Orbán szerint nem épül kínai vegyianyag-elosztó. Közben a beruházás iratait azért titkolja a kormány, mert döntést készítenek elő

„A felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni. Emiatt ön nyugodtan aludhat” – reagált Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben egy ellenzéki kérdésre július 3-án, miután a Direkt36 kormányzati dokumentumok alapján megírta: Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron, illetve Záhonyban egy olyan kínai vasúti vegyianyag-elosztó jöhet létre, amin keresztül Kína nemcsak Magyarország, hanem egész Európa akkumulátorgyárait és vegyi üzemeit el tudná látni különféle vegyi anyagokkal. (A Direkt36 cikkében és a megszerzett iratokban „üzem” építéséről nem volt szó, a projekt kínai vegyi anyagok vasúti szállításáról és logisztikájáról szól.)

A kormány tehát a nyilvános kommunikációban határozottan tagadja a kiszivárgott terveket. Közben azonban a Direkt36 egyik megkeresésére pont olyan választ adott a kormány, ami arra utal, hogy mégiscsak történtek előkészületek az ügyben.

A korábbi cikkünkben szerepelt, hogy az egyik kiszivárgott irat szerint Rogán Antal, a projektben illetékes Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője 2023 februárjában támogató levelet írt a kínai félnek. Amikor egy közérdekű adatigénylés keretében megpróbáltuk kikérni a kabinetirodától ezt a levelet (és ezzel kapcsolatos más iratokat), akkor Rogán minisztériuma arra hivatkozva utasította ennek kiadását, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatról” van szó. Tehát nem tagadták, hogy lenne ilyen levél, hanem épp arra hivatkozva titkolják, hogy a nyilvánosságra hozatala akadályozná őket a munkában.

A Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indít az iratok nyilvánosságáért.

Miután cikkünk megjelent a Telex oldalán, a kormány Orbán szavait megismételve úgy reagált a Telexnek: „a miniszterelnök és a kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja vegyianyag-elosztó létesítését és így nem épül ilyen Magyarországon. Minden más csak rémhírkeltés és hírlapi kacsa.”

A kínai vasúti vegyianyag-elosztó projektről szóló döntés a Direkt36 birtokába került kormányzati iratok szerint már tavasszal megszületett, és az iratok arra is utaltak, hogy a hivatalos megállapodást a magyar és kínai felek 2023 szeptemberében tervezik megkötni. Az általunk megszerzett, a Miniszterelnöki Kabinetirodán készült dokumentumok a Kína – Európa Vegyianyag Kereskedelem Duális HUB Központ néven hivatkozott vasúti projektről továbbá azt írták, hogy Kína akár évi 2 millió egységkonténernyi vegyi anyagot is Európába tudna küldeni vasúton. Az ezeket fogadó logisztikai központ egyik helyszínül egy olyan soroksári helyszínt szemeltek ki, ami lakóövezetek közvetlen szomszédságában van, és aminek kapacitása mindössze évi 230 ezer egységkonténer volt 2021-ben.

„Biztosíthatom, hogy létesítésre nem kerül sor”

Cikkünk megjelenése után Karácsony Gergely főpolgármester „méreglerakatnak” minősítette a terveket, a Fővárosi Közgyűlés a vegyianyag-elosztó megakadályozására pedig rögtön határozatot fogadott el, amit fideszes polgármesterek is támogattak. A heves tiltakozást követően kormányzati szereplők elkezdték tagadni a tervek létezését, köztük még Soroksár fideszes támogatású polgármestere is. A kormány az RTL Híradónak úgy reagált a Direkt36 cikkére, hogy „nem született ilyen döntés, így minden kérdés idő előtt való.” Németh Szilárd Fidesz-alelnök pedig Facebookon azt írta, hogy „ez egy Kari Geri kamu és Soros-média (Direkt36, Telex) fake news.”

Utóbb még a projekt előkészítésében részt vevő kabinetirodát vezető Rogán Antal is tagadta a vegyianyag-elosztó terveit. Ez derül ki abból a levélből, amelyet július 7-én Rogán küldött Bese Ferenc soroksári polgármesternek, és amit utóbbi közzé is tett Facebook-oldalán. A „Tájékoztatás a vegyianyag-elosztóközponttal kapcsolatos beruházás vonatkozásában” tárgyú levélben Rogán a következőket írta: „Tisztelt Polgármester Úr! Megkaptam levelét, az alábbiakról tudom tájékoztatni. A levelében hivatkozott ügyben a kormány nem tárgyal és Miniszterelnök úr nevében is biztosíthatom, hogy sem Soroksár területén, sem máshol vegyi anyagelosztó létesítésére nem kerül sor! Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét!”

A soroksári polgármesternek ezt követően a Direkt36 több kérdést is küldött. Többek közt megkérdeztük, hogy Besét megnyugtatta-e Rogán Antal válasza, találkozott-e az ügyben személyesen akár Rogánnal, akár a kínai vegyianyag-projekt ügyében korábban tárgyaló Tuzson Bencével, illetve, hogy kért-e betekintést a kabinetirodán a kínai vegyianyag-elosztóközpontról készült dokumentumokba. Soroksár önkormányzata azonban, ahogy korábban, úgy most sem reagált megkeresésünkre.

„Döntés megalapozását szolgáló adat”

A Direkt36 a kormány nyilvános kommunikációja és az iratok között feszülő ellentét miatt közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy adják ki számunkra a kabinetiroda és a vegyianyag-projekt kínai partnerei közti levelezést, köztük azt a levelet, melyben Rogán Antal – a kiszivárgott dokumentumok szerint – a kormány nevében hivatalosan támogatta a kínai vegyianyag-elosztó terveit. Az egyik iratban ugyanis az áll, hogy „ahhoz, hogy a projekt Magyarországon valósuljon meg, és ezzel az egyedi lehetőséggel élhessen, 2023. február 3-án Rogán Antal Miniszter Úr a kínai fél számára küldött egy támogató levelet”.

Ugyan a kabinetiroda július 18-án elutasította az adatkérésünket, csakhogy az elutasítást alátámasztó érvelésükkel arra utaltak, hogy tényleg dolgoztak a vegyianyag-elosztó előkészítésén, és elindult valamiféle döntési folyamat az ügyben.

A kabinetiroda ugyanis azt írta, hogy a kért levélcsomag – mely Rogán levelét, illetve a kínai partnerek által küldött válaszokat tartalmazza – „döntés megalapozását szolgáló adat”, amit álláspontjuk szerint a törvény alapján nem kötelesek kiadni, „ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné.”

A Miniszterelnöki Kabinetiroda válasza az adatigénylésünkre

Rogán levelét Tompos Márton momentumos parlamenti képviselő is megpróbálta közérdekű adatigényléssel kikérni. „Szíveskedjenek rendelkezésemre bocsátani Rogán Antal 2023. február 3-án, a kínai félnek küldött támogatói levelét a duális vegyianyag kereskedelmi hub magyarországi megvalósulásáról” – írta Tompos, ám július 28-án ő is ugyanazt a „döntés megalapozását szolgáló adatra” hivatkozó elutasító választ kapta, mint a Direkt36. (Tompos a levelezést megosztotta velünk.)

Ezek után a Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indít a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen, hogy megkapjuk Rogán levelét, illetve az arra küldött kínai válaszokat.

Mit írhatott Rogán a kínaiaknak?

Ahogy korábbi cikkünkben feltártuk, a „Kína – Európa Vegyianyag Kereskedelem Duális HUB Központ” több szálon is Rogán Antalhoz és környezetéhez kötődik. A projekt kivitelezésére a kínai fél két céggel, az osztrák állami tulajdonú Rail Cargo Hungariával, illetve egy frissen alapított, ismeretlen tulajdonosi hátterű Acemil Zrt. nevű vállalkozással folytatott tárgyalásokat. Utóbbiról kiderítettük, hogy Rogán bizalmasához, Kertész Balázs ügyvédhez kötődik, ráadásul egy kínai online beszámoló szerint Kertész személyesen is részt vett a projekt egyik egyeztetésén.

Csakhogy a kínai vegyianyag-elosztó Magyarországra telepítéséhez kormányzati támogatásra is szükség van, ezt pedig a kiszivárgott iratok szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda biztosítja. A minisztérium részéről például Tuzson Bence államtitkár – aki azóta igazságügyi miniszterré lépett elő – személyesen vett részt egy egyeztetésen a soroksári BILK terminálban, abban a logisztikai létesítményben, ami a vegyianyag-elosztó budapesti helyszíne lenne. De ezekből a kiszivárgott dokumentumokból tudtuk meg azt is, hogy a hivatalos kormányzati támogató levelet végül Rogán Antal küldte el a kínaiaknak.

Bár a kabinetiroda elutasító döntése miatt egyelőre ezt a bizonyos Rogán-levelet nem kaptuk meg, a korábban megszerzett iratokban szerepel egy „A következő lépés” című hosszabb rész arról, hogy a kormányzati támogató levelet milyen fogalmazással és pontosan kiknek kell elküldenie a kabinetirodának.

Eszerint a projekt megvalósításához szükség van arra, hogy a magyar kormány írásban is kifejezze „részvételi és támogatási szándékát”. Emellett a levélnek hivatkoznia kell „a szoros Magyar – Kínai bilaterális kapcsolatokra, megemlítve, hogy Magyarország volt az első európai ország, mely csatlakozott az Egy Út Egy Övezet kezdeményezéshez, mely Xi Jinping Kínai Elnök egyik legfontosabb projektje”. Emellett a levélben Magyarország jó adottságait is hangsúlyozni kell: „Magyarország rendkívül jó geolokációs elhelyezkedéssel rendelkezik, tökéletes logisztikai központ és átrakó létrehozására. (…) Országunk Európa kapujává szeretne válni, melyet már több kínai cég is felismert”. A szövegben az is szerepel, hogy a magyar fél a „Kína-Európa Vegyianyag Kereskedelem Duális HUB Központ” nevű projekt megvalósításához Záhonyt és a soroksári BILK terminált ajánlja helyszínként.

„A következő lépés” nevű dokumentum szövege

Amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy Rogán levele a nyilvánosságra tartozik, kiderülhet majd, hogy annak szövege mennyiben egyezik meg ezekkel a javaslatokkal.

A cégnyilvántartási adatok megismeréséhez az Opten szolgáltatását használtuk.

Illusztráció: Somogyi Péter (Szarvas) / Telex

  • Panyi Szabolcs

    Az ELTE magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott. 2013 és 2018 között az Index.hu politika rovatának volt szerkesztője és újságírója. 2017-18-ban Fulbright-ösztöndíjjal az Arizona State University-n tanult oknyomozó újságírást. 2018 őszén csatlakozott a Direkt36-hoz, ahol főként nemzetbiztonsági és külpolitikai vonatkozású történeteken dolgozik. Mellette a varsói központú VSquare.org visegrádi régiós tényfeltáró újságírói platform egyik alapítója, 2023-tól a közép-európai oknyomozások vezetője. Négyszer nyert Minőségi újságírásért díjat és szintén négyszer Transparency-Soma-díjat, 2018-ban és 2021-ben pedig az Európai Sajtó Díj döntőse volt.

  • Marton Kamilla

    Kamilla a Budapesti Metropolitan Egyetemen diplomázott kommunikáció- és médiatudomány szakon, majd szakmáját a Direkt36-nál kezdte junior újságíróként. Főként az underground szubkultúrák és a társadalmi egyenlőtlenségek kulturális háttere érdeklik. 2023-ban a kórházi fertőzések eltitkolt helyzetét feltáró cikksorozatáért Wirth Zsuzsannával közösen elnyerte a Transparency-Soma díjat. Szereti az extrém sportokat.