Rólunk

 

A Direkt36 egy oknyomozó újságíró központ, amelynek célja, hogy ellenőrizze a közhatalom gyakorlóit és befolyásolóit, és leleplezze a mindannyiunkat megkárosító visszaéléseket. Ezt bátor és kitartó kérdésekkel próbáljuk elérni, amit pedig megtudunk, arról szilárd tényekre épülő cikkekben számolunk be.

Olyan történeteket mesélünk el, amelyek megismeréséhez szisztematikus kutató munka szükséges, amire a magyarországi szerkesztőségeknek egyre kevesebb lehetőségük van a növekvő üzleti és politikai nyomás miatt. Nálunk viszont pont ez a munka lényege. Ha fel kell dolgozni ezer oldalnyi dokumentumot vagy egy több százezer adatból álló adatbázist, akkor mi megcsináljuk. Ha pedig ott kell állni egy kapualjban három napot, hogy elcsípjünk egy embert, akkor azt is megtesszük.

Erre a munkára elengedhetetlenül szükség van egy jól működő demokráciában. Egy olyan demokráciában, amelynek tagjai tudják, hogy van joguk kérdezni, tudják, hogy a politikusok és tisztségviselők tőlük kapják a felhatalmazást a munkájukhoz, amivel kötelességük elszámolni. Ehhez és a körülöttünk lévő világ pontosabb megértéséhez szeretnénk támpontokat adni.

A Direkt36 a

GIJN

és a

OCCRP

tagja.

Munkatársak

Pethő András - alapító szerkesztő

Forrás: Direkt36 - Mudra László
Az Origónál töltötte újságírói pályafutása nagy részét, közben többször dolgozott hosszabb ideig külföldön. 15 hónapot töltött a BBC World Service-nél, majd két újságírói ösztöndíjat is elnyert az Egyesült Államokban. 2013-ban nyolc hónapig dolgozott a Washington Post nyomozó rovatánál, ahol riporteri technikákat és adatelemzési módszereket tanult a világ legjobb újságírói közé tartozó szakemberektől. Kétszer kapta meg a tényfeltáró cikkekért járó Soma-, háromszor a Minőségi Újságírásért-díjat. Szerkesztőként és riporterként a közpénzek elköltésének vizsgálatára és korrupciós esetekre koncentrál. Különösen érdekli a politika és az üzlet kapcsolódása, az e két világ határán húzódó szürke zónában mozgó emberek tevékenysége.

Sáling Gergő - alapító szerkesztő

Forrás: Direkt36 - Mudra László
Tizenkét évig dolgozott az Origónál, újságíróként kezdett, de volt külpolitikai szerkesztő, belpolitikai rovatvezető, felelős szerkesztő, főszerkesztő-helyettes, végül pedig főszerkesztő, így évekig nagyrészt ő felelt azért, ami megjelent az Origón. Ott volt sok rendkívüli helyzet sűrűjében, rengeteget kísérletezett technikai és tartalmi újításokkal, szerkesztőként dolgozott több díjnyertes cikksorozaton, és sok újságírónak adta meg a kezdő lökést a munkához.

Szabó András - újságíró

Forrás: Direkt36
Több mint 15 éve dolgozik újságíróként, közéleti témákra, főként a korrupciógyanús ügyekre és a politikai döntéshozatal rejtett folyamataira koncentrál. Közel nyolc évig dolgozott az Origónál, de több évet eltöltött az Indexnél és a VS.hu-nál is. 2011-ben Gőbölyös Soma-díjat, 2010-ben pedig Minőségi újságírásért díjat nyert, mindkettőt azért a cikksorozatért, amely a Gyurcsány-kormány egyik korrupciógyanús ingatlaneladásának körülményeit mutatta be.

Vorák Anita - újságíró

Forrás: Direkt36 - Mudra László
A Pécsi Tudományegyetemen végzett politológia szakon, dolgozott az MTV-nél, az Origo politika rovatánál, pár hónapig az RTL Klubnál, ahol most is végez kutatómunkát műsorokhoz, de már a Direkt megbízásából. 2011-ben megnyerte a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Soma-díjat egy cikksorozatáért, amiben azt mutatta be, hogyan folyik el sokmillió forint a köztévéből különböző korrupciós csatornákon.

Weyer Balázs - alapító

Forrás: Direkt36 - Mudra László
Az Origo egyik alapítója és leghosszabb ideig szolgáló főszerkesztője volt. Ő vezette azt a csapatot, amely Magyarország legnagyobb hírportáljává tette az Origót és kialakította az akkori szerkesztőség magas szakmai és etikai színvonalát. 2011-ben távozott az Origótól, azóta számos újságíró képzést tartott Magyarországon és külföldön is. A Főszerkesztők Fóruma elnöke.

Wirth Zsuzsanna - újságíró

Forrás: Direkt36
Az ELTE-n végzett, utána évekig dolgozott az Origo politika rovatánál. 2011-ben két cikkéért is megkapta a Minőségi újságírás díjat (az egyik magyarországi gyógyszerkísérletekről szólt, a másik egy magyarországi központú emberkereskedő hálózatról). Két év kihagyás után tér vissza szülési szabadságról, ezalatt dolgozott a Forbes Magyarországnak, a Maria Claire-nek és más lapoknak.

Zöldi Blanka - újságíró

Az Origo, majd az Abcúg újságírója, de korábban dolgozott szabadúszóként a Figyelőnek is. Az egyetemen kommunikációt, nemzetközi kapcsolatokat tanult, angolul, spanyolul és franciául is felsőfokon beszél, ösztöndíjasként hónapokat töltött Madridban, a Poynter Institute nemzetközi fejlesztésekkel foglalkozó versenyének egyik díjazottjaként pedig járt Ruandában.
A fiatal újságíró korosztály egyik legígéretesebb tagja. Újságíróként az lesz a feladata, hogy kitartó kérdésekkel számoltassa el a közhatalom gyakorlóit.
 

Tanácsadó testület

Galambos Márton

Forrás: Direkt36
Az egyik legtapasztaltabb üzleti újságíró Magyarországon, alapító főszerkesztője a Forbes magazin helyi kiadásának, amely egyedi hangvételével és témaválasztásával rövid időn belül az egyik legkaraktesebb és legsikeresebb magyar üzleti lappá vált. Korábban dolgozott az Origo gazdasági rovatvezetőjeként és a Figyelő újságírójaként. Tagja volt a médiapiaci szaklap, a Kreatív szerkesztőségének is. Egy évet a Freie Universität Berlin European Journalism-Fellowships programján belül Berlinben töltött.

Ellen Hume

Forrás: Direkt36
Tapasztalt újságíró és médiaelemző, aki karrierje során többek között a Wall Street Journal Fehér Ház-i tudósítójaként és a Los Angeles Times riportereként is dolgozott. A szerkesztőségi munkáit követően dolgozott a Massachusetts Institute of Technology egyetem Center for Future Civic Media nevű intézetének kutatási igazgatójaként és a Harvard egyetemen a Shorenstein Center vezető munkatársaként. Legutóbb a Budapesten működő Közép-Európai Egyetem médiaközpontjának munkáját segítette Annenberg-ösztöndíjasként.

Orbán Sándor

Forrás: Direkt36
Külpolitikai szerkesztőként és riporterként kezdte újságírói pályáját, majd médiafejlesztési projektek megvalósításán dolgozott, 1996 és 2005 között az újságíróképzéssel foglalkozó Független Médiaközpont igazgatója volt. Ezt követően közép- és kelet-európai regionális oktatási, kutatási és médiapolitikai projekteket irányított, így több éven át koordinálta a Dél-kelet-európai Médiaközpontok Hálózatának a munkáját. Főbb területei a sajtószabadság és pluralizmus, a multikulturális témák megjelenítése a médiában és az újságírói etika.
  

Gazdálkodási adatok

• Direkt36 Nonprofit Kft. társasági szerződése - letöltés

A Direkt36 Nonprofit Kft. 2016-os beszámolói

• Beszámoló 2016 - letöltés
• Mérleg 2016 - letöltés
• Kiegészítő melléklet 2016 - letöltés
• Közhasznúsági melléklet 2016 - letöltés

A Direkt36 Nonprofit Kft. 2015-ös beszámolói

• Beszámoló 2015 - letöltés
• Mérleg 2015 - letöltés
• Kiegészítő melléklet 2015 - letöltés
• Közhasznúsági melléklet 2015 - letöltés

A Direkt36 Nonprofit Kft. 2014-es beszámolói

• Beszámoló 2014 - letöltés
• Mérleg 2014 - letöltés
• Kiegészítő melléklet 2014 - letöltés
• Közhasznúsági melléklet 2014 - letöltés

Jelenlegi és korábbi támogatóink

Támogatóink, akik kérték, hogy hozzuk nyilvánosságra a nevüket:
Jimena Abad
Bódi Tamás
Joób Sándor
Naetar-Bakcsi Ildikó
Varga István
(Ha szeretnéd, hogy a te neved is szerepeljen ezen az oldalon, akkor írj egy levelet az info@direkt36.hu címre.)

  • CREDITEXPRESS Group
  • FRITT ORD
  • Internews
  • Nyílt Társadalom Alapítványok
  • Real Reporting Foundation
  • Rockefeller Brothers Fund