Másodszor díjazták idén kollégánkat, Wirth Zsuzsanna kapta a Szente László-díjat

Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 újságírója és szerkesztője nyerte el a Szente László-díjat, amelyet az idei évben adtak át a második alkalommal. A díjátadót január 28-án tartották Budapesten.

A díjat a 2022-ben elhunyt Szente László újságíró emlékére alapította két egykori kollégája, Rangos Katalin és Friderikusz Sándor. A szélesebb nyilvánosságban kevésbé ismert, munkáját a kollégái szerint kérhetetlen alaposággal végző Szente korábban a Magyar Rádiónál dolgozott, nevéhez fűződött a 180 perc című műsor létrehozása, illetve 25 éven keresztül ő volt a Szombat délelőtt és a 168 óra műsorvezető-szerkesztője.

A díjjal azoknak az újságíróknak a munkáját akarják elismerni, akik – az alapítók megfogalmazása szerint – „különleges tehetségüket, kikezdhetetlen szakmai tudásukat és kérlelhetetlen alaposságukat nem tudják vagy nem akarják célratörő önérvényesítéssel párosítani.”

Wirth Zsuzsanna az ELTE hallgatójaként az Origónál kezdett el dolgozni még 2004-ben. Az internetes portálnál a politika rovat újságírójaként tíz évet töltött el. Ennek során több kiváló sztorival is felhívta magára a figyelmet, ezek egyike például egy angliai magyar embercsempész maffiáról szólt. Később dolgozott a Forbes és a Marie Claire magazinoknál, összesen háromszor nyerte el a Minőségi Újságírásért díjat. Az ELTE média szakán óraadóként újságírást tanít.

Wirth Zsuzsanna vasárnapi díjátadón.

Zsuzsi 2016 óta tagja a Direkt36 csapatának, előbb újságíróként, 2022 óta pedig szerkesztői minőségben is. A Direkt36-nál olyan komoly visszhangot kiváltó sztorikon dolgozott, mint például a közpénzből működő Antall József Tudásközpont Alapítvány költekezésének visszásságait bemutató cikk, illetve az az anyag, amely feltárta több tucat magántőkealap valós tulajdonosát. Kifejezetten szerette azokat a projektjeinket is, amelyek nemzetközi együttműködés keretében születtek, több ilyenben is részt vett.

A kórházi fertőzésekről szóló, Marton Kamillával közös cikksorozatával idén elnyerte a legrangosabb magyar tényfeltáró újságírásért járó elismerést, a Transparency-Soma díjat. A projekt utómunkáit otthonról, már a GYES alatt fejezte be, Zsuzsi ugyanis nyáron adott életet harmadik gyermekének.

A vasárnapi díjátadó után Zsuzsi azt mondta, „iszonyúan örül”, és „szerencsésnek érzi magát, hogy olyan sztorikon dolgozhatott, amelyekre különösen büszke”. „Gyerek, cikkek, díjak. Ez így fel tudja dobni a napjaimat mostanában” – fogalmazott.

A Szente László-díjról döntő testület tagjai Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, Dull Szabolcs, a Telex korábbi főszerkesztője, Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója, Hadas Krisztina dokumentumfilmes, és Dezső András, a HVG újságírója. Az elismerést tavaly Moskovics Judit, az RTL Házon kívül című műsorának munkatársa nyerte.

A díj egyik alapítója, Rangos Katalin a vasárnapi díjátadón arról beszélt, az elismerést azoknak szánják, akik az „önérvényesítésben gyengék”. A céljuk az, hogy minden évben elismerjék azt a kiemelkedő teljesítményt nyújtó újságírót, „aki nem jelentkezne, nem pályázna díjra”.

A zsűri elnökeként Majtényi László a kórházi fertőzésről szóló cikksorozatot és a magántőkealapokról szóló anyagot méltatva indokolta, hogy idén miért Zsuzsi tevékenységét díjazták. „A Direkt36 közösségének is érdeme van abban, hogy ezek a cikkek megszülettek” – fogalmazott.

Kotroczó Róbert a zsűri tagjaként arról beszélt, a kereskedelmi tévéknek nincs lehetőségük olyan fajta tényfeltáró munkára, mint amit a Direkt36 is végez, így a cikkeink, az általunk végzett „adatbányászat” nagy segítséget jelent a számukra is.

A borítóképen Zsuzsi (a fotó baloldalán) látható a díj alapítóival és a zsűri tagjaival.

  • Szabó András

    András nyolc évig dolgozott újságíróként az Origónál, és több évet eltöltött az Indexnél és a vs.hu-nál is. A Direkt36-nál az orosz-magyar kapcsolatokkal, a Fidesz-közeli üzleti körök tevékenységével, és az Orbán-kormány döntéshozatalának folyamataival foglalkozik. 2011-ben Gőbölyös Soma-díjat, 2010-ben pedig Minőségi újságírásért díjat nyert, mindkettőt azért a cikksorozatáért, amely a Gyurcsány-kormány egyik korrupciógyanús ingatlaneladását mutatta be.