Angliai hoteljét sem titkolhatja Lázár János

Forrás: kormany.hu

A Miniszterelnökségnek meg kell mondania, hogy hol szállt meg Lázár János azon a 2012 novemberi angliai úton, amely a kirívóan magas hotelszámla miatt keltett figyelmet. Ezt mondta ki elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék csütörtökön.

A Miniszterelnökséget vezető Lázárnak összesen három ilyen, magas szállásköltséggel járó útja volt, és a másik kettőről – egy milánói és egy zürichi kiküldetésről – már jogerős ítélet mondta ki, hogy a szállodák neve közérdekű információ. A jogerős ítélet végrehajtása egyelőre nem történt meg.

Lázárék az angliai út esetében azzal érveltek, hogy az utazásról készült egy minősített irat, és annak részleteit törvényellenes lenne kiadni. Az eljárás során a bíró betekintést kapott ebbe a titkosított iratba, és azt állapította meg, hogy ugyan az utazás során folytatott tárgyalások részletei valóban minősített – vagyis titkos -, az irat azonban nem tartalmaz semmilyen információt a szálláshelyről, arra tehát így nem vonatkozik a titkosítás.

A per során a Miniszterelnökség képviselője azzal is érvelt, hogy ha a hotel nevét kiadják, akkor abból kikövetkeztethető lesz, hogy mely városban tárgyalt Lázár, márpedig ez az információ szintén része a minősített iratnak. Ezt az érvelést azonban gyengítette, hogy korábban maga Lázár beszélt arról egy interjúban, hogy a tárgyalásokat Londonban folytatta.

A pert a Direkt36 újságírója, Pethő András indította a Transparency International korrupció ellen küzdő szervezet jogi segítségével. A per során a jogi képviseletet Karsai Dániel ügyvéd látja el.

Lázár két éjszakát töltött 2012 novemberében Londonban, és ezen az utazáson neki és egy kísérőjének 920 ezer forintba került a szállás. A Miniszterelnökség azt közölte, hogy elszámolási okból nem tudják megmondani, hogy ebből mennyi volt személyesen Lázár szállásköltsége.

Valószínűsíthető, hogy a Miniszterelnökség fellebbezni fog az elsőfokú ítélet ellen. Az ügyben zajló több perben eddig minden ítélet az adatok kiadására kötelezte őket, de Lázár többször is közölte, hogy nem akarja kiadni a szállodák nevét. „A bíróság nem tudja leellenőrizni a szavaim valóságtartalmát, hiszen mondhatom azt, hogy nem emlékszem, de  mondhatok olyat is, ami nem igaz arról, hogy kivel voltam a hotelben” – mondta az Index szerint egy korábbi sajtótájékoztatón.

  • Pethő András

    András a Direkt36 egyik alapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Korábban az Origo vezető szerkesztője volt, mielőtt a portál része lett a kormány propagandagépezetének. András dolgozott a BBC World Service-nél Londonban és a Washington Post tényfeltáró rovatánál is. Részt vett számos nagy nemzetközi nyomozó projektben, köztük a Panama-iratok feldolgozásában. Kétszer is elnyerte a legjobbnak ítélt tényfeltáró cikkek szerzőinek járó Soma-díjat. Többször tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban: 2008-ban a World Press Institute programjában, 2012-13-ban Humphrey-ösztöndíjasként a Marylandi Egyetemen, 2019-20-ban pedig Nieman-ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen. András több magyar egyetemen is tanított újságíró kurzusokat.