„Otthon azt mondtam, fotózásból van a pénz”

Forrás: Direkt36 - Németh Gyula

Egy ötvenes éveinek legvégén járó férfi és öt fiatal lány várakozott indulásra készen az újbudai Allee bevásárlóközpont előtt 2011 májusában, egy szombati késő délutánon. A férfi három dolgot kötött a lányok lelkére a találkozó előtt. Először is azt, hogy aki szégyenlős, az inkább maradjon otthon. Aztán azt, hogy mindenki pontosan érkezzen. És végül kérte őket, hogy mindenki hozzon magával egy nagy csomag óvszert.

A lányok prostituáltak voltak, és egy születésnapi szexpartira voltak hivatalosak Budaörsre. Volt egy hatodik társuk, aki a második szabályt megszegve tíz perccel később érkezett, így végül röviddel a megbeszélt időpont után fordultak be a partinak helyet adó házhoz az M1-es autópályához közeli budaörsi utcában. Elöl ment a férfi régi, kék kombi Peugeut-ja, mögötte pedig egy második autóban azok a lányok, akik nem fértek be az ő kocsijába.

Az ünneplő társaság egy olyan, több emeletes helyszínt bérelt ki, medencékkel, ágyakkal, és egy nagy közös helyiséggel, ahol a terveik szerint 3-4 óra alatt „körbemegy mindenkivel mindenki”. A prostituáltak meghívását az ötvenes évei végén járó férfin keresztül intézték, akinek csak pár telefonjába telt ehhez a bulihoz lányokat szervezni. Ő aztán nem is maradt ott a partin, mert amint megkapta a lányok után járó közvetítői díjat (összesen 120 ezer forintot), el is hajtott a helyszínről.

A már lerészegedett ünneplők rögtön közölték a megérkező lányokkal, hogy „kezdődik a buli”: vetkőzzön mindenki fehérneműre. Az ünnepelt, egy Dénes nevű kopasz férfi ismertette a játékszabályokat: az éjszakáért minden lány százezer forintot kap, de aki ügyes (például bevállalja vele az anális szexet), annak még rátesznek 50 ezer prémiumot. A lányok először beszélgettek, ittak a férfiakkal, majd külön szobákban vagy egymás előtt szexeltek. Négy órán keresztül ment a cserélgetős szexparti.

A lányokat fuvarozó férfi Répás Lajos volt, aki szépségversenyek szervezésével vált előtte ismertté, de tavaly kerítéssel és kitartottsággal vádolta meg az ügyészség. A Direkt36 megszerezte a büntetőügyének teljes nyomozati iratát, amely minden korábbinál részletesebb betekintést ad a felsőkategóriás prostitúció világába. A titkos lehallgatások, tanúvallomások és egyéb rendőrségi iratokból kiderül, hogy ha valakinek elég pénze van, 60-80 ezer forintos óradíjért celebek, pornószínészek, modellek és szépségverseny résztvevők társaságát vásárolhatja meg – legyen szó beszélgetésről, vacsoráról, közös bulizásról vagy egy-két órás, akár egész éjszakás együttlétről. „Ha pornófilmben akarom érezni magam, akkor [Répás] tud egy nagyon szép dekoratív lányt, aki mindenre kapható” – mesélte az egyik kuncsaft, hogyan ajánlott neki lányokat a szépségverseny-szervező.

Répás bírósági büntetőpere már zajlik, és korábban is derült már fény hasonló hálózatok működésére. A Direkt36 által megszerzett nyomozati iratok azonban különlegesek azért is, mert ezekből sok részlet ismerhető meg nemcsak magáról prostitúciós tevékenységről, hanem arról is, hogy ennek a felszínen könnyednek, néha még talán csillogónak is tűnő világnak milyen árnyoldalai vannak szorongásokkal és nyomorúságos emberi sorsokkal.

Répapapa vagy egyszerűen csak Lajosom

A tanúvallomásokból és a lehallgatott telefonbeszélgetésekből például a budaörsi parti résztvevőiről is sok részlet derül ki. Az iratokból lehet megtudni, hogy a megrendelt lányok egyike még 18 éves sem volt a buli idején. Aznap délelőtt még Répás Lajos telefonon magyarázta neki, hogy az ilyen szexpartikon minden aktushoz külön óvszert kell a férfiakra húzni – a lány megnyugtatta Répást, hogy mindezzel tisztában van. A szülinapi orgia volt élete első szexmunkája, amiért több mint százezer forintot kapott. „Otthon azt mondtam, fotózásból van a pénz” – mondta a tanúvallomásában a lány, aki munkanélküli anyjával és idős nagyanyjával élt hármasban. A rendőröknek azt mondta, hogy családja pénzügyi gondjai miatt vállalta el a munkát.

A lány azt is elmondta, hogy csak egy véletlen folytán ismerkedett meg Répással. Pár hónappal a budaörsi buli előtt, 2011 januárjában sétált a lány a budapesti Szent István körúton, amikor leszólította egy férfi, aki azt mondta neki, olyan szép, hogy indulhatna szépségversenyeken. A férfi ismerte Répás Lajost, a Miss Hungary szépségverseny szervezőjét, így megadta a lánynak Répás elérhetőségét.

Az akkor közel hatvanéves Répás már több mint egy évtizede, 1998 óta dolgozott a szépségiparban. A korábbi kosárlabdázó, kifejezetten magas és határozott kiállású Répás nemcsak Magyarország legrégebbi szépségversenyét, hanem számos más hasonló rendezvényt is szervezett: például a Miss Tini Hungaryt 14-18 éveseknek, a Miss Bikini Hungaryt kifejezetten sportos testalkatú lányok számára, a Supersexy fotómodell versenyt pedig olyanoknak, akikről Répás leírása szerinte „playboy-szerű” fotók készülnek. A versenyeket a Miss Modellügynökség Kft.-n keresztül szervezte, amelyet két, szintén modellként dolgozó lányával együtt tulajdonolta.

A szépségversenyek szervezése viszont a cég adatai szerint nem volt túl jól jövedelmező üzlet: a Miss Modellügynökség 2009-ben 5,2 milliós, 2010-ben pedig 10,6 milllió forintos veszteséggel zárta az évet. A nyomozati iratok szerint előfordult, hogy Répás nem fizette ki időben a rendezvényei helyszínbérletét, és hosszú levelezést folytatott egy rendezvényszervező céggel is arról, hogyan tudná rendezni a tartozásait. A vele szemben eljáró ügyészség számára Répás leírta, hogy a szépségversenyek szervezését a nevezési díjakból és szponzori bevételekből fedezte. Az utóbbi években azonban megfogyatkoztak a szponzorok, így a költségeket a cég egyéb tevékenységéből, például hostess és modell munkákból fedezte.

Répás az általa vezetett Miss Modellügynökségen keresztül állítása szerint az összes magyarországi modellel kapcsolatban áll, és nagyon sok celeb is kötődik valamilyen formában az ügynökséghez. A térdproblémái miatt ma már bicegve járó férfinak a Facebookon több ezer ismerőse van, köztük számos fiatal, csinos lány. Az ellene folyó nyomozás során megszerzett sms-ek, Facebook-üzenetek tanúsága szerint rengeteg lány tartotta a kapcsolatot Répással. Néhányan Répának, Répucinak, Papának, Répapapának, vagy Lajosomnak szólították.

Répás néha ismeretlen, neki tetsző lányoknak is írt üzenetet a közösségi oldalakon, és elhívta őket a Szent István körúton lévő irodájába castingra. A nyomozati iratokból derül ki, hogy az iroda bérbeadója hónapokon keresztül levelezett Répással, hogy legalább a „megengedett” 2-3 hónapnyi lakbértartozásnál ne halmozzon fel többet, és fizesse ki az iroda rezsielmaradásait. A társaság lakói pedig többször arra panaszkodtak, hogy rengeteg idegen fordul meg Répás irodájában – főleg fiatalok, akik hangoskodnak.

Egy óra szex egy új mosógép

Ebbe az irodába hívta meg Répás a körúton leszólított, 18 év alatti lányt is, miután ő telefonon munkalehetőség után érdeklődött nála. A tanúvallomása szerint Répás rögtön le akart vele feküdni, „hogy kipróbálja”, de a lány tiltakozott. A lány vallomása szerint Répás azzal védekezett, hogy „jó, lehet, hogy túl gyors volt”, de nagyon megtetszett neki. Ezután kezdtek a munkalehetőségekről beszélni, amelyekkel a lány szerezhet egy kis pénzt a tanulás mellett. A férfi csak arra figyelmeztette, hogy titokban kell tartani a korát, mert Répást „ezért elkaphatják”, így ha bárki kérdezné, mondja azt, hogy 19 vagy 20 éves. Az első alkalommal csak egy belvárosi steak house-ban kellett vacsoráznia több férfival és nővel. A lány két-három órás beszélgetésért százezer forintot kapott. Pár hét múlva azonban Répás elmondta neki, hogy ilyen beszélgetős munkák ritkán vannak, az ügyfelek általában a szexért fizetnek.

A kiskorú lányhoz hasonlóan ezek a munkák sok olyan nő számára jelentettek rövidebb-hosszabb távú megoldást, akiknek anyagi problémáik voltak. „Szia Lajos! Lszi küldj vmi melót a napokban, mert nagy számlagondjaim vannak” – írta például egy nő Répásnak sms-ben. A telefonlehallgatási jegyzőkönyvek között szereplő másik nő pedig azért örült Répás egyik munkaajánlatának, mert nem sokkal előtte költött el 60 ezer forintot egy új mosógépre – egy óra szex ennek bőven fedezi az árát.

A tanúkihallgatások során, amikor minden lánytól megkérdezték, milyen jövedelemből tartják fenn magukat, nagyon hasonló válaszokat adtak a prostituáltak. „Munkanélküli vagyok, a hozzátartozóim tartanak el”, vagy „alkalmi munkából élek, ami modell munkát, hostess munkát, fotózásokat takar”. Jelentkeztek Répáshoz szakképzéseken, OKJ-s képzéseken részt vevő diákok, és egy egyetemista lány is, aki levelező szakon végzett szabad-bölcsészetet. Egy másik lány azután kereste fel Répást, hogy kirúgták a szakközépiskolából, majd egy Váci utcai éjszakai bárban is felmondott, ahol addig heti húszezer forintért plusz „bugyipénzért” táncolt fehérneműben. Mások bevallották, hogy mindig az „aktuális pasijuk” tartja el őket, az egyikük vallomása szerint többen azért kérnek Répástól munkát, mert a kuncsaftok közt egy gazdag barátot akarnak találni maguknak – szponzort, ahogy ők hívják.

Répás Lajos ellen 2014 augusztusában emeltek vádat kerítés és kitartottság miatt, a pere viszont előreláthatóan még évekig el fog húzódni. A bíróság összesen 107 tanút tervez meghallgatni, az eddig megtartott tárgyalásokon azonban csak a beidézettek töredéke jelent meg. Répás nagyon aktív szereplője a tárgyalásoknak: miden adandó alkalommal felpattan a vádlottak padjáról, hogy hevesen gesztikulálva felszólaljon a saját védelmében, vagy kérdésekkel bombázza a tanúként beidézett nőket. Több ismerőse szerint Répás a fél évig tartó előzetes letartóztatását arra használta fel, hogy pontosan utána olvasson az őt érintő jogszabályoknak, hogy igazi szakértőjévé válhasson a területnek. Az egyik tárgyaláson úgy pörgött a nyelve, hogy a jegyzőkönyvvezetőnek néha meg kellett kérnie, hogy lassítson, a határozott érvelése pedig elfojtott mosolyokat és ki-kibuggyanó nevetéseket vált ki a hallgatóságból.

Répás többek között azzal védekezik, hogy ő senkit sem kényszerített semmire, a nők szabad akaratukból keresték fel őt, és kérték, hogy adjon nekik munkát. Répás azt állítja, hogy ezt a hostess- és modellközvetítő ügynökségén keresztül tette meg, az ügynöki tevékenységéből befolyt jövedelmét pedig nem a saját gazdagodására használta föl, hanem visszaforgatta a cégbe, és többek között ebből a pénzből szervezte a szépségversenyeket. A nyomozati anyagok tartalmazzák Répás kézzel írott jegyzeteit is, amelyben táblázatos formában hasonlítja össze, hogy szerinte mi a különbség az ellene vádként felhozott kerítés és az általa valójában végzett közvetítői munka között. Szerinte míg például a kerítés a szexiparban a prostituált, a kerítő és a vendég részvételével zajlik le, addig az általa végzett közvetítés a szépség-és szórakoztatóipar sajátja, és az érintetteket lánynak, ügynöknek és megbízónak hívja.

A kéziratban Répás azt is részletezi, hogy pontosan milyen munkákra közvetített nőket: megkülönbözteti például a rendezvény-, a fordító-, a társasági- és a party-hostesseket. A definíciója szerint például a party-hostessek olyan „szép lányok, akik jelenlétükkel, öltözékükkel emelik az esemény rangját, színvonalát, tánccal, beszélgetéssel, mosollyal hozzájárulnak a hangulat fokozásához”. Répás Lajos és ügyvédje, Kléber István a benyújtott gyanúsítotti álláspontban kifejtették, hogy szerintük Répás a „társadalom prüdériája és a joggyakorlat kiforratlansága” miatt szenvedett hátrányt: míg Répás bíróság előtt áll, addig kifejezetten szexuális szolgáltatásokat hirdető, nyereségorientált internetes portálok és társkereső irodák zavartalanul működhetnek. Ezzel szemben a Répás által foglalkoztatott nők hostess-kedésre kaptak megbízást, „az hogy szexuális tevékenységet létesítettek, a felek privát elhatározása és személyes szimpátiájától függött”.

Ezzel az állítással összecseng Répásék egyik rendszeres ügyfelének a tanúvallomása. Szerinte a Répás által közvetített escort vagy hostess munka azt jelentette, hogy elmegy vacsorázni a nővel egy étterembe, „és utána megdughatom, ha a lány is akarja, vagy ha szimpatikusak vagyunk egymásnak”. A bevezetőben leírt budaörsi buli szervezője a tanúvallomásában viszont már máshogy értelmezte ezt a szimpátiát: „A lányoknak a feladata a vendégek szórakoztatása volt, és szimpátia esetén szex. A szimpátia nem a lányokon múlott, hanem a részt vevő férfiak döntötték el, hogy le akarnak-e feküdni valamelyik lánnyal.”

Több prostituált is arról tanúskodott, hogy mindenki számára egyértelmű volt, hogy az escort munka szexuális szolgáltatást jelent. „Azt, hogy szexelni akarnak majd az ügyfelek, nem kellett mondania (…) az ügyfelek nyilván nem csak azért jönnek ide, hogy elvigyenek vacsorázni” – mondta egyikük. Több tanúvallomás szerint a telefonos megbeszéléseik során Répás a szexmunkát hívta egyszerűen munkának, míg a szexmentes munkák esetén külön kiemelte, hogy az csak beszélgetős munka. A nyomozati iratok szerint a lányok a megrendelő által ajánlott árból is ki tudták következtetni, hogy mit akar a kuncsaft – a jobban fizető munkáknak biztosan része volt a szex is.

Répás eltérő tarifákkal dolgozott. „A normál modell 200 euróba kerül óránként, de a jobbak, akik már szerepeltek a Playboyban, a CKM-ben, a Covergirlben, óránként 200-300 euróba kerülnek” – sorolta a lányok árait egy potenciális ügyfélnek egy 2011 májusában lehallgatott telefonbeszélgetésben. A tarifából 20-25 százalék volt a leadó, azaz a lányokért fizetett összegből ennyit kapott Répás közvetítői díjként. A nyomozati iratok szerint Répás erről azt mondta a bíróságon, hogy ezzel a 10-20 ezer forinttal a fáradságát fizetik meg, hiszen „több ezer lányból kell kiválasztani azt a típust, vagy a konkrét személyt”, akit a megrendelő szeretne.

Céges e-mailre kért képeket a milliárdos

A nyomozók szerint a kiválasztást Répás gyakran személyes teszteléssel végezte. Egy nő mesélte a rendőröknek, hogy amikor az első alkalommal Répás irodájában járt, a férfi egy katalógust mutogatva sorolta, „hogy ezt tegnap basztam meg, meg ezt is megbasztam”. Majd a nőtől azt kérdezte: „Mit képzelsz, hogy döntöm el, hogy 300-400 lány közül ki kapja a munkát?” Volt olyan nő, aki azt vallotta, hogy első alkalommal csak orális szexet kért Répás tesztelés gyanánt. Egy másik lány azt mondta, hogy összesen 3-4 alkalommal kellett lefeküdnie Répással: „Ezt mindig zsarolással érte el, hogy ha nem lesz köztünk újra szex, akkor nem lesz munka” – mondta a lány, aki még nem volt 18 éves, amikor először közösült vele Répás. A nyomozati iratok szerint Répás elengedte a közvetítői díjat azoknak, akik alkalomadtán lefeküdtek vele. „Fél óra beszélgetés a lehetőségekről + fél óra puszika” – írta például egy lánynak, egy másik pedig azt mondta a tanúvallomásában, hogy “telefonon mondta azt is, hogyha kicsit hamarabb bemegyek hozzá, elengedi a 10 ezer forint leadót”.

Répás ezeket az állításokat tagadta. Egy interjúban a lánya azt is elmondta, hogy csak azért tart Répás egy matracot és párnákat az irodához tartozó kis szobában, mert fáj a térde, és nap közben gyakran le kell ülnie pihenni.

Viszont nemcsak a nők tanúvallomásai, hanem a titkos telefonlehallgatások jegyzőkönyvei is arról tanúskodnak, hogy Répás gyakran a saját tapasztalatára hagyatkozva ajánlott lányokat a potenciális ügyfeleknek. Egy playmate-et például így méltatott egy ügyfélnek: „akkora melle van, mint a fejem”. Egy másik lányt pedig úgy reklámozott, hogy „a legjobb segge neki van, a legjobb puncija neki van, és megcsináltatta a melleit is”. Amikor egy régi, nő ismerőse munkát kért tőle, a telefonban Répás „viccesen megjegyezte, hogy úgy, mint a Suzukinál, csinál egy tesztvezetést” a nővel, hogy eldöntse, elég jó-e.

Répás Lajos nemcsak a castingot tartotta a Szent István körúti irodájában, sokszor ide hívta meg a férfi ügyfeleket is, hogy személyesen mutassa be őket a rendelkezésre álló lányoknak. Ha az ügyfélnek tetszett az irodában lévő lány, rögtön el is vihette egy hotelszobába. Arra is volt lehetőség, hogy a potenciális ügyfelek katalógusokból, a modell ügynökség kiadványaiból, vagy a lányok által kitöltött modell adatlapokból válasszák ki a nekik tetsző lányokat.

Répás a megrendelők által megadott e-mail címre képeket is küldött. Répás az info@sexy.hu címről küldött levelet az ügyfeleknek. Volt olyan kuncsaftja, aki a “bitang”, más pedig a “kapitány” vagy a “dagadt” szót foglalta bele az e-mail címébe. Volt viszont egy milliárdos magyar vállalatvezető, aki olyan leszbikus pornós lányokat keresett, akik vállalnának egy hármas együttlétet vele és a barátnőjével. A képeket a munkahelyi e-mail címére kérte, de még pont időben jutott eszébe, hogy azt az „az egész cég nézi”, ezért végül szólt Répásnak, hogy mégse oda küldje a fotókat. Répás a kiválasztott lányokat vagy telefonon, vagy rövid sms-ekkel értesítette. “Ma este 8 ó munka. 150000/2 ok?” kérdés például azt jelentette, hogy az adott lányt valaki kiválasztotta egy kétórás, százötven-ezer forintot fizető munkára.

A Répás Lajos telefonjában tárolt válasz sms-ekből az látszik, hogy a lányok hálásak voltak ezekért a munkákért: „Hazaértem Répucim! Köszönök mindent! Imádlak!!!” – írta például az egyik lány Répásnak egy januári napon, nem sokkal éjjel 11 után. Ha egy lányt sokáig nem keresett Répás, az is előfordult, hogy az naponta több telefonhívással és sms-sel ostromolta. „Ha ma estére vagy holnapra adsz munkát, akkor 30%-át neked adom. Plusz még szexelhetünk is ;)” – írta az egyik lány, akire Répás éppen haragudott, mivel a lány korábban lemondott egy neki szánt munkát. „De Lajos, en cejetlek!” – írta engesztelésképpen a lány, majd másnap is azt kérdezte Répástól sms-ben: „Lajos bácsi, kibékülünk?”.

Nem volt gyakori, hogy a lányok visszautasították volna Répás munkaajánlatait. A telefonlehallgatási jegyzőkönyvek azt mutatják, hogy a nők legtöbbször azért nem tudtak elvállalni egy-egy munkát, mert a Répás által kínált időpontra már meg volt beszélve egy másik, jobban fizető találkozójuk. De olyan is előfordult, hogy egy fiatal lánynak azért kellett lemondania a munkát, mert az anyja nem engedte el otthonról késő éjszaka. Egy másik nőt pedig Répás egy olyan férfihoz akarta kiközvetítetni, akit a nő barátként ismer – ezt a nő nem vállalta el, mivel titokban akarta tartani, hogy prostituáltként dolgozik. Más nő is tartott attól, hogy a munka során ismerőssel találkozhat. Volt olyan, aki arra kérte Répást, hogy csak külföldiekkel hozza őt össze, a valódi nevét pedig mindenhonnan törölje ki, és csak álnéven mutassa be a kuncsaftoknak.

Répás névjegye

A nyomozati anyagok szerint a nők néha elvállaltak kifejezetten furcsa munkákat is. A tanúvallomások szerint például 2011 telén három lány egy vadászházas buliba ment, ahol az volt a feladatuk, hogy leszbi-showt tartsanak, a jakuzziban beszélgessenek az ott lévő 6-8 külföldi férfival, majd le is kellett velük feküdniük. Mindezek előtt a lányokat kiküldték a szakadó esőbe: az udvaron kellett megnézniük „valamilyen vadászrituálét”.

Ajánlott Répás olyan munkát is, amit saját maga is könnyűnek ítélt. Egy 65 éves kuncsaftja egy olyan lányt kért, aki nagyon jó az orális szexben, és havi 500 ezer forintért szívesen lenne a luxus körülmények között élő férfi élettársa. A megkeresett lány megígérte, hogy „bevet mindent, hogy megkedveltesse magát”.

Több nő is igyekezett a lehető leggyorsabban elvégezni a munkát az iratok szerint. Így történt például egy kastélyszállóban megrendezett partin, ahol orosz vendégeknek rendeltek két nőt. „Ott mi kajáltunk, kiszemeltük Katával a leglúzerebbet, akit elvittünk, és két perc alatt elintéztünk. Előre elkértük tőle az 500-500 eurónkat, és orálisan kielégítettük. Ezután hazamentünk a buliból” – mondta az egyik ilyen „könnyű” munkáról egy lány a tanúvallomásában.

Az éjszakák általában közös italozással kezdődtek. A tanúvallomások során több nő azt mondta, hogy úgy berúgott, hogy csak homályosan emlékezett egy-egy éjszakára. Nem tudták, hány férfival voltak együtt, és azt sem, hogy mennyi pénzt kaptak érte. „Egy férfival voltam, akiről csak az maradt meg, hogy büdös volt” – az egyik munkáját például csak ennyivel tudta leírni egy nő a rendőröknek. Egy másik nőről Répásnak telefonon panaszkodott egy kuncsaft. „Nem volt semmi, a lány talán kokainozik, és nagyon rossz volt” – mondta a férfi, aki szerint még azt sem hagyta, hogy legalább fogdossák.

A nyomozati anyagokból megismerhető több száz éjszaka mindig hasonlóan fejeződött be: a lányok a Szent István körúti irodában adták le a Répásnak járó közvetítői díjat. Ha viszont Répás már „nagyon remegett a pénzért”, inkább megvárta, amíg a lányok befejezik a sokszor hajnalig tartó munkát, és az öreg Peugeot-jával néha haza is vitte őket – vallotta az egyik lány. A még folyamatban lévő tárgyalások során Répás többször is megismételte, hogy az általa szervezett munkákból származó jövedelmet teljes egészében a szépségversenyek megszervezésére fordítja.

Jelenleg a 2015-ös, huszonötödik jubileumi Miss Hungary versenyt szervezi. A Direkt36 újságírójával való személyes találkozáskor szívesen adott a szépségverseny-résztvevők fotóit tartalmazó, legfrissebb katalógusából. „Nekem ez a névjegykártyám” – jegyezte meg nevetve.

A cégadatokat a Ceginfo.hu és az Opten.hu szolgáltatta.