Működés

Pénzügyek

A Direkt36 kiadója közhasznú, nem nyereségérdekelt vállalkozás, nem lehet belőle osztalékot kivenni. A társaság pénzeszközeit a működésre, céljaink megvalósítására fordítjuk. Ha van rá pénzügyi lehetőség, új munkatársakkal bővítjük a csapatot, nagyobb költségű tényfeltáró projekteket valósítunk meg, illetve tartalékot képzünk.

A támogatói körünket alkotó magánszemélyeknek köszönhetjük, hogy a Direkt36 függetlensége garantált, működésünk pénzügyi alapjai stabilak. Aki minket támogat, biztos lehet benne, hogy Direkt36 öt év múlva is lesz, és ugyanazokat az értékeket fogja érvényesíteni, ugyanazt a tevékenységet fogja végezni, mint ma. 2023-ban ezekből az úgynevezett mikrotámogatásokból mintegy 18000-et kaptunk, amelyek a Direkt36 teljes évi költségvetésének 60%-nál nagyobb részét fedezték.

A Direkt36-hoz hasonló, a demokrácia létéhez nélkülözhetetlen feladatokat nem üzleti alapon ellátó műhelyek számára számos – elsősorban nemzetközi – alapítvány és más szervezet nyújt különböző támogatásokat. Csak olyan intézményektől fogadjuk ezt el, amelyek semmilyen módon nem szólnak bele a munkánkba. 2023-ra ezekből az intézményi forrásokból kaptunk támogatást a Direkt36 működéséhez:

 • a budapesti Független Újságírók Alapítványával évek óta együttműködünk az szja 1% gyűjtésében; közösen kampányolunk, és a felajánlások jelentős részét az alapítvány kuratóriumának döntése alapján – a kampányban szereplő információknak megfelelően – a Direkt36 kapja meg támogatásként tényfeltáró cikkek készítésére,
 • a londoni Sigrid Rausing Trust három éves támogatása 2023 októberében zárult, majd újabb három éves támogatásra pályáztunk sikeresen,
 • a brüsszeli Civitates alapítvány három éven át nyújtott támogatást (ez 2023 végéig tartott),
 • a svédországi Båstadban székelő Foundation for Democracy & Pluralism két éven át (2024 júniusáig) támogatja a Direkt36 működését,
 • hosszú ideje szakmai partnerünk az egyik legjelentősebb nemzetközi tényfeltáró intézmény, az OCCRP; 2023-24-ben rajtuk keresztül egy hat hónapos programban kapunk pénzügyi támogatást is a tevékenységünkhöz.

Támogatóink részletes listáját az oldal alján találod.

 

Részletes információk a 2022-es pénzügyi évről

Korábbi beszámolók

 

Tanácsadó testületek

A Direkt36 munkáját két tanácsadó testület is segíti.

Újságírói szakmai tanácsadó csoportunk tagjai: Galambos Márton, Orbán Sándor, Weyer Balázs.

Stratégiai ellenőrző testületünk az üzleti tervezést segíti. Ennek tagjai: Alexa Noémi, Bálint Viktor, Sebastian Esser.

 

Támogatóink

A Direkt36-ot alapítása, 2015 eleje óta több mint 4700 magánember támogatta egyszeri vagy rendszeres adománnyal. A támogatóinktól és a cikkeinket közlő újságoktól kapott pénzből fedezzük a működési költségeink jelentős részét. Támogatói körünkhöz itt tudsz csatlakozni.

Intézményi támogatóink

 

Korábbi intézményi támogatóink

 

Szakmai partnereink

 • Global Investigative Journalism Network
  OCCRP
 • OCCRP
  OCCRP