Rólunk

 

A Direkt36 egy oknyomozó újságíró központ, amelynek célja, hogy ellenőrizze a közhatalom gyakorlóit és leleplezze a mindnyájunkat megkárosító visszaéléseket. Ezt bátor és kitartó kérdésekkel próbáljuk elérni, amit pedig megtudunk, arról szilárd tényekre épülő cikkekben számolunk be.

Olyan történeteket mesélünk el, amelyek megismeréséhez szisztematikus kutató munka szükséges, amire a magyarországi szerkesztőségeknek egyre kevesebb lehetőségük van a növekvő üzleti és politikai nyomás miatt. Nálunk viszont pont ez a munka lényege.

Erre a munkára elengedhetetlenül szükség van egy jól működő demokráciában, amelynek tagjai tudják, hogy van joguk kérdezni, tudják, hogy a politikusok és tisztségviselők tőlük kapják a felhatalmazást a munkájukhoz, amivel kötelességük elszámolni.

Munkatársak

Panyi Szabolcs – újságíró

Forrás: Direkt36
A Kreml magyarországi befolyásának feltárásával még az Index politika rovatának újságírójaként kezdett el foglalkozni. 2015-ben és 2016-ban Gőbölyös Soma-díjat, 2017-ben Minőségi újságírásért díjat nyert, 2018-ban az Európai Sajtó Díj döntőse volt. Részt vett a VSquare.org visegrádi régiós tényfeltáró újságírói kezdeményezés elindításában. 2017-18-ban Fulbright-ösztöndíjjal az Arizona State University-n tanult oknyomozó újságírást.

Pethő András – alapító szerkesztő

Forrás: Direkt36 - Mudra László

Az Origónál töltötte újságírói pályafutása nagy részét, közben többször dolgozott hosszabb ideig külföldön. 15 hónapot töltött a BBC World Service-nél, majd két újságírói ösztöndíjat is elnyert az Egyesült Államokban. 2013-ban nyolc hónapig dolgozott a Washington Post nyomozó rovatánál, ahol riporteri technikákat és adatelemzési módszereket tanult a világ legjobb újságírói közé tartozó szakemberektől. Kétszer kapta meg a tényfeltáró cikkekért járó Soma-, háromszor a Minőségi Újságírásért-díjat. Szerkesztőként és riporterként a közpénzek elköltésének vizsgálatára és korrupciós esetekre koncentrál. Különösen érdekli a politika és az üzlet kapcsolódása, az e két világ határán húzódó szürke zónában mozgó emberek tevékenysége.

Sáling Gergő – alapító szerkesztő

Forrás: Direkt36 - Mudra László
Tizenkét évig dolgozott az Origónál, újságíróként kezdett, de volt külpolitikai szerkesztő, belpolitikai rovatvezető, felelős szerkesztő, főszerkesztő-helyettes, végül pedig főszerkesztő, így évekig nagyrészt ő felelt azért, ami megjelent az Origón. Ott volt sok rendkívüli helyzet sűrűjében, rengeteget kísérletezett technikai és tartalmi újításokkal, szerkesztőként dolgozott több díjnyertes cikksorozaton, és sok újságírónak adta meg a kezdő lökést a munkához.

Szabó András – újságíró

Forrás: Direkt36
Több mint 15 éve dolgozik újságíróként, közéleti témákra, főként a korrupciógyanús ügyekre és a politikai döntéshozatal rejtett folyamataira koncentrál. Közel nyolc évig dolgozott az Origónál, de több évet eltöltött az Indexnél és a VS.hu-nál is. 2011-ben Gőbölyös Soma-díjat, 2010-ben pedig Minőségi újságírásért díjat nyert, mindkettőt azért a cikksorozatért, amely a Gyurcsány-kormány egyik korrupciógyanús ingatlaneladásának körülményeit mutatta be.

Wirth Zsuzsanna – újságíró

Forrás: Direkt36
Az ELTE-n végzett, utána évekig dolgozott az Origo politika rovatánál. 2011-ben két cikkéért is megkapta a Minőségi újságírás díjat (az egyik magyarországi gyógyszerkísérletekről szólt, a másik egy magyarországi központú emberkereskedő hálózatról). Két év kihagyás után tér vissza szülési szabadságról, ezalatt dolgozott a Forbes Magyarországnak, a Maria Claire-nek és más lapoknak.

Zöldi Blanka – újságíró

Az Origo, majd az Abcúg újságírója, de korábban dolgozott szabadúszóként a Figyelőnek is. Az egyetemen kommunikációt, nemzetközi kapcsolatokat tanult, angolul, spanyolul és franciául is felsőfokon beszél, ösztöndíjasként hónapokat töltött Madridban, a Poynter Institute nemzetközi fejlesztésekkel foglalkozó versenyének egyik díjazottjaként pedig járt Ruandában.
A fiatal újságíró korosztály egyik legígéretesebb tagja. Újságíróként az lesz a feladata, hogy kitartó kérdésekkel számoltassa el a közhatalom gyakorlóit.

 

Tanácsadó testület

Galambos Márton

Forrás: Direkt36
Az egyik legtapasztaltabb üzleti újságíró Magyarországon, alapító főszerkesztője a Forbes magazin helyi kiadásának, amely egyedi hangvételével és témaválasztásával rövid időn belül az egyik legkaraktesebb és legsikeresebb magyar üzleti lappá vált. Korábban dolgozott az Origo gazdasági rovatvezetőjeként és a Figyelő újságírójaként. Tagja volt a médiapiaci szaklap, a Kreatív szerkesztőségének is. Egy évet a Freie Universität Berlin European Journalism-Fellowships programján belül Berlinben töltött.

Ellen Hume

Forrás: Direkt36
Tapasztalt újságíró és médiaelemző, aki karrierje során többek között a Wall Street Journal Fehér Ház-i tudósítójaként és a Los Angeles Times riportereként is dolgozott. A szerkesztőségi munkáit követően dolgozott a Massachusetts Institute of Technology egyetem Center for Future Civic Media nevű intézetének kutatási igazgatójaként és a Harvard egyetemen a Shorenstein Center vezető munkatársaként. Legutóbb a Budapesten működő Közép-Európai Egyetem médiaközpontjának munkáját segítette Annenberg-ösztöndíjasként.

Orbán Sándor

Forrás: Direkt36
Külpolitikai szerkesztőként és riporterként kezdte újságírói pályáját, majd médiafejlesztési projektek megvalósításán dolgozott, 1996 és 2005 között az újságíróképzéssel foglalkozó Független Médiaközpont igazgatója volt. Ezt követően közép- és kelet-európai regionális oktatási, kutatási és médiapolitikai projekteket irányított, így több éven át koordinálta a Dél-kelet-európai Médiaközpontok Hálózatának a munkáját. Főbb területei a sajtószabadság és pluralizmus, a multikulturális témák megjelenítése a médiában és az újságírói etika.

Weyer Balázs – alapító

Forrás: Direkt36 - Mudra László

Az Origo egyik alapítója és leghosszabb ideig szolgáló főszerkesztője volt. Ő vezette azt a csapatot, amely Magyarország legnagyobb hírportáljává tette az Origót és kialakította az akkori szerkesztőség magas szakmai és etikai színvonalát. 2011-ben távozott az Origótól, azóta számos újságíró képzést tartott Magyarországon és külföldön is. A Főszerkesztők Fóruma elnöke.

 

Gazdálkodási adatok

• A Direkt36 társasági szerződése – letöltés
• A Direkt36 Nonprofit Kft. taggyűlési határozatainak listája – letöltés

A Direkt36 2019-es beszámolói

• Beszámoló a Direkt36 munkájáról és eredményeiről 2019 – letöltés

Korábbi beszámolók

Jelenlegi és korábbi támogatóink

A Direkt36-ot alapítása, 2015 eleje óta több mint 2700 magánember támogatta összesen több mint 11 000 alkalommal kisebb-nagyobb összegű adományokkal. A támogatóinktól és a cikkeinket közlő újságoktól kapott pénzből fedezzük a működési költségeink jelentős részét. Ha több részletet szeretnél megtudni a munkánkról, akkor kattints ide.

Támogatóink, akik kérték, hogy hozzuk nyilvánosságra a nevüket:

Anne Avis
Jimena Abad
Bódi Tamás
Erdővégi Adrienne
Joób Sándor
Naetar-Bakcsi Ildikó
Tenki László
Varga István
(Ha szeretnéd, hogy a te neved is szerepeljen ezen az oldalon, akkor írj egy levelet az info@direkt36.hu címre.)

 • CREDITEXPRESS Group
 • FRITT ORD
 • Internews
 • Nyílt Társadalom Alapítványok
 • Real Reporting Foundation
 • Rockefeller Brothers Fund

 

Partnereink

 • Global Investigative Journalism Network
  GIJN
 • OCCRP
  OCCRP