Orbán Viktor testvérének birkózó ismerőse vezetett egy NAV-os főosztályt. Három nappal azután megszüntették, hogy cikket írtunk róla

Hiába kerestük telefonon Balogh Tamást a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál július elején: pár hónappal ezelőtt, március végén megszüntették a korábban általa vezetett Kiemelt Közbeszerzések Főosztályt.

Baloghról március végén írtuk meg, hogy két figyelemre méltó ismerőse is van. Az egyik a miniszterelnök testvére, ifj. Orbán Győző. A másik pedig Szentgyörgyi Gábor vállalkozó, akinek cégei számos alkalommal kaptak értékes megbízásokat állami intézményektől, többek között a NAV-tól. Baloghot, ifj. Orbánt és Szentgyörgyit a birkózás köti össze.

Három nappal a cikkünk megjelenése után azonban változások történtek az adóhivatalnál, egy pénzügyminiszteri utasítás alapján átalakították a szervezet struktúráját. A változás több főosztályt is érintett, kettőt teljesen megszüntettek. Ezek egyike volt a korábban Balogh által vezetett Kiemelt Közbeszerzések Főosztály. Április óta Balogh neve az adóhivatal vezetőiről közzétett listán sem szerepel.

Az adóhivataltól, a Pénzügyminisztériumtól és Baloghtól is megkérdeztük, hogy mi volt az oka a főosztály megszüntetésének, és hogy az átalakítás kapcsolatban állt-e a pár nappal korábban megjelent cikkünkkel. Kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ, ahogy azt sem árulták el az érintettek, hogy Balogh – esetleg más beosztásban – továbbra is a NAV-nál dolgozik-e, vagy megszüntették a munkaviszonyát.

A NAV 2016 októberében hozta létre a Kiemelt Közbeszerzések Főosztályt azzal a céllal, hogy lebonyolítsa az adóhatóság egyes közbeszerzési eljárásait, például az informatikai beszerzéseket. A NAV közbeszerzési hirdetményein először 2017 júniusában jelölték meg Baloghot kapcsolattartóként.

Erre az időszakra Balogh birkózó ismerősének, Szentgyörgyinek a cégei – különösen az IMG Solution Kft. informatikai cég – már sikerrel szerepeltek több nagy állami közbeszerzésen. A NAV-tól Balogh megjelenése előtt és az után is kaptak megbízásokat.

Többek közt az állami megrendeléseknek köszönhetően nőtt pár év alatt több mint százszorosára a működő honlappal máig sem rendelkező IMG. A cég tavaly 9,5 milliárd forintos árbevételt és 1,3 milliárd forintos hasznot termelt, amelyből a tulajdonosok 450 millió forintot vettek ki osztalékként.

Frissítés (2019. július 5. 12.15): A cikkünk megjelenése után a NAV a következőket válaszolta a feltett kérdéseinkre:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) 2018 őszén megkezdődött a NAV feladat- és szervezetrendszerének áttekintése a feladatellátás racionalizálása és a szakmai igényeknek megfelelő jövőbeni szervezeti-működési modell kialakítása. Az áttekintés eredményeképpen több szervezeti változtatásra került sor, ennek egyik eleme a két közbeszerzési főosztály egyesítése volt. A közbeszerzési feladatokat 2019. március 30-tól a NAV Központi Irányítás Közbeszerzési Főosztálya látja el.

A magyar cégadatok ellenőrzéséhez az Opten szolgáltatásai használtuk.

  • Zöldi Blanka
  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.