Nagy a forgalom az Orbán-bányánál, és gyakran feltűnnek Mészáros Lőrinc üzlettársának kamionjai is

Egy sárga logóval felmatricázott teherautó fordult ki Orbán Viktor apjának gánti kőbányájából július 26-án 11 óra 20 perckor. A következő bő egy órában még hat másik, ugyanilyen matricát viselő kamion hajtott ki a telepről nagy porfelhőt hagyva maga után.

A sárga logón egy vakond látható, amely egyik kezében egy ásót tart, a másikkal pedig egy munkagépet húz maga után. A matricán egy cégnév is szerepel: Vakond Via Kft. Ez a társaság a Duna Csoportként ismert építőipari konglomerátum tagja, amely az elmúlt években – több esetben az Orbán Viktorral jó személyes viszonyt ápoló Mészáros Lőrinc cégeivel társulva – sorra nyert el nagyértékű állami megbízásokat. Az együtt végzett munkák mellett más kapcsolat is van a cégcsoport és Mészáros között: a Duna Csoport meghatározó tulajdonosának, Szíjj Lászlónak közös cége is van a mára az ország egyik leggazdagabb emberévé vált egykori felcsúti gázszerelővel.

A Vakond Via Kft. nem válaszolt a szállítmányok tartalmával és úti céljával kapcsolatos kérdéseinkre, de legutóbbi üzleti beszámolója szerint a társaság tevékenységét elsősorban a cégcsoport zászlóhajójának számító Duna Aszfalt kivitelezési munkái kötik le. A cégcsoport holnapján fellelhető információk szerint ezek jellemzően közpénzből megvalósuló nagyberuházások, például útépítések és csatornázások. A Direkt36 korábban egy cikksorozatban mutatta be, hogy ilyen munkákban jelentek meg beszállítóként és alvállalkozóként az Orbán Viktor apjának és testvéreinek tulajdonában álló cégek is.

A Vakond Via teherautói láthatóan gyakori vendégek a Fejér megyei Gánt közelében elterülő bányatelepen. Nemcsak július 26-án tűntek fel a vakondos matricával feldíszített kamionok, hanem egy héttel korábban is lehetett látni a cég járműveit az Orbán-bányánál, ahol egyébként is nagy a forgalom. A Direkt36 munkatársának látogatásai során folyamatosan érkeztek a teherautók az Orbán apjának többségi tulajdonában lévő Dolomit Kőbányászati Kft. nevű cég telepére. A legtöbb teherautón nincs jelzés, így csak ritkán derül ki egyértelműen, hogy mely cég szállítja a terméket.

Nézd meg a sűrű forgalomról készült time-lapse videónkat:

YouTube player

Megkerestük a Dolomit Kft.-t is több kérdéssel, de ők szokásuknak megfelelően nem reagáltak ezekre.

A Mészáros-kapcsolat

Nem ez az első alkalom, hogy kiderül, a közbeszerzéseken taroló, Mészáros Lőrinchez kötődő vállalkozói kör üzleti kapcsolatban áll az Orbán családdal. Ahogy azt egy tavalyi cikkünkben bemutattuk, a Duna Aszfalt a Dolomit Kft.-től rendelt aknaelemeket egy néhány évvel ezelőtti budapesti csatornázási munkához. Hasonló beruházáson dolgozhat most is a cégcsoport, a Vakond Via egyik teherautója ugyanis éppen ilyen, csatornázáshoz használt betonelemekkel megrakodva hagyta el a gánti telepet július 26-án.

Legyél része a hatalom ellenőrzésének! Csatlakozz a Direkt36 támogatói köréhez, hogy folytatni tudjuk a tényfeltáró munkát.

Voltak példák arra is, hogy közvetlenül Mészáros Lőrinc vásárolt a miniszterelnök családjának cégeitől. A Duna Aszfalt mellett a Mészáros és Mészáros Kft. is részt vett az elmúlt pár évben lezajlott budapesti csatornázási munkákban, és a cég ehhez aknaelemeket és murvát is rendelt a Dolomit Kft.-től. Mészáros Lőrinc építőipari cége ezen felül korábban vásárolt termékeket az Orbán család egyik kisebb cégétől, a Gánt Kő és Tőzeg Termelő és Kereskedelmi Kft.-től, derült ki a társaság cégbírósági irataiból.

A Vakond Via teherautója az Orbán-bányánál

Mészáros Lőrinc cégeinek és a Duna Csoport felemelkedése nagyjából egy időben zajlott azzal, ahogy 2013-2014 körül elkezdett háttérbe szorulni Simicska Lajos, Orbán Viktor korábbi gazdasági szövetségese. Mészáros és Szíjj cégei ez után sorra nyerték az építőipari közbeszerzéseket, több esetben közös konzorciumok tagjaként. Korábban együtt dolgoztak például egy alföldi vízminőségjavító programon, tavaly pedig elnyerték az M8-as autóút új szakaszának építésére szóló, 69 milliárd forintos megbízást.

Emellett van több közös érdekeltségük – például a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. -, és korábban a cégeik révén tulajdonostársak voltak egy ingatlanfejlesztő vállalkozásban is.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és így biztosan nem fogsz lemaradni a nyomozásaink eredményéről!

Az állami megbízásoknak köszönhetően mindketten nagy vagyonra tettek szert. A Forbes magazin legfrissebb listája szerint Mészáros az ország nyolcadik, Szíjj pedig a kilencedik leggazdagabb embere. Az újság szerint mindketten nagyjából 105 milliárd forintos vagyonnal rendelkeznek.

Nem aggódnak a jövő miatt

Közel sem ilyen szinten, de látványos növekedést produkáltak az Orbán apjának és két testvérének érdekeltségébe tartozó cégek is. Három legfontosabb vállalkozásuk – a Dolomit Kft, a Gánt Kő Kft, és a szállítmányozással foglalkozó Nehéz Kő Kft. – tavaly közel 5 milliárd forintnyi bevételt termelt, ami majdnem a duplája az 5-6 évvel ezelőtti forgalomnak. Eközben a magánvagyonuk is jelentősen gyarapodott, az elmúlt 3 évben ugyanis több mint 6 milliárd forintot vettek ki osztalékként ezekből a cégekből, igaz, ennek egy részét a Dolomit Kft. kisebbségi tulajdonosai, az Orbán családhoz rokoni szálon nem kötődő üzlettársak kapták.

Úgy tűnik, hogy a családi vállalkozások irányításában főszerepet játszó Orbán Győző – a miniszterelnök édesapja – nem aggódik amiatt, hogy kedvezőtlenre fordulnának az üzleti kilátásaik. A Dolomit Kft. idén áprilisi taggyűlésén döntött arról, hogy úgy fizetnek ki 2,5 milliárd forintnyi osztalékot, hogy annak többségét a korábbi években felhalmozott tartalékból fedezik. A jegyzőkönyv szerint ekkor Orbán Győző igyekezett megnyugtatni tulajdonostársait, hogy az osztalékfizetés nem fogja veszélyezteti a cég fizetőképességét.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.