Így fizet a vezetők rokonainak a Jobbik

(English) Forrás: Jobbik Facebook

Vona Gábor januári évadnyitó beszédében jelentette be, hogy a Jobbik 2016-ban valódi nemzeti konzultációt szervez, amelynek kiemelt témája az egészségügy és az oktatás mellett a korrupció lesz. Vona a korrupció leglátványosabb jelei közé sorolta az áfacsalások vagy a trafik-ügy mellett a nepotizmust is, azaz a barátoknak, rokonoknak való kedvezést, az ők helyzetbe hozását.

Ez utóbbi miatt azonban érhetnék kritikák a Jobbikot is. A nyolctagú elnökség közül hétnek legalább egy közeli rokona pénzhez vagy valamilyen pozícióhoz jutott az elmúlt években a párttól vagy annak valamelyik szervezetétől. Ez többször úgy történt, hogy a megbízást egy befolyásos rokon ajánlása is segítette, vagy a párt akkor fedezte fel a szaktudásukat, amikor egyik családtagjuk egyre nagyobb hatalmat szerzett a pártban. Az egyedüli kivétel Novák Előd, akinek felesége, Dúró Dóra szintén tagja a Jobbik parlamenti képviselőcsoportjának, de Novák szerint kapcsolatuknak nem volt hatása egymás karrierjére.

A párt elnöke, Vona Gábor azt hirdeti, hogy a Jobbik számára az olyan demokrácia a minta, ahol az érvényesülésnek nem a politikai lojalitás vagy a korrupció az alapja, hanem a tehetség, a szorgalom és a tisztesség.

A Jobbikhoz valóban nem kötődtek eddig nagyobb korrupciós ügyek, de nem teljesen tiszta a kép, mert például az EU csalás elleni hivatala például vizsgálatot indított Kovács Béla, a párt EP-képviselője ellen gyakornokok fiktív foglalkoztatása miatt. Decemberben pedig a Direkt36 mutatta be, hogy a párt pénzének egy része a Jobbik háttéremberének baráti, ismerősi körénél kötött ki, sok esetben olyan megbízások révén, amelyekhez ezek az ismerősöknek látszólag nem volt meg a szaktudásuk.

A Jobbik akkor azt állította, hogy az alkalmasság volt a szempont a kiválasztásnál, és hasonló érveléssel álltak elő most is. A párt azt közölte, hogy a rokonok foglalkoztatásával nincs semmi probléma, mert mindig szakmai alapon választották ki őket.

Titkár, tanácsadó és feleség egy személyben

Az egyik alelnök feleségének öt nap sem kellett, hogy a cége megalapítása után elnyerjen egy tanácsadói szerződést a Jobbik frakciójától. A több jobbikos által Vona Gábor egyetlen potenciális kihívójának tartott alelnök, Volner János felesége, Volner Beatrix 2011-ben alapított vállalkozása, a Diamond Business Consulting szóbeli tanácsadásra szerződött a frakcióval.

A szerződés alapján 2011 januárja és júniusa között havi félmillió forintért az alábbi feladatot látta el:„szóbeli tanácsadói tevékenység vállalatgazdálkodási és számviteli szabályok változásairól, azok vállalkozásokra gyakorolt hatásairól, javaslattétel az esetleges jogszabályi módosításokra”. Fél év alatt hárommillió forintot kapott ezért Volner Beatrix cége, amelynek a legutóbbi leadott, 2014-es mérlege szerint azóta semmilyen más bevétele nem volt.

A Diamond Business-szel kötött szerződés előtt egy hónapig, 2010 decemberében egy másik cég, az AABO System adott tanácsokat a frakciónak hasonló címen: „szóbeli tanácsadói tevékenység vállalatgazdálkodási és számviteli szabályok változásairól”. Az AABO Systemnek a szerződés idején semmilyen közvetlen kapcsolata nem volt Volnerékkel, de 2010 májusáig Volner János és Volner Beatrix közös tulajdonában volt.

Sem a Jobbik, sem Volner János, sem Volner Beatrix nem kívánt válaszolni arra, hogy hogyan került a Jobbik kapcsolatba a Diamond Business-szel és az AABO-val, miért választották őket a Jobbik, és a cégek kinek és milyen gyakran adtak a tanácsokat. A Jobbik annyit írt a szerződésekről, hogy „az említett cégek maradéktalanul teljesítették vállalásaikat, megbízásukra a szakmai tudásuk miatt volt szükség”.

Miközben cége tanácsokat adott a Jobbik frakciójának, Volner Beatrix férje, Volner János parlamenti személyi titkáraként is dolgozott. Erről a Blikkben jelent meg cikk 2011 áprilisában. A Jobbik is megerősítette, hogy Volner Beatrix férje személyi titkáraként dolgozott a Jobbik szerint havi nettó 85 ezer forintért, de arra egyik fél sem válaszolt, hogy mettől meddig. Volner ezt akkoriban azzal magyarázta a Blikknek, hogy egyedül feleségét kérhette meg arra, hogy rendszeresen dolgozza végig a hétvégéket, az üzleti szférában pedig tíz éven át ő volt a legfőbb segítője.

Volner felesége mellett a Jobbik befolyásos pártigazgatója, Szabó Gábor édesapjának tanácsaiért is százezreket fizetett a párt. Szabó Gábor sok jobbikos szerint a pártvezetés legfontosabb tagja, mivel a tagsággal alapvetően ő tartja a kapcsolatot, a szervezeti kérdésekben az ő szava a döntő.

A pártigazgató apja, a korábban autószerelőként dolgozó Szabó György is aktívan jelen van a párt életében. Már alapításakor csatlakozott a Jobbikhoz, és azóta tagja a Jobbik etikai bizottságának. 2010-ben fővárosi képviselővé választották, 2010-ben és a 2014-ben pedig ő írta a párt parlamenti választási programjához a közlekedésről szóló részt. 2010 és 2012 között a Budapesti Temetkezési Intézet felügyelőbizottsági tagja volt, 2010 és 2014 között a BKK-é, 2015 januárjában pedig a BKV igazgatósági tagja lett.

Szabó György a közlekedésen kívül az elmúlt években sok időt töltött azzal, hogy az albertfalvai lezárt temető helyreállításáért harcolt. A Direkt36-nak azt mondta, hogy pártigazgató fiának „is beszélt a kutatásairól, és ennek hatására a Jobbik frakció kérte fel”, hogy a Jobbik frakció számára készítsen egy tanulmányt a temetők aktuális kérdéseiről. Szabó György a 2012-ben írt 50 oldalas tanulmányért 610 ezer forintot kapott.

Önkéntesből agytröszt

A Jobbik legutóbbi tisztújításán, 2014 júniusában választották alelnökké Apáti Istvánt, Szávay Istvánt és Z. Kárpát Dánielt, akiknek a rokonai szintén üzleti kapcsolatba kerültek a párttal vagy annak valamelyik szervezetével.

Apáti megválasztása után kevesebb mint egy évvel, 2015 áprilisában testvére, Apáti Ferenc cégével, a T+F 2002 Bt-vel kötött szerződést a párt frakciója agrárgazdasági tanácsadásra. Apáti Ferenc gazdasági agrármérnökként végzett és a Debreceni Egyetem Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszékén egyetemi docens. A megbízás fejében cége havi 118 ezer forintért írt pároldalas tanulmányokat mezőgazdasági témákban, a cég ezekért összesen 1 millió 66 ezer forintot kapott. A T+F átlagosan havonta egy három-négy oldalas tanulmányt adott le 2015 áprilisa és decembere között, Apáti Ferenc a Direkt36-nak azt mondta, havi 3-4 napot dolgozott ezeken.

Apáti Ferenc elküldte nekünk szakmai önéletrajzát és publikációs listáját

[gview file=”//www.direkt36.hu/wp-content/uploads/2016/03/Publ_lista-ApatiF.pdf”]

Apáti István alelnök a Direkt36-nak azt mondta, hogy ő ajánlotta be öccsét tanácsadónak, mert megfelelő szaktudással rendelkezik, „ilyen tudású tanácsadóra minden pártnak szüksége van”. A kilenchónapos szerződést nem hosszabbították meg, Apáti István szerint azért, mert öccse teljesen leterhelt, pedig nagy szükség lenne rá.

Apáti Ferenc megkeresésünkre azt írta, hogy azért volt szükség a munkájára, hogy a 2015 tavaszán-nyarán elkészülő Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatban a lehető legtöbb javaslatot vigyék be a döntéshozatalba. Emellett azzal is indokolta szerződését, hogy „a zöldség-gyümölcs ágazat gazdasági kutatásaival sajnos gyakorlatilag más nem foglalkozik az országban”, és így „zöldség-gyümölcs szakmapolitikai és gazdasági kérdésekben olyan személyt, aki egzakt és tényszerű gazdasági kutatási eredményekkel rendelkezik, nem is nagyon bízhattak volna meg”.

Szávay István jobbikos alelnök és testvére, Szávay László már alapításakor kapcsolatban került a Jobbikkal. László önkéntesként segítette a pártot, de a kapcsolat csak jóval később vált formálissá. A filozófiát, teológiát és történelmet tanuló (utóbbi két területen doktori képzést is végző) Szávay László a Direkt36-nak azt mondta, eleinte tudományos pályát szeretett volna befutni, ezért sokáig csak alkalmilag segített be a Jobbiknak. Ez 2012 májusában változott meg, az után ugyanis két éven keresztül 13-szor szerződött vele a frakció tanácsadásra, összesen kétmillió forintért.

Szávay László azt mondta, Farkas Gergely frakcióigazgató kérte fel arra, hogy kommunikációs tanácsokat adjon, és kreatív munkákat végezzen a pártnak. Úgy tudja, hogy mindenki nagyon meg volt elégedve munkájával, így idővel egyre szorosabb lett a kapcsolata a párt vezetőivel. A Direkt36 információ szerint Szávay László tagja Vona Gábor öt fős tanácsadói csapatának, de ezt Szávay nem akarta kommentálni A Trösztnek nevezett csoportról Vona az ATV-nek azt mondta, hogy fiatal zsenikből áll, és az összes nagyobb volumenű beszéde előtt velük egyeztet. Szávay László 2015 júniusától főállásban is politikával kezdett el foglalkozni, a parlament kulturális bizottságát vezető Dúró Dóra jobbikos képviselő kabinetfőnöke lett.

Z. Kárpát Dániel anyja és akkor 79 éves nagyanyja közös cége 2013-ben kapott egymillió forintot a Jobbik pártalapítványától, amelyről az RTL Klub készített riportot. A Kárpátia Műhely a Hunok, hungárok, magyarok című könyv kiadására kapta a pénzt. Annak ellenére, hogy Z. Kárpát Dániel 2012-ben kiszállt a családi cégből, az RTL Klub riporterének a kiadó székhelyén azt mondták, hogy az ügyben Z. Kárpátot kell keresni.

Az elnök felesége a pártmédiát építette

Bár nem áll szerződéses viszonyban sem a párttal, sem annak frakciójával, Vona Gábor pártelnök felesége is fontos szerephez jutott a párt mellett: Vona-Szabó Krisztina a Jobbik pártsajtójának felépítésében játszott jelentős szerepet. Egy akkori ismerőse szerint Vona Gábor ötlete alapján 2007-ben indult el a barikad.hu, amelynél a kezdetekben Vona Gábor és felesége dolgozott a legtöbbet.

Vona álnéven írt bejegyzéseket a „sufnituningban üzemelő” portálnál akkori ismerőse szerint. A Barikád nyomtatott verziója 2009-ben indult havilapként, 2010 elején Pörzse Sándor lett névlegesen a főszerkesztője, de több forrás szerint a gyakorlatban Vona-Szabó Krisztina volt a főszerkesztő. Ő szerkesztette és szedte sorrendbe a cikkeket, osztotta be a témákat, és egyeztetett róluk a pártvezetéssel. Ekkor még – Szegedi Csanád mellett – Vona Gábor volt a tulajdonosa a lapot kiadó Magyar Hírek Kft.-nek, és tulajdonosként rendszeresen beleszólt a tartalomba. Például egy, a Jobbik médiapolitikáját ismerő forrás szerint kérte, hogy megjelenés előtt megnézhesse a kivonatot. 2011-ben Vona-Szabó Krisztinához került Vona Gábor kiadóban lévő tulajdonrésze.

A Barikád szerkesztősége 2011-től a Képviselői Irodaházban működött, Vona-Szabó Krisztina heti többször járt ide dolgozni. 2011 márciusától a lap impresszumában is megjelent a neve a szerkesztőbizottság tagjaként, időnként publicisztikákat jegyzett. 2012 őszén azonban a Jobbik és a lapot kiadó cégben résztulajdonos Szegedi Csanád viszonya megromlott, Szegedi kilépett a pártból, a kiadót pedig a Forrai Richárd által vezetett Iránytű Intézet vásárolta meg. Forrai azt írta a Direkt36-nak, hogy amiatt vette meg Vona-Szabó üzletrészét is, mert tiszta és egységes tulajdoni viszonyokat akart a cég átalakítása miatt. Ezzel párhuzamosan Vona-Szabó Krisztina az újság szerkesztéséből is kiszállt, több jobbikos szerint magánéleti okok miatt „visszavonult a közélettől”. 2014-ben aztán visszatért a Barikádhoz szerkesztőként, azóta ismét szerepel a lap impresszumában.

A Magyar Hírek bevételeinek egy része a kizárólag állami pénzből gazdálkodó Jobbik-pártalapítványtól, a Gyarapodó Magyarországtól származik. 2015 novemberéig összesen 97 millió forinttal támogatta a pártalapítvány a Magyar Híreket, ez körülbelül az ötöde a lap 2010 és 2014 közötti összbevételének. Vona Gábornak és Vona-Szabó Krisztinának is több kérdést tettünk fel barikádos munkájukról és az azért kapott fizetségről, de kérdéseinkre nem válaszoltak.

Vona-Szabó Krisztina testvére, Szabó Judit is több pozícióban megfordult 2010 óta sógora, Vona Gábor közelében. 2010 és 2012 között a Barikád titkárnője volt, majd Vona Gábor személyes titkárságvezetője lett, 2013 nyarától pedig a Vonával szoros kapcsolatot ápoló Forrai Richárd asszisztense lett az Iránytű Intézetnél. 2015 novemberében – három évvel testvére távozása után – a Magyar Hírek ügyvezetője lett Forrai mellett. A Barikád kiadója mellett a Jobbiktól szintén számos megrendelést kapó, Forrai érdekeltségébe tartozó, jobbikos rendezvények szervezésével foglalkozó LKG Stars-nak is ő lett az ügyvezetője szintén 2015 novemberében.

A két Szabó-nővér az elmúlt hónapokban indult női magazin, az Igenélet szerkesztői is a honlap impresszuma szerint. Rajtuk kívül még több, a Jobbikhoz valamilyen formában kötődő szerkesztő is megtalálható a honlap impresszumában, de ennél több információ nem derül ki belőle. A Jobbik azt közölte a Direkt36-tal, hogy a pártnak nincs hivatalos kapcsolata a portállal.

A felsoroltakon kívül több jobbikos pártvezető rokonát foglalkoztatták személyi titkárként. Sneider Tamás volt felesége 2010 és 2014 között volt a személyi titkára. Szabó Gábor pártigazgató testvére, Szabó Andrea pedig 2012-ben öt hónapon keresztül volt Szegedi Csanád EP-képviselő asszisztense, amiről a hvg.hu írt korábban.

Bár 2014 júniusa óta nem a párt alelnöke, Balczó Zoltán családtagjai is töltenek be fontos pozíciókat a Jobbik környezetében. Fia, Balczó Mátyás 2010 óta a Barikádnál dolgozik újságíróként és szerkesztőként. Balczó Mátyás felesége, Balczó-Sándor Csilla szintén a Barikádnál dolgozik újságíróként. 2011 és 2013 között közel ötmillió forintnyi megrendelést kapott a Jobbik frakciójától többek között cikkek írására a pártlapba, szóbeli tanácsadásra vagy tanulmányírásra. Balczó-Sándor Csilla a budapesti önkormányzathoz tartozó Vízkutató Területhasznosító is felügyelőbizottsági tag volt egy évig 2011 augusztusától.

A Jobbik a Direkt36-tal azt közölte, hogy a politikusok hozzátartozóival „kizárólag a szakmai teljesítményük miatt” szerződtek, mert a „Jobbik frakció személyzeti politikájában nem játszik szerepet a családi kapcsolat, a személyeket és vállalkozásokat pusztán érdemeik alapján kérjük fel feladatokra”.

A cégadatokat a Ceginfo.hu és az Opten.hu szolgáltatta.