Így magyarázkodott Orbán Viktor az apja cégének állami munkáiról

Orbán Viktor továbbra is fontosnak tartja, hogy édesapja ne vegyen részt az állam által finanszírozott projektekben, derült ki a miniszterelnök válaszaiból, amelyeket brüsszeli sajtótájékoztatóján adott a Direkt36 kérdéseire. Orbán válaszai viszont arra is utalnak, hogy szerinte – korábbi álláspontjától eltérően – ha az édesapja nem fővállalkozóként vagy alvállalkozóként, hanem beszállítóként vesz részt állami projektekben, az azt jelenti, hogy nem is teljesít állami megrendeléseket.

Korábbi cikkeinkben bemutattuk, hogy az Orbán-család cégeinek elmúlt években produkált látványos növekedéséhez hozzájárult számos állami, főként Európai Uniós forrásból finanszírozott beruházás is. Orbán édesapjának és testvéreinek tulajdonában álló vállalkozások annak ellenére vesznek részt közpénzből finanszírozott projektekben, hogy 2001-ben a miniszterelnök még kifejezetten arra kérte az apját, hogy ne szállítson követ az akkor folyó nagy állami autópályaépítéshez. Miután korábbi írásos megkeresésinkre nem kaptunk választ, személyesen, az Európai Tanács ülése után kérdeztük a miniszterelnököt, hogy mi változott 2001 óta.

„Most is ezt mondom, hogy most is fontosnak tartom,” mondta Orbán, majd bólintott arra a kérdésünkre, hogy azt tartja-e fontosnak, hogy az édesapja ne vegyen részt állami beruházásokban. Mikor felsoroltunk neki számos csatornázási projektet, amelyben beszállítóként vett részt Orbán Győző cége, Orbán visszakérdezett: „Az államnak szállított be?”. A válaszunkra, hogy a Dolomit Kft. olyan vállalkozóknak szállított be, amelyek közbeszerzéseken nyerték meg az állami projekteket, Orbán azzal zárta a beszélgetést: „Tehát akkor ön is megerősíti, hogy állami megrendeléseket nem teljesített.”

Dokumentumok bizonyítják, hogy Orbán Győző cége, a Dolomit Kft az elmúlt években Érden, Budapesten és a Tápióságban épült csatornahálózathoz is szállított építőanyagokat. A több tízmilliárdos projekteket közpénzből, főként a miniszterelnök által sokat támadott EU-tól érkező forrásokból finanszírozták. A beruházásokban részt vevő forrásaink szerint annak ellenére rendeltek az Orbán-cégtől építőanyagokat, hogy azok drágábbak voltak a konkurencia termékeinél, bár egyesek szerint a minőségük is jobb.

Korábban a Figyelő írt arról, hogy Dolomit Kft.-től rendeltek követ a Szajol és Püspökladány közötti óriási vasúfelújításra is, a Magyar Narancs szerint pedig Orbán Győző cége szállít építőanyagokat a Nemzeti Lovarda és a 8-as főút várpalotai felújításához is.

A miniszterelnök apja és két testvére tulajdonában lévő, bányászattal, betontermékek gyártásával és szállítmányozással foglalkozó cégek jelentős növekedést produkáltak az elmúlt években. 2012 és 2015 között megkétszerezték a bevételüket, profitrátájuk 15%-ról 30%-ra nőtt. Az Orbán család tagjai ez idő alatt közel 2 milliárd forintot vettek ki osztalékként a cégekből. Tavaly viszont a teljes magyar építőipar teljesítménye nagyot zuhant, főként azért, mert kifuttak az előző uniós pénzügyi ciklus forrásai, és kevesebb volt az ezekből finanszírozott állami beruházás. Némileg az Orbán-cégek teljesítménye is visszaesett, de a tulajdonosok így is kivettek 1.2 milliárd forint osztalékot a cégekből.

A sajtótájékoztató vonatkozó részének leirata itt olvasható:

Direkt36: Miniszterelnök úr, ön azt mondta egy 2001-es interjúban, hogy kifejezetten megkérte az édesapját, hogy ne vegyen részt akkor folyó nagy állami beruházásban, mivel ön ezt akkor így tartotta helyesnek. Ezzel szemben az elmúlt években az édesapja cége számos több tízmilliárdos, főként EU-s forrásból finanszírozott projektben vett részt. Azt szeretném kérdezni, mi változott 2001 óta?

Orbán Viktor: Lenyűgöző, hogy fiatal kora ellenére a 2001-es interjút is ismeri.

D36: Köszönöm szépen.

OV: Minden esetre nem változott semmi. Szerintem a mostani helyzet is az, hogy a szabályokat, a mindenkori törvényeket pontosan betartva működik minden Európai Uniós döntés Magyarországon.

D36: Az a kérdésem, hogy azzal kapcsolatban mi változott, hogy 2001-ben még fontosnak tartotta ezt közölni az édesapjával, hogy ne vegyen részt állami beruházásban.

OV: De most is ezt mondom, hogy most is fontosnak tartom.

D36: Azt, hogy ne vegyen részt állami beruházásban az édesapja? De mégis részt vesz állami beruházásban.

OV: Ha valóban így van, akkor javaslom kérdezze meg tőle, hogy tényleg így van-e.

D36: Megkérdeztük, és nem válaszolt a kérdésekre egyébként. Viszont ez különböző projektdokumentumokban feketén-fehéren le van írva. Akkor azt mondja, hogy ez így nem jó?

OV: Meg vagyok lepődve azon, hogy azt állítja, hogy van olyan Európai Uniós projekt, ahol vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az én családom benne van. De meg fogom nézni ….

D36: Bocsánat, én ezt nem állítottam, hogy fővállalkozóként vesz részt, hanem beszállítóként.

Havasi Bertalan: Elnézést, ez így nehéz lesz!

OV: Azt sem lehetetlen, hogy önnek van igaza. Én szívesen megnézem ezt, de még egyszer mondom, Magyarországon világos törvények vannak arra nézve, hogy ki mit tehet, a törvényeket be kell tartani. És nagyon remélem, hogy aki velem bármilyen kapcsolatban van, ezeket a törvényeket, és az ebből fakadó gazdasági és erkölcsi szabályokat akkurátusan betartja.

D36: Csak pontosítani szeretnék, hogy beszállítóként vesz részt az édesapja többek között, vagy vett részt, múlt időben, az érdi csatornázási projektben, a tápiómenti csatornázási projektben, a budapesti csatornázási projektben. Beszállítóként.

OV: Az államnak szállított be?

D36: Olyan vállalkozóknak szállított be, amelyek közbeszerzésen nyerték meg az állami projekteket.

OV: Akkor ön is megerősíti, hogy akkor állami megrendeléseket nem teljesített. Köszönöm szépen.