Itt van rengeteg céges adat a Panama-iratokból

Nyilvánosságra hozta a Panama-iratokban szereplő több mint 200 ezer offshore cég adatait az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nevű globális tényfeltáró újságírói hálózat. Így bárki számára hozzáférhetővé válnak ezeknek a társaságoknak a leglényegesebb adatai: tisztviselői, részvényesei és sok esetben a háttérben megbúvó tényleges tulajdonosok is.

Ez ugyanakkor nem a teljes kiszivárgott anyag. Az eredeti dokumentumok között szereplő emaileket, útlevélmásolatokat és egyéb iratokat tartalmazó fájlokat az ICIJ nem hozza nyilvánosságra, mert azokban sok privát jellegű információ – például születési adatok, bankszámlaszámok – van sok olyan emberről is, akik nem számítanak közszereplőnek.

A most nyilvánosságra került adattömegben szerepel több mint száz magyar vonatkozású cégnek és magánszemélynek a neve is. A Direkt36 már több cikket is közölt azokról a magyar politikusokról, közéleti szereplőkről és ismertebb üzletemberekről, akik szerepelnek a Panama-iratokban. A mostani adatok között is vannak azonban ismertebb nevek is, például egy gázszolgáltató cég korábbi vezetője vagy egy biztonsági cég korábbi tulajdonosa.

Az ICIJ az adatokat egy olyan oldalon teszi közzé, amelyen egy korábbi hasonló projekt részeként közöltek már céginformációkat közel 90 ezer offshore társaságról. Így a mostani kiszivárogtatással együtt mintegy 300 ezer offshore cég adatai lesznek hozzáférhetők.

Ezt a munkát csak akkor tudjuk végezni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is a Direkt36 támogatói köréhez!

A Panama-iratokat a német Süddeutsche Zeitung szerezte meg, majd megosztotta az ICIJ-vel, amely összehozott egy nemzetközi újságírócsapatot a példátlanul hatalmas méretű kiszivárogtatás feldolgozására. Magyarországról egyedül a Direkt36 tényfeltáró központ vett részt ebben a munkában.

Április elején jelentek meg a Panama-iratok alapján készült cikkek, és világszterte hatalmas vihart kavartak. Számos ismert politikusról – köztük Vlagyimir Putyin orosz elnökről és David Cameron brit miniszterelnökről – derült ki, hogy offshore-kötődései vannak. Izland miniszterelnöke – akinek rejtett offshore-érdekeltségére szintén fény derült – néhány nap alatt belebukott a botrányba, és más országokban is távozásra kényszerültek vezető politikusok.

Itt lehet keresni az adatokban:

Magyarországon két politikusról derült ki, hogy offshore-kötődéseik voltak. Horváth Zsolt korábbi fideszes képviselő még parlamenti szolgálata idején jelent meg egy offshore cégben. Boldvai László MSZP-s politikusnak pedig a feleségéről derült ki, hogy egy svájci bankszámlával is rendelkező offshore cége volt. Boldvai a Direkt36 cikke nyomán felfüggesztette a párttagságát, a Fidesz pedig elhatárolódott Horváthtól.

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére vizsgálatot indított az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is. Ennek eredménye még nem ismert.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.