Rólunk

A Direkt36 egy oknyomozó újságíró központ, amelynek célja, hogy ellenőrizze a közhatalom gyakorlóit és leleplezze a mindnyájunkat megkárosító visszaéléseket. Ezt bátor és kitartó kérdésekkel próbáljuk elérni, amit pedig megtudunk, arról szilárd tényekre épülő cikkekben számolunk be.

Olyan történeteket mesélünk el, amelyek megismeréséhez szisztematikus kutató munka szükséges, amire a magyarországi szerkesztőségeknek egyre kevesebb lehetőségük van a növekvő üzleti és politikai nyomás miatt. Nálunk viszont pont ez a munka lényege.

Erre a munkára elengedhetetlenül szükség van egy jól működő demokráciában, amelynek tagjai tudják, hogy van joguk kérdezni, tudják, hogy a politikusok és tisztségviselők tőlük kapják a felhatalmazást a munkájukhoz, amivel kötelességük elszámolni.

Munkatársak

Matyasovszki Fanni – újságíró

Forrás: Direkt36
Mesterdiplomáját az ELTE kommunikáció- és médiaszakán szerezte, szakdolgozatát a populizmus és a bulvárújságírás kapcsolatáról írta. A Direkt36-tal 2020 nyarán kezdett el dolgozni előbb a Transparency International mentorprogramja keretében, majd gyakornokként hónapokon át foglalkozott a koronavírus miatt elhunyt emberek történeteivel. 2021 szeptemberétől teljes állásban a Direkt36 munkatársa. Szabadidejében ír, zongorázik és olvas.

Panyi Szabolcs – újságíró

Forrás: Direkt36
Az ELTE magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott, 2013 és 2018 között az Index.hu politika rovatának volt szerkesztője és újságírója. Részt vett a VSquare.org visegrádi régiós tényfeltáró újságírói kezdeményezés elindításában. 2017-18-ban Fulbright-ösztöndíjjal az Arizona State University-n tanult oknyomozó újságírást. 2018 őszén csatlakozott a Direkt36-hoz, ahol főként nemzetbiztonsági és külpolitikai vonatkozású történeteken dolgozik. Háromszor nyert Minőségi újságírásért díjat és Gőbölyös Soma-díjat, legutóbb a magyar-német kapcsolatok történetét bemutató direktes írásáért. 2018-ban az Európai Sajtó Díj döntőse volt. Trópusi szobanövényeket gyűjt.

Pethő András – alapító szerkesztő

Forrás: Direkt36 - Mudra László

András a Direkt36 egyik alapítója és szerkesztője. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.

Sáling Gergő – alapító szerkesztő

Forrás: Direkt36 - Mudra László
A Direkt36 egyik alapítója. Tizenkét évig dolgozott az Origónál újságíróként, szerkesztőként és főszerkesztőként. A Direkt36-nál szerkesztéssel, szervezetfejlesztéssel és cégvezetéssel foglalkozik.

Szabó András – újságíró

Forrás: Direkt36
András nyolc évig dolgozott újságíróként az Origónál, és több évet eltöltött az Indexnél és a vs.hu-nál is. A Direkt36-nál az orosz-magyar kapcsolatokkal, a Fidesz-közeli üzleti körök tevékenységével, és az Orbán-kormány döntéshozatalának folyamataival foglalkozik. 2011-ben Gőbölyös Soma-díjat, 2010-ben pedig Minőségi újságírásért díjat nyert, mindkettőt azért a cikksorozatáért, amely a Gyurcsány-kormány egyik korrupciógyanús ingatlaneladását mutatta be.

Szőke Dániel – újságíró

Informatikus könyvtáros szakon végzett az ELTE-n 2013-ban. Külsősként több évig dolgozott a 444.hu-val, majd 2020-ban részt vett a Transparency International oknyomozó újságírói mentorprogramjában. 2021 januárjától gyakornokként, 2021 szeptemberétől pedig teljes állásban a Direkt36 újságírója.

Wirth Zsuzsanna – újságíró

Forrás: Direkt36
Az ELTE hallgatójaként kezdett az Origónál dolgozni, ahol tíz évet töltött a politika rovat újságírójaként. Kétszer is elnyerte a Minőségi Újságírásért díjat, valamint 2011-ben a Gőbölyös József “Soma” Alapítványtól különdíjat kapott egy Angliában működő magyar emberkereskedő hálózat működésének feltárásáért. Dolgozott a Forbes-nak és a Marie Claire-nek, szülési szabadságáról pedig a Direkt36-hoz tért vissza az újságírásba.

 

Tanácsadó testület

Galambos Márton

Forrás: Direkt36
Az egyik legtapasztaltabb üzleti újságíró Magyarországon, alapító főszerkesztője a Forbes magazin helyi kiadásának, amely egyedi hangvételével és témaválasztásával rövid időn belül az egyik legkaraktesebb és legsikeresebb magyar üzleti lappá vált. Korábban dolgozott az Origo gazdasági rovatvezetőjeként és a Figyelő újságírójaként. Tagja volt a médiapiaci szaklap, a Kreatív szerkesztőségének is. Egy évet a Freie Universität Berlin European Journalism-Fellowships programján belül Berlinben töltött.

Ellen Hume

Forrás: Direkt36
Tapasztalt újságíró és médiaelemző, aki karrierje során többek között a Wall Street Journal Fehér Ház-i tudósítójaként és a Los Angeles Times riportereként is dolgozott. A szerkesztőségi munkáit követően dolgozott a Massachusetts Institute of Technology egyetem Center for Future Civic Media nevű intézetének kutatási igazgatójaként és a Harvard egyetemen a Shorenstein Center vezető munkatársaként. Legutóbb a Budapesten működő Közép-Európai Egyetem médiaközpontjának munkáját segítette Annenberg-ösztöndíjasként.

Orbán Sándor

Forrás: Direkt36
Külpolitikai szerkesztőként és riporterként kezdte újságírói pályáját, majd médiafejlesztési projektek megvalósításán dolgozott, 1996 és 2005 között az újságíróképzéssel foglalkozó Független Médiaközpont igazgatója volt. Ezt követően közép- és kelet-európai regionális oktatási, kutatási és médiapolitikai projekteket irányított, így több éven át koordinálta a Dél-kelet-európai Médiaközpontok Hálózatának a munkáját. Főbb területei a sajtószabadság és pluralizmus, a multikulturális témák megjelenítése a médiában és az újságírói etika.

Weyer Balázs – alapító

Forrás: Direkt36 - Mudra László

Az Origo egyik alapítója és leghosszabb ideig szolgáló főszerkesztője volt. Ő vezette azt a csapatot, amely Magyarország legnagyobb hírportáljává tette az Origót és kialakította az akkori szerkesztőség magas szakmai és etikai színvonalát. 2011-ben távozott az Origótól, azóta számos újságíró képzést tartott Magyarországon és külföldön is. A Főszerkesztők Fóruma elnöke.

 

Gazdálkodási adatok

• A Direkt36 társasági szerződése – letöltés
• A Direkt36 Nonprofit Kft. taggyűlési határozatainak listája – letöltés

A Direkt36 2020-as beszámolói

• Beszámoló a Direkt36 munkájáról és eredményeiről 2020 – letöltés
• Beszámoló és mérleg 2020 – letöltés
• Kiegészítő melléklet 2020 – letöltés
• Közhasznúsági melléklet 2020 – letöltés

Korábbi beszámolók

Jelenlegi és korábbi támogatóink

A Direkt36-ot alapítása, 2015 eleje óta több mint 2700 magánember támogatta összesen több mint 11 000 alkalommal kisebb-nagyobb összegű adományokkal. A támogatóinktól és a cikkeinket közlő újságoktól kapott pénzből fedezzük a működési költségeink jelentős részét. Ha több részletet szeretnél megtudni a munkánkról, akkor kattints ide.

Támogatóink, akik kérték, hogy hozzuk nyilvánosságra a nevüket:

Anne Avis
Jimena Abad
Bódi Tamás
Erdővégi Adrienne
Joób Sándor
Naetar-Bakcsi Ildikó
Sipos Tibor
Varga István

(Ha szeretnéd, hogy a te neved is szerepeljen ezen az oldalon, akkor írj egy levelet az info@direkt36.hu címre.)

 • CREDITEXPRESS Group
 • FRITT ORD
 • Internews
 • Nyílt Társadalom Alapítványok
 • Real Reporting Foundation
 • Rockefeller Brothers Fund

 

Partnereink

 • Global Investigative Journalism Network
  GIJN
 • OCCRP
  OCCRP