Orbán Viktor testvére benne van egy offshore-hátterű cégben, amely Kazahsztánban és Csecsenföldön is feltűnt

Az már régóta ismert, hogy a miniszterelnök apjának és testvéreinek vállalkozásai érdekeltek a kőbányászatban és a betontermékek gyártásában, néhány éve pedig a szállítmányozásban is egyre erősebb pozíciókra tettek szert. Az egyik testvér, ifjabb Orbán Győző ugyanakkor időközben érdekeltté vált egy olyan vállalkozásban is, amely tulajdonosi szerkezetével és piaci múltjával is kilóg a család vállalkozásainak sorából.

Egy, a miniszterelnök idősebbik öccsének résztulajdonában lévő cég ugyanis tavaly december óta egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett, Adrere Limited nevű offshore céggel együtt birtokol egy eddig elsősorban külföldre dolgozó műszaki vállalatot. Ezt a céget Yntergy Zrt.-nek hívják, és saját üzleti beszámolói szerint a cégnek korábban az egyik legnagyobb megrendelője a kazahsztáni LKZ vonatösszeszerelő üzem volt, de megjelentek az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, valamint voltak nigériai megbízásaik is.

Egy titokzatos orosz

Papp András Zoltán, az Yntergy Zrt. vezetője és résztulajdonosa a Direkt36-nak azt mondta, az Adrere Limited tulajdonosa „egy orosz magánszemély”. Arra a kérdésre, hogy kiről van szó, annyit mondott: “Nem tudom pontosan a nevét.” Hozzátette, “személyesen nem ismerem őt”, és mivel offshore cégről van szó, nem is szívesen fedné fel a kilétét. Közölte, hogy egyébként is van egy megállapodásuk, amely szerint még idén meg fogja venni az Adrere Limited részesedését a cégben.

Csak akkor tudjuk végezni ezt a munkát, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is!

A miniszterelnök testvére a Gamma Analcont Kft.-n keresztül szerzett részesedést az Yntergyben. A Gamma Analcont egy műszaki eszközöket gyártó vállalkozás, amelyben 2015 januárjában lett résztulajdonos ifjabb Orbán Győző. Ennek a cégnek a vezetője és résztulajdonosa is Papp András Zoltán, aki a Direkt36-nak azt mondta, régi, személyes ismeretség fűzi ifjabb Orbán Győzőhöz. Ennek a kapcsolatnak a kialakulásáról nem akart részleteket elárulni, de azt elmondta, hogy a cég hosszú távú fennmaradása érdekében vonta be ifjabb Orbán Győzőt a cégbe. Azt mondta, szerette volna, hogy “legyenek olyan társaim, akikkel a későbbiekben is tudok számolni”.

Kérdésünkre hozzátette, ifjabb Orbán Győző rokoni kapcsolata a miniszterelnökhöz egyáltalán nem számított. “Nem akartam Közgépet csinálni” – fogalmazott Papp, hozzátéve, hogy Orbán nem vesz részt sem a Gamma Analcont, sem az Yntergy napi működtetésében. Megkerestük ifjabb Orbán Győzőt is, de az emailben elküldött kérdésekre nem reagált.

Támogatás Brüsszelből

A Gamma Analcontról már korábban megírtuk, hogy a miniszterelnök testvérének belépése óta két uniós pályázaton is nyert támogatást. Tavaly augusztusban közel 300 millió forintot kaptak egy megújuló energiával foglalkozó projektre. Előtte bő fél évvel pedig 57 millió forintos támogatást kaptak a cég „termelési kapacitásának” bővítésére. A cég ifjabb Orbán Győző feltűnése előtt is kapott uniós támogatást, 2009-ben és 2013-ban összesen 62 millió forintot. (Arról egy hosszabb cikksorozatban számoltunk be, hogy az Orbán család vállalkozásai rejtett módon megbízásokhoz jutottak több nagy állami projektben is az elmúlt években.)

Papp András Zoltán szerint az Yntergynek jelenleg zömében magyarországi munkái vannak, mert a kazah megbízásoknak már 2013 körül vége szakadt, majd megszűnt a nigériai kapcsolat is, a csecsenföldi projekt pedig valójában el sem indult. Itthon jelenleg leginkább a GE multinacionális cégnek dolgoznak, de hozzátette, hogy „az orosz és kazah kapcsolatot szeretnénk valamikor újrakezdeni”.

Kazahsztán kiemelt célországa a kormány keleti nyitásról szóló politikájának is. „Kazahsztán a legfontosabb közép-ázsiai állam Magyarország számára” – mondta egy tavalyi rendezvényen Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára. Papp szerint eddig nem léptek kapcsolatba a magyar kormányzati szervekkel, hogy részesei lehessenek a keleti külgazdasági törekvéseknek, de próbálkozni fognak majd. Hozzátette azonban, hogy ez csak terv, „nincs konkrétum”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház is azt közölte a Direkt36-tal, hogy nem érintkeztek eddig az Yntergyvel.

Az Yntergy Zrt. teljesítménye jelentősen visszaesett az elmúlt években. 2012-ben és 2013-ban még 2,5 milliárd körüli bevétele volt, de tavaly már csak 715 milliós forgalmat tudott felmutatni. Arról nincs adat, hogy idén – tehát mióta részben ifjabb Orbán Győző érdekeltségébe került – hogyan teljesít a cég.

Offshore kapcsolatok

A Gamma Analcont tavaly decemberben lett kisebbségi, 45 százalékos tulajdonos az Yntergyben. A részvényeket az éveken többségi tulajdonban lévő Adrere Limitedtől vásárolta meg, de az offshore cég továbbra is rendelkezik 20 százaléknyi részvénnyel. A harmadik tulajdonos Papp András Zoltán.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és így biztosan nem fogsz lemaradni a nyomozásaink eredményéről!

Az Adrere Limited tulajdonosi hátterét hivatalos forrásból nem lehet megismerni. A Brit Virgin-szigetek ugyanis azon területek közé tartoznak, ahol a hatóságok nem teszik hozzáférhetővé az ott bejegyzett cégek tulajdonosi adatait. Részben emiatt is indultak nemzetközi törekvések az ilyen offshore-cégek visszaszorítása, illetve átláthatóbbá tétele érdekében. (Az offshore világ feltérképezését célzó, Panama-iratokként ismertté vált nagyszabású nemzetközi projektben a Direkt36 is részt vett.)

Orbán Viktor korábban heves bírálója volt az offshore-cégek használatának, és a 2010-es választási kampányában ígéretet is tett arra, hogy az ő kormányzása alatt vége lesz az “offshore-lovagok” világának.

Nem ez azonban az első alkalom, hogy az Orbán család egyik tagja offshore céggel kerül kapcsolatba. A miniszterelnök legidősebb gyerekének, Orbán Ráhelnek a férje, Tiborcz István tavaly novemberben adta el egy ingatlancégben való részesedést egy szintén a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett társaságnak, a Synergy Global Consulting Limitednek.

A cégnyilvántartási információkhoz az Opten szolgáltatását használtuk.

A címlapfotó forrása: KDNP Flickr.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.