Így élnek a kínai kötvényesek, akik Rogán szerint nincsenek itt

Van egy jó sztorid? Írj nekünk: info@direkt36.hu

Kilenc hónappal ezelőtt Han eladta a családja pekingi házát, és Budapest 18. kerületének egy csöndes, szinte falusi hangulatú részére költözött feleségével és két kislányával.

“Szeretünk itt lenni, jó a közbiztonság” – mondta a 32 éves kínai férfi tavaly júniusban, a nemrég vásárolt, két emeletes családi házuk teraszán ülve. Eközben a felesége takarított, dobozokból pakolt ki az új otthonukban, a nagyobbik lányuk pedig a kölyökkutyáját gyömöszölte a kertben.

Han – aki azt kérte, ne írjuk le a teljes nevét – elmesélte, hogy a négyéves lányuk pár napja a házuk előtti utcán játszott, de nem ment haza sötétedéskor, ahogy megbeszélték. “Megijedtünk, ha ez Kínában történik, valami veszélyes ember biztos elrabolta volna. Itt meg az egyik szomszéd tíz perc múlva hazahozta. Tudta, hogy melyik házba csöngessen a kislánnyal, mi vagyunk az egyetlen kínai család ezen az utcán.”

Talán az utcán igen, de az országban nem Hanék az egyetlen, nemrég Magyarországra költözött kínai család. 2013-tól óta több mint 15 ezer kínai állampolgár kapott letelepedési engedélyt az országban a tavaly áprilisig működő letelepedésikötvény-programon keresztül. Miközben a kormány harcias migránsellenes kommunikációt folytatott, e konstrukción keresztül 300 ezer euróért juthattak letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok.

Rogán Antal, a program kezdeményezője az országgyűlés igazságügyi bizottságának decemberi meghallgatásán azt mondta, hogy kötvényvásárlók közül tudomása szerint egyetlen ember sem telepedett le az országban. Több, a Direkt36 által felkeresett, ma már az egész családjával Magyarországon élő kötvényes befektető viszont itt képzeli el a következő éveket. A cikk az Organized Crime and Corruption Reporting Project és a Transparency International nemzetközi projektjének keretében készült, amelynek során több más hasonló vízumprogram részleteit tárták fel újságírók.

Olcsóbb és egyszerűbb

Az Európai Unió más országai is ajánlanak a magyarhoz hasonló, úgynevezett Golden Visa (Arany Vízum) programokat külföldi befektetők számára. Magyarország viszont különösen azért volt vonzó a befektetők számára, mert a program szabályai szerint öt év elteltével visszakapják a megvásárolt kötvény árát. Ezért cserébe nemcsak a befektetők, hanem a közeli családtagjaik is letelepedési engedélyt kaphattak, amely lehetővé tette a Schengen-zónán belüli szabad utazásukat is.

“Sosem terveztünk ide jönni. Magyarországról semmit nem tudtam, csak Puskást. Eredetileg Kanadába akartunk költözni, de az nagyon drága és macerás folyamat volt. Magyarország jóval egyszerűbbnek tűnt” – mondta Han.

2013 és 2017 között közel húszezren kaptak letelepedési engedélyt a kötvényprogramon keresztül. Legtöbben Kínából jelentkeztek, de vásároltak kötvényeket orosz, közel-keleti és afrikai befektetők is.

Az óriási pénzeket megmozgató konstrukció igazi nyertese viszont nem az állam, hanem néhány offshore cég lett. A külföldiek ugyanis nem közvetlenül az államtól, hanem csak közvetítő cégeken keresztül vehettek kötvényeket. Ezeket a cégeket – amelyek befektetőkként 40-60 ezer euró (13-19 millió forint) ügyintézési díjat számoltak fel – nyílt pályáztatás nélkül választott ki az akkoriban Rogán által vezetett gazdasági bizottság. A kötvényárusítási jogot szerző nyolc cég közül csak egy működött Magyarországon, a többit Máltán, Cipruson, Liechtensteinben, Szingapúrban és a Kajmán-szigeten regisztrálták.

A legjövedelmezőbb piacon, Kínában a Hungary State Special Debt Management Fund (HSSDF) elnevezésű cég kapott kötvényárusítási engedélyt. A céget a Kajmán-szigeteken jegyeztek be, amely a Tax Justice Network nemzetközi szervezet rangsora szerint a világ harmadik legjelentősebb offshore központja, Rogán Antal viszont azzal érvelt, hogy HSSDF nem tekinthető offshore cégnek, mivel a gazdasági bizottság előtt felfedte a tulajdonosait.

A kajmán-szigeteki cégadatok azonban nyilvánosan nem érhetők el, így lehetetlen ellenőrizni, hogy a HSSDF a valódi tulajdonosok nevét osztotta-e meg a gazdasági bizottsággal. Ráadásul a HSSDF bevont az üzletbe egy másik céget is, a szintén offshore területen, a Virgin-szigeteken bejegyzett a HSSDML-t. A befektetők ennek az ismeretlen hátterű cégnek utalták a 45 ezer eurós ügyintézési díjat, amelyből a kötvényprogram fennállása alatt legalább 76 milliárd forintnyi bevételhez jutott a cég.

Korábban megírtuk, hogy egy, a kínai kötvényes üzleti kör érdekeltségébe tartozó cég 2014-ben luxuslakásokat vásárolt az Andrássy úton. Tavaly azt is kiderítettük, hogy Habony Árpád hongkongi cége ugyanabba a szobába van bejegyezve, ahol a kínai letelepedési kötvényesek is üzletelnek. Habony az ügyvédjén keresztül közölte, hogy cége nem kapcsolódik a letelepedési kötvények közvetítőihez.

Kínai marketinggépezet

A letelepedési kötvényes cégeknek költségeik is vannak. Lian Wang, a kínai kötvényárusítással megbízott HSSDF egyik tulajdonosa egy 2015-ös interjúban arról beszélt, hogy a program reklámozására egy hatalmas marketinggépezetet építettek fel, országszerte 188 marketingpartnerrel és közel ezer alkalmazottal dolgoztak együtt.

Bár a programot tavaly felfüggesztették, több kínai ügynökség honlapján továbbra is elérhetők azok reklámvideók, amelyek magyarországi letelepedésre próbálják csábítani a kínaiakat. A hongkongi HSSDML (új nevén Hungary Immigration Consulting) jelenleg is újabb alkalmazottakat keres. Orbán Viktor nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy megígéri-e, hogy nem indítják újra a választás után a kötvényprogramot.

A kínai ügynökségek reklámvideói között van, amelyik Budapest építészétét dicséri, más reklámok pedig az ország magas színvonalú oktatási-és egészségügyi rendszerét, vagy a tiszta környezetet, szmogmentes levegőt emelik ki.

Egy 38 éves, tíz éve Budapesten lakó kínai férfi szerint a valóság elég kiábrándító tud lenni a kínaiaknak, akik a reklámok alapján úgy gondolják, Magyarország a földi paradicsom. “Sok család, akikkel találkoztam, mindenüket eladta Kínában, hogy idejöhessenek. Itt általában kevesebb stresszt, a gyerekeiknek meg jobb oktatást remélnek.”

A férfi Budapest egyik külső kerületében üzemeltet egy kínai élelmiszerboltot, az elmúlt években pedig fizetéskiegészítésként több mint harminc, a kötvényprogramon keresztül érkezett kínai családnak segített letelepedni Magyarországon. “Segítettem nekik lakást venni, meg a gyerekek számára iskolát keresni. Ez elég nehézkes szokott lenni, mert a nemzetközi iskolákban nincs hely ennyi kínai gyereknek, akik se angolul, se magyarul nem tudnak rendesen.”

Egy másik, két éve Budapesten élő negyvenéves kínai férfinak már nem kell aggódnia a lánya nyelvtudása miatt. A hatéves kislány egész magabiztos magyarsággal rendelt narancslevelet egy zuglói kávézóban, amíg a szülei a kötvényprogrammal kapcsolatos aggodalmaikról beszéltek kínaiul.

“Nem akarok én is kínai éttermet vagy ruhaboltot nyitni, tele van velük Budapest” – mondta az apa, aki Kínában mérnökként dolgozott, de egyelőre nem sikerült akkreditáltatni a papírjait Európában. Most munkanélküli, a családja a Kínából maradt tartalékokat éli fel.

A férfi kérte, hogy a neve semmiképpen ne jelenleg meg a cikkben, mert fél, hogy ha bármi rosszat mond a kötvényprogramról, az ötéves futamidő végén nem kapja vissza a családja a befizetett 300 ezer eurót.

“Nem érezzük magunkat biztonságban. De más kínai sem. Nem a magyar állammal szerződtünk, hanem egy random offshore céggel, és fogalmunk sincs, kik vannak mögötte. Csak remélni tudjuk, hogy majd nem lépnek le a pénzünkkel.”

5 hozzászólás a(z) “Így élnek a kínai kötvényesek, akik Rogán szerint nincsenek itt” bejegyzéshez

Itt szólhatsz hozzá a cikkhez

 1. Szerintem elmebetegek akik a migránsokat,és a betelepült kínaikat egy kalap alá veszi. A kínaiak igen szorgosan dolgoznak, elfogadják a magyar törvényeket, nem kell őket pereputtyukkal együtt eltartani. A migránsok zöme nem menekült, törvényi fogalom szerint ismeretlen személyek, akik élősködök ként, nem munkából akarnak itt megélni. Beilleszkedni sem képesek, látva a nyugati életmódjukat, viselkedésüket, és általában ismeretlen szándékukat.
  Aki ezt támogatja, az szerintem egy érzelemzavarban szenvedő hazaáruló, aki arra törekszik, hogy az európai, benne a magyar nép is az indiánok sorsára jusson.

  1. Igazából az a probléma hogy nem egészében nézed ezt a problémát. Csak fosod a propagandát, de nem igazán néztél utána ennek. A kormány elbaszott az elmúlt 3 évben sok sok milliárdot menekült ellenességre, és az a baj hogy főleg hirdetésekre meg konzultációra, népszavazást fizetett a mi adónkból. Namost ezzel szemben fogta magát és pénzért, szinte bárki vehet állampolgárságot. 2016-tól már alapból letelepedési engedélyt kapnak. Tehát uszítanak de ugyanúgy pénzért beengednek külföldieket, akik alapból nem szorulnak rá segítségre csak volt 300e eurójuk, ezzel pedig az EUban szabadon mozoghatnak. Ráadásul 300e euróért megveszik a kötvényt közvetítőn keresztül. A közvetítőnek közvetítői díjat kell fizetni, plussz mivel nagytételben vásárol az offshore közvetítő kedvezményt kap az államtól, és névérték alatt kapja meg a papírt amit névértéken ad el a közvetítő a “kínainak”. Namost az államnak meg a névértéket kell plussz kamat visszafizetni 5 év után. Ugye észreveszed hogy emberenként bukik az állam vagy 30e eurót (kedvezmény+közvetitői díj) plussz 5 év után a kamat? Ennél még az IMF is milliószor jobb ajánalatokat adott a dilettáns Gyurcsányéknak is, hamár ennek rogán szerint az lenne a célja hogy befektessenek kötvénybe a külföldiek…és arról más szó sem esik hogy miért kell egy offshore cég közvetítőnek? Miért nem tudnak az államtól kötvényt venni mint KB bárki más, mire kell offshore cég? Ugye tisztában vagy vele hogy az offshore cégek jó része Rogán pajtási körébe tartozik és az ő engedélyével közvetíthet bárki, az ő jóvájagyásával, ő lobbyzta ki az egészet, véletlen lenne? Szerinted ez nem büdös? Milliárdokat keresnek ezek a közvetítői cégek, és ha jól belegondolsz KB a 20 ezer kötvény vásárló után nem kevés állami pénz vándorolt a közvetítőkhöz teljesen értelmetlenül, neked ez nem büdös? Arról nem is beszélve hogy töbször kiderült hogy gyak. bűnözőknek is adtak el letelepedési kötvényt.
   Értem én hogy a migráns horda és a kínaiak nem azonos kategória, de most komolyan honnan veszed hogy ide bárkit is be kéne telepíteni kötelező jelleggel? Az EUs kvóta ügy sem arról szól hogy ide kötelezően be kell fogadni 1300 migránst, hanem hogy kötelezően segítsünk az elbírálásban, hogy a másik két EUs partnerünktől (görögök meg olaszok) vegyünk át 1300 embert abból a sok százezerből akik náluk dekkolnak és BÍRÁLJUK el, hogy ők jogosultak e bármilyen védelemre, értem? Tehát nézzünk utána, bíráljuk el, és ha nem tetszik haza lehet őket küldeni. Ha pedig valóban egy család akit szétbombáztak vagy üldöznek, akkor adhatunk nekik ideiglenes védelmet, nem kell nekik állampolgárságot adni. Annyira elképzelhetetlen amúgy mindenki számára hogy abból a pár millió menekültből van azért olyan aki tényleg menekül? És segítségre szorul? Azt tegyük hozzá hogy az EU emiatt a 1300 menekült miatt adott volna majd 3 millirdot a költségekre…Ez lenne a kormány dolga, hogy ezeket kiszűrje, ha nem tudja akkor nem kell betelepíteni őket…Szóval itt óriási nem tudás és fogalmatlanság van. És kérlek ne keverjünk most olyat bele hogy a saját cigányainkat nem tudjuk beilleszteni a társadalomba, mert végeláthatatlan lenne az egész, a kormány dolga az lenne hogy érdemben próbálja meg kezelni a problémákat, nem az lenne a dolga hogy milliárdokat basszon el tévé és plakát hirdetésre, meg hogy az EUs pénzeket átjátszva a haveroknak milliárdos oligarchákon keresztül felvásárolja a médiát és fossa a kamut, és hülyítse a népet. Ha ezeket az energiákat és pénzeket nem erre baszná el sokkal jobb országban élnénk, és nem kullognánk minden tekintetben az EU gazdaságainak a végén, a régió országai elhúztak melettünk, még a románok is, a bulgárok meg már egy szinten vannak velünk…

   1. Kedved TommyGun! Remek öszzefoglaló volt. Örülök, hogy elolvastam. Remélem, akinek írta, megertette a lényegét. Üdv.: Kata

 2. Hatalmas luxus autókkal döngetnek a kőbányai úti piacon, számlát sehol nem adnak, valóban paradicsomi lét, amit megélnek. Én is szorgalmas ember vagyok, de nekem adót kell fizetni. Nem keverednek a Magyarokkal, nem köszönnek, barátságtalanok, és uralják Magyarország könnyű iparát, ami régen sok munkahelyet biztosított.

 3. Üdvözlet. Csak túristaként szeretném látni a kínaiakat és minden egyéb népcsoportot. Igen ez egyfajta fajvédő gondolkodás,de nem utálom egyik népet sem. Se a fejlett világból, se ázsiából, afrikából, vagy a környékbeli országokból származóknak nem adnék állampolgárságot és földet sem. Igen, nem képmutatóskodom, én a nemzet állam híve vagyok. Másképp nem maradunk meg magyarnak.
  Üdv : Zoltán