkt36 birtokába került rendőrségi iratokból kiderül az is, hogy Szabó nemcsak Benkőt, hanem Szijjártó másik korábbi csapattársát, az éjjel a Budaörsi úton akciózó Szikora Leventét is ismerhette. Erre utal, hogy aznap éjjel, hajnali 2 óra környékén húsz percen belül háromszor is beszéltek egymással telefonon. A két aktivistacsoport között tehát kapcsolat volt.

Szikoráék a telefonhívások idején már túl voltak a rendőri igazoltatáson, a jobbikost bántalmazó Szabó Attila Milán azonban elkerülte a hatóságokat, a verekedés után egyedül távozott a helyszínről. A kiérkező rendőrök a következő napokban sem találták meg, pedig több alkalommal keresték több, hozzá köthető címen, és telefonon is többször próbálták elérni. Végül több mint 48 órával később maga ment be a III. kerületi rendőrségre, ahol vallomást tett. Az eltelt időt azzal magyarázta, hogy a hétvégére a Balatonra utazott, ahol kikapcsolta a telefonját, és nem olvasott híreket sem.

A férfit, bár bűnösségét végig tagadta, végül testi sértés miatt elítélték, első fokon 1 év 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott, majd másodfokon ezt jelentősen enyhítették, a végső ítélet négyszázezer forintnyi pénzbüntetés lett.

Bár Szabó a XI. kerületi aktivistákhoz hasonlóan kevés részletet árult el az akció előzményeiről, másik három társának vallomása megvilágít több részletet is. Ők elmondták, hogy mindhárman győri Fidesz-aktivisták, akik aznap este indultak el Győrből, az ottani Fidesz irodájából Budapestre „szabadon véleményt nyilvánítani”. Szabó már Budapesten, mint a város ismerője csatlakozott hozzájuk. Elmondásuk alapján egy Margit körúti irodában találkoztak más fideszes aktivistákkal, ahol aznap este nagyjából 15-en gyűltek össze.

Az óbudai aktivisták azt vallották, hogy az irodában mondták meg nekik, mi lesz a feladat: egy férfi kiosztotta a festéket, és elmondta, hogy a jobbikos plakátokra kell felfújni az „Orbán vagy turbán?” feliratot.

Az egyik óbudai aktivista a pontos címre is emlékezett, ő a Margit körút 12.-t jelölte meg a rendőröknek. Ezen a címen hivatalosan nem üzemelt Fidesz-iroda a plakátrongálós konfliktus idején, viszont erre a címre volt bejegyezve a legtöbb, Benkő Szilárd érdekeltségében álló cég. A vállalkozások pontos székhelye a 12. szám alatt egy második emeleti, 120 négyzetméteres iroda volt, amelynek 2015 óta a tulajdonosa is egy Benkő-cég, a Benefit Products Kft.

2020-ban ugyanebbe az irodába költözött be és jelenleg is itt működik az Együtt az Autistákért Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Szijjártó-Nagy Szilvia, Szijjártó Péter külügyminiszter felesége.

Az nem egyértelmű, hogy tényleg a Benkőhöz köthető irodában volt-e a találkozó a Margit körút 12.-ben, vagy esetleg ugyanannak az épületnek egy másik helyiségében, és csupán véletlen egybeesésről van szó. Benkő plakátrongáló csapatának vallomása sem tisztázza ezt, ugyanis ők nem neveztek meg irodát találkozási pontként, csak annyit mondtak, hogy a Margit körúton találkoztak.

Kérdéseinkkel kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, a Fideszt és az Együtt az Autistákért Alapítványt is, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre. Az atrocitások után néhány órával a Fidesz közleményben reagált a III. illetve a XI. kerületben történtekre. Ebben úgy fogalmaztak, hogy az agresszivitás és az erőszak a Jobbik igazi arca, amiből a magyar választók nem kérnek. Védelmükbe vették a plakátrongálókat is: „Aktivistáink nem tettek mást, mint a véleménynyilvánítás szabadságát gyakorolták.”

  • Szőke Dániel

    Informatikus könyvtáros szakon végzett az ELTE-n 2013-ban. Külsősként több évig dolgozott a 444.hu-val, majd 2020-ban részt vett a Transparency International oknyomozó újságírói mentorprogramjában. 2021 januárjától gyakornokként, 2021 szeptemberétől pedig teljes állásban a Direkt36 újságírója.