Így folyik tovább a közpénz Mészáros Lőrinctől az Orbán családhoz

Van egy jó sztorid? Írj nekünk!
Partnerünk a

Orbán Viktor évek óta csak szerény megtakarításokról számol be a vagyonnyilatkozataiban. Eközben Mészáros Lőrinc, egykori gázszerelő és a miniszterelnök barátja, az ország, sőt a világ egyik leggazdagabb emberévé vált 381,3 milliárd forintra becsült vagyonával.

A Direkt36 azonban feltárta, hogy Orbán családja több esetben is Mészáros Lőrinc cégein keresztül jutott közpénzhez. Ebben a videóban elmeséljük a részleteket:

Az Orbán család és a Mészáros-birodalom közötti üzleti kapcsolat legfrissebb bizonyítékát egy Fejér megyei településen, Kulcson találtuk. Az ország számos településéhez hasonlóan, Kulcson is Európai Uniós pénzből fejlesztik a csatornahálózatot. A munkák jelentős részét a Mészáros és Mészáros Kft. és az Euroaszfalt Kft. konzorciuma nyerte el: Észak- és Közép-Dunántúlon, valamint az észak-magyarországi régióban több mint 40 milliárd forint értékben kaptak megbízásokat.

Kulcs és a környező települések – Dunaújváros, Rácalmás, Pusztaszabolcs, Almásfüzitő, Dunaalmás és Neszmély – csatornafejlesztése az előzetesen becsült értéknél harminc százalékkal drágábban, 5,8 milliárd forintból valósul meg. Ebből a pénzből jut Orbán Viktor édesapjának, idősebb Orbán Győzőnek a többségi tulajdonában álló bányacéghez, a Dolomit Kft.-hoz is.

Március végén a kulcsi csatornaépítés területén ugyanis több olyan betonelemet (aknaszűkítőket és aknagyűrűket) láttunk, amelyeken a gánti Dolomit Kft. neve szerepelt. A megkeresésünkre nem reagált sem a Dolomit Kft., sem a munkálatok fővállalkozói, így azt nem sikerült megtudni, hogy Orbán apjának cége pontosan mennyi terméket, milyen értékben, és mely települések csatornázásához szállít. A beruházásokért felelős állami vállalat érdemi választ nem küldött a cikk megjelenéséig.

Korábban egy cikksorozatban számoltunk be arról, hogyan jutnak állami projekteken keresztül közpénzhez az Orbán család cégei. Ezek többek közt olyan beruházások voltak, amelyeket Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek és üzleti partnereik nyertek el közbeszerzéseken.

Például egy budapesti csatornázási munkához a Mészáros és Mészáros Kft. kizárólag a Dolomit Kft.-től rendelt aknaelemeket és murvát. Egy másik Mészáros-cég, az R-Kord részvételével zajló hatalmas dél-balatoni vasútfelújításon pedig alvállalkozóként vett részt a Nehéz Kő Kft., az Orbán család szállítmányozással foglalkozó cége.

Az Orbán család cégei a miniszterelnök és Simicska Lajos közti konfliktus elmérgesedésével egy időben lendültek fel (ennek hátteréről részletek ebben a cikkben), és 2014 óta jelentős növekedést értek el. 2017-ben a Dolomit Kft. 2,8 milliárd forintos bevétel mellett közel egymilliárd forintos profitot termelt. Bár nem ez volt legerősebb éve a vállalatnak, Orbán apja tavaly nemcsak a nyereséget, hanem a korábban felhalmozott profitot is kivette a cégből, így összesen 1,29 milliárd forintos kifizetést kapott.

Orbán Viktor 2017 júniusában azt mondta a Direkt36-nak, hogy fontosnak tartja, hogy az édesapja ne vegyen részt állami beruházásokban. Most megkérdeztük Orbánt, hogy mi a véleménye arról, hogy az édesapja résztulajdonában álló cég továbbra is olyan projektekből jut bevételhez, amelynek Mészáros Lőrinc cége a kivitelezője.

Havasi Bertalan sajtófőnök csak azt a formulát küldte el válaszként, amelyet a januári kormányinfón Orbán is ismételt a családjának és barátainak gazdagodásával kapcsolatos kérdésekre: „A miniszterelnök üzleti kérdésekkel nem foglalkozik”.

A történetről az információkat Zöldi Blanka és Pethő András gyűjtötte. A videót Murányi János készítette.

A cégnyilvántartási adatokhoz az Opten szolgáltatását használtuk.

Partnerünk a

Egy hozzászólás a(z) “Így folyik tovább a közpénz Mészáros Lőrinctől az Orbán családhoz” bejegyzéshez

Itt szólhatsz hozzá a cikkhez

 1. ORBÁN a DISZNÓK VEZÉRÉNEK (KISKANÁSZ!) BUKÁSA 2021-ben?!
  NEM A PATKÁNYOKÉ, AHOGYAN AZT az MSZP-s BANGÓNÉ HURROGTA!!!
  A NYIRKAI JÓSLAT SZERINT ORBÁN VIKTOR = KISKANÁSZ!!!
  TEHÁT ORBÁN VIKTOR, alias GYŐRI GÁBOR CION-BOLSEVIK ÜGYNÖK: VALÓJÁBAN a DISZNÓK VEZÉRE!!! MAGYAR LÉTÜNKRE SOHA NEM ENGEDHETJÜK MEG MAGUNKNAK, HOGY OLYAN NAÍVAK LEGYÜNK, HOGY HIGGYÜNK AKÁR 1 „MOMENTUMNYIRA” is az ÓSZÖVETSÉGI MÓZES KORTÁRS VÉRSZOMJAS UNOKÁINAK, AKIK NARANCSHÉJBÓL VISELIK A KIPÁT DE KERESZTTEL HADONÁSZNAK!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=rHc751TJuQk
  AZ UTOLSÓ KORMÁNY (2018-?)
  6/28
  „A vándor nép keserüli meg ocsúja garázdaságát. Ezeken nagyra nő a rájuk rakott szarv. Szítják, tüzelik őket távoli idegenek, akik vizeinket szomjazzák, földjeinket éhezik. Ezek egy része sivatag elől fut,más részük tenger elől menekül.” Az amerikai, európai és arab csúcsvezetők Európába hajtják/hívják a muszlim tömegeket, mert mindannyian Európa (köztük a Kárpát-medence) még termékeny földjeire akarják tenni a kezüket (a fejlett országok növekvő nyersanyag-éhsége miatt). Egy részük a sivatag felől érkezik, másik részük a veszélyes tengeri utat kikerülve érkezik Magyarországra. A nagyhatalmak, az ideológusok, a sajtó feldicséri a migránsokat, ünnepeli őket, Európa szinte térdre borul előttük. Azonban a soraik között érkező terroristák tetteinek következményét az egyszerű menekültek kénytelenek elszenvedni. Megbánják, hogy idejöttek.
  6/23 „Sehonnani bitang árulók ínségbe, romlásba döntik a nemzetet.”
  6/24 „Csak alantas szolgálatok maradnak, égbekiáltó árulások. Lesznek, kik alattomos ellenséggel fújnak egy követ. Bevezetik a hét tevét, hogy az innen köpködhessen lángot-a bikát nyergelő asszonyra.”
  6/25 „Ebből belviszály is támad, meg külső viszály is. A Kost Áldozó két fia tovább marakodik. A tevék magyar hajcsárai Manó bőrét húzzák Krisztus képére, hogy megtévesszék a népet, és aranyra válthassák a félhold csillogását.”
  6/26 „Ők a Kost Áldozó, tevét nyergelő fiát segítik, más magyarok meg a másikat. Kettészakad a nemzet, lángra lobban az Ország. A lángot vér oltja.” Hiába lesz új a kormány, a régi oligarchák az utolsó cseppig kizsigerelik a népet. Csak (szó szerinti) hazaárulással lehet jelentősebb pénzhez jutni, az emberek szemében a „hazának” semmilyen jelentősége nem marad. A legnagyobb árulása a migránsokhoz kötődik. Egyes oligarchák hatalmas üzletet szimatolnak a migránsokban és elérik, hogy Magyarországon 7 nagy állandósult tranzitzóna épüljön. Európa minden pénzt megad, hogy ezek a magyar hazaárulók a migráció kényelmetlen nyűgjét levegyék a válláról. Hogy Magyarországgal mindezt elfogadtassák, az üzlet kiagyalói igyekeznek megváltoztatni a nép gondolkodását a vallásokról, az iszlámról, a kereszténységről. Ezt szépnek hangzó magyar őstörténeti elméletek hirdetésével etetik meg a néppel.
  Jézus isteni rangját a manicheizmus segítségével lefokozzák és összehozzák az iszlámmal – ez sokaknak tetszik majd. A vállalkozás rengeteg lenyúlható pénzt hoz a hazai oligarcháknak és az ország egy része akár gazdasági fellendülésnek is indulhat. Viszont súlyos árnyoldala, hogy a tranzitzónák állandó európai terrorakciók fészkévé válnak. Aztán kiderül, hogy néhány hazai oligarcha – jó pénzért – összejátszik a muszlim vezetőkkel és segítik a terrorakciókat. Talán EU ellenes bosszúból teszik (egyfajta hazafiasságból), vagy egyszerűen nagyon sok pénzért, így ezek kétszeresen keresnek az ügyleten. Európa haragra gerjed, mert elárulva érzi magát és végleg Magyarország ellen fordul. A magyarok egyik fele a régi európai és amerikai uralom alá igyekszik vissza és az EU közbelépését támogatja, a másik fele az ázsiai muzulmán országok szövetségese akar lenni – őstörténeti nosztalgiából vagy bosszúvágyból – az amerikaiak és európaiak ellenében. Bármit hirdet az egyik fél, bármit a másik, mindenki téved: előidézik Magyarország történetének legvéresebb polgárháborúját, melyben nem számít majd, hogy ki a magyar, csak az, hogy melyik idegen zászló alá állt be. (Előfordulhat, hogy rövid időre az országnak ismét két fővárosa lesz.) Hazánk Európa legforróbb országává válik, mivel itt éleződik ki a zsidó-arab ellenségeskedés. A magyar tömegek harci kedvét csak a gyász veheti el, ami rájuk vár.
  6/27 „Oltalmazó rejtekhelyről gondoskodik, aki hallgat az Egekből sugallt igékre. A Holdfényes Asszony köreveteket épített, alattuk rejtekekkel. Kertekben sarjad az új élet.” Mindezt túlélni csak óvóhelyeken, rejtekhelyeken lehet. Egy másik asszony sürgeti a rejtekhelyes szentélyek tömeges építését – aki hallgat rá, épít és megmenekül. A vegyszerek és gépek nélkül is önfenntartásra épített kertek lesznek az újrakezdés fészkei. De az emberek zöme tábort választ és harcolni akar, így lenézi a kertépítőket. Végső soron vagy a túlélők hite erősödik meg, vagy a hitet elutasítók nem élik túl.
  6/29 „Magyar magyart gyilkol, de a bika hátáról is ide lőnek a hét teve miatt. A nép fele elpusztul.” Magyarország lakosságát egy totális polgárháború és Európa bosszúja tizedeli. A vérontás egész ideje alatt az ország lakosságának fele elpusztul. AZ ÚJ RENDSZERVÁLTÁS (? – 3000)
  6/30 „A megszeppent maradék Ukkót híjja, Boldogasszonyt.”
  6/31 „Áldanak Földnek és Égnek víz-szerrel, tűz-szerrel. Szívben, gondolatban, test és lélek mozdulataival, a Nap és a Hold járásának ösvényén.”
  6/32 „A haragosok megbocsátanak egymásnak, az irigy örül más szerencséjének, a rátarti nem rázza a rongyot, a közönyös siet segíteni.” A rejtőzködő maradék nép teljes mértékben a hit felé fordul, már kizárólag a természetfelettitől várja a megmenekülést. A legtöbben Magyarország királynőjét, Boldogasszonyt hívják, de mindenféle eredetű szertartásokat végeznek. Mindenki hinni kezd. Nem a szertartás a lényeges, hanem a szenvedésből következő lelki fejlődés. A nyomorúságban minden egyes ember értékessé és felbecsülhetetlenné válik. A kicsinyeskedésre vagy az önzésre senki sem gondol. Megbocsátunk egymásnak, nem irigykedünk más javaira vagy büszkélkedünk a sajátunkkal többé, éjjel-nappal azon vagyunk, hogy egymáson segítsünk, lessük, kin segíthetünk még. Kik életben maradnak, nemes lelkűvé válnak.
  6/30 „A szomszédok megmozdulnak, de ugrásra kész a zenélő sivatagok tigrise is.” A szomszédos országok kihasználják a lehetőséget és fokozatosan növelni kezdik területeiket Magyarország vidékeiből. Ugyanakkor Kína is ki akarja használni a vissza nem térő lehetőséget, hogy rátegye kezét a szétzilált Európára. 6/33 „Ekkor a magyarok istene őrül állítja a zenélő sivatagok tigrisét, és böcsületes alkuval visszakerül, ami visszajár. Új kor veszi kezdetét minden égtáj felé, Yotengrit, az ős-tengerek istene nevében.”
  6/34 „A jó szomszédság törvénye győzedelmeskedik.” Mire a magyarság megtanul a láthatatlanban hinni, a kínai hatalom is megjelenik Európában, pontot tesz a háború végére és diktálni kezd. Az akkori kínai vezetők az ősi hun-kínai hagyományokat tisztelve Magyarország védelmére kelnek és rákényszerítik a szomszédos országokat, hogy visszaadják, amit elvettek. Tisztességes béke köttetik, ez mindenkinek sokba kerül. Mivel a világ hagyományos hatalmi rendszere szétesik, mindenütt új korszak kezdődik. Ekkor már az életben maradás a főprobléma, az emberiség kénytelen összhangba kerülni a természettel, hogy fenntartsa önmagát. Kénytelen az erdőt nem irtani, hanem növelni, hogy ennivaló teremjen neki – más nyersanyagforrások már nem állnak rendelkezésre. Szép, de nehéz korszak. Minden jövendölés ókumálás (következtetés), a múltat meg jelent összekötő vonás folytatásán, a jövő felé. Megírva semmi sincsen, mert minden megváltoztatható – ha nem fordultok el Istenetektől és megszívelitek az ősök intelmeit. Ettől tovább nem láthat jós. A jövőt megrajzolni egyszerűbb olyan időkben, mikor egy ország politikai, gazdasági és társadalmi élete túlszabályozott, így minden dolog helyzete determinált.
  Ha a történet lefut a vágányról, nem éri meg jóslatokba bocsátkozni, mert a dolgok útja és végcélja kiszámíthatatlanná válik. A jóslat ezért nem tud mit mondani a jelenlegi rendszer utáni időkről.
  Az akkor megtörténő dolgok már nem a múltból erednek, hanem egy új alapról, melynek még nincsenek perspektívái.”
  https://www.youtube.com/watch?v=Wnvm796mNmA https://www.youtube.com/watch?v=wzQEolKADKI https://www.youtube.com/watch?v=QYw20QUul3Y https://www.youtube.com/watch?v=OVFXZbJN7U8 https://www.youtube.com/watch?v=TQqVvAsrw8Q