How public money keeps flowing to Orban’s family through Hungary’s new tycoon

Have a good story? Contact us!
In collaboration with

For years, Hungarian Prime Minister Viktor Orban has only reported modest savings in his wealth declarations. Meanwhile, Lorinc Meszaros, a friend of the PM and a former gas fitter, has become one of the country’s – and even of the world’s – richest people, with his estimated wealth of 381.3 billion forints (1,18 billion euros).

Direkt36 has revealed that Orban’s family has received public money, in several cases, through the companies of Lorinc Meszaros. In this video, we explain the details:

We found the latest evidence of the business relationship between the Orban family and Meszaros’ business empire in Kulcs, a village in Fejér county. As in many other areas of Hungary, a sewage construction is taking place in Kulcs, financed by the European Union. The construction is carried out by a consortium including Meszaros’ construction company, Meszaros and Meszaros Ltd.

The sewage construction in Kulcs and in the surrounding area costs 5,8 billion forints (17,9 million euros), 30 percent more than it had originally been estimated. Some of this money is paid to the mining company Dolomit Ltd, majority owned by the father of the PM, Győző Orban.

When we visited the construction site in March, we saw several concrete elements labelled with the name of Dolomit Ltd. We wanted to know the exact type and the overall quantity of the products supplied by Dolomit Ltd for the project, and how much money the company receives for them, but neither the businesses involved in the construction, nor the state-owned company responsible for the project responded to our questions.

We published a series of articles about how the companies of the Orban family are secretly benefitting from EU-funded public projects. Many of these projects were won by companies and business partners of Lorinc Meszaros.

For example, for a sewage construction in Budapest, Meszaros and Meszaros Ltd ordered concrete elements and gravel from the company of Orban’s father. In another project – a huge railway construction by the lake Balaton, carried out by another Meszaros company – Nehéz Kő Ltd, the transportation company of the Orban family, participated as a subcontractor.

We also revealed how an oligarch’s fall made way for the Orban family’s businesses, which have showed impressive growth since 2014. In 2017, Dolomit Ltd’s income reached 2,8 billion forints (8,6 million euros) and the company reported a profit of nearly one billion forints (almost 3 million euros). Although it wasn’t the strongest year for the company, last year Orban’s father received a dividend payment of 1,29 billion forints (almost 4 million euros) as he also took out the profit accumulated in previous years.

In June 2017, Viktor Orban told Direkt36 that he considered it important that his father does not participate in state projects. Now we asked Orban’s opinion about his father’s current involvement in public projects carried out by the companies of Meszaros.

Chief Press Officer Bertalan Havasi only sent the same brief comment that Orban repeated during his press conference in January when journalists asked him about the enrichment of his friends and family members: “The Prime Minister does not deal with business issues.”

For the video, Blanka Zöldi and András Pethő did the reporting and Janos Muranyi produced the animation.
For the Hungarian company data, we used the services of Opten.

In collaboration with

One thought on “How public money keeps flowing to Orban’s family through Hungary’s new tycoon”

You can comment this article here

 1. ORBÁN a DISZNÓK VEZÉRÉNEK (KISKANÁSZ!) BUKÁSA 2021-ben?!
  NEM A PATKÁNYOKÉ, AHOGYAN AZT az MSZP-s BANGÓNÉ HURROGTA!!!
  A NYIRKAI JÓSLAT SZERINT ORBÁN VIKTOR = KISKANÁSZ!!!
  TEHÁT ORBÁN VIKTOR, alias GYŐRI GÁBOR CION-BOLSEVIK ÜGYNÖK: VALÓJÁBAN a DISZNÓK VEZÉRE!!! MAGYAR LÉTÜNKRE SOHA NEM ENGEDHETJÜK MEG MAGUNKNAK, HOGY OLYAN NAÍVAK LEGYÜNK, HOGY HIGGYÜNK AKÁR 1 „MOMENTUMNYIRA” is az ÓSZÖVETSÉGI MÓZES KORTÁRS VÉRSZOMJAS UNOKÁINAK, AKIK NARANCSHÉJBÓL VISELIK A KIPÁT DE KERESZTTEL HADONÁSZNAK!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=rHc751TJuQk
  AZ UTOLSÓ KORMÁNY (2018-?)
  6/28
  „A vándor nép keserüli meg ocsúja garázdaságát. Ezeken nagyra nő a rájuk rakott szarv. Szítják, tüzelik őket távoli idegenek, akik vizeinket szomjazzák, földjeinket éhezik. Ezek egy része sivatag elől fut,más részük tenger elől menekül.” Az amerikai, európai és arab csúcsvezetők Európába hajtják/hívják a muszlim tömegeket, mert mindannyian Európa (köztük a Kárpát-medence) még termékeny földjeire akarják tenni a kezüket (a fejlett országok növekvő nyersanyag-éhsége miatt). Egy részük a sivatag felől érkezik, másik részük a veszélyes tengeri utat kikerülve érkezik Magyarországra. A nagyhatalmak, az ideológusok, a sajtó feldicséri a migránsokat, ünnepeli őket, Európa szinte térdre borul előttük. Azonban a soraik között érkező terroristák tetteinek következményét az egyszerű menekültek kénytelenek elszenvedni. Megbánják, hogy idejöttek.
  6/23 „Sehonnani bitang árulók ínségbe, romlásba döntik a nemzetet.”
  6/24 „Csak alantas szolgálatok maradnak, égbekiáltó árulások. Lesznek, kik alattomos ellenséggel fújnak egy követ. Bevezetik a hét tevét, hogy az innen köpködhessen lángot-a bikát nyergelő asszonyra.”
  6/25 „Ebből belviszály is támad, meg külső viszály is. A Kost Áldozó két fia tovább marakodik. A tevék magyar hajcsárai Manó bőrét húzzák Krisztus képére, hogy megtévesszék a népet, és aranyra válthassák a félhold csillogását.”
  6/26 „Ők a Kost Áldozó, tevét nyergelő fiát segítik, más magyarok meg a másikat. Kettészakad a nemzet, lángra lobban az Ország. A lángot vér oltja.” Hiába lesz új a kormány, a régi oligarchák az utolsó cseppig kizsigerelik a népet. Csak (szó szerinti) hazaárulással lehet jelentősebb pénzhez jutni, az emberek szemében a „hazának” semmilyen jelentősége nem marad. A legnagyobb árulása a migránsokhoz kötődik. Egyes oligarchák hatalmas üzletet szimatolnak a migránsokban és elérik, hogy Magyarországon 7 nagy állandósult tranzitzóna épüljön. Európa minden pénzt megad, hogy ezek a magyar hazaárulók a migráció kényelmetlen nyűgjét levegyék a válláról. Hogy Magyarországgal mindezt elfogadtassák, az üzlet kiagyalói igyekeznek megváltoztatni a nép gondolkodását a vallásokról, az iszlámról, a kereszténységről. Ezt szépnek hangzó magyar őstörténeti elméletek hirdetésével etetik meg a néppel.
  Jézus isteni rangját a manicheizmus segítségével lefokozzák és összehozzák az iszlámmal – ez sokaknak tetszik majd. A vállalkozás rengeteg lenyúlható pénzt hoz a hazai oligarcháknak és az ország egy része akár gazdasági fellendülésnek is indulhat. Viszont súlyos árnyoldala, hogy a tranzitzónák állandó európai terrorakciók fészkévé válnak. Aztán kiderül, hogy néhány hazai oligarcha – jó pénzért – összejátszik a muszlim vezetőkkel és segítik a terrorakciókat. Talán EU ellenes bosszúból teszik (egyfajta hazafiasságból), vagy egyszerűen nagyon sok pénzért, így ezek kétszeresen keresnek az ügyleten. Európa haragra gerjed, mert elárulva érzi magát és végleg Magyarország ellen fordul. A magyarok egyik fele a régi európai és amerikai uralom alá igyekszik vissza és az EU közbelépését támogatja, a másik fele az ázsiai muzulmán országok szövetségese akar lenni – őstörténeti nosztalgiából vagy bosszúvágyból – az amerikaiak és európaiak ellenében. Bármit hirdet az egyik fél, bármit a másik, mindenki téved: előidézik Magyarország történetének legvéresebb polgárháborúját, melyben nem számít majd, hogy ki a magyar, csak az, hogy melyik idegen zászló alá állt be. (Előfordulhat, hogy rövid időre az országnak ismét két fővárosa lesz.) Hazánk Európa legforróbb országává válik, mivel itt éleződik ki a zsidó-arab ellenségeskedés. A magyar tömegek harci kedvét csak a gyász veheti el, ami rájuk vár.
  6/27 „Oltalmazó rejtekhelyről gondoskodik, aki hallgat az Egekből sugallt igékre. A Holdfényes Asszony köreveteket épített, alattuk rejtekekkel. Kertekben sarjad az új élet.” Mindezt túlélni csak óvóhelyeken, rejtekhelyeken lehet. Egy másik asszony sürgeti a rejtekhelyes szentélyek tömeges építését – aki hallgat rá, épít és megmenekül. A vegyszerek és gépek nélkül is önfenntartásra épített kertek lesznek az újrakezdés fészkei. De az emberek zöme tábort választ és harcolni akar, így lenézi a kertépítőket. Végső soron vagy a túlélők hite erősödik meg, vagy a hitet elutasítók nem élik túl.
  6/29 „Magyar magyart gyilkol, de a bika hátáról is ide lőnek a hét teve miatt. A nép fele elpusztul.” Magyarország lakosságát egy totális polgárháború és Európa bosszúja tizedeli. A vérontás egész ideje alatt az ország lakosságának fele elpusztul. AZ ÚJ RENDSZERVÁLTÁS (? – 3000)
  6/30 „A megszeppent maradék Ukkót híjja, Boldogasszonyt.”
  6/31 „Áldanak Földnek és Égnek víz-szerrel, tűz-szerrel. Szívben, gondolatban, test és lélek mozdulataival, a Nap és a Hold járásának ösvényén.”
  6/32 „A haragosok megbocsátanak egymásnak, az irigy örül más szerencséjének, a rátarti nem rázza a rongyot, a közönyös siet segíteni.” A rejtőzködő maradék nép teljes mértékben a hit felé fordul, már kizárólag a természetfelettitől várja a megmenekülést. A legtöbben Magyarország királynőjét, Boldogasszonyt hívják, de mindenféle eredetű szertartásokat végeznek. Mindenki hinni kezd. Nem a szertartás a lényeges, hanem a szenvedésből következő lelki fejlődés. A nyomorúságban minden egyes ember értékessé és felbecsülhetetlenné válik. A kicsinyeskedésre vagy az önzésre senki sem gondol. Megbocsátunk egymásnak, nem irigykedünk más javaira vagy büszkélkedünk a sajátunkkal többé, éjjel-nappal azon vagyunk, hogy egymáson segítsünk, lessük, kin segíthetünk még. Kik életben maradnak, nemes lelkűvé válnak.
  6/30 „A szomszédok megmozdulnak, de ugrásra kész a zenélő sivatagok tigrise is.” A szomszédos országok kihasználják a lehetőséget és fokozatosan növelni kezdik területeiket Magyarország vidékeiből. Ugyanakkor Kína is ki akarja használni a vissza nem térő lehetőséget, hogy rátegye kezét a szétzilált Európára. 6/33 „Ekkor a magyarok istene őrül állítja a zenélő sivatagok tigrisét, és böcsületes alkuval visszakerül, ami visszajár. Új kor veszi kezdetét minden égtáj felé, Yotengrit, az ős-tengerek istene nevében.”
  6/34 „A jó szomszédság törvénye győzedelmeskedik.” Mire a magyarság megtanul a láthatatlanban hinni, a kínai hatalom is megjelenik Európában, pontot tesz a háború végére és diktálni kezd. Az akkori kínai vezetők az ősi hun-kínai hagyományokat tisztelve Magyarország védelmére kelnek és rákényszerítik a szomszédos országokat, hogy visszaadják, amit elvettek. Tisztességes béke köttetik, ez mindenkinek sokba kerül. Mivel a világ hagyományos hatalmi rendszere szétesik, mindenütt új korszak kezdődik. Ekkor már az életben maradás a főprobléma, az emberiség kénytelen összhangba kerülni a természettel, hogy fenntartsa önmagát. Kénytelen az erdőt nem irtani, hanem növelni, hogy ennivaló teremjen neki – más nyersanyagforrások már nem állnak rendelkezésre. Szép, de nehéz korszak. Minden jövendölés ókumálás (következtetés), a múltat meg jelent összekötő vonás folytatásán, a jövő felé. Megírva semmi sincsen, mert minden megváltoztatható – ha nem fordultok el Istenetektől és megszívelitek az ősök intelmeit. Ettől tovább nem láthat jós. A jövőt megrajzolni egyszerűbb olyan időkben, mikor egy ország politikai, gazdasági és társadalmi élete túlszabályozott, így minden dolog helyzete determinált.
  Ha a történet lefut a vágányról, nem éri meg jóslatokba bocsátkozni, mert a dolgok útja és végcélja kiszámíthatatlanná válik. A jóslat ezért nem tud mit mondani a jelenlegi rendszer utáni időkről.
  Az akkor megtörténő dolgok már nem a múltból erednek, hanem egy új alapról, melynek még nincsenek perspektívái.”
  https://www.youtube.com/watch?v=Wnvm796mNmA https://www.youtube.com/watch?v=wzQEolKADKI https://www.youtube.com/watch?v=QYw20QUul3Y https://www.youtube.com/watch?v=OVFXZbJN7U8 https://www.youtube.com/watch?v=TQqVvAsrw8Q