Kiderült, melyik londoni luxushotelben szállt meg Lázár János

Forrás: kormany.hu

Egy két Michelin-csillagot is viselő étterem. Egy exkluzív wellness részleg. Világhírű tervezők által kialakított szobák és lakosztályok. És mindez London szívében, az elegáns Mayfair negyedben, néhány perc sétára a Hyde Parktól.

Ezekkel hirdeti magát a több mint 200 éve működő, ötcsillagos Connaught hotel, ahol Lázár János 2012 novemberében eltöltött két éjszakát egy munkatársával. A hotel neve annak a pernek az eredményeként került nyilvánosságra, amelyet a Direkt36 munkatársa indított a Miniszterelnökséget vezető miniszter több, szokatlanul magas hotelszámlát eredményező útja miatt.

Forrás: http://www.the-connaught.co.uk/

A Connaught hotel

Lázárék szállása két éjszakára 920 ezer forintba került. A hotel mostani kínálatából ennyi pénzből akár egy Deluxe King fokozatú, többek között márvány fürdőkáddal is felszerelt szobára is futhatta külön Lázárnak és kísérőjének is.

Csak akkor tudjuk a hatalmat ellenőrizni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is a Direkt36 támogatói köréhez!

A Miniszterelnökség több mint két év jogi huzavona után adta ki a hotelnevet. A Direkt36 munkatársa – még az Origo újságírójaként – 2014 januárjában tett fel kérdéseket Lázár János három olyan utazásáról, amelyeken a szállásköltség jóval magasabb volt, mint a hivatal vezetőinek más kiküldetésein. Egy 2012. november végi háromnapos (tehát vélhetően csak két éjszakát jelentő) angliai utazáson 920 ezer forint volt a szállásköltség, egy 2013 márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy 2013 júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás. Ehhez hasonló nagyságú szállásköltségek még csak megközelítőleg sem szerepeltek más miniszterelnökségi vezetőknél, pedig többen közülük akkor Lázárral azonos tisztséget viseltek.

A Miniszterelnökség kezdetben egyik útról sem akart elárulni részleteket, de aztán a Transparency International jogi segítségével indított perben apránként adtak ki információkat. A milánói és a zürichi utak esetében már tavaly kiderült a hotelek neve és a költségek részletei is. Az angliai út esetében azonban tovább húzódott a jogi eljárás, mert a Miniszterelnökség ott azzal érvelt, hogy az utazás részletei nemzetbiztonsági okokból titkosítva lettek. A bíróság azonban úgy döntött, hogy a minősítés nem vonatkozik a hotel nevére, ezért ezt ettől függetlenül ki kell adnia a Miniszterelnökségnek.

A történet egy másik szálában ugyanakkor a Miniszterelnökség javára döntött a bíróság. A szállásköltségek részleteitől függetlenül zajlott egy másik per is, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy Lázár János mit csinált – kikkel találkozott és miről tárgyalt velük – a milánói és zürichi útjain. Ezek az utak a nem kerültek titkosítás alá, így ezek részletei elvileg megismerhetők lennének. Elsőfokon a bíróság kötelezte is a Miniszterelnökséget az adatok kiadására, de a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon megváltoztatta a döntést, és megállapította, hogy a tárgyalópartnerek kilétének megismeréséhez nem fűződik közérdek. A Kúria ezt az ítéletet helybenhagyta szerdai döntésében.

Ez az ügy sincs azonban még végleg lezárva, a Direkt36 munkatársát képviselő Karsai Dániel ügyvéd szerint ugyanis érdemes az Alkotmánybírósághoz fordulni. Karsai az angliai hotelszámlának az esetében hozzátette: “Kár, hogy per volt, de ha már erre sor került, akkor az üdvözlendő, hogy az eljárás lezárultával, a jogállamiságnak megfelelően határidőben kiadásra került az adat.”

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.