Tiborcz hátralépett, de régi üzlettársa felbukkant több nagy állami projektben

Forrás: www.eupro.hu

Van egy jó sztorid? Írj nekünk: info@direkt36.hu
Partnerünk a

Amikor a miniszterelnök veje, Tiborcz István tavaly áprilisban megvált az Elios Innovatív nevű cégben lévő részesedésétől, már javában vizsgálták a magyar és uniós hatóságok azt, hogy a cég miként nyert el sorozatban állami megbízásokat. Tiborcz semmit nem nyilatkozott a döntéséről, de a kormányhoz közeli Napi Gazdaság azt írta, hogy Orbán veje az “őt ért támadások miatt” döntött úgy, hogy lemond azokról a cégekről, amelyek közbeszerzéseken indultak vagy indulhatnának.

Tiborcz érdekeltségei azóta nem indultak közbeszerzéseken, a hozzá kötődő üzletemberek azonban nem vonultak vissza erről a terepről. Egyik legszorosabb korábbi üzleti partnerének cége például az utóbbi hónapokban több értékes, illetve fontos állami megbízáshoz is jutott.

Hamar Endre Eupro nevű cége tavaly nyáron az elsők között nyert 100 százalékos támogatást az új uniós költségvetési ciklus forrásaiból. A cég több mint 141 millió forintot kap arra, hogy segítse a kormányt a rugalmas foglalkoztatás elterjesztésében. Tavaly ősszel a Széchenyi Programirodától is kaptak egy több mint 12 milliós megbízást közbeszerzések minőségellenőrzésére. Legutóbb pedig decemberben nyerték el a Központi Okos Mérés (KOM) Zrt. egyik pályázatát.

Bár ez az utolsó megbízás összege nem kirívóan nagy – 20 millió forint -, a feladat komoly jelentőséggel bír. Az Eupro-nak ugyanis ezzel rálátása és befolyása lesz egy olyan programra, amelyben az elkövetkező néhány évben több mint 6,5 milliárd forintot fog elkölteni az állam.

A Központi Okos Mérés Zrt. egy legalább tízezer háztartásra kiterjedő mintaprojektbe kezd, amelyben uniós forrásból olyan úgynevezett okos mérőkre cserélik le a villany-, víz- és gázórákat, amelyekkel színvonalasabbá és gazdaságosabbá lehet tenni ezeket a szolgáltatásokat. Négy évig tartó előkészület után novemberben írták ki az első közbeszerzéseket. A nagy munkák nyerteseit egyelőre nem hirdették ki, de az már biztos, hogy a Hamar résztulajdonában álló Eupro Projektmenedzsment Kft. előkészítőként és tanácsadóként dolgozik majd a projektben.

A vendéglátástól a távközlésig

Bár sem Tiborcz, sem Hamar nem válaszolt a kapcsolatukra vonatkozó kérdésekre, az iskola honlapján elérhető adatok és egy egykori diáktársuk szerint ugyanabba a pécsi középiskolában, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába tanultak mindketten. Két év korkülönbség van köztük, így ugyanabban az időszakban, de nem egy évfolyamra jártak.

A megkeresett egykori diáktársak nem akartak beszélni arról, hogy Tiborcz és Hamar ismerték-e egymást már az iskolában, az azonban nyilvánvaló, hogy felnőttként szoros üzleti kapcsolat alakult ki köztük. A 31 éves, jogi végzettségű Hamar Endre 2011 januárjában Tiborcz Istvánnal vágott bele az üzleti életbe: Hamar&Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó Kft. néven alapítottak vállalkozást.

Hamar 2013-ban kiszállt a tanácsadó cégből, de Tiborcz és közte továbbra is maradtak üzleti kapcsolódási pontok.

Így volt ez például a LED-lámpás beruházásokról elhíresült Elios Innovatív esetében is: az Eliosban résztulajdonos céget Tiborcz István Hamar Endrétől vásárolta. Hamartól került Tiborczhoz egy a közszolgálati egyetem építésében résztvevő építőipari cég is. Egy italkereskedelemre létrejött cégben pedig az igazgatósági poszton váltották egymást. Az elmúlt hónapokban a turai kastély adás-vételében került elő mindkettejük neve: ahogy azt a 444 megírta, a kastély megvásárlásánál Hamar Endre ügyvédi irodája járt el, a kastélyt megvásárló cég alapításához pedig Tiborcz István fizette be az illetéket.

Hamar Endrének és Sistrade nevű cégének fontos szerepe volt azoknál a közvilágítás-korszerűsítési beruházásoknál is, amelyeket az elmúlt években az Elios sok esetben versenytárs nélkül nyert el. Korábban bemutattuk, a Sistrade Kft. legalább tíz olyan városban ott volt a LED-es lámpacserék előkészületénél, ahol később az Elios nyert. Az előkészítő munkának nagy jelentősége volt az egész lámpacserére, mert már az előzetes tervezés során eldőlt, hogy milyen lámpákat és milyen áron fognak felszerelni egy-egy városban.

Hamar Endre ráadásul nemcsak az előkészítést végző Sistrade-nek, hanem a Green Investments Kft-n keresztül 2014 áprilisáig a megbízásokat elnyerő Eliosnak is résztulajdonosa volt. Ez a közbeszerzési törvény szerint összeférhetetlen, és a két cég kapcsolata miatt az Átlátszó cikke nyomán, az LMP feljelentése után nyomozás is indult, ami a jelenleg is tart.

Volt olyan LED-lámpás beruházás, amelyben a Sistrade-en és az Elioson kívül Hamarnak az okosméréses pályázaton most győzedelmeskedő cége, az Eupro is részt vett: ők végezték el a projektmenedzseri feladatokat. A 2005-ben alapított és eredetileg vendéglátással foglalkozó Eupro 2013-ban nyergelt át a projektmenedzsmentre. A két LED-lámpás beruháson kívül főleg uniós támogatású vízügyi projektekben dolgoztak. Állami infokommunikációs, távközlési vagy villamosenergetikai területen korábban nem volt tapasztalatuk.

A KOM Zrt. nem nyílt pályázaton választotta ki őket, hanem egy olyan eljárásban, amelyben három cégtől kértek árajánlatot a munkára. Az Eupro Projektmenedzser Kft-n kívül meghívták a Tender Network Zrt. nevű céget, amely szintén sok, később az Elios által elnyert közvilágítás-korszerűsítési pályázaton dolgozott, több esetben a Sistrade-del közösen. A harmadik ajánlattevő a pécsi MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt. volt. Ez a cég Madár Péter tulajdona, aki – ahogy először az Átlátszó megírta – Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő unokatestvére. Madár kérdésünkre azt mondta, hogy cégét nem ennek a rokoni kapcsolatnak, hanem tapasztalatuknak és hozzáértésüknek köszönhetően hívják meg a közbeszerzésekre.

Megkérdeztük a KOM Zrt.-t, hogy miért pont ettől a három cégtől kértek ajánlatot, de kérdésünkre csak annyit válaszoltak, hogy a közbeszerzést a jogszabályoknak megfelelően folytatták le. Az Eupro Kft. nem regalált a megkeresésünkre.

De mi is ez az egész?

Az okos mérők olyan villany-, gáz- vagy vízórák, amelyek hálózatba vannak kötve, és vezetékes vagy mobil kapcsolattal folyamatosan küldik a fogyasztási adatokat a szolgáltatóknak, így kiváltják például a leolvasásokat és a fogyasztás bediktálását. A mérők adatait a fogyasztók is figyelhetik, így láthatják például azt, hogy mikor fogyasztanak többet, mikor kevesebbet. Azokban az országokban, ahol nem szabott áron adják az energiát, az okos mérőkkel spórolni is lehet: például lehet akkorra ütemezni a mosást, amikor olcsóbb az áram. Fontos szerepük lehet azokban a háztartásokban is, amelyek rendelkeznek saját napelemmel vagy más alternatív energiaforrással, ugyanis az okos mérőkkel könnyebb követni, hogy mennyi megtermelt energiát adnak át a hálózatnak.

Magyarországon az egységes energiaárak miatt egyelőre a számlázást és a fogyasztás alakulásának követését könnyíthetik meg az okos mérők. Az energiaszolgáltatók már 2012-ben elindították az okosmérési mintaprojektjeiket, többek között az Elmű, az Émász és az Eon is lecserélt párezer mérőórát a szolgálatatási területén. A mintaprojekt célja az volt, hogy technikai tapasztalatokat szerezzenek az okosmérésről, és megvizsgálják az országos elterjesztés lehetőségeit.

A kormány még 2011-ben döntött arról, hogy országos mintaprojektet is szeretne indítani. Erre az Európai Bizottságtól kértek anyagi támogatást, amit 2013-ban meg is kaptak. A feladat végrehajtására létrehozták a KOM Zrt.-t, ez a cég fogja elkölteni a több mint 20 millió eurós támogatást. A pénzből több tízezer háztartásba szerelnek majd fel okosmérőket – nem csak villany-, hanem gáz- és vízórákat is cserélnek majd -, illetve létrehozzák a mérőket a központtal és a szolgálatatókkal összekötő kommunikációs rendszert is. A mintaprojektet az eredeti kormányzati tervek szerint a jövőben több százezer mérőcsere követheti.

A mintaprojekt nagy, többmilliárd forintos munkáira, a mérők beszerzésére és a hálózatépítésre tavaly novemberben kiírt közbeszerzések lezárultak, de a KOM Zrt. válasza szerint az eredményeket csak hónapok múlva fogják kihirdetni, és addig a jelentkezőkről sem adnak információt.

A közel hétmilliárdos üzletből az Eupronak csak egy nettó húszmilliós megbízás jut, de rálátásuk és befolyásuk lesz az egész folymatra. Bár a projektmenedzseri feladatokat az állami vállalat belsős emberei fogják elvégezni, tanácsadóként hozzászólhatnak mindenhez. Külön nevesített feladatként megkapták az úgynevezett partnerprogram támogatását – ez lényegében a munkákba bekapcsolódó vagy bekapcsolódni kívánó cégek és intézmények gondozását jelenti.

A cégadatokat a Ceginfo.hu és az Opten.hu szolgáltatta.

Partnerünk a