1% – Támogasd a független újságírást!

Mi ez?

Idén is közösen gyűjti az szja 1%-át a Direkt36 és a Független Médiaközpontot működtető Független Újságírók Alapítványa.

Hogyan tudod felajánlani nekünk az 1%-ot?

Ha tudod, hogyan működik a rendszer, akkor az szja-bevallásod megfelelő lapján ezt a szervezetet és adószámot válaszd ki:

Független Újságírók Alapítványa - 18075450-1-42

Ha nem tudod, hogyan kell csinálni, akkor kattints ide, segítünk.

Miért nekünk add az 1%-ot?

A politikusok, cégvezetők és más befolyásos emberek minden országban, így Magyarországon is óriási anyagi erőforrások fölött rendelkeznek és a mindennapi életünket alapvetően meghatározó döntéseket hoznak. Az újságírók feladata, hogy ezeket a döntéseket mindannyiunk érdekében szemmel tartsák és szóvá tegyék, ha azt látják, hogy valami nincs rendben.

Ez sosem volt könnyű munka, de az elmúlt években még nehezebbé vált. Az újságíróknak már nem csak egymással kell versenyezniük a közönség figyelméért, hanem a tömegek befolyásolására létrejött propagandagépezetekkel, álhírgyárakkal is fel kell venniük a küzdelmet.

Ebben segíthetsz, ha nekünk ajánlod fel az adód 1%-át.

Mi lesz a pénzzel?

A Direkt36 cikkeket ír, a Független Médiaközpont pedig olyan eseményeket rendez, amelyek segítik az újságírás színvonalának javítását. A pénzt felhasználásáról beszámolunk az oldalainkon.

Mi az a Direkt36 és a Független Médiaközpont?

A Direkt36 egy oknyomozó újságíró központ, amely alapos, kiegyensúlyozott cikkekben számol be mindnyájunkat megkárosító visszaélésekről. A Független Médiaközpont két évtizede szervez tanfolyamokat, konferenciákat, ahol az újságírás legfrissebb módszereivel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A két szervezetet összeköti az a meggyőződés, hogy létezik bátor, pártatlan és kizárólag a köz érdekét szolgáló újságírás, aminek fontos szerepe van a hatalmon lévők ellenőrzésében.

Így működik az 1% felajánlása lépésről lépésre

 • Ha papíron készül az szja-bevallásod, akkor ezeket az adatokat kell megadnod az szja-bevallás megfelelő oldalán:
  Független Újságírók Alapítványa - 18075450-1-42
 • Ha online szeretnéd felajánlani az adód 1%-át a Direkt36-nak és a Független Médiaközpontnak, ezeket a lépéseket kell követned:
 1. Keresd fel a NAV weboldaláthttps://eszja.nav.gov.hu/
 2. Kattints a Belépés gombra.
 3. Jelentkezz be az Ügyfélkapuba.
  Ehhez szükséged lesz felhasználónévre és jelszóra. (Ha nincs Ügyfélkapu-hozzáférésed, akkor bármelyik Kormányablakban igényelhetsz személyesen. Ez sokféle más ügyintézéshez is hasznos lehet. Ha nem szeretnél hozzáférést, akkor marad a papíralapú bevallás.)
 4. Ha beléptél, kattints az „1+1%-os nyilatkozatom folytatása” gombra, és töltsd ki a megjelenő űrlapot.
  Figyelj arra, hogy a nevedet és a lakcímedet csak akkor kell megadnod, ha szeretnéd, hogy azokat a támogatott szervezet is lássa. Ez esetben ki kell pipálnod az adózó neve mező feletti hozzájárulási nyilatkozatot. (Ha nem szeretnéd megadni ezeket az adatokat, egyszerűen hagyd üresen ezeket a mezőket.)
 5. Válaszd ki a támogatott szervezetet.
  Ehhez tudnod kell a szervezet nevét és/vagy adószámát – ezek alapján tudsz a szervezetekre rákeresni. A mi esetünkben ez:

  Független Újságírók Alapítványa - 18075450-1-42

  Egyszerűen írd be ezt az adószámot vagy a nevet a megfelelő mezőbe, és a rendszer kikeresi neked a szervezetet.

 6. Ments el és add le a nyilatkozatot!
  Ha mindent kitöltöttél, kattints az oldal alján a Mentés gombra. Ha hibaüzenettel találkozol, valamilyen adat hiányzik vagy nem megfelelően adtad meg. Az oldal tetejére görgetve ellenőrizheted, hogy mi volt a hiba. Ha sikerült a mentés, már csak annyi a dolgod, hogy a Beadás gombra kattintasz.
  Ha minden rendben volt, akkor ez jelenik majd meg a képernyődön:

Ha kérdésed van, írj nekünk a tamogatas@direkt36.hu a címre.

Adj esélyt az igazságnak, támogasd a szabad újságírást!