Vadonatúj Porsche, különleges Ferrari és milliárdos üzletek mutatják a Matolcsy-kör felemelkedését

2021 februárjának végén egy különleges Ferrari, egy SF90 Stradale állt a milanói Bulgari Hotel vendégek részére fenntartott parkolójában. Az autó annak ellenére feltűnést keltett, hogy épp mellette egy Maserati, nem messze tőle pedig több Range Rover is parkolt. Ez a hibridmeghajtású Ferrari csaknem 1000 lóerős, 2,5 másodperc alatt gyorsul 100-ra, a végsebessége pedig 340 kilométer/óra. Ennek a modellnek az ára körülbelül 160 millió forint, csak a titán kerékcsavarokkal rögzített szénszálas felnik darabja több mint 7 millió forintba kerül.

Ez a szállodai parkolóban álló SF90-es abban is különbözött a körülötte parkoló autóktól, hogy nem olasz, hanem magyar rendszáma volt. A magyar nyilvántartásba vételi adatok szerint vadonatúj volt, alig néhány nappal korábban jöhetett ki a gyárból, február 22-éig mindössze 10 kilométert tett meg.

Nem sokkal azután, hogy felbukkant Milanóban, az autó megérkezett Magyarországra, ahol Németh Dániel fotós újságírónak sikerült lefotóznia a Ferrari használóját, és feltételezhető tulajdonosát. A képen az SF90-esbe egy Somlai Bálint Fülöp nevű üzletember száll be.

A kocsi március elején már Tihanyban, egy nyilvános parkolóban állt, majd márciusban és áprilisban többször is feltűnt Budapesten. Egyre több kép jelent meg róla a közösségi médiában is, sőt, a szaksajtó is felfigyelt rá: egy autósporttal foglalkozó portál külön cikket szentelt neki, amiben arról írtak, hogy ez az SF90 Stradale lehet az egyik első darab az országban. A cikkben egy videó is volt az autóról, ahogyan kigurul a Four Seasons hotel elől. Az, hogy ki a sofőr, és hogy ki a tulajdonosa ennek a különleges sportkocsinak, eddig sem a cikkekből, sem a közösségi médiában felbukkanó felvételekből nem derült ki.

Somlai Bálint egy milliárdos üzleteket bonyolító vállalkozó, akinek a 2010-es éve elején volt már egy több mint 160 millió forint bevételt termelő, bár veszteséges cége. Ami mégis érdekessé teszi Somlai és az autó történetét, az az üzletember felemelkedése. Somlai a 2010-es évek legelején kezdett vállalkozni, de az elmúlt 3 évben cégcsoportja megsokszorozta a bevételét. Ezt főleg a Magyar Nemzeti Banktól érkező, milliárdos megrendeléseknek köszönheti. Somlai a jegybank-elnök Matolcsy György fiával, Matolcsy Ádámmal baráti viszonyt ápol, aki ott volt az esküvőjén is, és összeköti őket a fényűző járművek iránti rajongás is.

Egy másik, Németh Dániel által készített fotó szerint 2021 tavaszán Matolcsy Ádám is különleges sportkocsit, egy 2020-as gyártmányú Porsche Taycan Turbo S-t használt. Ez a típus alapáron 65 millió forint.

Somlai és Matolcsy Ádám sem átlagos piaci szereplő. Mindkettőjük karrierje a 2010 óta épülő rendszernek köszönhetően, attól elválaszthatatlanul ívelt fel. Cikkünkben bemutatjuk Matolcsy és Somlai kapcsolatát, meggazdagodásuk történetét, és hogy fényűző életmódjukat hogyan segítik az állami üzletek és a jelenlegi kormányzathoz fűződő személyes kapcsolatok.

Egy különleges luxusautó, ami bejárja Magyarországot

Ez a fotó 2021. április 24-én készült a budai Csévi utcában. A képen Somlai Bálint látható, amint éppen beszáll a különleges hibrid Ferrariba.

Fotó: Németh Dániel

Az áprilisban készült fotó mellett több korábbi nyomot is találtunk, amelyek alapján rekonstruálni tudtuk az autó és Somlai közös történetét.

Somlai Bálint feleségének egyik közösségi-média felületére 2021. február 26-án került fel egy a férjével közös fotó, amin Velence egyik csatornáján hajóznak. A kép hátterében még egy olasz zászló is látszik. Egy nappal később, február 27-én Somlai felesége már a milánói dóm üvegkupolájáról töltött fel képet.

Szintén február 27-én került fel egy fénykép a Ferrariról egy különleges autók felbukkanását gyűjtő, nemzetközi oldalra. A képen az ekkor még csak alig pár napos autó a milánói dómtól mindössze 15 perc sétára lévő luxus-szálloda, a Hotel Bulgari privát parkolójában áll. Ugyanerre az oldalra került fel március 6-án egy fotó, amelyen az autó már Magyarországon, Tihany Kopaszhegy nevű részén, egy nyilvános parkolóban áll.

A képeken több olyan helyszín is felbukkan, amelyek a Matolcsy-családhoz, illetve Somlai Bálinthoz kötődnek. A budai Csévi utcától néhány perc sétára található például egy irodaház, amelyben 2021 nyaráig a Blue Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap is működött. Ez a cég vásárolta meg az MNB egyik alapítványától a Várkert Bazár szomszédságában álló patinás épületet, az Ybl vízházat. Ebben az irodaházban működnek olyan cégek is, amelyek az Orbán-családhoz kötődnek. Ilyen többek között az Art Related Solutions Kft., amely a miniszterelnök lányának, Orbán Sárának a cége, vagy a BDPST Zrt., amelyben Orbán másik lányának, Ráhelnek is van pozíciója, a tulajdonosa pedig a miniszterelnök veje, Tiborcz István. Erről az irodaházról nemrég a Partizán készített videót.

Somlai Bálintnak szoros kapcsolata van azzal a tihanyi városrésszel is, ahol szintén látták a Ferrarit. A parkolótól mindössze egyetlen perc autóútra található a Plage 18 nevű Balaton parti étterem, ahol Somlai az esküvőjét tartotta. És a közelben van egy ingatlan is, amelynek Somlai a tulajdonosa.

Az MNB kedvenc vállalkozója

Mindenben maximalista – így jellemezte Somlai Bálintot a saját esküvőjén, 2020 júniusában édesapja. A másik örömapa, a budapesti vendéglátóipar egyik ismert nagyvállalkozója pedig egy a sajátjához hasonló életet kívánt a lányának és újdonsült vejének. Somlai az esküvő idején már sikeres vállalkozások tulajdonosa volt. Cégeinek felemelkedése egybeesett azzal, hogy 2018 után elkezdett egyre több szálon kötődni Matolcsy Ádámhoz és környezetéhez, illetve a Matolcsy György vezette jegybankhoz.

Somlai Bálint üzleti karrierjét alig 21 évesen, 2011-ben kezdte. Nagyjából másfél évig vezetett egy olyan céget, amelynek főtevékenysége a számítógép, periféria és szoftverkereskedelem volt, és 2012-ben összesen 167 millió forintos nettó árbevételt termelt. A nagyobb nyilvánosságban neve először 2016-ban jelent meg, ekkor már mint az Origo-NWM TV üzletág igazgatója nyilatkozott.

Az Origo több akkori vezető munkatársa szerint Somlai azzal a Száraz Istvánnal együtt érkezett a laphoz, akiről hónapokkal később kiderült, hogy a 2013-ban alapított VS.hu nevű hírportált a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak támogatásával üzemelteti. Száraz cége, a New Wave Media Group Kft. 2016 februárjában lett az Origo kiadójának tulajdonosa.

Másfél évvel később, 2017 nyarán megérkezett a laphoz Matolcsy Ádám is: ő lett a New Wave Media Group Zrt. vezérigazgató-helyettese, majd vezérigazgatója, 2018 novemberében pedig a Magyar Stratégiai Zrt.-n keresztül meg is vásárolta a New Wave Media Group Kft-t. Az Origo 2018-ban a versenyjogi szabályok megkerülésével megalapított, kormányzati propagandát közvetítő médiaholdinghoz, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz került.

Ebben az évben kezdett el felívelni Somlai karrierje is, ettől kezdve már nem csak a New Wave Media Groupon és Matolcsy Ádámon keresztül kapcsolódott a Matolcsy-családhoz, hanem a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bankkal is rendszeresen került kapcsolatba.

Matolcsy két fia mellett például ő is tagja volt annak a szűk vállalkozói csoportnak, amelynek cégei 2018 decemberében, még épp idejében menekítették ki a pénzüket a Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köthető Növekedési Hitel Bank számláiról. A bankot néhány héttel később jegybanki korlátozások alá vonták, majd 2019 márciusára elrendelték a végelszámolását is.

Szintén 2018-ban került Somlai Bálint érdekeltségei közé a Raw Development Kft, amelynek alapítója egyik cégén keresztül ugyancsak Szemerey Tamás. A Raw Somlai megjelenése előtt is kapott megrendeléseket az MNB alapítványaitól. 2016-ban és 2017-ben részt vettek egy Úri utcai és egy Csónak utcai MNB-ingatlan építési és felújítási munkálataiban is, de ezek a megrendelések még csak milliókról szóltak.

A Raw Development Kft. 2018-ban, Somlai érkezése után kezdett ugrásszerű növekedésbe, ami a cég beszámolói alapján rendkívüli volt: 2017-ben 496 millió forintos nettó árbevételt ért el, 2018-ban 680 milliót, 2020-ban pedig már 15,6 milliárdot, azaz két év alatt meghúszszorozta a bevételeit.

A cég és Raw Facility Management nevű, 2019-ben létrejött leányvállalata 2021-ben az MNB-n keresztül több, milliárdos állami megrendeléshez is hozzájutott:

  • A Magyar Nemzeti Bank 2021. májusi közleménye alapján 2024-re, milliárdos megbízás keretében a Raw Development Kft. fogja elvégezni az akkor 100 éves bank Szabadság téri székházának teljes külső és belső felújítását. A nagyértékű beruházás összköltségét tavasszal még 54 milliárd forintra becsülte az MNB, ez a szám azonban már a munkálatok megkezdése előtt 1 milliárd forinttal emelkedett. Egy októberi, jegybanki közlemény alapján a Raw Development 55 milliárd forintot kap a munkáért.
  • A Raw Facility Management Kft. is hozzájutott egy milliárdos, jegybanki közbeszerzéshez, az MNB november 18-án, szintén saját honlapján számolt be róla, hogy a cég, mint egyetlen induló, elnyert egy összesen 16 milliárd forintos, épületkarbantartási pályázatot. Így az ő feladatuk lesz a jegybank, valamint leányvállalatai által használt, közel 80 000 négyzetméternyi ingatlanállomány teljes körű műszaki üzemeltetése.

A két cég nagyértékű jegybanki közbeszerzései mellett Somlai Bálint egyéb szálakon is kötődik a Matolcsy-családhoz. Matolcsy Ádám feleségével, Matolcsy Tímeával üzleti kapcsolatban is állt. A Somlai érdekeltségébe tartozó, 2020 szeptemberében alapított Somlai-Révész Property nevű cégbe apportként került be egy 13. kerületi, 230 négyzetméteres, tetőtéri lakás, és a hozzá tartozó dupla-parkoló. A Riverloft-házban található ingatlan 2019-ben került Somlaihoz, mégpedig egy Szemerey Tamáshoz köthető cégtől. A céget és így az értékes tetőtéri lakást 2020 decemberében megvásárolta Somlaitól Matolcsy Tímea, a céget pedig átnevezték MT Beauty-ra. Matolcsy Tímea és a Riverloft portaszolgálata is elismerte korábban, hogy a lakást Matolcsy Ádám használta, és több luxusautója is parkolt a ház közelében.

Egy újabb Porsche

Matolcsy Ádámról régóta ismert, hogy kedveli, és gyűjti a nagyértékű autókat. 2019-ben az Átlátszó kérdésére megerősítette, hogy négy Porsche 911 Targája van, melyeket befektetési céllal vásárolt. Az autók értéke a lap szerint darabonként 15 és 25 millió forint közé tehető, a legrégebbi 1991-es, a legújabb pedig 2009-es évjáratú.

Németh Dániel fotóján Matolcsy Ádám egy ezeknél jóval újabb, és jóval nagyobb értékű autót, egy magyar rendszámos Porsche Taycan Turbo S-t használ. A Matolcsyval lefotózott elektromos sportkocsi 2020-as gyártmány. Egy ilyen új modellnek az induló ára körülbelül 65 millió forint. A több mint 760 lóerős autó végsebessége 260 km/h, és 2,8 másodperc alatt gyorsul 100-ra.

Fotó: Németh Dániel

Németh egy másik fényképén a Porsche annak a 12. kerületi villának az udvarán áll, amiről nemrég Hadházy Ákos országgyűlési képviselő írta meg saját oldalán, hogy Matolcsy Ádám lakik benne.

Fotó: Németh Dániel

Matolcsy Ádám az RTL Híradó kérdésére elismerte, hogy korábban valóban bérelte az ingatlant, és nem kizárt, hogy bérlőként a jövőben is igénybe veszi majd a villát. A villa korábban a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának tulajdona volt, amely 1,3 milliárd forintért, képzési és kutatási célokra vette az ingatlant. Az alapítvány néhány év múlva eladta a villát, most a Felis magántőkealap érdekeltsége.

Ahogyan a Ferrarik esetében, a Porsche-knál is rengeteg a személyre szabható, választható részlet. A Matolcsy által használt autón ilyen például a különleges, Mamba névre keresztelt zöld-metál fényezés. Németh fotói2021 májusában készültek, ám ahogyan az már a Somlaihoz köthető sportkocsi esetében is történt, a Taycan is feltűnést keltett a sportautók iránt érdeklődők között. A hivatalos adatok szerint az autó 2020 május elején került forgalomba, és alig pár héttel később már a Széchenyi téren látták. Ezt követően is többször megfordult Budapesten, illetve feltűnt a Balaton környékén is.

A Taycant 2020 júniusában a balatonfüredi part közelében látták egy parkolóban. Ez a parkoló alig néhány perc autóútra van a Tamás-hegytől, ahol Matolcsy Ádám 2013-ban 3200 négyzetméteres, balatoni-panorámás telket vásárolt. Erre a telekre építtetett 2016-ban három oldalán üvegezett házat, amelyről a Népszabadság kérdésére azt nyilatkozta, mezőgazdasági melléképületként, illetve pihenésre fogja használni.

Az ingatlan generálkivitelezője a Raw Development Kft. volt, honlapjukon referenciaként fel is tüntették a Tamás-hegyi épületet. Innen derült ki az is, hogy a ház összköltsége 40 millió forint volt. Ez a referencia, ahogy az összes többi is, később eltűnt a cég honlapjáról.

Saját kerekeken

Somlaihoz hasonlóan Matolcsy Ádám is jelentős részben az apja által irányított Magyar Nemzeti Banknak, más állami intézményeknek, és a szintén családi kötődésű NHB Banknak köszönheti üzleti sikereit.

Az akkor még nem egészen 30 éves Matolcsy Ádám ugyanis 2015-ben, Glamorous nevű cégén keresztül, a Szemerey Tamáshoz köthető Növekedési Hitel Bank hitelével jutott hozzá egy veszprémi bútorgyárhoz, a nagy múltra visszatekintő Balaton Bútorhoz. A vételár eredeti forrása pedig a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank, és annak Növekedési Hitelprogramja volt.

Nem csak az ehhez az ügylethez szükséges forrást biztosította Matolcsy Ádám cégének a jegybank. A Népszava írta meg, hogy 2021 tavaszán az MNB tulajdonában lévő Posta Palota szecessziós épületének udvarára szállítmánnyal megrakott teherautók parkoltak be, melyekből az egyiken a Balaton Bútor felirat volt látható. Matolcsy Ádám a lapnak nem tagadta a beszállítást, de hangsúlyozta, cége nem indul olyan közbeszerzésen, aminek kiírója a Magyar Nemzeti Bank, vagy annak leányvállalata. Ez annyiban igaz lehet, hogy a Posta Palota munkálatait az MNB-Ingatlan Kft. fogja össze, amely a közbeszerzési törvény hatálya alá nem tartozó, állami tulajdonú cégnek minősül.

Frissítés 2022.02.25. – Cikkünk megjelenése után a Transparency International Magyarország arról tájékoztatott minket, hogy információik szerint az MNB-Ingatlan Kft. Buda Palotával (korábban Postapalota) kapcsolatos bútorbeszerzése az Országgyűlés illetékes bizottságának döntésével mentesült a közbeszerzési kötelezettség alól.

Matolcsy Ádám 2017-ben még úgy fogalmazott, egy közbeszerzésen való győzelem minden, csak nem ajándék. A bútorgyár ezt követően, 2018-ban a Testnevelési Egyetem pályázatán elnyert egy több mint 220 millió forintos megbízást, 2020-ban pedig bekerült aközé a 6 cég közé, amely 2020. decemberétől 3 éven keresztül, összesen 20 milliárd forint értékben biztosíthatja az állami intézmények bútorellátását. A Balaton Bútor 2015 óta legalább 600 millió forint vissza nem térítendő EU-s támogatásban is részesült. Nettó árbevétele az elmúlt években stabilan 1,5 milliárd fölött maradt. 2018-ban ez a mutató 1,6, 2019-ben 1,7, majd 2020-ban ismét 1,6 milliárd forint volt. Matolcsy Ádám érkezése előtt a cég éves bevételei 7-800 millió forint körül mozogtak.

Földön és levegőben

2021 nyarán a 24.hu fotókkal illusztrálva írta meg, hogy Matolcsy Ádám rendszeresen használja a T7-MNG lajstromjelű magánrepülőt, illetve hogy a géppel a cikkünkben már említett, Matolcsy baráti körébe tartozó üzletember, Száraz István is repült egy franciaországi útja során.

Németh Dániel fotós-újságíró több fotója alapján ugyanezt a magánrepülőt Somlai Bálint is többször használta már. Németh egyik fotója alapján 2021 májusában Somlai a feleségével, a szüleivel, illetve apósával és anyósával együtt érkezett meg a budapesti kisgépes terminál kijáratához.

Fotó: Németh Dániel

Az Icarus Flights repülőgépes adatbázis szerint a gép ekkor Spanyolországból, Madridból érkezett haza. Ezt alátámasztja Somlai feleségének több, közösségi médiába feltöltött képe, amelyek helyszínéül Madridot jelölték meg, és alig egy nappal a landolás után jelentek meg a platformon.

Németh egy másik fotóján Somlai és felesége épp elhagyják a ferihegyi reptér kisgépes terminálját.

Fotó: Németh Dániel

A kép egyes részletei és a 24.hu cikke alapján valószínűsíthető, hogy Somlaiék ekkor Matolcsy Ádámmal együtt használták a T7-MNG lajstromjelű magánrepülőt, és együtt érkeztek meg Míkonoszról Budapestre 2021. június közepén. Ahogyan korábban a Ferrarival való kapcsolatot, úgy Somlaiék 2021-es míkonoszi útját is alátámasztja egy fotó Somlai feleségének közösségi-média oldalán. A június közepén feltöltött képen, melynek helyszíneként Míkonosz lett megjelölve, a fiatal vállalkozó és felesége egy sziklafalnak dőlve, napszemüvegben mosolyog a görög napsütésbe.

  • Szőke Dániel

    Informatikus könyvtáros szakon végzett az ELTE-n 2013-ban. Külsősként több évig dolgozott a 444.hu-val, majd 2020-ban részt vett a Transparency International oknyomozó újságírói mentorprogramjában. 2021 januárjától gyakornokként, 2021 szeptemberétől pedig teljes állásban a Direkt36 újságírója.