Történt bűncselekmény a józsefvárosi nagyberuházásnál, de a rendőrség szerint nem lehet megtalálni a tettest

Felfüggesztették a nyomozást annak a nagyértékű VIII. kerületi közbeszerzésnek az ügyében, amelyet valótlan információk közlésével nyert el egy építőipari konzorcium.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós- és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt rendelt el nyomozást tavaly ősszel, de most felfüggesztették az eljárást arra hivatkozva, hogy a bűncselekmény ugyan megtörtént, de az elkövető kilétét nem tudták megállapítani.

Az Auróra utcai rendelőintézet felújítására vonatkozó, 2014-ben lebonyolított közbeszerzés visszásságait a Direkt36 tárta fel egy tavaly októberben megjelent cikkben. A közel egymilliárd forintos megbízást az EU-Line Zrt. nevű cég által vezetett konzorcium nyerte el. A pályázat során a konzorciumnak bizonyítania kellett, hogy korábban csinált már hasonló munkát.

A cégcsoport azt állította, hogy egyik tagjuknak a távoli Uruguayban volt már a követelményekben szereplő megbízása. A Direkt36 azonban kiderítette, hogy ez nem volt igaz.

Csak akkor tudjuk végezni ezt a munkát, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is!

A referenciaként hozott uruguayi beruházás ugyan valóban megtörtént, de dokumentumok és Uruguayban gyűjtött információk bizonyítják, hogy a józsefvárosi munkánál feltűnt cég valótlanságokat állított az ottani építkezésről. A VIII. kerületi pályázat követelményei között szerepelt például, hogy olyan építkezés kell referenciaként, ahol liftet is cseréltek, az uruguayi épületben azonban nincs is lift. A cég ráadásul nemcsak az építkezés részleteiről állított valótlanságokat, hanem minden jel szerint nem is volt hozzá egyáltalán semmi köze.

Az ügyben egy magánszemély, Tényi István tett feljelentést a cikk alapján, és ő értesítette most a Direkt36-ot arról, hogy a rendőrség felfüggesztette a nyomozást. A Tényinek elküldött rendőrségi határozatban az szerepel, hogy “a hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény megvalósult”. Hozzátették azonban, hogy nem sikerült bizonyítani azt, hogy az EU-Line vezérigazgatója tisztában volt azzal, hogy hamis igazolást nyújt be.

“A nyomozás során olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, melyek alapján a valótlan tartalmú hamis magánokiratot szándékosan felhasználó személy kiléte megállapítást nyerne nem volt lehetséges” – áll a rendőrségi határozatban, amely szerint ha az elévülési határidőn belül “az elkövető kiléte megállapítást nyerne”, akkor ellene eljárást fognak indítani.

Az Auróra utcai rendelőintézet felújítása már tavaly év végén befejeződött. A Kocsis Máté fideszes polgármester által vezetett kerületi önkormányzat korábban azt közölte a Direkt36-tal, hogy nem vizsgálják a közbeszerzést. “Az önkormányzatoknak nem feladatuk vizsgálni a közbeszerzésekre jelentkező cégeknek sem a tulajdonosi szerkezetét, sem referenciáik valóságtartalmát” – közölte az önkormányzat még tavaly szeptemberben.

Az EU-Line Zrt. – amelynek szokatlan tulajdonosi hátteréről korábban írtunk – az Auróra utcai beruházásról szóló cikk megjelenése óta újabb megbízásokat is elnyert a VIII. kerületi önkormányzattól. Megkérdeztük korábban az önkormányzatot, helyénvalónak tartják-e, hogy továbbra is megbízást adnak egy olyan cégnek, amely korábban valótlan információk alapján nyert el egy nagyértékű szerződést, de nem válaszoltak a kérdésre.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.