Elutasította a feljelentést a rendőrség az MTVA-szerződés ügyében

Frissítés (2016.05.31.): Bűncselekmény hiányában elutasította az Új Média és Teletext Kft. túlárazott honlapjainak ügyében tett feljelentéseket a rendőrség. A közmédia két évvel ezelőtt vásárolt meg 120, szinte teljesen ugyanolyan domain nevet és weboldalt Várhegyi Attila családi cégétől. Hasonló domainekhez és weblapokhoz ennek az összegnek a töredékéért is hozzájuthattak volna, írtuk egy korábbi cikkünkben. Cikkünk nyomán az ügyben Szigetvári Viktor, az Együtt politikusa és Novák Előd jobbikos parlamenti képviselő is feljelentést tett. A rendőrség az elutasításban arra hivatkozik, hogy a közmédia egy külsős céggel felbecsültette a domainek és weblapok árát, és így jött ki a 120 milliós ár.

A rendőrség egy május eleji levelében arról értesítette a Direkt36-ot, hogy az ügyben “eljárás” folyik, ez alapján azt írtuk, hogy az ügyben nyomozás indul. A feljelentés elutasításáról szóló határozatból azonban az derül ki, hogy a nyomozás nem indult el, a rendőrség ehelyett feljelentés kiegészítést rendelt el. A pontatlanságért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.

xxx

Nyomozást indított a rendőrség egy olyan szerződés miatt, amelyet a közmédia egyik cége kötött egy fideszes háttéremberhez, Várhegyi Attilához kötődő vállalkozással. Az állami cég 120 millió forintért vett meg 110 olyan domain nevet és weboldalt, amelyek között sem technikailag, sem tartalmilag nincs nagy különbség. A rendőrség szerint ez felveti a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúját. A nyomozás egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik.

A nyomozás az után indult, hogy a Direkt36 márciusban cikket közölt a szerződésről. A cikk alapján feljelentést tett a rendőrségen Szigetvári Viktor, az Együtt politikusa és egy magánszemély is. Vélhetően ezek nyomán kezdődött az eljárás, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupció elleni főosztályán belül működő „csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya” folytat. A nyomozás ténye abból a levélből derült ki, amelyet a Direkt36 kapott a szerződés után érdeklődő rendőrségtől.

Csak akkor tudunk ilyen cikkeket készíteni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is a Direkt36 támogatói köréhez!

A 110 domain és weboldal alig különbözik egymástól – döntő többségük egy városnevet és a hirado.hu szót tartalmazza –, és a weboldalak között sem technikailag, sem tartalmilag nagy különbség. Az oldalakon szinte kizárólag ugyanazok az ingyenes hozzáférhető, az MTI és a Hirado.hu által legyártott szerepelnek, és bár eredeti céljuk szerint helyi híroldalak lennének, helyi hírek csak elvétve szerepelnek rajtuk. Kivitelezésükben egyedül a logón szereplő városnév különbözik. Hasonló domainekhez és weboldalakhoz ingyen vagy pár százezer forintért és hozzájuthatott volna a közmédia.

A domaineket és weboldalakat egy Magyar Híradó Kft. nevű cég adta el az Új Média és Teletext kft. Az előbbi cég Várhegyi Attila családjának többségi tulajdonában áll, míg az utóbbi a magyar állam tulajdona. Várhegyi Attila a 90-es évek közepéig a Fidesz egyik meghatározó embere volt, de politikai karrierje derékba tört, amikor folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A hűtlen kezelést Szolnok polgármestereként követte el.

Várhegyi és különböző hozzá köthető cégek az elmúlt években ezen kívül is több mint kilencven millió forint értékben kaptak tanácsadói és egyéb megbízásokat azÚj Média és Teletext Kft.-től és az azt felügyelő MTVA-tól. Az egykori kulturális államtitkár épp vezérigazgatói tanácsadóként dolgozott az MTVA-nak akkor is, amikor az Új Média és Teletext Kft. úgy döntött, hogy megvásárolja a családja többségi tulajdonában lévő cégtől a 110 domaint és weboldalt.