Orbán ellen fordult, azóta érzi úgy, zaklatják és megfigyelik. Most kiderült, hogy Gémesi Györgyöt is megcélozták a kémfegyverrel

A betörők mindent átkutattak Gémesi György gödöllői polgármester házában: feltörték a zárakat, kiforgatták a fiókokat, szanaszét hevertek az iratok a földön. Hiába volt azonban jó pár értékes tárgy a házban, mégsem hiányzott szinte semmi. Egy boríték tűnt el, amiben a mindenféle külföldi utakról visszamaradt valuták voltak, egy évtizedekkel korábbi vívóversenyen nyert óra, meg az a régi karikagyűrű, melynek a most 65 éves, elvált ellenzéki politikus számára inkább volt érzelmi, mint anyagi értéke.

2018. december 11-én nemcsak a polgármesterhez törtek be, hanem a vele egy házban, de külön lakrészben élő fiához is. Ez követte bő két héttel később egy újabb betörés, ezúttal Gémesi szomszédban lakó lányához. Mivel hozzá a karácsony utáni napokban hatoltak be, jó pár értékes ajándék hevert a fa alatt. Csakhogy ismét alig vittek el valamit.

„A betörés azért volt durva, mert bementek az embernek abba a szférájába, ami csak az övé”

– idézte fel a Direkt36-nak a két és fél évvel ezelőtt történteket Gémesi, akinek meggyőződése, hogy a betörések célja egyrészt az volt, hogy kormánykörökből megfélemlítsék, másrészt esetleg az, hogy róla gyűjtsenek kompromittáló anyagokat. Gémesinek ugyanakkor erre bizonyítéka nem volt.

A polgármester telefonszáma is szerepel azonban abban a most kiszivárgott nemzetközi adatbázisban, amely azt mutatja, hogy az NSO nevű izraeli kémszoftvercég ügyfelei milyen telefonszámokat választottak ki megfigyelések célpontjának. Számos közvetett bizonyíték van arra, hogy a magyar célpontok kiválasztása mögött magyar állami szervek állnak. (Korábbi cikkünket itt olvashatja.)

A több mint 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázishoz a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet jutott hozzá közösen, majd az FS vezetésével közösen elemezte ezeket az adatokat egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírócsapat. Magyarországról az egyedüli résztvevő a Direkt36 volt.

A kiszivárgott adatok még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették az NSO Pegasus nevű, okostelefonok feltörésére alkalmas programját, és a készülékekbe ténylegesen be is hatoltak. Számos esetben azonban a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe. Ez azt jelenti, hogy a kémszoftverrel a telefon minden tartalma, még a titkosított üzenetek is hozzáférhetővé váltak, de a készülék mikrofonját és kameráját is bekapcsolhatták.

A kiszivárgott adatok szerint Gémesi György mobiltelefonjának célpontként való kiválasztása 2018 végén, tehát a betöréseket megelőző időszakban történt. A polgármester telefonkészülékét nem tudtuk átvizsgálni, mivel azt már lecserélte, és a rajta lévő adatokat is törölték.

Az ellenzéki polgármesterrel egy időben, 2018 végén választották ki a kémszoftver célpontjává Gémesi egy kormányzati ismerősét. Emellett két olyan telefonszám is felbukkan a kiszivárgott listán, melyek Gémesi párttársához és volt alpolgármesteréhez kötődnek.

Gémesit elmondása szerint évek óta zaklatják, fenyegetik, és

a nyilvánosság előtt is beszélt arról a gyanújáról, miszerint a magyar titkosszolgálatok megfigyelik.

A támadások szerinte azután sokasodtak meg, amikor a Magyar Önkormányzatok Szövetségét vezető Gémesi több polgármestertársával megpróbált egy új, a Fidesztől független jobboldali pártot felfuttatni.

A magyar kormány nem reagált érdemben a Pegasus használatáról szóló részletes kérdéssorra, így kifejezetten a Gémesi esetleges megfigyeléséről szóló kérdésekre sem. Mindössze annyit közöltek a nemzetközi újságírócsapattal, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, és hozzátették, hogy Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

A nemzetközi újságírócsapat korábban azt is kiderítette, hogy a kémszoftvert működtető rendszerbe célpontként bevitt több mint háromszáz magyar telefonszám közül több újságírókhoz, az Orbán-kormánnyal kritikus médiavállalkozások tulajdonosaihoz és szűk körükhöz, illetve ügyvédekhez tartozik.

Egy Orbán-kritikus jobboldali

Gémesi György 1990 óta vezeti a Budapesttől harminc kilométerre lévő, 32 ezres lélekszámú Gödöllő városát. A sebészorvos végzettségű, komoly vívói sportpályafutást is maga mögött tudó politikus a rendszerváltozás idején belépett a jobboldali, konzervatív Magyar Demokrata Fórumba (MDF), majd a párt színeiben 1998 és 2006 között országgyűlési képviselő is volt. Miután Orbán Viktor és az általa vezetett Fidesz a kétezres években egyre-másra gyűrte maga alá a tőle független jobboldali pártokat, a belharcokban az MDF is felőrlődött és szétesett.

Gémesi eleinte próbált a Fidesszel kiegyezni cserébe azért, ha a párt támogatja őt polgármesterként, ám állítása szerint a neki tett ígéretet megszegték. Először a 2010-es önkormányzati kampányban fordult elő, hogy Gémesiről saját városában olyan lejárató szórólapok jelentek meg, miszerint a polgármestert egy szexuális kisebbségek jogait védő, valójában nem létező helyi szervezet is támogatja. A viszony a politikus és a kormánypárt közt annyira megromlott, hogy a Fidesz később rendre saját jelöltet indított a rendkívül jobboldalinak számító városban.

Gémesi és gödöllői lokálpatrióta szervezete választási plakátjait az évek során hol horogkeresztekkel, hol buzizó feliratokkal csúfították el ismeretlenek.

Gémesi egyszer egy fideszes politikustól megkérdezte: „Mit kellene tennem, hogy békén hagyjanak? Talán lépjek be a Fideszbe?” Beszélgetőpartnere állítólag nem tudott mit válaszolni erre a kérdésre.

Gémesi 1991 óta vezeti a magyarországi polgármesterek érdekképviseleti szervezetét, a Magyar Önkormányzatok Szövetségét is, így kiterjedt kapcsolatai vannak az egész országban. „Valószínűleg én ismerem személyesen a legtöbb polgármestert Magyarországon, folyamatosan beszélek velük telefonon” – mondta. Ezt kihasználva 2016-ban hozzáfogott, hogy Új Kezdet néven létrehozzon egy jobboldali pártot, ami a Fidesztől szavazatokat elszívva segítette volna a kormányváltást.

„Az Új Kezdet indulásakor összecsinálták magukat. Lett volna 60 jó emberem, polgármesterem, de a Fidesz elkezdte kivásárolni őket EU-s és más pályázati pénzekkel. A végére maradtunk 10-12-en” – mondta Gémesi.

Elmondása szerint kapott olyan baráti figyelmeztetéseket fideszesektől, hogy talán nem a legbölcsebb dolog pártot szervezni. Egy Gémesit ismerő volt kormányzati tisztviselő a Direkt36-nak a polgármester elleni indulatokról azt mondta: „Gémesi átállt az ellenzékhez, és az átállók árulónak vannak bélyegezve”. A polgármester viszont a Fidesz liberális múltjára célozva úgy fogalmazott, hogy „ők balliberálisoznak le most engem, aki már jóval előttük jobboldali volt”.

Az egyre kormányellenesebbé váló Gémesi ebben az időszakban kezdett el a nyilvánosság előtt is beszélni a fenyegetésekről és lehallgatásokról. 2017 tavaszán egy interjúban arra célzott, nem érzi magát fizikailag biztonságban. Egy későbbi tévéinterjúban pedig egyenesen azt állította, hogy a kormány le szokott hallgatni polgármestereket, „nemzetbiztonsági okokra hivatkoznak, és kész”. Gémesi azt mondta, nincsenek és nem is lehetnek konkrét bizonyítékai, de például olyan jelekből következtet erre, mint hogy „olyan információk cserélnek gazdát, amelyek csak zárt körben hangzottak el”.

Signalra vált a polgármester

A megfigyeléstől egyre jobban tartó polgármester ekkoriban egy biztonsági szakemberhez fordult, hogy pártja, az Új Kezdet biztonságos hálózaton tudjon kommunikálni. Ő beszélte rá Gémesit arra is, hogy kezdjen el Signalt, vagyis egy titkosításos üzenetküldő alkalmazást használni. A polgármester elmondta, ő nem igazán ért az informatikához, nincs laptopja, a 18 éves asztali számítógépét pedig évente mindössze pár alkalommal kapcsolja be, amikor épp beszédet kell írnia. A titkosított alkalmazások használata azért is vált fontossá, mert a város, az önkormányzati szövetség és pártja ügyeit is kizárólag a mobiltelefonjáról intézi.

A Forbidden Stories és az Amnesty International által megszerzett, a Direkt36 által is megvizsgált adatok szerint

Gémesit 2018 végén választották ki a kémszoftver célpontjává, éppen akkor, amikor komoly kormányzati nyomás alá került, majd ismeretlenek betörtek hozzá és a gyerekeihez, és felforgatták az otthonaikat.

A hírre, hogy az ő telefonjára is ráküldhették a kémprogramot, Gémesi úgy reagált:

„Ez is olyan, mint a betörés. A privát szférádba gyalogolnak bele”.

Ekkoriban a polgármester pártja, az Új Kezdet már lemondott arról, hogy önállóan politizáljon. A Lehet Más a Politikával (LMP) szövetségre lépve egyetlen mandátumot szerzett a 2018. áprilisi parlamenti választáson, miközben az Orbán-kormányt egy újabb kétharmados győzelemmel újraválasztották. Gémesinek ugyanakkor így is megmaradt egy fontos pozíciója: ő volt ekkoriban a vezetője a Zöld Híd nevű, 116 önkormányzatból álló közös társulásnak, amely Gödöllőn és régiójában a szemétszállítás lebonyolításáért felelt. Gyakorlatilag ők működtették a kukásautókat, illetve a hulladék átválogatását és tárolását.

Ennek a díját nem a Zöld Híd és hasonló társulások szedik be, hanem a nagyszabású kormányzati átalakítással létrehozott, általában csak kukaholdingként emlegetett állami tulajdonú Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. A szemétdíjakat ezután a kukaholding osztotta vissza a Zöld Hídnak és társainak, amelyek így pénzügyileg függésbe kerültek az államtól.

Gémesi a megelőző években jó munkakapcsolatot alakított ki a kukaholding fiatal vezetőjével, Weingartner Balázzsal, akivel a polgármester elmondása szerint mindig sikerült megállapodni a finanszírozásról. Gémesinek ráadásul az volt az érzése, a technokrata Weingartner egyszerűen szakmai alapon nem akar asszisztálni az ellene irányuló politikai támadásokhoz. A cégvezető azonban 2018 közepén államtitkári pozíciót kapott a kormányban, a kukaholding új vezetése pedig ezután leállította a Zöld Hídnak járó pénzek kifizetését.

Az így kialakuló viszályban Gémesi tiltakozásul pár napra leállíttatta a kukásautókat, amire válaszul a Belügyminisztérium pedig a katasztrófavédelmen keresztül állami erővel átvette a Zöld Híd feletti irányítást. Eközben a kormányzati befolyás alatt működő jobboldali média folyamatosan Gémesit támadta.

„Baromi jó társulás volt a Zöld Híd, zavarta a kormányt, hogy bebizonyítottuk, a többieknél 20-30%-kal olcsóbban is lehet működni, mert mi nem loptunk” – mondta Gémesi, aki végül a nyomás hatására lemondott a társulás vezetéséről. Szerinte az eredeti terv az volt, hogy a Zöld Híd-ügyet felhasználva egy olyan pert kreáljanak, amit felhasználva a 2019-es kampányban bilincsben vihetik el, és ehhez is próbáltak terhelő információkat gyűjteni róla.

Weingartner ebben az időszakban pár hónapja már a kormány Innovációs és Technológiai Minisztériumának (ITM) egyik friss államtitkára volt, és a zöld ügyekért felelt, így nem távolodott el a területtől. Kormányzati pozíciója ellenére az ő telefonszáma is felbukkan ebben az időszakban a Pegasus izraeli kémprogram célpontjává választott számok között.

Feltűnik emellett két olyan telefonszám is, melyek Gémesi egyik legközelebbi szövetségeséhez kötődnek. Ő Gyenes Szilárd, a Zöld Híd ügyvezetője igazgatója, aki dolgozott Gémesi mellett a gödöllői önkormányzatnál, és az Új Kezdet alelnöki posztját is betölti. Gyenes a 2018-as választáson országgyűlési képviselőjelölt is volt, és jelenleg is a 2022-es parlamenti választást megelőző ellenzéki előválasztás egyik indulója.

A kukaholding vezetőjeként Weingartner a Zöld Híd ügyeiről jellemzően nem Gémesivel, hanem Gyenessel egyeztetett. Még 2018 őszén is folytattak egymással telefonbeszélgetéseket, és váltottak üzeneteket telefonos applikációkon. Weingartnert 2019 nyarán leváltották államtitkári pozíciójából, de ma is Palkovics László ITM-miniszter főtanácsadójaként dolgozik. Amikor a Direkt36 közölte vele, hogy a telefonszáma feltűnt a kiválasztott célpontok között, annyit reagált: köszöni a tájékoztatást, és sok sikert kíván a munkához.

Gyenest megdöbbentette a hír, hogy őt is meg akarhatták figyelni.

„Az ember azt gondolta volna, hogy ilyen dolgok harminc évvel a rendszerváltás, a diktatúra bukása után, egy EU-s tagországban lehetetlenek” – mondta.

Ráadásul kiderült, hogy a politikusnak még egy családtagja is érintett lehet. A Gyeneshez kötődő két telefonszám érdekessége ugyanis, hogy az egyik esetében úgy tűnik, azt hibásan ütötték be a célpontot kiválasztó rendszerbe. A szám teljesen megegyezik Gyenes Szilárdéval, ám az egyik 3-mas számjegyet valószínűleg véletlenül 8-asra írták el benne. Ha ez tényleg egy hiba volt, akkor valószínűleg nem vették észre, Gyenes helyes száma ugyanis egyáltalán nem szerepel az adatbázisban.

De Gyenes iránt biztosan érdeklődtek, beütöttek ugyanis egy olyan telefonszámot a kémszoftver célpontjai közé, amit Gyenes élettársa, három közös gyermekük anyja használ. Erre az lehet a magyarázat, hogy Gyenes nevén, egy közös flottacsomagban vannak a család telefonelőfizetései. Az Új Kezdet alelnöke elmondta: ő az élettársa telefonszámát sosem használta, és a párja egyébként is távol tartja magát a politikától.

„Régen volt több olyan telefonbeszélgetésünk Gémesivel, amit viccelődve úgy kezdtünk, hogy üdvözüljük a magyar titkosszolgálatokat, akik épp bekapcsolódtak. Ez egy visszatérő viccelődés volt” – idézte fel az ellenzéki politikus, aki ma már úgy gondolja, sajnos jók voltak a megérzéseik.

Kifutó széria

A Zöld Híd-ügy után következtek a 2018 végi betörések Gémesinél és gyerekeinél. Az ellenzéki politikus feljelentést tett a rendőrségen, és a biztosítónál is jelentette a kárt. Míg a gödöllői rendőrség nem tudta felderíteni a bűncselekményeket, a biztosítótársaság képviselője azt mondta a polgármesternek: pályafutása során nem látott még hasonló ügyet, szerinte „ez nem rendes betörés, ez politika”.

Gémesi az első betöréseknél még nem tudta, mit gondoljon, de miután a lányához is bementek, nem maradt kétsége. Az első betörés például pont abban a három-négy órában történt, amikor senki nem volt otthon. Hogy a betörők Gémesi és családja pontos mozgásáról információkat szerezzenek, ahhoz az ellenzéki politikus szerint nagyon alapos megfigyelésre volt szükség. Ez a kifinomultság és befektetett energia viszont messze nem áll arányban az ellopott tárgyakkal és pénzzel. „Próbáltak keresni terhelő dolgokat, de mivel nem vagyok korrupt, nem találtak semmit. A magánéletem, az meg a magánéletem, abba persze bele lehet túrni” – mondta Gémesi, hozzátéve, nem találhattak nála semmi törvénysértőt.

A 2019-es önkormányzati választáson Orbán Viktor jelezte, hogy személyesen is fontos neki Gödöllő megszerzése. „Itt van a hóna alatt a fővárosnak és szerencsétlenkedünk vele már nem tudom mióta. Nem?” – mondta Orbán a 2019-es önkormányzati választás előtt Gémesi fideszes kihívója mellett személyesen kampányolva.

Gémesi állítása szerint ráadásul Orbán bevetése mellett mással is próbálkoztak ellenfelei: munkatársai közül 15-20 embert is megkörnyékeztek, hogy árulják őt el, és szállítsanak róla terhelő információkat. Végül ez sem volt elegendő ahhoz, hogy a kormánypárt bevegye Gödöllőt, Gémesi nyolcadszorra is nyert.

„Stratégiai pont a kormánynak Gödöllő a Grassalkovich-kastély és az egyetemfejlesztés miatt is. Rólam pedig sokáig azt gondolhatták, mivel nagy az ismertségem és az elfogadottságom, az ellenzék egyik vezetője lehetek” – magyarázta az ellene irányuló erőfeszítéseket Gémesi. „Ma már talán látják, hogy nincs ilyen ambícióm. Én egy kifutó széria vagyok” – tette hozzá.

  • Panyi Szabolcs

    Az ELTE magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott. 2013 és 2018 között az Index.hu politika rovatának volt szerkesztője és újságírója. 2017-18-ban Fulbright-ösztöndíjjal az Arizona State University-n tanult oknyomozó újságírást. 2018 őszén csatlakozott a Direkt36-hoz, ahol főként nemzetbiztonsági és külpolitikai vonatkozású történeteken dolgozik. Mellette a varsói központú VSquare.org visegrádi régiós tényfeltáró újságírói platform egyik alapítója, 2023-tól a közép-európai oknyomozások vezetője. Négyszer nyert Minőségi újságírásért díjat és szintén négyszer Transparency-Soma-díjat, 2018-ban és 2021-ben pedig az Európai Sajtó Díj döntőse volt.