Vizsgálja a rendőrség az Elios kirívóan drága lámpáit

Forrás: elios.hu

Befogadta a rendőrség a Párbeszéd Magyarországért nevű ellenzéki párt feljelentését, amit a júniusi, az Elios Zrt. közvilágítási pályázatairól szóló cikkünk alapján tettek különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával.

Cikkünkben a közelmúltig a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonában álló cég közvilágítási megbízásait vizsgálva kimutattuk többek között azt, hogy az Elios olyan árat kapott a lámpákért a munkái során, amelyek más projektekhez képest  kirívóan magasak voltak. Ez az árkülönbség több tízmillió forinttal – illetve legalább egy esetben akár százmilliókkal – dobta meg az egyes beruházások költségét. A számlát minden esetben közpénzből – azon belül is túlnyomórészt EU-s forrásból – állták.

A Pest Megyei Főügyészség a napokban tájékoztatta a PM-et, hogy a feljelentésüket továbbították a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának. Az ügyészség csütörtökön az RTL Klub Híradójának érdeklődésére azt mondta, hogy a rendőrség a feljelentést befogadta, és hozzácsatolta a közvilágítás-korszerűsítési pályázatokkal kapcsolatban korábban indított nyomozáshoz. Ez azt jelenti, hogy a rendőrség a nyomozásban a cikkünkben írt információkat is vizsgálni fogja.

Az Elios által elnyert négy közvilágítás-korszerűsítési közbeszerzés ügyében már hónapok óta nyomoz az NNI, egyelőre ismeretlen tettes ellen “versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűncselekmény gyanújával vizsgálódnak. A nyomozás azután indult, hogy Schiffer András, az LMP társelnöke feljelentést tett az Átlátszó cikke nyomán a közbeszerzések előkészítését végző cég és az Elios Zrt. közötti tulajdonosi összefüggés miatt. Schiffer akkor még csak négy közbeszerzés ügyében tette a feljelentést.

A rendőrség megerősítette, hogy nyomoznak a PM feljelentése alapján, de egyéb részletet nem akartak közölni az eljárásról. Megkérdeztük az Elios Zrt-t is, hogy a rendőrség már felvette-e a kapcsolatot a céggel a nyomozás miatt. Erre a kérdésünkre nem válaszoltak, csak azt hangsúlyozták, hogy minden közbeszerzési pályázaton szabályosan nyertek, és az önkormányzatoknak nagy megtakarítást jelentő munkákat magas színvonalon végezték el.

A napokban derült ki, hogy az Elios Zrt. által elnyert közvilágítási pályázatok ügyében már az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is vizsgálódik. Az Elios kérdésünkre azt írta, nem tudnak róla, hogy akár az OLAF, akár más uniós szerv vizsgálná bármely közvilágítási projektjüket. Kedden az uniós beruházásokért felelős Miniszterelnökség is azt mondta, hogy Magyarország egyelőre nem kapott hivatalos értesítést az OLAF Elios Zrt-vel kapcsolatban indított vizsgálatáról.