Pajkos hangulat és 500 ezer forintos fagyi – itt vannak a belvárosi korrupciós per új részletei

A beszélgetés személyes, szinte már intim hangvételen indult a két férfi között. Az egyikük panaszkodott arra, hogy épp baleset történt a családjában, mire a másik együttérző hangon próbálta vigasztalni. „Kicsit meg vagy roggyanva. Hallom a hangodon. Nem a kis pajkos hangulatodban vagy” – mondta, mire a másik csak halkan annyi válaszolt: „Nem, abszolút nem.”

Ez azonban csak a bevezetés volt. A két férfi hamarosan rátért hivatalosabb ügyekre, és keményebbé vált a hangvétel is. Szóba került például egy közös barátjuk, akiről az egyik férfi megjegyezte, „menjen már a kurva anyjába”.

Ez a beszélgetés telefonon zajlott, és most azért került nyilvánosságra, mert lejátszották a Fővárosi Törvényszéken a belvárosi korrupciós ügyben zajló per keddi tárgyalásán. A párbeszédben letört hangulatú férfi Rónaszéki László, az V. kerület korábbi jegyzője, a másik pedig egy Borzován János nevű építési vállalkozó volt.

Az ügyészség Borzován Jánost azzal vádolja, hogy pénzt kért cserébe azért, hogy elintézzen bizonyos hatósági ügyeket az V. kerületi önkormányzatnál, és ebben Rónaszéki László korábbi jegyzővel működött együtt. A pernek van egy harmadik vádlottja is, egy belvárosi vendéglátós, aki a vád szerint kenőpénzt adott Borzovánnak egy engedély elintézéséért. Mindhárman tagadják a vádakat.

Csak akkor tudjuk a hatalmat ellenőrizni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is a Direkt36 támogatói köréhez!

Az már az első tárgyaláson kiderült, hogy Borzován és Rónaszéki rendkívül szoros viszonyt ápolt egymással. A mostani tárgyaláson bemutatott telefonbeszélgetések pedig még inkább megerősítették ezt a képet. Borzován többször is Lacinak – sőt, néha Lacikának – szólította a jegyzőt, akivel rendszeresen találkoztak személyesen is.

A titkárnő ránézett a jegyző asztalára

A lehallgatott beszélgetésekből kiderült az is, hogy Borzovánnak nemcsak személyesen Rónaszékivel volt szoros kapcsolata, hanem a hivatalával is. Előfordult, hogy Borzován felhívta a jegyző titkárságát, és a titkárnőt megkérte arra, nézze meg, hogy Rónaszéki asztalán ott van-e egy bizonyos – mint a perből tudható, Borzován egyik ismerőse számára fontos – üggyel kapcsolatos irat. Később újra beszéltek, és a titkárnő készségesen megosztotta a vállalkozóval, hogy milyen iratot talált Rónaszéki asztalán, illetve hogy tudomása szerint mi a helyzet abban az ügyben, amelyről Borzován érdeklődött.

Az ügyészség két üggyel kapcsolatban vádolja bűncselekményekkel Rónaszékit és a tárgyaláson elhangzottak szerint vele szoros baráti viszonyban lévő Borzován Jánost. Az egyik egy éttermi nyitvatartási engedéllyel volt kapcsolatos. A vád szerint Borzován másfél millió forintot kért és kapott a Zizi Bár nevű vendéglátóhely egyik akkori tulajdonosától azért, hogy elintézze az V. kerületi önkormányzatnál a hely éjszakai nyitvatartásához szükséges engedélyt.

Az ügyészség többek között lehallgatott telefonhívásokra alapozza a vádat, Borzován állítása szerint azonban a hatóságok félreértelmezik a történteket. A vállalkozó elismeri, hogy kapott pénzt az éttermes ismerősétől, de szerinte ez egy építési munkának volt az ellenértéke. Borzován állítja, hogy egy általa megbízott építési cég javította ki a Zizi Bár kialakítása közben megrongált utcai díszburkolatot, és ez került másfél millió forintba. Közölte azt is, hogy ez számla nélküli munka volt, ezért nincs neki nyoma semmilyen könyvelésben.

Borzován elismerte, hogy közben tudott arról, hogy a Zizi Bárnak függőben van a nyitvatartási engedélye, és erről beszélt is barátjával, az általa a tárgyaláson is csak Laciként emlegetett Rónaszéki Lászlóval. Szerinte a pénzmozgásnak ehhez azonban nem volt köze.

“500 ezer forint lesz a fagyi”

A vádakban szereplő másik ügy egy ingatlaneladással kapcsolatos. Andréka Zoltán ügyész az első tárgyaláson elmondta, hogy 2012 júliusában egy cég eladta Károly körúti ingatlanát, de az új tulajdonost addig nem lehetett bejegyezni az ingatlannyilvántartásba, amíg az V. kerületi önkormányzat le nem mond az elővásárlási jogáról. A nyári szünet miatt csak egy szeptemberi ülésen hozta meg ezt a döntést az önkormányzat, de az erről szóló hivatalos értesítést nem kapták meg egyből az ingatlanügylet érintettjei, és így a földhivatali bejegyzésre még mindig nem kerülhetett sor.

Az ügylet egyik érintettje ekkor a vád szerint kapcsolatba lépett Borzovánnal, hogy megpróbálja az ő közbenjárását kérni a határozat kiadásához. Az ügyész szerint Borzován ezt elvállalta, és megkereste Rónaszékit. A vád szerint Borzován igyekezett elérni Rónaszékinél azt, hogy ő úgy intézze az ügyet, hogy az ingatlanügyletben érintettek számára nyilvánvalóvá váljon abban Borzován szerepe. Az ügyész szerint Borzován ezt annak érdekében tette, hogy “igazolást nyerjen az a kép”, hogy el tud intézni ügyeket az V. kerületi önkormányzatnál.

A vádirat szerint Borzován félmillió forintot kért az ingatlanügyletben eljáró közvetítőtől. A vád szerint egy étteremben zajlott a beszélgetés, amelynek során Borzován úgy fogalmazott, hogy “500 ezer forint lesz a fagyi”. A közvetítő nem volt hajlandó erre, a határozatot pedig végül október közepén – több mint egy hónappal a döntés után – kiadta az önkormányzat.

Borzován a tárgyaláson azt mondta, hogy ebben az ügyben sem állnak meg az ügyészség vádjai. Szerinte ő az ingatlanügyletben eljáró közvetítővel azért került kapcsolatba, mert szerette volna eladni az egyik saját ingatlanát. Elismerte, hogy közben értesült a Károly körúti ingatlan ügyében húzódó határozatkiadásról, és ezt szóba is hozta Rónaszékinél, de állítása szerint ő csak segíteni akart az ingatlanosnak.

Egy meghatározó szereplő

Borzován sokáig meghatározó szereplője volt a kerületi építőipari üzletnek. Közbeszerzési adatok szerint 2000 és 2010 között akkori cége, a BAU Holding 2000 Zrt. több mint 6,5 milliárd forint értékben kapott munkákat – több esetben konzorcium tagjaként – az V. kerületi önkormányzattól. Közbeszerzési adatok elemzése azt mutatja, hogy ebben az évtizedben egy cég sem kapott ennél nagyobb értékben szerződéseket az önkormányzattól.

2011 után a Borzován nevén lévő érdekeltségek egyre gyengébb összesített bevételeket produkáltak, és megritkultak a belvárosi megbízások is. Ezzel párhuzamosan megjelent a kerületben egy frissen alapított cég, az EU-Line Zrt., amely sorra kapta a szerződéseket a kerületi önkormányzattól. A Direkt36 egy korábbi cikkben bemutatta, hogy több áttételes kapcsolódási pont is van Borzován és a cég között, de ő állítja, hogy nincs köze a vállalkozás működéséhez.

A Fővárosi Törvényszék várhatóan csütörtökön hirdet ítéletet az ügyben, amely az ügyész közlése szerint a Vizoviczki László és társaival szemben indult nyomozásból ágazott le. Az ügyész semmilyen részletet nem árult el a két ügy kapcsolatáról. Vizoviczki ellen 2014 augusztusában emeltek vádat bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Az ügynek összesen 22 vádlottja van. Vizoviczki ellen akkor költségvetési csalás miatt is vádat emeltek – 33 társával együtt -, és abban az ügyben novemberben kezdődött meg a büntetőper a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség szerint Vizoviczki az éjszakai életben meglévő érdekeltségeinek a hatékony működtetéséért ügyvédi segítséggel több tucat cégből álló gazdasági szervezetet hozott létre, és jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az V. kerületi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatósági dolgozókkal.

Csatlakozz te is a Direkt36 támogatói köréhez!

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.