1% – Támogasd a független újságírást!

YouTube player

Idén is közösen fogadja a személyi jövedelemadó (szja) 1%-át a Direkt36 és a Független Médiaközpontot működtető Független Újságírók Alapítványa!

Támogass minket adód 1%-ával!

Hogyan tudod felajánlani nekünk az 1%-ot?

Az szja-bevallás benyújtásának határideje 2024. május 21-e; a NAV által elkészített bevallás-tervezeteket március 15-étől lehet megnézni és jóváhagyni. Az 1%-ról rendelkezhetsz akkor, amikor a bevallást beadod, de akár a bevallástól függetlenül is elküldheted a nyilatkozatot - online (ha van Ügyfélkapu-regisztrációd) vagy postán.

Az online benyújtáshoz keresd fel a NAV weboldaláthttps://eszja.nav.gov.hu/, az azonosítás után kattints az "1+1%-os nyilatkozat" blokkban a "NYILATKOZOM" gombra, majd a civil kedvezményezettek között válaszd ki ezt a szervezetet és adószámot:

Független Újságírók Alapítványa - 18075450-1-42

Minden támogatás számít, így megköszönjük, ha barátaidat, ismerőseidet is arra biztatod, hogy adják nekünk adójuk 1%-át. Készítettünk egy nyomtatható plakátot is, amit innen tudsz letölteni.

Részletesebb útmutatóért, illetve a papíron beadható nyilatkozatról szóló információkért görgess lejjebb, segítünk! A NAV 1%-os tájékoztatóját itt találod.

Miért nekünk add az 1%-ot?

A politikusok, cégvezetők és más befolyásos emberek minden országban, így Magyarországon is óriási anyagi erőforrások fölött rendelkeznek, és a mindennapi életünket alapvetően meghatározó döntéseket hoznak. Az újságírók feladata, hogy ezeket a döntéseket mindannyiunk érdekében szemmel tartsák, és szóvá tegyék, ha azt látják, hogy valami nincs rendben.

Ez sosem volt könnyű munka, de az elmúlt években még nehezebbé vált. Az újságíróknak már nem csak egymással kell versenyezniük a közönség figyelméért, hanem a tömegek befolyásolására létrejött propagandagépezetekkel, álhírgyárakkal és a titkolózó, szándékosan átláthatatlanul működő állami szervekkel, hatóságokkal is fel kell venniük a küzdelmet. A Direkt36 azért jött létre, munkatársai azért dolgoznak minden nap, hogy ilyen körülmények között is kiderüljön, mi folyik Magyarországon, mi történik Magyarországgal.

Ebben segíthetsz, ha nekünk ajánlod fel az adód 1%-át.

Mire költjük a pénzt?

A Direkt36 a tényfeltáró munkát finanszírozza belőle, a Független Médiaközpont pedig olyan eseményeket rendez, amelyek segítik a hazai újságírás színvonalának javítását. Az 1%-os felajánlások felhasználásáról beszámolunk az oldalainkon. A Direkt36 és a Független Médiaközpont pénzügyei, működése 100%-ban átlátható.

Mi az a Direkt36 és a Független Médiaközpont?

A Direkt36 nonprofit tényfeltáró újságíró műhely, amely alapos, kiegyensúlyozott cikkekben számol be mindnyájunkat megkárosító visszaélésekről. A Független Médiaközpont két évtizede szervez tanfolyamokat, konferenciákat, amelyeken az újságírás legfrissebb módszereivel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A két szervezetet összeköti az a meggyőződés, hogy létezik bátor, pártatlan és kizárólag a köz érdekét szolgáló újságírás, és ennek fontos szerepe van a hatalmon lévők és szövetségeseik ellenőrzésében. (Ha kíváncsi vagy legfrissebb nyomozásainkra, kattints ide!)


Így működik az 1% felajánlása lépésről lépésre

A) Ha papíron készül az SZJA-bevallásod

Az szja-bevallás megfelelő oldalán ezeket az adatokat kell megadnod:

Független Újságírók Alapítványa - 18075450-1-42

A rendelkező nyilatkozatot (ugyanúgy, mint magát az adóbevallást) kitöltheted regisztráció nélkül is a NAV oldalán: https://webnyk.nav.gov.hu/

Az így elkészített nyilatkozatot aztán ki kell nyomtatni, és aláírva kell lezárt postai borítékban személyesen benyújtani vagy postán feladni a NAV-nak 2024. május 21-ig.

B) Ha van Ügyfélkapu regisztrációd, és online készíted a felajánlásodat

1. Keresd fel a NAV weboldalát: https://eszja.nav.gov.hu/

Jelentkezz be a BELÉPÉS gombra kattintva.

2. Jelentkezz be az Ügyfélkapuba.

Ehhez szükséged lesz felhasználónévre és jelszóra. (Ha nincs Ügyfélkapu-hozzáférésed, akkor bármelyik Kormányablakban igényelhetsz személyesen. Ez sokféle más ügyintézéshez is hasznos lehet. Ha nem szeretnél hozzáférést, akkor marad a papíralapú bevallás.)

3. Ha beléptél, kattints az „1+1%-os nyilatkozat” blokkban a "NYILATKOZOM" gombra, és töltsd ki a megjelenő űrlapot.

Figyelj arra, hogy a nevedet és a lakcímedet csak akkor kell megadnod, ha szeretnéd, hogy azokat a támogatott szervezet is lássa. Ez esetben ki kell pipálnod az adózó neve mező feletti hozzájárulási nyilatkozatot. (Ha nem szeretnéd megadni ezeket az adatokat, egyszerűen hagyd üresen ezeket a mezőket.)

4. Válaszd ki a támogatott szervezetet.

"A civil kedvezményezett adószáma" mezőbe írd be az adószámunkat (18075450-1-42), ezután a civil kedvezményezett neve (Független Újságírók Alapítványa) automatikusan megjelenik.

5. Mentsd el és add le a nyilatkozatot!

A civil kedvezményezett után egy technikai számmal rendelkező kedvezményezettet (egyházak, vallási közösségek) is választhatsz. Ha mindent kitöltöttél, kattints az oldal alján a "Tovább a beadáshoz" gombra. Ha hibaüzenettel találkozol, akkor valamilyen adat hiányzik vagy nem megfelelően adtad meg. Az oldal tetejére görgetve ellenőrizheted, hogy mi volt a hiba. Ha minden rendben volt, akkor a képernyődön a "Sikeres beküldés" üzenet jelenik majd meg.

Nagyon köszönjük, ha a támogatásunk mellett döntöttél, és ennek megfelelően rendelkeztél az 1%-odról!

Ha bármilyen kérdésed van, írj nekünk a tamogatas@direkt36.hu a címre!