Jó éve volt a Belvárosban feltört rejtélyes vállalkozónak

Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Az EU-Line Zrt. nevű cégnek nincs honlapja, és egyéb jelét sem látni olyan törekvésnek, hogy keresné a nyilvánosságot. Pedig most lenne lehetősége arra, hogy megosszon egy valódi sikertörténetet.

Az építőipari vállalkozás tavaly majdnem megháromszorozta a nyereségét az előző évhez képest. Közel 1,7 milliárdos bevétel mellett több mint 137 millió forintos adózott profitot termelt, derül ki a cég által készített üzleti beszámolóból, amely egy központi állami nyilvántartásban hozzáférhető.

Az EU-Line Zrt. az a vállalkozás, amelyről a Direkt36 néhány héttel ezelőtt közölt egy átfogó cikket. Ebből kiderült, hogy a cég a 2011-es alapítása óta legalább 6,4 milliárd forint értékben nyert el – több esetben konzorciumok tagjaként - állami megbízásokat, túlnyomórészt az V. kerületi önkormányzattól Rogán Antal polgármesterségének utolsó éveiben. A cikkből kiderült az is, hogy az EU-Line-t egy komolyabb üzleti és építőipari háttérrel nem rendelkező fiatalember, Bódis András alapította, aki a cég üzleti sikerei ellenére jelenleg is alkalmazottként dolgozik egy hotelben.

A cikk bemutatta azt is, hogy több áttételes kapcsolódási pont is van az EU-Line és egy Borzován János nevű üzletember között, akinek komoly múltja van az építőiparban. Bódis és Borzován megerősítette, hogy ismerik egymást, de mindketten állítják, hogy a kapcsolatuk nem terjed ki az EU-Line tevékenységére.

Bódis a korábbi cikk készítésekor azt közölte, hogy “az EU-Line Zrt.-t nem megélhetési, hanem befektetési célból hoztam létre azért, mert lehetőséget láttam arra, hogy az építőipar egy meghatározott területén megjelenhessek”.  Azt állította, hogy az EU-Line-ból még nem vett ki pénzt, és mivel a cég napi irányításában sem vesz részt, így a hotelben végzett műszaki igazgatói munkáját is gond nélkül el tudja látni.

Az eredeti cikk mindössze 60 másodpercben elmesélve:

A 2014-es beszámolóban is az szerepel, hogy a tulajdonos nem vett fel osztalékot, így a 137 millió forintos nyereség az eredménytartalékba került. Ugyanez történt a 2013-as 49 millió forintos nyereséggel is.

A beszámolóból az nem derül ki, hogy az 1,68 milliárd forintos bevételnek mekkora része származik állami megbízásból. Bódis korábban azt állította, hogy a cégének vannak megbízásai a versenyszférából is, részleteket azonban nem árult el ezekről. Szerinte ezt csak az üzleti partnerek engedélyével tehetné meg, és jelezte, hogy nem áll szándékában emiatt megkeresni őket.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.