Rólunk

A Direkt36 oknyomozó újságíró központ, amelynek célja, hogy ellenőrizze a közhatalom gyakorlóit és leleplezze a mindnyájunkat megkárosító visszaéléseket. Ezt bátor, kitartó kérdésekkel és kutatással érjük el, amit pedig megtudunk, arról szilárd tényekre épülő cikkekben számolunk be.

Olyan történeteket mesélünk el, amelyek megismeréséhez szisztematikus kutató munka szükséges, amire a magyarországi szerkesztőségeknek egyre kevesebb lehetőségük van a növekvő üzleti és politikai nyomás miatt. Nálunk viszont éppen ez a munka lényege.

Erre a munkára elengedhetetlenül szükség van egy jól működő demokráciában, amelynek tagjai tudják, hogy van joguk kérdezni, tudják, hogy a politikusok és tisztségviselők tőlük kapják a felhatalmazást a munkájukhoz, amivel kötelességük elszámolni.

Munkatársak

Galavits Patrik – újságíró

Az NKE-n szerzett igazgatásszervező és nemzetközi igazgatási diplomával előbb multiknál dolgozott, innen váltott az újságírásra. Volt riporter és műsorvezető a Klubrádiónál, podcastot készített és cikkeket írt az Azonnali.hu-nál, majd a Forbes Magyarország munkatársaként dolgozott. 2019-ben ösztöndíjjal két hónapot a nyugat-németországi közszolgálati médiánál, a WDR-nél töltött, 2022-ben az Egyesült Államok külügyminisztériuma által szervezett program, az IVLP résztvevője volt. Többször jelölték Minőségi Újságírásért-díjra, 2021-ben az egykori balettintézeti visszaéléseket és zaklatásokat feltáró cikksorozatáért Transparency-Soma-díjra.

Marton Kamilla – újságíró

Kamilla a Budapesti Metropolitan Egyetemen diplomázott kommunikáció- és médiatudomány szakon, majd szakmáját a Direkt36-nál kezdte junior újságíróként. Főként az underground szubkultúrák és a társadalmi egyenlőtlenségek kulturális háttere érdeklik. Szereti az extrém sportokat.

Panyi Szabolcs – újságíró

Panyi Szabolcs - Direkt36
Az ELTE magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott, 2013 és 2018 között az Index.hu politika rovatának volt szerkesztője és újságírója. Részt vett a VSquare.org visegrádi régiós tényfeltáró újságírói kezdeményezés elindításában. 2017-18-ban Fulbright-ösztöndíjjal az Arizona State University-n tanult oknyomozó újságírást. 2018 őszén csatlakozott a Direkt36-hoz, ahol főként nemzetbiztonsági és külpolitikai vonatkozású történeteken dolgozik. Háromszor nyert Minőségi újságírásért díjat és Gőbölyös Soma-díjat, legutóbb a magyar-német kapcsolatok történetét bemutató direktes írásáért. 2018-ban az Európai Sajtó Díj döntőse volt. Trópusi szobanövényeket gyűjt.

Pethő András – alapító szerkesztő

Pethő András - Direkt36
András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.

Sáling Gergő – alapító szerkesztő

Sáling Gergő - Direkt36
A Direkt36 egyik alapítója. Tizenkét évig dolgozott az Origónál újságíróként, szerkesztőként és főszerkesztőként. A Direkt36-nál szerkesztéssel, szervezetfejlesztéssel és cégvezetéssel foglalkozott 2022 szeptemberéig, amikor távozott a szervezettől.

Szabó András – újságíró

Szabó András - Direkt36
András nyolc évig dolgozott újságíróként az Origónál, és több évet eltöltött az Indexnél és a vs.hu-nál is. A Direkt36-nál az orosz-magyar kapcsolatokkal, a Fidesz-közeli üzleti körök tevékenységével, és az Orbán-kormány döntéshozatalának folyamataival foglalkozik. 2011-ben Gőbölyös Soma-díjat, 2010-ben pedig Minőségi újságírásért díjat nyert, mindkettőt azért a cikksorozatáért, amely a Gyurcsány-kormány egyik korrupciógyanús ingatlaneladását mutatta be.

Szőke Dániel – újságíró

Szőke Dániel - Direkt36
Informatikus könyvtáros szakon végzett az ELTE-n 2013-ban. Külsősként több évig dolgozott a 444.hu-val, majd 2020-ban részt vett a Transparency International oknyomozó újságírói mentorprogramjában. 2021 januárjától gyakornokként, 2021 szeptemberétől pedig teljes állásban a Direkt36 újságírója.

Wirth Zsuzsanna – újságíró

Wirth Zsuzsanna - Direkt36
Az ELTE hallgatójaként kezdett az Origónál dolgozni, ahol tíz évet töltött a politika rovat újságírójaként. Kétszer is elnyerte a Minőségi Újságírásért díjat, valamint 2011-ben a Gőbölyös József Soma Alapítványtól különdíjat kapott egy Angliában működő magyar emberkereskedő hálózat működésének feltárásáért. Dolgozott a Forbesnak és a Marie Claire-nek, szülési szabadságáról pedig a Direkt36-hoz tért vissza az újságírásba.

Nádori Péter – operatív igazgató

Nádori Péter - Direkt36
Péter volt az Origo első főszerkesztője (és az Origónál a Direkt36-alapító Pethő András és Sáling Gergő munkatársa), később dolgozott a Lapcom vezérigazgató-helyetteseként, publikált médiatudományi írásokat, tartott órákat több egyetemen, 2020-21-ben pedig a Telex indulásában segítette a távozó indexesek csapatát. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének egyik alapítója, később elnöke is volt.

Pál Borbála – nonprofit menedzser

Bori társadalomtudományi tanulmányait az ELTÉn és a (még budapesti) CEU-n folytatta, majd egy zsidó családtörténetekkel foglalkozó oktatási szervezetnél, a Centropánál volt programkoordinátor, később ügyvezető. Több civi szervezetnél is dolgozott és önkénteskedett, szenvedélye a nemformális oktatás és a társadalmi érzékenyítés.

Tanácsadó testület

Galambos Márton

Az egyik legtapasztaltabb üzleti újságíró Magyarországon, alapító főszerkesztője a Forbes magazin helyi kiadásának, amely egyedi hangvételével és témaválasztásával rövid időn belül az egyik legkaraktesebb és legsikeresebb magyar üzleti lappá vált. Korábban dolgozott az Origo gazdasági rovatvezetőjeként és a Figyelő újságírójaként. Tagja volt a médiapiaci szaklap, a Kreatív szerkesztőségének is. Egy évet a Freie Universität Berlin European Journalism-Fellowships programján belül Berlinben töltött.

Ellen Hume

Tapasztalt újságíró és médiaelemző, aki karrierje során többek között a Wall Street Journal Fehér Ház-i tudósítójaként és a Los Angeles Times riportereként is dolgozott. A szerkesztőségi munkáit követően dolgozott a Massachusetts Institute of Technology egyetem Center for Future Civic Media nevű intézetének kutatási igazgatójaként és a Harvard egyetemen a Shorenstein Center vezető munkatársaként. Legutóbb a Budapesten működő Közép-Európai Egyetem médiaközpontjának munkáját segítette Annenberg-ösztöndíjasként.

Orbán Sándor

Külpolitikai szerkesztőként és riporterként kezdte újságírói pályáját, majd médiafejlesztési projektek megvalósításán dolgozott, 1996 és 2005 között az újságíróképzéssel foglalkozó Független Médiaközpont igazgatója volt. Ezt követően közép- és kelet-európai regionális oktatási, kutatási és médiapolitikai projekteket irányított, így több éven át koordinálta a Dél-kelet-európai Médiaközpontok Hálózatának a munkáját. Főbb területei a sajtószabadság és pluralizmus, a multikulturális témák megjelenítése a médiában és az újságírói etika.

Weyer Balázs – alapító

Az Origo egyik alapítója és leghosszabb ideig szolgáló főszerkesztője volt. Ő vezette azt a csapatot, amely Magyarország legnagyobb hírportáljává tette az Origót és kialakította az akkori szerkesztőség magas szakmai és etikai színvonalát. 2011-ben távozott az Origótól, azóta számos újságíró képzést tartott Magyarországon és külföldön is. A Főszerkesztők Fóruma elnöke.

Gazdálkodási adatok

• A Direkt36 társasági szerződése – letöltés
• A Direkt36 Nonprofit Kft. taggyűlési határozatainak listája – letöltés

A Direkt36 2021-es beszámolói

• Beszámoló és mérleg 2021 – letöltés
• Kiegészítő melléklet 2021 – letöltés
• Közhasznúsági melléklet 2021 – letöltés

Korábbi beszámolók

Jelenlegi és korábbi támogatóink

A Direkt36-ot alapítása, 2015 eleje óta több mint 2700 magánember támogatta összesen több mint 11 000 alkalommal kisebb-nagyobb összegű adományokkal. A támogatóinktól és a cikkeinket közlő újságoktól kapott pénzből fedezzük a működési költségeink jelentős részét. Ha több részletet szeretnél megtudni a munkánkról, akkor kattints ide.

Támogatóink, akik kérték, hogy hozzuk nyilvánosságra a nevüket:

Anne Avis
Jimena Abad
Bódi Tamás
Erdővégi Adrienne
Joób Sándor
Naetar-Bakcsi Ildikó
Sipos Tibor
Varga István

(Ha szeretnéd, hogy a te neved is szerepeljen ezen az oldalon, akkor írj egy levelet az info@direkt36.hu címre.)

Foundation for Democracy and Pluralism

Civitates

Sigrid Rausing Trust

 • CREDITEXPRESS Group
 • FRITT ORD
 • Internews
 • Nyílt Társadalom Alapítványok
 • Real Reporting Foundation
 • Rockefeller Brothers Fund

 

Partnereink

 • Global Investigative Journalism Network
  GIJN
 • OCCRP
  OCCRP