Orbán testvérének két birkózó ismerőse is feltűnt a NAV-nál fontos szerepben

A 39 éves Balogh Tamás karrierjében nagy ugrás következett be az elmúlt néhány évben. A fekete hajú, szemüveges férfi huszonévesen még egy dél-dunántúli kisváros, Marcali birkózó csapatát erősítette, majd jogi diplomájának megszerzése után éveken keresztül a helyi önkormányzatnál dolgozott beosztott munkatársként. Később aztán feltűnt egy budapesti egészségügyi állami intézménynél, majd pár évvel ezelőtt magas pozíciót kapott az ország egyik legfontosabb hatóságánál: most a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) kiemelt közbeszerzéseivel foglalkozó főosztályát vezeti.

Balogh esetében azonban nem is annyira a látványos felemelkedés, hanem a személyes kapcsolati hálója a figyelemre méltó. A férfi ugyanahhoz a birkózó körhöz tartozik, amelynek politikai és állami kötődéseit már korábban bemutatta a Direkt36.

Tavaly számoltunk be arról, hogy sorozatban jutott állami megbízásokhoz egy működő honlappal sem rendelkező informatikai cég, az IMG Solution Kft., amelynek többségi tulajdonosa, Szentgyörgyi Gábor régi személyes ismerőse Orbán Viktor egyik testvérének, ifj. Orbán Győzőnek. Orbán Győző és Szentgyörgyi a birkózás révén került kapcsolatba évekkel korábban. Nemcsak gyakorolták a sportot, hanem közösen vettek részt egy sportegyesület munkájában. Kapcsolatuk szorosságát jelzi az is, hogy tavaly egymás mellett ülve néztek egy meccset a felcsúti focistadionban, néhány lépésre Orbán Viktortól.

A NAV-nál magas pozícióba emelkedett Balogh közvetlenül kötődik mindkét emberhez.

Szentgyörgyivel nagyjából egyszerre jártak ugyanabba a marcali középiskolába, és birkóztak a helyi egyesületben. Egy privát ügyet érintő, de korábban nyilvános közösségi médiás poszt alapján a családjaik az elmúlt években is kapcsolatban álltak egymással. Balogh és Orbán Győző között szintén több kapcsolódási pont van. Ismerősei egymásnak a Facebookon, és feltűnnek közös fotókon is. Orbán Győző emellett láthatóan jó kapcsolatban van Balogh apjával, a szintén birkózó sportvezetőként tevékenykedő Balogh Vilmossal is.

Fektess be a demokráciába! Csatlakozz a Direkt36 támogatói köréhez, hogy folytatni tudjuk a tényfeltáró munkát.

Szentgyörgyi cégei – köztük az IMG Solution Kft. – számos alkalommal tűntek fel beszállítóként azoknál az intézményeknél, ahol Balogh dolgozott. Ilyen volt az a 2017-es, a NAV nyomtatóbeszerzésére kiírt pályázat, amelyet a legdrágább – közel egymilliárd forintos – ajánlattal nyert meg egy olyan cégcsoport, amelynek az IMG is a tagja volt. Az eljárást közelről ismerő források akkor azt mondták, hogy ezt a pályázatot úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az IMG részvételével induló cégcsoport tudjon megfelelni.

A történet szereplői közül senki sem reagált a hétfőn elküldött kérdéseinkre, amelyek többek között arra vonatkoztak, hogy Balogh Tamásnak volt-e bármi konkrét szerepe az IMG által elnyert NAV-os megbízásokban.

Kiemelt közbeszerzések az ismerősnek

Az 1997-es marcali érettségije után Balogh Tamás – aki középiskolai osztályfőnöke szerint nagyon érdeklődő és sokat olvasó diák volt – jogi egyetemen tanult tovább, majd különböző önkormányzati és állami intézményekhez került. Bár Balogh nem válaszolt arra, hogy pontosan mikor, milyen pozícióban dolgozott ezeknél az intézményeknél, az ő nevét is tartalmazó közbeszerzési hirdetményekből és az őt ismerő emberek beszámolóiból nagyjából rekonstruálható a szakmai útja.

Balogh neve 2011-ben tűnt fel először a neve a marcali önkormányzat dokumentumain ügyintézőként, illetve közbeszerzési referensként, utoljára pedig 2015 végén szerepelt nyilvánosan elérhető marcali dokumentumokon.

A három birkózó: Balogh, Szentgyörgyi és Orbán / Direkt36 grafika

Ezzel párhuzamosan, 2014 nyara és 2015 decembere között már a korábban GYEMSZI-nek (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek), jelenleg pedig ÁEEK-nak (Állami Egészségügyi Ellátó Központnak) hívott egészségügyi háttérintézmény közbeszerzési dokumentumain is megjelölték Baloghot közbeszerzési szakértőként és kapcsolattartóként.

Balogh jelenleg a NAV Kiemelt Közbeszerzések Főosztályát vezeti, amelyet 2016 októberében azzal a céllal hoztak létre, hogy lebonyolítsa az adóhatóság egyes közbeszerzési eljárásait, többek közt az informatikai beszerzéseket. A NAV közbeszerzési hirdetményein először 2017 júniusában jelölték meg Baloghot kapcsolattartóként.

Erre az időszakra Balogh marcali ismerősének, Szentgyörgyinek a cégei – különösen az IMG Solution Kft. – már sikerrel szerepeltek több nagy állami közbeszerzésen, és nyertek szerződéseket Balogh két munkahelyétől, az ÁEEK-tól és a NAV-tól is. Többek közt az állami megrendeléseknek köszönhetően nőtt pár év alatt több mint százszorosára a máig működő honlappal sem rendelkező IMG, amely 2017-ben 5,9 milliárd forintos árbevételt, és közel egymilliárd forintos hasznot termelt.

Az ÁEEK egészségügyi háttérintézménytől 2015 decemberében – amikor Balogh is az intézménynél dolgozott közbeszerzési szakértőként – két nagyobb informatikai megrendelést is kapott az IMG: egy 235 milliós pályázatot egyedül, egy másik 145 milliós beszerzést pedig más cégekkel közösen nyert el.

Az IMG kapott nagy értékű megrendeléseket Balogh jelenlegi munkahelyétől, a NAV-tól is, többször úgynevezett keretmegállapodások alapján.

Általában többkörös pályázatokon dől el, hogy mely cégek szállíthatnak informatikai termékeket az állami szerveknek, és így a NAV-nak is. Először a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nevű intézmény ír ki pályázatot, amelynek nyerteseivel keretmegállapodást kötnek, majd az egyes állami szervek ezektől a cégektől rendelhetnek aztán konkrét termékeket. Az IMG Solution 2013-ban nyerte el az első ilyen keretmegállapodást, és azóta több nagyértékű, több tízmilliárd forintos keretszerződésbe is bekerült.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és így biztosan nem fogsz lemaradni a cikkeinkről!

Ilyen keretmegállapodások terhére már a NAV is rendelt a cégtől termékeket. 2017 májusában – röviddel azelőtt, hogy Balogh aláírása először feltűnt volna a NAV dokumentumain – az IMG által vezetett konzorciumot bízták meg 3000 számítógép és 600 notebook beszerzésével, bruttó 1,27 milliárd forintért.

Egy másik, hasonlóan nagy keretmegállapodáson alapuló pályázat eredményét már tavaly év elején hirdették ki, amikor Balogh Tamás már biztosan a NAV főosztályvezetője volt. Az adóhivatal még 2017-ben írt ki pályázatot 2500 nyomtató beszerzésére, amelyet végül a legdrágább, 999,3 millió forintos ajánlattal nyert meg egy olyan cégcsoport, amelynek az IMG is a tagja volt. A Direkt36-nak akkor több piaci forrás azt mondta, ezt a pályázatot úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az IMG cégcsoportja tudjon megfelelni.

A források szerint ugyanis a kiírás feltételei olyanok voltak, hogy annak gyakorlatilag csak olyan jelentkező felelhet meg, amely Xerox gépeket tud szállítani, pedig szerintük más márkájú nyomtatók is alkalmasak lehettek volna. Az indulók közül több piaci forrás szerint is csak az IMG Solution részvételével felálló csapatnak volt meg a szerződéses háttere a Xerox termékek szállítására (a piac úgy működik, hogy mindegyik ismertebb márkának vannak helyi partnerei).

Mivel a NAV nem válaszolt a kérdéseinkre, így nem világos, hogy az adóhatóság végül szerződést kötött-e az IMG konzorciumával.

A nagy keretmegállapodásokon kívül is kötött kisebb szerződéseket a NAV az IMG-vel. 2018-ban az adóhatóság bruttó 5 millió forintért rendelt 65 darab nyomtatót Szentgyörgyi cégétől, valamint bruttó 22,2 millió forint értékben „kellékanyagokat” is szállított az IMG (az ezzel kapcsolatban nyilvánosságra hozott terméklista rosszul olvasható, nem lehet kivenni, pontosan milyen eszközökről van szó). A kellékanyagok megrendeléséről szóló visszaigazoló e-mailt pedig nemcsak Szentgyörgyi IMG-s munkatársainak, hanem egy Dr. Balogh Tamás nevű címzettnek is elküldték.

Szentgyörgyi egy másik cége, a Green Office Solution Kft. is számos megbízást nyert el az elmúlt években állami intézményektől, többek között az ÁEEK-től is 2016 elején és később a NAV-tól. Az adóhatóság tavaly öt szerződést kötött a céggel 384 millió forint értékben.

A birkózás összeköt

Balogh és a nála három évvel fiatalabb Szentgyörgyi kapcsolata régre nyúlik vissza. Ugyanabban a marcali középiskolában, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tanultak, és fiatal korukban mindketten versenyszerűen birkóztak. Egy akkori edző szerint a helyi birkózói közösségben mindenki ismert mindenkit, így „száz százalék”, hogy Balogh és Szentgyörgyi már akkor is kapcsolatba került.

Balogh a ballagásának évében „Jó tanuló, jó sportoló” elismerést is kapott a tanulmányaiban és a sportban felmutatott teljesítményért. Később pedig Balogh és Szentgyörgyi birkózó eredményeiről is beszámolt a Somogy Megyei Hírlap.

A feleségeik néhány évvel ezelőtti közösségi médiás kommentjei arra utalnak, hogy a két család ismeri egymást. Balogh és Szentgyörgyi Facebook-ismerőseinek listája nem nyilvános, de az biztos, hogy van legalább egy közös ismerősük a közösségi hálón: ifjabb Orbán Győző, aki korábban a két marcali férfihoz hasonlóan fiatal korában szintén versenyszerűen birkózott, majd felnőttként újrakezdte a sportot.

Fotó: Botos Tamás/444

Balra Orbán Viktor, mellette apja, Orbán Győző,
j
obb szélen Szentgyörgyi Gábor és ifj. Orbán Győző.

A három férfit összeköti a birkózó szakosztállyal is rendelkező NIKÉ Sportegyesület is. A 2009 júniusában alapított szervezetnek ifjabb Orbán Győző lett a tiszteletbeli elnöke, és Szentgyörgyi is részt vett az egyesület munkájában. A NIKÉ SE szorosan kötődik a Balogh családhoz is. Az egyesület irataiból kiderül, hogy a szervezetet a Balogh család marcali lakcímén jegyezték be, az alapításkor pedig jelen volt Balogh Tamás és édesapja, Balogh Vilmos is, aki aztán az egyesület elnöke lett. 2011-ben Balogh Vilmos Szentgyörgyivel és ifjabb Orbán Győzővel együtt utazott Kárpátaljára az egyesület partneri kapcsolatait építeni.

Ahogy a 444 megírta, az egyesület több, a miniszterelnök családjához kötődő cégtől is kapott tao-támogatást (a korábban Tiborcz István résztulajdonában álló Eliostól, idősebb Orbán Győző bányacégétől, a Dolomittól, és Szentgyörgyi IMG-jétől is).


Videós beszámoló a veterán birkozó vb-ről. Ifj. Orbán Győző 1:30-nál tűnik fel.

A NIKÉ 2016-ban beolvadt a Budapesti Honvéd Sportegyesületbe, de Balogh Vilmos és ifjabb Orbán Győző továbbra is szerepet vállal a birkózó szakosztály vezetésében, és számos rendezvényen, versenyen jelennek megy együtt. Legutóbb a Skopjéban rendezett szabadfogású veterán birkózó világbajnokságon.

ifj. Orbán Győző beszédet mond a Honvéd SE vacsoráján,
Balogh Tamás (szemüvegben, fekete zakóban) hallgatja.

Bár a Honvéd Sportegyesület nyilvánosan elérhető irataiban nem szerepel, hogy Balogh Tamás hivatalos tisztséget vállalt volna a szervezetben, tavaly decemberben őt is meghívták a birkózó szakosztály vacsorájára a budapesti Stex Ház étterembe. A Facebookra feltett fotókon az látszik, hogy az asztalfőn ifj. Orbán Győző ült, és ő mondott beszédet az összegyűlt társaságnak.

Céginformációk kereséséhez és ellenőrzéséhez az Opten szolgáltatását használtuk.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.

  • Zöldi Blanka