Megint egy Direkt36 által feltárt ügyben nyomozott az EU csaláselleni hivatala

Az Európai Unió csaláselleni hivatala, az OLAF is vizsgálta a Jeremie nevű kockázati tőke programot, amelynek célja az volt, hogy támogatásokhoz juttassák az innovatív tevékenységet végző induló vállalkozásokat. A program megvalósítása során az OLAF ellenőrei több olyan szabálytalanságot is találtak, amelyeket korábban a Direkt36 tárt fel a Forbes magazinnal együttműködve. Erről a 24.hu számolt be a birtokukba kerülő OLAF jelentésre hivatkozva.

A lap cikke szerint a jelentés Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló üzletemberek, Hernádi Zsolt és Garancsi István Jeremie alapjaival foglalkozik részletesen. Eszerint nem volt szabályos az a közbeszerzési eljárás, amellyel a források elosztására kiválasztották a két üzletemberhez tartozó céget. A két céggel kapcsolatban a kartell gyanú is felmerült a 24.hu szerint.

A Direkt36 nonprofit szervezet. Ha fontosnak tartod a tényfeltáró újságírást, támogasd a munkánkat!

Az OLAF-nak szemet szúrt, hogy a Hernádi Zsolt Mol-vezér tulajdonában lévő Gran Private Equity-t és a székesfehérvári focicsapatot birtokló Garancsi István Garangold nevű cégét is néhány nappal a Jeremie-pályázat kiírása előtt alapították, és ugyanazon a napon regisztrálták őket a cégbíróságon. A nyomozás átfedéseket is talált a két cég között. Ezek alapján az OLAF szerint felmerült a szabad verseny megsértésének gyanúja.

Tavaly év elején megjelent cikkünkben részletesen foglalkoztunk Hernádi és Garancsi alapkezelőivel, a két cég között akkor több kapcsolódási pontot is találtunk.

Az OLAF nyomozói vizsgálták azt is, hogy a Gran befektetett a Dating Central Europe Zrt. nevű cégbe. Utóbbi cég portfóliójába tartozó több oldal, például a szexrandi.hu, a szexpartner-kereso.hu és a videki-szexpartner.hu jogait a Jeremie-befektetés keretében vásárolták meg.

A Dating Central Europe többek között domain neveket, szabadalmakat vásárolt egy cégtől 1,8 millió euró plusz áfáért. Az OLAF nem talált arra utaló nyomot, hogy ezek a honlapok bármikor a cég tulajdonában lettek volna.

Az uniós vizsgálóbiztosok az öt, legdrágábban megvásárolt domain nevet átfuttatták olyan honlapokon, amelyek megbecsülik azok értékét. Kiderült, hogy a melegrandi.hu-t 70 ezer euró (21,7 millió forint) plusz áfáért vette meg a Dating Central, miközben az öt értékbecslő honlap ennek árát átlagosan 988 euróra (306 ezer forintra) értékelte.

A Direkt36 tavaly arról is írt, hogy az Európai Bizottság még 2015-ben több milliárd forintos büntetést szabott ki a Jeremie program megvalósítása miatt. A Bizottság többek között etikai okok miatt problémásnak tartotta a Dating Central Europe támogatását, nem értettek egyet azzal, hogy a cég uniós forrásokból fedezte a szexpartnerkereső oldalak vásárlását.

Az OLAF kifogásolta azon magáncégek kiválasztását is, amely a forrásokat elosztó alapokat működtetik. Súlyos hibának tartották, hogy ez nem közbeszerzés révén történt meg. A jelentkezésre mindössze 15 nap állt rendelkezésre, amely az OLAF szerint túl rövid idő volt ahhoz, hogy az érdeklődők megfelelő pályázati anyagot rakjanak össze. Ez pedig veszélyeztette a szabad versenyt és arra sem volt garancia, hogy a rendelkezésre álló pénzt megfelelően fogják majd elkölteni – írta a 24.hu a jelentésre hivatkozva.

A kiválasztási eljárás problémáiról ugyancsak részletesen írtunk korábban.

Az ügyben megkerestük az OLAF-ot, a hivatal egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre.

Az Európai Unió a Jeremie nevű kockázati tőke programot 2009-ben indította el Magyarországon. A 130 milliárd forintnyi forrást 28 magyarországi alap osztja szét, amelyeket pályázaton kiválasztott magánbefektetők működtetnek. Utóbbiaknak vállalniuk kell, hogy 70 százalék uniós forrás mellé 30 százalék önrésszel is beszállnak a támogatásba.

A program futamideje legfeljebb tíz év, ennyi időn belül kell az alapoknak visszafizetni az EU-tól kapott forrásokat. A pénzt nem Brüsszelnek kell visszafizetnie, hanem a magyar állam kapja meg, amely újra felhasználhatja hasonló célra. Ha az alap nyereségesen száll ki a korábban támogatott startupból, akkor a haszon nagyobb része a magánbefektetőt illeti, de ha komolyabb veszteséggel zárul az üzlet, annak egy részét is viselnie kell.

Nem ez az első eset, hogy az OLAF gyanúsnak talál valamit, amit korábban a Direkt36 tart fel. A csaláselleni hivatal a miniszterelnök vejének egykori cége, az Elios közbeszerzéseinél is talált olyan szabálytalanságokat, amely évekkel ezelőtt előkerült a cikkeinkben.

  • Szabó András

    András nyolc évig dolgozott újságíróként az Origónál, és több évet eltöltött az Indexnél és a vs.hu-nál is. A Direkt36-nál az orosz-magyar kapcsolatokkal, a Fidesz-közeli üzleti körök tevékenységével, és az Orbán-kormány döntéshozatalának folyamataival foglalkozik. 2011-ben Gőbölyös Soma-díjat, 2010-ben pedig Minőségi újságírásért díjat nyert, mindkettőt azért a cikksorozatáért, amely a Gyurcsány-kormány egyik korrupciógyanús ingatlaneladását mutatta be.