Orbán Viktorral együtt nézett meccset a miniszterelnök testvéréhez közel álló, állami pályázatokon taroló vállalkozó

Szűk körben nézte Orbán Viktor a szombati focimeccset a felcsúti Pancho Aréna VIP-páholyában. A 444 által készített fotók szerint csak hárman voltak vele: az apja, egyik testvére és egy kopasz férfi, akit eddig nem lehetett látni a miniszterelnök közvetlen közelében.

Ez a férfi egy Szentgyörgyi Gábor nevű informatikai vállalkozó, akinek cége ugyan még működő honlappal sem rendelkezik, de az elmúlt években sorra nyerte az állami megbízásokat, és rövid idő alatt vált több milliárdos forgalmat bonyolító vállalkozássá.

Szentgyörgyi Gábor (jobbról a második) az Orbán család társaságában. Fotó: Botos Tamás/444

Szentgyörgyi a szombati meccsen a kormányfő testvére, ifj. Orbán Győző mellett ült, akivel régóta ismerik egymást. Mint arról a Direkt36 egy korábbi cikkben beszámolt, a birkózás köti össze őket: ifj. Orbán Győző tiszteletbeli elnöke lett például egy olyan sportegyesületnek, amelynek munkájában Szentgyörgyi Gábor is részt vett. Előfordult, hogy közösen képviselték az egyesületet egy külföldi utazáson is.

Csak akkor tudjuk folytatni ezt a munkát, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is akár néhány ezer forinttal!

Sem Orbán Viktor hivatala, sem Szentgyörgyi cége nem válaszolt a kérdéseinkre, így többek között arra sem, hogy a vállalkozót pontosan ki hívta meg páholyba, és hogy a gólnélküli döntetlennel végződő mérkőzés közben a kormányfő és Szentgyörgyi beszélgetett-e egymással. Azt több, Szentgyörgyit személyesen ismerő forrás is megerősítette, hogy ő látható a 444 által készített fotókon. (A 444 munkatársait a stadion biztonsági emberei a félidőben kidobták a meccsről.)

Százszorosra nőtt bevétel

A Szentgyörgyi résztulajdonába tartozó és általa vezetett IMG Solution Kft. az elmúlt néhány évben látványos fellendülést produkált. A 2012-ben még csak 46 millió forintot termelő vállalkozás 2015-re már 4,7 milliárdos bevételre tett szert, vagyis több mint százszorosára növelte a forgalmát. Ezt az után sikerült elérnie, hogy elkezdett sikerrel szerepelni a nagyértékű állami közbeszerzéseken.

Általában többkörös pályázatokon dől el, hogy mely cégek szállíthatnak informatikai termékeket az állami szerveknek. Először a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nevű intézmény ír ki pályázatot, amelynek nyerteseivel úgynevezett keretmegállapodást kötnek.

Az egyes állami szervek ezekben a keretmegállapodásokban szereplő cégektől rendelhetnek aztán konkrét termékeket. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a KEF köt egy többmilliárdos értékű, több évre szóló keretszerződést több tucat céggel mondjuk nyomtatók vagy számítógépek szállítására. Aztán ha valamelyik állami szervnek ilyen eszközökre van szüksége, akkor ezektől a cégektől kérhet ajánlatot, majd az ezek alapján kiválasztott vállalkozás leszállítja azokat.

Az IMG Solution az elmúlt öt évben több nagyértékű, több tízmilliárd forintos keretmegállapodásba is bekerült. Előfordult, hogy ezen a megállapodáson belül ellentmondásos körülmények között nyert el egy nagyértékű megbízást. A Direkt36 január végén számolt be róla, hogy egy, az IMG részvételével induló cégcsoport a legdrágább ajánlattal nyerte meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik nagyértékű közbeszerzését egy cégcsoport.

A nyertes cégcsoport közel 1 milliárd forintos ajánlattal lett a nyomtatók szállítására kiírt pályázat győztese, miközben az összes többi pályázó ennél alacsonyabb árat ajánlott. A hat pályázó között volt olyan, amely 314 millió forintért vállalta volna a megbízást. Végül azonban öt versenyzőt kizártak a pályázatból, így a 999,3 millió forintos ajánlatot tevő cégcsoport nyert, amelynek az IMG Solution Kft. is tagja volt.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.